Gospodarstvo

Zalar: Poslovanje Vegrada je bilo nepregledno

Ljubljana, 21. 10. 2010 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
47

Vlada je obravnavala poročilo glede vzrokov za položaj v Vegradu in na tej podlagi sprejela tudi nekaj sklepov. Gre za plačevanje prispevkov delavcem, učinkovit kazenski pregon in izboljšanje nadzorne funkcije.

Aleš Zalar
Aleš Zalar FOTO: Dare Čekeliš

Mešana medresorska skupina je pripravila zaključno poročilo glede vzrokov za položaj v Vegradu, ki ga je obravnavala tudi vlada. Kot je po seji vlade povedal minister za pravosodje Aleš Zalar, je ministrstvo za gospodarstvo izdelalo pregled ukrepov in možnosti, ki jih zagotavljajo določbe zakona o gospodarskih družbah in stečajnega zakona, torej korporacijskega prava. Ministrstvo pa bo priporočila poslalo vsem nadzornikom v družbah, kjer je država posredni ali neposredni, manjšinski oziroma večinski lastnik, zato da bodo ti lahko na primeren in pravočasen način ukrepali, ko se bodo pojavili primeri, ki pomenijo kršitev zakonodaje.

Zalar: Pravni red na primeren način varuje gospodarske družbe

Poslovanje Vegrada je bilo po Zalarjevih besedah nepregledno, težave so se pojavljale pri postavljanju posebnih revizorjev in v zvezi z odgovornostjo uprave ter nadzornikov za rezultate in poslovno politiko. Minister meni, da veljavni pravni red v Sloveniji na povsem primeren način varuje gospodarske družbe, velike lastnike in manjšinske delničarje, vendar pa ga vsi ne poznajo dobro.

Drugi sklep se dotika problematike plačevanje socialnih prispevkov. DZ v okviru pokojninske reforme že obravnava zakonska določila, ki izključuje možnost, da delodajalci popolnoma ali delno odpišejo oziroma odlagajo izplačevanje prispevkov za pokojninsko zavarovanje. Danes je vlada ministrstvu za zdravje naložila, da na enak način uredi plačevanje prispevkov za zdravstveno zavarovanje.

Ministrstvo za pravosodje je vrhovnemu državnemu tožilstvu tudi predlagalo, da se zaradi večje kakovosti kazenskih ovadb pripravijo vzorci tipičnih vsebin kazenskih ovadb na področju gospodarskega kriminala oziroma nepravilnosti pri izvajanju gospodarske in socialne zakonodaje, tako da jih bodo lahko takoj učinkovito obravnavali. Predvideno je tudi skupno usposabljanje delovnih inšpektorjev in tožilcev na tem področju.

Glede uspešnosti organov pri obravnavi gospodarskega kriminala iz prve analize dela tožilstev, ki jo je pripravilo vrhovno državno tožilstvo, po Zalarjevih besedah izhaja vrsta podatkov, ki ne vzbujajo popolnega zadovoljstva z uspešnostjo pregona. Zato je po njegovih besedah naloga ministrstva in vlade, da vzpostavi ustrezne pravne podlage, če pride do problemov pri zakonodaji. Potem pa je naloga tožilstva, da ustrezno ukrepa.

V kratkem bo ministrstvo predstavilo predlog novega zakona o državnem tožilstvu, ki bo tožilcem naložil dodatne naloge in pooblastila, obenem pa uveljavil odgovornost vrhovnih tožilcev za rezultate poslovanja tožilstev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

