Gospodarstvo

Delavci Primorja dajejo vodstvu še eno priložnost

Ajdovščina, 18. 05. 2012 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Morebitni ameriški strateški partner Primorja je zagotovil, da bodo delavci Primorja kmalu dobili zaostale plače. Delavci zato stavke še ne bodo zaostrovali. Počakali bodo do ponedeljka in se takrat odločali, kako naprej. Če bo denar nakazan, bodo začeli delati.

Frost pravi, da bodo delavci denar dobili v drugi polovici naslednjega tedna.
Frost pravi, da bodo delavci denar dobili v drugi polovici naslednjega tedna. FOTO: POP TV

V koordinaciji sindikatov v Primorju ne bodo zaostrili  stavke, saj so jim v ameriški investicijski družbi Icon Capital Group (ICG), zagotovili, da bodo delavci kmalu dobili zaostale plače. Postopek transakcije je v teku, pravijo v ICG, ki naj bi že začel s postopkom za registracijo slovenskega podjetja Icon Capital Skupina.

Pri Volksbank Slovenija so ob tem odprli prehodni račun, na katerega bosta iz ZDA nakazana dva milijona evrov za zaostale plače v Primorju. V ICG pravijo, da bodo sredstva nakazana na Cestno podjetje Gorica, ki je v 97-odstotni lasti Primorja. Transakcija naj bi imela obliko posojila, ki se bo v poznejšem postopku dokapitalizacije podjetja pretvoril v lastniški kapital v Primorju.

Prvi mož ICG Julian C. Frost III je za oddajo 24UR razkril, da zaradi postopka registracije podjetja v Sloveniji delavci denarja ne bodo prejeli v ponedeljek, ampak predvidoma šele v drugi polovici naslednjega tedna. Frost pa ni še vedno noče razkriti referenc podjetja in izvora kapitala.

V ameriškem podjetju sicer poudarjajo, da se zavedajo, da ukrepi reševanja prihajajo v zadnjih možnih trenutkih za Primorje. "Ne glede na to, da Icon Capital ni v ničemer odgovoren za pretekla delovanja Primorja, lastnikov Primorja in še manj drugih deležnikov, pa razume nervoznost bank upnic in drugih upnikov glede možnosti za rešitev podjetja," zagotavljajo v ameriški družbi, kjer so vsem bankam upnicam poslali zahtevane podatke o resnosti same družbe in načrtov za Primorje.

Primorje
Primorje FOTO: Dare Čekeliš

Delavci preprečujejo plenjenje na sedežu družbe

"Vodstvu dajemo tako še eno priložnost, da lahko izpolni to, kar so nam obljubili že v sredo," je povedal vodja stavkovnega odbora Damjan Volf, ki dodaja, da bodo počakali do ponedeljka in se takrat odločali, kako naprej.

Če bo denar za plače resnično nakazan, potem bodo ponovno začeli z delom, ki pa ga je po njegovih besedah žal bolj malo. Številna gradbišča po Sloveniji so stala že pred začetkom stavke, saj v Primorju ni bilo denarja za repromaterial, so povedali stavkajoči v Primorju.

Popolnoma razumljivo je, da bodo delavci nehali stavkati šele, ko bodo imeli dokazilo o resnosti na svojih bančnih računih. Icon Capital Group

Stavkovni odbor je Štefana Činča kot edinega preostalega člana uprave Primorja obvestil, da so delavci Primorja začeli preprečevati "plenjenje na sedežu družbe". Po Volfovih besedah se v družbi vedno pogosteje oglašajo različni upniki, ki odvažajo delovne stroje z dvorišča. Delavci so zato kljub stavki vestno zapisali vse, ki jim je uspelo odpeljati kakšen delovni stroj, nekaterim pa so njihove namere tudi preprečili.

Še zadnji veliki slovenski gradbinec je tako na velikem razpotju. Če plač ne bo, bo zagotovo sledil stečaj, je prepričan Volf, čeprav je Frost na sestanku s sindikati v sredo prosil za nekoliko potrpljenja in razumevanja.

Delničarji verjamejo strateškemu partnerju

Delničarji Primorja Holding, ki je edini lastnik družbe Primorje in je v lasti sedanjih in nekdanjih menedžerjev Primorja, so prepričani v resnost namer strateškega partnerja za dokapitalizacijo.

Po prepričanju delničarjev je dokapitalizacija edini ukrep za rešitev Primorja, saj sami denarja za dokapitalizacijo nimajo. Zato pozivajo banke za potrpljenje, da bo lahko strateški partner izvedel skrbni pregled in zagotovil vsa potrebna sredstva za realizacijo dokapitalizacije.

