Gospodarstvo

Zaradi preiskav v Banki Slovenije Bruselj Sloveniji poslal opomin

Ljubljana/Bruselj, 27. 04. 2017 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med lanskimi kriminalističnimi preiskavami v Banki Slovenije so zaplenili tudi dokumente Evropske centrale banke, Zato je zdaj Evropska komisija Sloveniji poslala prvi opomin. Odločitev je objavljena v registru o postopkih zaradi kršenja evropske zakonodaje.

Med kriminalistično preiskavo so zaplenili tudi dokumente ECB.
Med kriminalistično preiskavo so zaplenili tudi dokumente ECB. FOTO: Damjan Žibert

Evropska komisija se je odločila Sloveniji poslati prvi opomin v okviru postopka ugotavljanja kršitev evropske zakonodaje zaradi lanskih kriminalističnih preiskav v Banki Slovenije, v okviru katere so zaplenili tudi dokumente Evropske centralne banke (ECB). Odločitev je objavljena v registru o postopkih zaradi kršenja evropske zakonodaje.

Informacije o primeru so za zdaj skope. Iz objave v registru je razvidno, da gre v primeru zaplembe dokumentov ECB v prostorih Banke Slovenije za morebitno kršitev pravil o privilegijih in imuniteti v EU ter statuta Evropskega sistema centralnih bank in ECB.

Slovenske oblasti imajo po navedbah komisije zdaj dva meseca časa za odgovor. V komisiji so ob tem slovenske oblasti spodbudili h konstruktivnim pogovorom z ECB, da se poišče skupna rešitev za izvajanje preiskav v skladu s pravnim redom EU.

V tiskovni službi komisije so ob tem še pojasnili, da prvih korakov v postopku ugotavljanja kršitev evropske zakonodaje običajno ne komunicirajo proaktivno, zato je primer zgolj objavljen v registru, niso ga pa vključili v sporočila za javnost.

Neuradne navedbe, da naj bi Evropska komisija začela pravne postopke proti Sloveniji v povezavi z lanskimi kriminalističnimi preiskavami v Banki Slovenije, so se prvič pojavile v začetku februarja.

Tedaj so v komisiji te navedbe uradno zanikali in pojasnili, da so v stiku s slovenskimi oblastmi in ECB glede te pomembne zadeve.

Neuradno pa je bilo tedaj mogoče izvedeti, da je komisija konec lanskega leta Sloveniji poslala tako imenovano "pilotno pismo", v katerem je prosila za določena pojasnila o dogajanju, a to pismo nima pravnega značaja.

Slovenska stran je na to pismo po tedanjih neuradnih informacijah odgovorila konec januarja. Komisija se je takrat še odločala, kako se bo odzvala.

Danes pa je komisija torej objavila odločitev o sprožitvi pravnega postopka za ugotavljanje kršitev evropskega pravnega reda, ki se začne s prvim uradnim opominom, sledi drugi opomin ali obrazloženo mnenje, nato pa tožba na Sodišču EU.

Spomnimo

Slovenija si je zaradi preiskave prislužila opomin.
Slovenija si je zaradi preiskave prislužila opomin. FOTO: Damjan Žibert

Po kriminalističnih preiskavah v Banki Slovenije julija lani je predsednik ECB Mario Draghi tedaj pri slovenskem državnem tožilstvu in Evropski komisiji protestiral zaradi nezakonite zaplembe informacij ECB. V Frankfurtu so zahtevali izločitev zaupnih informacij ECB na notranjem omrežju Banke Slovenije.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je sredi julija v odgovoru Draghiju zapisal, da je bila hišna preiskava na Banki Slovenije po njemu dostopnih podatkih opravljena v skladu z odredbo, zato poziva ne sprejema.

