Gospodarstvo

Padla je prva žrtev izgube dveh milijard dolarjev v šestih tednih

New York, 14. 05. 2012 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uprava največje ameriške banke JP Morgan Chase je sprejela odstop glavne direktorice oddelka za investicije Ine Drew, ki je tako postala prva žrtev izgube najmanj dveh milijard dolarjev v šestih tednih zaradi napačnih naložb. Zamenjal jo bo eden od direktorjev v investicijskem oddelku Matt Zames.

Direktorica oddelka za investicije v največji ameriški banki JP Morgan Chase, 55-letna Ina Drew, je zaradi hude polomije pri trgovanju z izvedenimi finančnimi instrumenti, ki je banki ustvarila najmanj dve milijardi dolarjev izgube, odstopila.

Toliko je bilo le neposredne izgube s trgovanjem, banka pa je dobila hud udarec svojemu ugledu ter vrednosti delnic. Banka je samo v četrtek, ko je glavni izvršni direktor Jamie Dimon objavil izgubo, izgubila 15 milijard dolarjev vrednosti delnic, ki so se v petek ponovno pocenile za skoraj 10 odstotkov. JP Morgan Chase je škodovala tudi celotni bančni industriji, ki se bo sedaj težje upirala dodatnim regulacijam Wall Streeta.

JPMorgan
JPMorgan FOTO: Reuters

Ina Drew je vodila investicijski oddelek pri JP Morgan Chase zadnjih sedem let. Za svoje delo je bila tudi obilno poplačana, saj je samo lani zaslužila 15,5 milijona dolarjev. Po objavi škandala je večkrat ponudila odstop, vendar še ni bil sprejet.

Za velike izgube s trgovanji je odgovoren londonski trgovec z vrednostnimi papirji za banko Bruno Iksil. Iksilu so zaradi velikanskih vsot denarja za stave z izmenjavami posojilnega tveganja (credit default swaps) rekli kar "londonski kit". Obrvi je dvigal že aprila, vendar je takrat Dimon skupaj z drugimi šefi banke zamahnil z roko in zavrnil opozorila.

V nedeljo je za televizijo NBC priznal, da aprila ni imel prav, vendar se je branil, da ni vedel za vse razsežnosti težav. Priznal je, da so naredili hudo napako in veliko škodo lastni verodostojnosti, za kar bodo plačali ceno. Po besedah demokratskega senatorja iz Michigana Carla Levina bo to izguba boja za slabitev dodatnih regulacij finančne industrije.

Nekaj novih regulacij zaradi zadnje finančne krize, ki jo je pomagal povzročiti Wall Street s podobnimi postopki, kot jih je sedaj ponovno zagrešila banka JP Morgan Chase, je bilo že potrjenih. Uvaja pa se še tako imenovano Volckerjevo pravilo, ki nosi ime po nekdanjem predsedniku Federal Reserve Paulu Volckerju.

Dimon sicer zatrjuje, da omenjeno pravilo ne bi preprečilo polomije, ker pravilo prepoveduje podobno trgovanje za dobiček banke. Po njegovih besedah so s propadlimi investicijami dejansko želeli banko le zaščititi pred izgubami, ne pa pridelati dobička. Demokratski kongresnik iz Massachusettsa Barney Frank pa je za televizijo ABC podobno kot Levin za NBC dejal, da bi zadnja različica Volckerjevega pravila tovrstno trgovanje in izgube preprečila.

Dimon, ki je svojo banko uspešno pripeljal skozi vihar zadnje svetovne finančne krize, je bil do zdaj eden glasnejših kritikov novih regulacij finančne industrije. Sedaj bo to malce težje. Dimon nima težav z morebitnimi kongresnimi preiskavami in je že sam zagotovil vsem zaposlenim ter kritikom, da bodo zadevi prišli do konca ter se iz napake nekaj naučili.

Polomija ga je očitno hudo prizadela, saj je med drugim celo javno povedal, da nima nič proti višjim davkom na svojo plačo, ker si želi bolj enakopravne družbe. Čeprav je dodal, da se mu napadi na poslovni svet na splošno ne zdijo produktivni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zalijanc
15. 05. 2012 08.37
Ojoj, pa to je drobiž v primerjavi z rezultati strokovnjakov v NLB d.d.Slovenija.
martyn
14. 05. 2012 11.15
+16
Zakaj iginjajo komentarji!!!!!!! Eden mi je izginil pred nosom ko sem mu hotel dat plus!!!
artifakt
14. 05. 2012 11.51
+15
hm... neverjetno od korporativnega medija, da izbriše ne žaljiv komentar, ki nekdo nekoga obsoja... ko se pa pljuva po politiki slovenski in gospodarstvu (malih ribah) pa ni panike, če 1000 komentarjev izraža sovraštvo, nasilje... v svojem komentarju sem zapisal, da bi bilo potrebno te ljudi zapreti na kakšen goli otok, saj so njihova dejanja vzrok za milijone stradajočih in umorjenih.... očitno sem preveč nesramen, uporabljam žaljivke in sovražen govor, vrjetno tudi aniti semitističen... samo vprašanje je, kje? :)
simevlado
14. 05. 2012 21.35
+7
mal pobrskaj kdo je banka J.P. Morgan pa ti je vse jasno zakaj se komentarji brisejo...
przelmuding
14. 05. 2012 23.55
+6
Naredi 2 milijardi škode, zasluži letno 12 milijonov pa jo imate za žrtev. Vse ji odvzet pa v zapor za vedno.
hakija
15. 05. 2012 08.24