Gospodarstvo

Zaposleni lahko samo čakajo

Radeče, 07. 12. 2011 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družba Radeče Papir mora dopolniti predlog za prisilno poravnavo. Lastnik Peter Tevž se bo v četrtek sestal z bankami, usoda podjetja pa bo verjetno znana po tem sestanku.

Radeče papir - 4
Radeče papir - 4 FOTO: Kanal A

Tovarna papirja Radeče Papir mora po sklepu Okrožnega sodišča v Celju v 15 dneh dopolniti predlog za začetek postopka prisilne poravnave, ki ga je na sodišče vložila v ponedeljek. Družba mora predlog med drugim dopolniti z načrtom finančnega prestrukturiranja ter poročilom o finančnem položaju in poslovanju.

Kot je razvidno iz današnje objave na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), mora radeška tovarna papirja priložiti tudi revizorjevo poročilo o revidiranju poročila o finančnem položaju in poslovanju ter poročilo pooblaščenega ocenjevalca vrednosti.

Če družba v 15 dneh po prejemu sklepa sodišča ne bo predložila omenjenih prilog, bo sodišče zavrglo predlog za začetek postopka prisilne poravnave in izdalo sklep o začetku stečajnega postopka.

V predlogu za začetek postopka prisilne poravnave je družba zapisala, da obstaja najmanj 50-odstotna verjetnost, da bo mogoče uspešno izvesti finančno prestrukturiranje družbe tako, da bo ta znova postala kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna. Hkrati po oceni vodstva tovarne obstaja najmanj 50-odstotna verjetnost uspešne prisilne poravnave.

Proizvodnje niso ustavili

Kljub drugačnim napovedim tovarna sicer danes ni ustavila proizvodnje. Kot je dejal lastnik Peter Tevž, banke sicer še vedno niso realizirale posojila. Se bo pa v četrtek sestal z njihovimi predstavniki. Kakšna bo usoda podjetja, ki nujno potrebuje obratna sredstva, bi bilo lahko tako znano po tem sestanku.

Kot je pojasnil Tevž, še vedno ne vedo, zakaj jim Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Nova Ljubljanska banka (NLB) in Abanka niso realizirale kredita.

"To je hud problem," je izpostavil. Dokler tovarna namreč ne dobi posojila, ne more zagnati stroja štiri, namenjenega proizvodnji belih papirjev. Stroj so izključili 22. septembra, zaradi njegovega neobratovanja pa podjetje vsak dan zabeleži med 80.000 in 85.000 evrov izpada prihodka, je poudaril lastnik tovarne.

Tevž je povedal še, da so imeli danes s sindikalnimi predstavniki korekten informativni pogovor. Na tem srečanju se sicer po besedah predsednika podjetniškega sindikata Staneta Klanška niso dogovorili nič konkretnega.

"Gre za kredit, ki ga banke ne odobrijo. Ne vemo, zakaj in kakšne igrice so zadaj," je predmet pogovora na srečanju oz. ravnanje bank komentiral Klanšek. Izpostavil je še, da zaposleni zdaj lahko samo čakajo in se sprašujejo, kdaj bodo izgubili službe. Zanikal je, da bi že govorili o odpuščanju.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poto92
07. 12. 2011 13.18
+9
Bank res ne razumem kaj jim je, to mislim na njihove direktorje ki kot vemo usi so zelo NESPOSOBNI in se odločajo kam in katermu misljo dat kredit ampak če smo že pri tem majo pa velik veze z tem tud lastniki firm npr. Tevž. To zgodbo spremljam od začetka ko so kupovali in si sposojali denar (kredit) za nov stoj 5 ki je biu okol 10 miljonu če se ne motim. Kaj hočem rečt vsako stvar ko kupuješ maš zmeraj dobro in slabo kvaliteto na raspolago in najprej zakaj so se niso usedl za mizo se mal pogovoril kaj bo če bo in katero firmo stoja kupt. Po mojem če bi dal že na začetku še zram kakšnih 5 miljonu sepravi za kakšnih 15 miljonu bi imel stroj 1A in bi se jim smejal tolk dobička bi mel ne pa da zdej poslušamo zgodbe da gre firma mogoče u stečaj za to pa mislim da banke niso tukaj prvi glavi krivec ampak lastnik. Če se odloč za cenejš stroj pol velik raskira glede obstoja firme in gre use u p… oz tam ku so zdej. Po mojem mnenju bi se Tevž uprašat ka misl zdej nardit ker 10 miljonu ti tut ne pade z lufta usak dan in banke pa tut ne bojo dale denarja za usake napke ku jih nardiš. Če je že zafuro firmo tam ku je zdej nej pa sam da denar pa reš firmo sej ma sam čez 30 miljonu na bank se mu ne bo puznal če da 700000€ za plače pa mogoče vsaj del regresa delavcom ki si ga zaslužijo!!!
1943
07. 12. 2011 12.59
+5
Kakšne banke imamo in tiste ki vodijo te banke ,da goljufom in nesposobnežem odpišejo dolgove ,podjetjem katere pa imajo sposbne menedžerje in imajo tržišča pa ne dajo kreditov ,da bi lažje zagnali proizvodnjo .Potrebno bo zamenjati te ljudi ,saj niso sposobni voditi bank.
espirit
07. 12. 2011 11.57
+5
ne razumem.....kako lahko banke ne dajo sredstev perspektivnemu podjtju oz. papirniški industriji......aja saj res...je bolje dat kakemu gradbicnu....pol pa k gre vse v maloro ...nekomu v banki dat mal % pod mizo...jao slovenija....PREBERITE SI CANKAJREVE HLAPCE in videli boste..KAKO SE NIČ NI MOTIL
gibo
07. 12. 2011 12.57
+3
so jim dali že 100 kreditov, morjo odplačat še prejšnje ane