ECB se je zaradi zaplembe njene dokumentacije v okviru omenjene kriminalistične preiskave obrnila tudi na ustavno sodišče. Ustavna pritožba se nanaša na dokumentacijo, pridobljeno na osnovi sodne odredbe, ki se nanaša na preiskavo vodilnih v centralni banki - Boštjana Jazbeca, Stanislavo Zadravec Caprirolo, Janeza Fabijana in Tomaža Čemažarja - zaradi sumov nepravilnosti pri sanaciji NLB. Ustavno pritožbo zoper samo odredbo je vložila že Banka Slovenije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skorumpiranpolitik
28. 04. 2017 15.36
+2
Čimprej ven iz te skorumpirane birokratske bruseljsko frankfurtske merklovkse EU¸!
bojer
27. 04. 2017 18.59
+0
Grobo rečeno, le kaj jih briga naša centralna banka, če je bilo v njej kaj narobe, naj kriminalisti ugotovijo, ne oziraje se kaj si mislijo evropski bankirji. To kaže na dejstvo, da jih "nekaj" zelo moti.
šlogar
27. 04. 2017 15.58
+12
Če prav razumem, se v Evropski centralni banki dogajajo svinjarije, za katere slovenski narod ne bi smel vedeli? Kot razumem naši kriminalisti lahko odkrivajo izključno male tatiče, kaj večjega, sploh kar se tiče evropske zakonodaje, čeprav je vprašljiva, pa mi mali ljudje ne bi smeli vedeti?. Vedno bolj se mi zdi, da je Anglija imela prav, da je sestopila iz tega vlaka.
bojer
27. 04. 2017 18.53
+4
Lahko ti dam le en plus, škoda, zaslužiš si jih več...
Borec21
28. 04. 2017 08.25
po moje bo tudi Le Penova še presenečenje kot Trump
BildiTheEmperor
27. 04. 2017 15.50
+14
Kaj pa se ima Bruselj vmešavat v preiskave kriminalnih dejanj v SLOveniji? A SLO Centralna Banka ni na teritoriju SLOvenije? Se te kraje niso vršile v SLOveniji? A morda naši preiskujejo kriminal v Bruslju?
emilzapata
27. 04. 2017 14.41
+27
tudi ta dokument oziroma opozarilo je še en dokaz, da za krajo v slovenskih bankah stojijo "sile" izven Slovenije. Če to ne bi bilo res, ne verjamem, da ne bi bili glavni akterji vsaj že na sramotilnem stebru, če ne že v arestu.
290ktober
27. 04. 2017 15.24
+1
Ameriški kapital jezadaj EU so lutke na vrvici enako kot Trump
DuhSaSjekirom
27. 04. 2017 14.30
+24
To je za krohotat se no. Hodis po Bruslju po cesti so smeti vsepovsod, drekci od psov, potem pade dež imaš đelito miks od smeti, drek.a in nevem še česa. Govorim samo zaradi tega ker teli uradniki večinoma živijo v pokolici institucij. Potem se pelješ po cesti in vidiš dobesedno sran.je in smeti vsepovsod ob cesti, to samo v Belgiji. Oni pa pošljejo eni najbolj čistih in zelenih držav EU opozorilo da očistimo tistih par divjh odlagališč. Ma nab.jem vas nekam in tile evropski birokratimilsim da njim ni jasno da ljudem počasi začenja presedat tole diktiranje kravatarjev iz Bruslja.
NašDONALDO
27. 04. 2017 15.23
+0
pa si ti ziher, da si bil res v belgiji? jaz sem jo večkrat prevozil po dolgem in počez in nikoli nisem videl smeti, razen tisti dan ko imajo odvoz smeti sem videl vreče, pozabil sem že kakšne vendar vse iste barve,
BildiTheEmperor
27. 04. 2017 15.51
Za Nizozemsko, kak Amsterdam, to drži zagotovo ;)
NašDONALDO
27. 04. 2017 16.01
+1
ma ne vem. v amsterdamu ko sem bil nazadnje tudi ni bilo smeti po tleh. ok, enkrat sem naletel na kup letakov in ob drevesih po mestu so pasji kakci. ampak ne moreš tega primerjati s svinjarijo, ki sem jo videl v Jajcu ali pa v Beogradu. (čeprav mestno središče v Beogradu je bilo precej čisto, vendar v predmestjih pa katastrofa).
Borec21
28. 04. 2017 08.26
belgija je svinjska in imaš blišč in bedo bogati revni..............vedno bolj izrazito.....in revni del je ko Žabjak na Dolenjskem..........
sejvam
27. 04. 2017 14.22
+23
Banka Slovenije je "non-goverment" organizacija, se pravi nevladna neodvisna organizacija, se pravi PRIVAT organizacija, in ne od Slovenije/Slovencev kot ime ime fino lepo zavaja..Dejstvo je da banko kontrolira nekdo iz tujine, vlada pa dobiva samo občasna poročila (če jih sploh)...če ne verjamete to je uradni opis na Vikipediji...torej dejansko plače uslužbencev Banke "Slovenije" nimajo nobene veze z javno upravo itd. poraja pa se vprašanje kdo ima pod kontrolo vse finance Republike Slovenije
DuhSaSjekirom
27. 04. 2017 14.32
+12
Pa meni se poraja vprašanje od kje jim pravica uporabljat ime države za ime firme?
User416781
27. 04. 2017 14.34
-7
NašDONALDO
27. 04. 2017 15.27
-2
Banka Slovenije je v izključni lasti države Slovenije, gumpec.
proofreader
27. 04. 2017 14.21
+31
Nihče ni nad zakonom. Tudi evrobančnike je potrebno zapreti, če delajo v škodo državljanov Slovenije.