Gospodarstvo

Zaradi stavke 650 letov odpovedanih, številni preusmerjeni na sosednji letališči

Berlin, 13. 03. 2017 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi stavke sindikata delavcev na berlinskih letališčih Tegel in Schönefeld so morali odpovedati okoli 650 letov. Sindikat zaradi preobremenjenosti zahteva za evro višjo urno postavko dela, zaenkrat pa so bila pogajanja z upravljavcem neuspešna.

Na dveh berlinskih letališčih Tegel in Schönefeld so morali danes zaradi nadaljevanja stavke zaposlenih odpovedati okoli 650 letov. Po neuspešnih pogajanjih glede dviga plač konec tedna so zaposleni danes ob 4. uri odkorakali z dela, tokratna stavka pa naj bi trajala do srede.

Okoli 2000 zaposlenih stavka zaradi spora glede plač med sindikatom Verdi in upravljalcem obeh letališč. Že v petek so morali na letališčih odpovedati več sto letov, po neuspešnih pogajanjih pa se stavka nadaljuje tudi ta teden. Čeprav so sprva načrtovali, da bodo stavkajoči ponovno začeli delati v torek ob 5. uri zjutraj, so se v sindikatu odločili, da bodo stavko podaljšali do srede zjutraj.

Zaposleni na obeh letališčih zahtevajo za en evro višjo urno postavko.
Zaposleni na obeh letališčih zahtevajo za en evro višjo urno postavko. FOTO: AP

Na letališču Tegel bodo za danes odpovedali vsaj 448 letov, na Schönefeldu pa okoli 194 poletov. Upravljavec obeh letališč potnike poziva, naj preverijo status letov še preden se podajo na letališče.

Na letališčih so pojasnili, da bi lahko danes začeta stavka vplivala tudi na lete v torek. Že v petek so morali sicer zaradi stavke zaposlenih odpovedati več sto letov.

Stavka je zmotila tudi načrtovan tridnevni obisk berlinskega župana Michaela Müllerja v Moskvi. Ta je moral v rusko prestolnico poleteti preko letališča Dresden. Prav v Dresden in Leipzig bodo nekateri prevozniki preusmerili svoje lete, pri čemer bo vsako izmed omenjenih danes prevzelo dodatnih 25 letov.

Vzrok za stavko je že dlje časa trajajoči spor glede plač med sindikatom Verdi in upravljalcem obeh letališč, v katerem so združena vsa na letališču delujoča podjetja. Odkar je bile te storitve pred desetimi leti privatizirane, se je konkurenca občutno povečala, temu ustrezno pa plače znižale.

Sindikat zahteva zvišanje povprečne urne postavke z 11 na 12 evrov v roku enega leta, medtem ko so delodajalci plačo zaposlenim za evro na uro pripravljeni dvigniti v obdobju treh let.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ochi
13. 03. 2017 11.07
+5
Vsi amo stavkajo jst pa gutam teh 650 wvrov ker ni enotnosti zaradi vseh južnjakov. Kr mejte vi slovenijo za tak dom jst ne dvignem puške še enkrat.
BobbyP
13. 03. 2017 10.36
+4
Brniških letališčih? Še ni keša za lektorja?