revanšist
24. 10. 2010 13.03
primorec1 22.10.2010, 15:22 3 Kaj v Sloveniji ne obstaja zakon o načinu vodenja poslovnih in računovodskih listin? Lahko začnejo pri temeljnici. so že začeli ampak pri raznih podjetnikih ,ki so delali za vegrad da nebi slučajno skrili kak poarvanan račun ko sem poleti zamudil pri plačilu ddv-ja(700 eur)so mi takoj zablokirali TRR in vzeli kar je njihovega bog nedaj da nebi imel sredstev.Mene bi takoj poklicali na prestajanje kazni na Dob hildi je pa pohor zrihtal penzijo sedaj pa govorijo o neki nepreglednosti. naj plačajo dobrega ekonomista in bo hitro pokazal na vse ki jim je vegrad gradil na črno. Dokler pa bodo vpleteni taki tiči kot je Borut Brezovar-glavni inšpektor za delo-bo pa vsekakor poslovanje vseh takih podjetij nepregledno.Tudi njemu je vegrad malo polišpal hišo in to menda na črno.dokazov pa itak ne bo ker se ga bojijo ker ve preveč o dogajanjih po raznih podjetjih.
laufer
23. 10. 2010 11.33
Vsi "Vegradi" nastajajo zaradi nesposobnežev v vladi, ministrstvih, agencijah, inšpekcijah in uradih! Potem pa nam mečejo pesek v oči prav oni! HALO! Namesto, da bi sedaj, v recesiji, ta * popucali. Pahor, tvoje vladanje se bo izteklo. Volil sem te, vendar pa nikoli več! Upam, da ima večina podobno mnenje!!!
benta
22. 10. 2010 15.29
Za HILDO je bilo več kot pa pregledno! Minister nima POJMA!
User300173
22. 10. 2010 15.22
Kaj v Sloveniji ne obstaja zakon o načinu vodenja poslovnih in računovodskih listin? Lahko začnejo pri temeljnici.
dusar
22. 10. 2010 15.16
Mark 54 Tak je to .Ne vem kaj si po poklicu,kar sploh ni vazno,vazna je naravnanost in malo sirse obzorje pogleda na cisto preprost stvari,kot so te zadnje VEGRADOVE izmisljutine in NEUPORABNOST vseh Zalarjev in tako navzdol do zadnjega birokrata v tej njihovi igri lazi z narodom
dule100
22. 10. 2010 13.22
Ja, zato moraš biti pa vsaj pravosodni minister, da to ugotoviš !
siFBI
22. 10. 2010 12.49
Za take ugotovitve pa res ni treba bit grozno študiran. Javnost je že eno leto opozarjala kaj se dogaja v Vegradu. Na koncu pa je minister pameten, ker je prišel do revolucionarne ugotovitve. Pri nas pa res ni težko bit minister.
FCL
22. 10. 2010 12.49
A DEJ, A NE GA SRAT PAMETNJAKOVIČ, SO TEBI TUD OBNOVIL HIŠO ??????
saintjozef
22. 10. 2010 11.02
Poslovanje Vegrada nepregledno? Ni res, par sto miljonov izginilo v tuje banke, tisoč delavcev na cesti. Jasno ko beli dan !
_realist_
22. 10. 2010 10.48
Glede na to, kdaj se je o nepravilnostih v Vegradu začelo opozarjati na glas, so potrebovali resnično zelooo dolgo, da so do te ugotovitve prišli tudi sami. Če večina postopkov poteka na podoben način, potem se res ne smemo čuditi, da je Slovenija tam kjer je.
mark54
22. 10. 2010 10.33
Še ena stvar g. Zalar ! Zakaj je dovoljeno firmam ki so tožene da lažejo sodišču ? Brez vsakih sankcij ? Primer: ko je firma dala v izvržbo ( konkretno vegrad ) je njihov advokat napisal pritožbo na izvršbo da Vegrad teh računom nima in da storitev ni bila opravljena. In sodišče jih je napotilo na redno pravdo. ZAKAJ ? V nekaj urah bi lahko dobili poročilo davčne inšpekcije ali so račune firme xy knićili , ali so si obračunali vstopni DDV ? In v kolikor bi ugotovili da se lažejo , bi moralo sodišče seveda izdati sklep poleg tega pa vse odgovorne v vegradu kaznovati z velikimi kaznimi. Tako se nikoli več nebi nobeden lagal na tako primitiven način. Pol se pa čudimo zakaj so sodišča zatrpana z delom. Preveč birokracije in premalo resnosti v vseh teh službah nam majnka.
mark54
22. 10. 2010 10.25