Predlog NLB za stečaj jih je presenetil, pravijo delničarji in dodajajo, da mu bodo v zakonitem roku ugovarjali. Menijo namreč, da lahko banke zaradi zavarovanih kreditov potrpijo in izkažejo razumevanje za čas, ki ga strateški partner potrebuje pri realizaciji dokapitalizacije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sintax
20. 05. 2012 21.33
+2
pol nas bodo pa zaprli kot njvečje kriminalce in tajkun se nam bo pa smejal
guk
20. 05. 2012 23.43
+2
ne bodo ne mi držimo skupaj,nič se bat ,jim že pokažemo kdo je tapravi.
dajns
19. 05. 2012 06.32
+13
v ponedeljek naj stavkajoči vzamejo v roke hiše tajkunov .naj pridejo pred vrata in vstopijo .žalostno da je vipavsko dolino uničilk domačin ki ima starša zakopane v zemlji ki jo je zastrupil.da ga ni sram
bbrihtn
18. 05. 2012 21.22
+2
ja to je simpel kar se dogaja črnigoj bo vložil denar nazaj v firmo sam rabi drugo roko da nebojo ga potem spet revizorji in drugi pregledovali k če človek mal pomisli da prvo rečeno da je denar že v sloveniji drugič pa ne zgleda da so bili novinarji mal preveč firbčni in so mal preveč raziskovali od tega ameriškega robina huda mal čudno mi je da bi američan zvohal kej tazga kot je primorje pa še v takem stanju kot je ne verjamem da bi dva milijona kar tako dal se vam ne zdi malo sumljivo da se je najdu kar tako pa ravno zdaj??? upam da ima resne namene ta američan in da vsaj to firmo reši če noče država k je ona take zakone naredila da so lahko kradli in lastnilni podjetja kot po tekočem traku pa še to na kredite hčerinskih firm k so jih potem dali v stečaj (šrot,baučar ........) in zdaj se vidi kje smo država enostavno noče niti slišati o tem da bi pomagali firmo k je zaradi njih samih kjer je PRED STEČAJOM aja pa še to z državnih bank pa so črpali kredite!!!
mojca1994
18. 05. 2012 21.11
+2
stečaj naj gre
motorka57
18. 05. 2012 21.10
+11
LJUDJE V FIRMI PRIMORJE !!! Preživel sem že štiri stečaje podjetij.Povsod isti scenarij,kot je pri vas.Če bi Černigoj hotel firmo obdržat pri "življenju",bi jo že zdavnaj dokapitaliziral,vendar to ni njegova prioriteta. Denarja pridobljenega ...... ima na "sigurnem",delavcem ne da plače,vi norite in štrajkate in kot sem že nedavno napisal,ČERNIGOJ HLADI ŠAMPANJEC ,on pa se sladko smeji in čaka goste,da nareže pršuta. Vaši člani uprave so šli že večkrat v Ljubljano na razgovore o"dokapitalizaciji podjetja". In vi jim verjamete???? Je bil na razgovorih sindikalist zraven???
motorka57
18. 05. 2012 21.56
+3
Dalj ko boste čakali ,manj bo ostalo za vas (stečajne mase).Vi štrajkate in glodate kosti,uprava vam pa "lastnini"še tisto kar je za pokrast!!
sbolci88
19. 05. 2012 07.27
+3
Brez zamire, sam tut ti si verjetno u useh štirih stečajih stavkal in upal kot ovčka!
motorka57
19. 05. 2012 12.00
DA stavkal smo in noreli. Na držbi je prišel en z denarjem na licitacijo in kupil in lejga vraga,spet je negdanji dir. lastnik podjetja.V drugih delih je pa solastnik.Ov
24Petelinov
18. 05. 2012 19.53
+5
Kaj zdej Patera ni več uredu, je treba kar naenkrat novo podjetje ustanavljat??? Naj deponira tista 2 milijona nekam, da vsaj dokaže, da denar obstaja, v nasprotnem primeru ga je pa treba zapret, ker gre očitno za predrzno goljufijo in delanje norca iz cele Slovenije.
przelmuding
18. 05. 2012 17.34
-2
Ma kakšna sanacija Primorja, še en navaden nateg, krivi so pa zaposleni sami da se tako dajo.
bbrihtn
18. 05. 2012 18.10
+0
przelmuding
18. 05. 2012 18.20
+5
S tem sem mislil povedati da so krivi sami to kar se zdaj dogaja zadnje čase, se pravi brez plač brez plačanih prispevkov, ko se to zgodi je treba takoj ustaviti delo. To pa da je Primorje pred propadom pa delavci niso nič krivi, krivi so pokvarjeni lastniki. Delavce podpiram ker pošteno delajo za mizerno plačo.
motorka57
18. 05. 2012 21.49
+3
