Gospodarstvo

Zaposleni dokazujejo, da so dobri lastniki

Železniki, 16. 07. 2014 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V času krize smo pozitivnih zgodb iz slovenskih podjetij še toliko bolj veseli in Domelova je ena od takih. Podjetje, ki je v lasti sedanjih in nekdanjih zaposlenih, konec leta pričakuje 90 milijon evrov prihodkov in 1,5 milijona evrov dobička, ki pa ga bodo najverjetneje presegli.

Skupina Domel letos uspešno nadaljuje zastavljeno strategijo. V prvem polletju je skupna prodaja znašala 46,4 milijona evrov, dobiček pa 1,5 milijona evrov. Zmanjšujejo se tudi materialni stroški in povečuje produktivnost. Domel tako z modelom notranjega lastništva in družbene odgovornosti kaže alternativno pot za izhod iz krize.

Produktivnost se veča, prodaja tudi. Dobiček jih zato ne skrbi

Domel je dokaz, da je z drugačnim načinom upravljanja mogoče uspešno preživeti krizo.
Domel je dokaz, da je z drugačnim načinom upravljanja mogoče uspešno preživeti krizo. FOTO: Thinkstock

Kot je povedala predsednica uprave Domela Jožica Rejec, so načrtovano povečanje obsega prodaje za šest odstotkov glede na lansko leto v prvi polovici leta presegli za pet odstotkov. Največji presežek so dosegli na programih motorjev za vrtna orodja, puhalih in na avtomobilskem programu.

V prvi polovici leta so v Domelu tudi že delno izpolnili načrtovano petodstotno povečanje produktivnosti in znižali cene materialov. Trend naj bi nadaljevali tudi v drugi polovici leta, tako da konec leta pričakujejo 90 milijon evrov prihodkov in 1,5 milijona evrov dobička, ki pa ga bodo najverjetneje presegli.

Rezerva za slabe čase

Na torkovi skupščini Domela Holdinga so lastniki, to so sedanji in nekdanji zaposleni v Domelu, potrdili predlagano delitev bilančnega dobička, ki je konec lanskega leta znašal 5,8 milijona evrov. Za delnice so namenili dobrih 240.000 evrov, tako da bo bruto dividenda na delnico znašala 0,5 evra. Preostali bilančni dobiček bo ostal nerazporejen.

Kot je poudaril svetovalec uprave Domela Štefan Bertoncelj, je pomembno imeti rezervo za morebitne težje čase, zato glavnine dobička nikdar ne razdelijo. "Glede na to, da smo tradicionalno usmerjeni v to, da stojimo na lastnih nogah, nismo niti v času krize imeli težav z bankami, saj imamo zadostno višino osnovnega kapitala," je izpostavil.

Pomembna usmeritev Domela so tudi precejšnja vlaganja v raziskave in razvoj, ki letno dosegajo okoli tri odstotke prihodkov. Tako je 40 odstotkov Domelovih izdelkov mlajših od štirih let. Tudi trenutno poteka vrsta razvojnih projektov, najbolj pa so v Domelu aktivni pri rešitvah za energijsko nalepko sesalnikov. Kot je povedala Rejčeva, letos teče kar nekaj razvojnih projektov, ki so ranga investicij od enega do dveh milijonov evrov.

1000 delovnih mest

"Zmerna rast in stalno napredovanje podjetja že pol stoletja zagotavljata približno 1000 delovnih mest, kar polovico v Železnikih," so poudarili v družbi, kjer pomlajevanje pri strokovnih sodelavcih zagotavljajo predvsem s štipendiranjem več kot 50 dijakov in študentov.

Domel dokazuje, da je možna alternativna pot izhoda iz gospodarske krize, in sicer z uspešnim modelom notranjega lastništva, ki je blizu modela zadružništva in socialnega podjetništva, je prepričana prvopodpisana Državljanske pobude Integralna zelena Slovenija Darja Piciga. Ob tem je izpostavila aktualno vprašanje, kako bi bilo možno tako uspešne in trajnostne modele razviti tudi v drugih podjetjih in lokalnih skupnostih.

Kot je pojasnila, je možno s sredstvi EU oblikovati integralni model trajnostnega razvoja za celotno Slovenjo, tako kot je to že uspelo posameznim podjetjem in skupnostim. "Tak model predstavlja alternativo prevladujočemu neoliberalizmu in enostranskim ukrepom varčevanja, pa tudi državno-menedžerskem kapitalizmu slovenskega tipa," je poudarila Picigova, ki je prepričana, da bi lahko Slovenija postala pilotna država integralnega zelenega gospodarstva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arthur1982
23. 07. 2014 14.25
Zaposleni vedno dobro furajo, dokler se ne začnejo vpletati politiki.
Prassek
18. 07. 2014 23.49
Problem ni v lastnistvu delavcev temvec v tem kako do tega pridejo. Ce vlozijo sredstva ni isto kot ce jim ga senkas. To sta dve popolnoma razlicni zgodbi.
Ka pa mislis
18. 07. 2014 07.32
Le tako naprej
LOPOVI V AREST
17. 07. 2014 15.06
+2
Bravo Domel! Če si dolžan kredite, postaneš suženj bank in ostalih, ki so ti posodili denar! Tak sistem ne pelje nikamor, samo banke imajo dobičke. SLOVENIJA SE LAHKO UČI OD DOMELA!
AlternativeFacts
17. 07. 2014 12.18
+2
No sedaj veste, kaj bi prineslo delavsko SOUPRAVLJANJE podjetij, ki so še v državni lasti. Ampak bistvo je, da se je po ZDRUŽENI LEVICI tolklo s preživelimni floskulami, kako so to sanjači, ki si želijo samoupravljanja pa čeprav tega nikoli niso rekli....
extradeluxe
16. 07. 2014 23.18
-19
pri vodenju takega podjetja je v igri mnogo dejavnikov in delavci, torej blue collar so praviloma le nujno zlo podjetja, le steška so lahko v vlogi dobrega lastnika. Tega podjetja ne poznam, lahko pa da tu po nekem čudežu trenutno funkcionira,
boy36
17. 07. 2014 01.05
+14
Krta?a 21
16. 07. 2014 23.16
+26
Cestitke - tako je ce se posluje dolgorocno, ne pa ala menezerski prevzemi pa dobicek preko noci pokasirat, prodat in zapret...
kiboko
16. 07. 2014 17.04
-24
Ko je Mura propadla, so imeli delavci v lasti več delci kot t.im. "večinski lastnik" in država skupaj. Na čelo Luke Koper so GGM nastavili prav delavci ... zato težko govorimo o tem, da so delavci dobri lastniki.
križi in hrbtenica
17. 07. 2014 09.34
+5
Ranunculus
16. 07. 2014 14.29
+35
Super, samo ne si prevec sposojat pri slovenskih bankah, ker vam bi utegnile vsiliti kakega politicno korektnega prokurista... najraje takega, ki je pomagal izropati kako drzavno podjetje.