..... Minister meni, da veljavni pravni red v Sloveniji na povsem primeren način varuje gospodarske družbe, velike lastnike in manjšinske delničarje, vendar pa ga vsi ne poznajo dobro........ Mogoče res . Vendar se potem pravni red ne izvaja . Prvo ga morajo odgovorne institucije POZNATI in IZVAJATI g. Zalar !!! Zakaj imamo inšpekcijske službe ? kje so bile takoj ko se je zaznalo da nekaj ni vredu v VEGRADU ? Ne samo davčna ampak tudi krimpolicija bi morala že zdavnaj biti v vegradu. Že pred par leti . Takoj ko se je pojavilo na sodišču več tožb da ne plačujejo poduzvajalcev. Država nebi smela dovoliti da se ne plačujejo zadeve niti po pravomočnih odločbah. Takoj bi morala naložiti plačilo po pravomočnih odločbah. Ali pa zahtevati postopek stečaja. Nesolventnost je bila kao potrjena šele letos spomladi. Plačevali pa niso že vsaj 3 leta ( seveda samo enim ) Zakaj g. ZALAR ne poostrite kršitev kot je PLAČEVANJE PO VRSTNEM REDU ? . Će bi to postrili ( z velikimi kaznimi tako za fizične odgovorne osebe kot za firmo ) bi rešili problem neplačil za cca 80 %. Ker nebi mogle več tako izigravati poizvajalcev in dobaviteljev kot jih sedaj. Naročijo eno uslugo pri enem poizvajalcu in mu ne polačajo pol vzamejo drugega in tudi njemu ne plačajo pa pol malo plačajo prvemu in nadaljuje z delom . pa mu zopet ne plačajo. Medtem pa nekatere /ki so jim bližje pri srcu ali pa jih res nujno rabijo / pračujejo redno. Se pravi da ne moreš plačati nekoga ki ti je včeraj naredil uslugo prej kot tistega ki ti je delal predvčerajšnjim. In če bi to uzakonili (ali poostrili če v zakonu žeje taka zapoved ) bi se zadeve transparentno odvijale in bi nelikvidna firma hitro prišla na dan in bi vsi za njo tudi izvedeli. Seveda bi morali pri tem poostriti avansna plačila. V glavnem , g.Zalar , imate še dosti zadev za urediti predvsem na poenostavitvah izterjav in plačilni nedisciplini. Tu ni učinkovitih prijemov. Izvedba predpisov šepa s strani državnih organov vseh profilov ( delovne , okoljevarstvene, itd inšpekcije niso pravi čas v delovanju ampak se zdramijo šele ko je vse prepozno. Po toči zvoniti je prepozno !
.357
22. 10. 2010 10.02
Lapajo, pa lapajo, zaprli pa se niso nobenega. Toti ni nic boljsi kot Hilda, ce bi bil, bi bila Hilda v zaporu.
resslovenka
22. 10. 2010 09.26
Tele slovenske dogodivščine me spominjajo na pravljico o cesarjevih novih oblačilih.
dusar
22. 10. 2010 09.04
Veste temu se rece skorumpirana drzava,sodstvo,javna uprava,policija,vse veje oblasti. vam se ni jasno da sta to dve drzavi v eni.To je drzava dveh hitrost,prva je na vrhu brez pravnega reda in cimprejsnje bogatenje,ne glede na nacin kajti sodnika za NJIH tako al tako ni,so mirni in brezbrizni. Druga veja podloznikov je pod njimi in more svojo drzavno poslusnost vleci do konca brez ce-jev in ka-jev.do konca z vsm obcutku nicvrednega cloveceka,ponizanega od velikih intelektov ki jim le nalaga dolznosti in v zameno sebi vlece le pravice ki si jih je prilastil in ukradel tem podloznikom.
izbriši mi profil admin
22. 10. 2010 09.02
Zadnje dni pa si jim tudi dovolil, da so bremenilne dokaze kar pred delavci odnesli ven !!!
bkgoiztr
22. 10. 2010 07.59
Zalar, dobro jutro. Res si hiter pri dojemanju nepravilnosti. Vegrad je leta kršil vse možne zakone in nobeden od državnih inštitucij ni ukreapala. Zakaj? Morda pa je v tem primeru šlo za dobro sodelovanje med vegradom in državnimi inštitucijami. Bravo, zalar, še dobro, da nismo vsi tako sposobni kot ti.
Buena Vita
22. 10. 2010 07.42
HM,.NIČ ČUDNEGA
cirenij
22. 10. 2010 07.38
Tovšakova pa v penzijo, ki gotovo ne bo 500 E. Adijo, človek nima besed.
SEBASTI
22. 10. 2010 07.08
"Glede uspešnosti organov pri obravnavi gospodarskega kriminala iz prve analize dela tožilstev, ki jo je pripravilo vrhovno državno tožilstvo, po Zalarjevih besedah izhaja vrsta podatkov, ki ne vzbujajo popolnega zadovoljstva z uspešnostjo pregona." Popolnega zadovoljstva??? Nikakršnega zadovoljstva!!! Kdo pa je že bil za karkoli kaznovan? Bavčar, Šrot, Tovšak, Zidar, Kordež, .... vsi še vedno lepo in seveda na prostosti živijo.