V JU ni takih problemov,štrajkaš pa dobiš.Je razlika gnar zaslužit,al pa ga 5.v mescu dobit!!!!
simevlado
18. 05. 2012 17.19
+2
do 25.5. jih bojo vlekli potem pa boste vidl stecaj...
comment123
18. 05. 2012 19.28
+5
Uporabnik113189
18. 05. 2012 17.00
Icon Capital Group ni te vrste lastnik, ki bi se trudil z delavci. Sumim, da so stvari povezane na Stožice, ker so od tam kot investitor odšli in se kar naenkrat motajo okrog Primorja. ( ki je insolventen zaradi dolgov na tem objektu.). Spominja me na tisto basen, kjer se prepirata dva tretji dobiček ima. Skratka ni govora o kakšni resni nameri sanacije Primorja ali pridobivanja novih poslov s ciljem za več delovnih mest. Od dela pač ni nihče bogat pa še glava boli. Bolj verjetno gre za postopek priprav na zapuščinsko razpravo na sodišču s presentljivim rezultatom glede glavnega dediča premoženja..
Mirsad Miro Muharemovi?
18. 05. 2012 16.59
+2
ga v kufri prinašajo,strici iz ozadja..hehe,bem te sirotinjo
BUONGIORNO
18. 05. 2012 16.46
+4
Denar za delavce Primorja naj bi bil na poti v Slovenijo!! Verjetno ga peljejo z betonskim mixerjem, v spremstvu pingvinov Slovenije!!
Northwest
18. 05. 2012 16.44
+3
A kaj ko bo pot dolga in draga,da na koncu poti ne ostane nic.
goričan
18. 05. 2012 16.42
+7
Denar na poti v Slovenijo.... ??!!??.... kaj pride z letalom al kako???
G-i-z-m-o
18. 05. 2012 16.41
+11
zanimivo...ko država kaj hoče...denar ponavadi odleti tja v sekundi preko interneta, ko pa naden delavec rabi denar, pa gre ta 3x okol ekvatorja z kočijo
avilest
18. 05. 2012 16.40
+5
Prosim pisca, če razloži, kaj naj bi pomenilo, da " naj bi bil denar na poti v Slovenijo"? A pride s šleperjem, pa je kolona na meji? A pride z letalom, pa je zamudil let? Pride v malhah pa je premalo nosačev? wtf?
onTime
18. 05. 2012 16.32
+9
Vrjetno ga tovorijo na konjih... kere buče...
CDROM
18. 05. 2012 16.30
+6
Denar za delavce Primorja naj bi bil na poti v Slovenijo To je kot kaka poceni reklama, ki zavaja ljudi! Delavci naj ne nasedejo sindikatu in naj oni sami zahtevajo stečaj, bodo lahko na zavod odšli pa vsaj nekaj denarja dobili, da bodo si lahko kupili kruh in mleko. Černigoju pa naj firma in delnice propadejo, ter mu premoženje poberejo in naj naredijo interpol preiskavo za denarnim tokom ter mu še denar posmukajo pa naj konča se slabše kot ti delavci, ki so pošteno garali! To mu jaz privoščim, ker se na žuljih od delavcev norca delajo. KJE JE SEDAJ ZDENKA ČEBAŠEK TRAVNIK IN NJENA BORBA ZA ČLOVEKOVE PRAVICE!
motorka57
18. 05. 2012 21.52
+1
Ona ma dobro plačo,zakaj bi se preklala z inteligenco,pa delavcem lagala?????
bb38150
18. 05. 2012 14.55
+21
Ubogi ljudje,kako poniževalno in sramotno morajo prosit za svoj zaslužen denar.Kje je sedaj baraba od Černigoja,naj proda svoje imetje in ljudi poplača za delo.Kako lahko vsi organi v naši državi zatajijo in omogočijo Černigoju,da se mirno prevaža v mercedesu.vsaj prebutali bi ga lahko in mu tisto karjolo razbili. Ko gledam te uboge delavce mi gre kar na jok.
Wiliam McLadden
18. 05. 2012 15.37
+5
sej bo sej bo tako kot černigoj si ne upa prespati na vikendu bo počasi ratalo doma
Wiliam McLadden
18. 05. 2012 14.43
+0
smešno mi je ker ti delavci na sliki sploh niso od primorja ampak so svicarji ki so asvaltirali jezero kanalski vrh in imajo okrog 3000 evrov plače. sicer pa u ponedeljek če nebo plac baje, da zarohnijo bagri ( tisti ki jih še ni banka pobrala) in bo veselo na povževi (černigojeva ulica) in vipavski cesti.( ulica upravne stavbe primorja) no ja tak sem slišal :D
dajns
18. 05. 2012 15.29
+3
sej to bi moralo bit že danes jih jit domov iskat
Danny Veliki
18. 05. 2012 17.14
-1
Kaj ni to gradbišče v Črni gori pivovarna Nikšić?
meneni
18. 05. 2012 14.21
+4
Del teh delavcev bo rabil pomoč Karites in RK. Zato pomagajte dobri ljudje!