Gospodarstvo

Zaradi krize vse več generičnih zdravil?

Ljubljana, 18. 05. 2010 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prodaja generičnih zdravil se bo povečala zaradi vse večjega varčevanja, ki je posledica globalne finančno-gospodarske krize, ocenjuje predsednik uprave Sandoza Jeff George.

kup tablet
kup tablet FOTO: iStockphoto

Na vprašanje, kako je globalna finančno-gospodarska kriza vplivala na farmacevtski sektor, predvsem generični del, je predsednik uprave Sandoza Jeff George odgovoril: ''Povod za svetovno finančno in gospodarsko krizo je iskati na ameriškem trgu drugorazrednih hipotekarnih posojil in na Wall Streetu, veliko pa je bilo tudi sprožilcev v Evropi in v drugih državah. Učinke krize smo lani tudi v Srednji in Vzhodni Evropi videli v velikem obsegu. Če je še v letu 2008 povprečen obseg bruto domačega proizvoda v državah iz tega območja znašal okoli pet odstotkov, je bil v letu 2009 negativen za pet odstotkov. Kriza pomeni nižje davčne prihodke posamezne države. Proračunski primanjkljaji so se zato povečali, a se razmere zdaj vendarle nekoliko izboljšujejo.''

''V času proračunske krize so vsi napori usmerjeni v varčevanje, zniževanje stroškov. Generična zdravila pri zniževanju stroškov igrajo veliko vlogo. V ZDA so denimo na račun večje uporabe generičnih zdravil, ki so visoko kakovostna, lažje dostopna, učinkovita in enako varna kot originalna zdravila, potrošniki v desetih letih skupaj privarčevali skoraj 1000 milijard dolarjev."

"Z uporabo generičnih zdravil je mogoče privarčevati veliko denarja. Menim, da se bo njihova prodaja zato v prihodnje še povečala, a je treba poudariti, da številne vlade po svetu, še posebej v Evropi, znižujejo njihovo ceno. Španska vlada je denimo napovedala 25-odstotno znižanje cen generičnih zdravil, v kanadski provinci Ontario so cene znižali kar za 50 odstotkov, na Irskem za 40 odstotkov, znižanje cen je napovedala tudi Grčija. Zaradi tega je v generični industriji težko voditi dobičkonosen posel, posledica pa je povezovanje generičnih proizvajalcev zdravil. Globalna konsolidacija se dogaja in se bo tudi v prihodnje.''

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nandy
18. 05. 2010 14.05
Za zdravstvo lahko zapišemo... Dokler ni bilo ministra, njegovega kabineta, strokovnih služb, zavarovalnic, komisij, podkomisij, nadkomisij, razpisov, Koncesij, pogodbenega dela, fuša v z udarniškim delom zgrajenih zdravstvenih ustanovah in se ni strokovno delalo.... Ni bilo čakalnih vrst, pacienti zadovoljni, zdravniki so celo delali in nihče ni ustvarjal dobička ter pisal belih receptov za tretjerazredni generik, ki si ga zavarovanci morajo plačati sami in si delal Norca z ljudmi ki plačujejo vsaj tri in več zavarovanj..
krivulja
18. 05. 2010 13.10
Najboljše zdravilo je pravično plačilo za pošteno delo.Pol Slovenije bo takoj zdrave,če se to zgodi!!
MERDE-AVE-MERDE
18. 05. 2010 12.39
Back to the NATURE ne pa tabletke
Popotnik61
18. 05. 2010 11.12
Juhuhu. V Krki imam delnice... :-)