Gospodarstvo

Zakon o državnem holdingu po mnenju OECD zelo pomanjkljiv

Ljubljana, 24. 07. 2012 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

OECD je na ministrstvo za finance in v državni zbor poslala pismo, v katerem opozarja na številne pomanjkljivosti v predlogu zakona o državnem holdingu. Moti jih tudi odsotnost varovalk pred neposrednim vplivom politike.

OECD finančno ministrstvo opozorila na številne pomanjklivosti zakona o holdingu.
OECD finančno ministrstvo opozorila na številne pomanjklivosti zakona o holdingu. FOTO: Damjan Žibert

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v pismu, ki so ga na ministrstvu za finance in v državnem zboru prejeli minulo sredo, opozarja Slovenijo na številne pomanjkljivosti v predlogu zakona o Slovenskem državnem holdingu ter na odsotnost varovalk pred neposrednim vplivom politike na upravljanje podjetij v državni lasti.

Pismo so iz sekretariata OECD v Slovenijo poslali v sredo, dan preden so se na sestanku vodij političnih strank pri predsedniku vlade Janezu Janši odločili za umik zakona o holdingu z glasovanja na petkovi izredni seji državnega zbora.

Sporna sestava nadzornega sveta

Razlog za zaskrbljenost je po mnenju OECD sestava nadzornega sveta, saj je predvideno, da vseh devet članov izvolijo poslanci. "Treba se je zavedati, da je holding podjetje v državni lasti – in ne vladna agencija – in smernice OECD določajo, da morajo biti člani odbora sposobni 'objektivne in neodvisne presoje'," so zapisali in dodali, da je treba veliko pozornosti nameniti temu, da parlamentarno izvoljeni člani niso povezani z izvršilno vejo oblasti.

Na ministrstvu za finance so že ob predstavitvah zakona povedali, da je koncept predloga zakona usklajen s smernicami OECD ter da bo ministrstvo na predlog zakona od OECD pridobilo mnenje. Potem ko so predlog zakona zaradi preštevilnih kritik umaknili z dnevnega reda seje DZ, na kateri bi ga DZ že moral potrditi, bo ministrstvo do konca meseca pripravilo nov predlog zakona in ga predstavilo javnosti.

Zakon bi moral preprečiti neupravičene razrešitve nadzornega sveta in uprave, uprava holdinga bi morala biti zaščitena pred dnevnimi posegi nadzornega sveta holdinga. Določbe glede akreditacijske komisije so zapisane preskopo; določilo, da postopek ugotavljanja primernosti kandidatov za nadzornike določi nadzorni svet, po mnenju OECD predstavlja tveganje omejevanja komisije na nekoga, ki se mora ravnati strogo po predpisih predpostavljenih. Določbe glede poročanja predstavljajo korak nazaj v primerjavi s prejšnjimi slovenskimi praksami, ugotavlja OECD.

Pripojitev Kada nestandardna, za slabe naložbe ustanovitev ločenega subjekta

Pripojitev Kapitalske družbe (Kad) v strukturo holdinga je glede na druge države OECD nestandardno. Dobro bi bilo pojasniti, na kakšen način se bo v praksi sploh izpolnilo navedbe, da se ohranja premoženjsko stanje Kada ločeno od ostalega premoženja. "Pojavljajo pa se tudi vprašanja, zakaj Kad sploh pripojiti k holdingu," se sprašujejo v OECD.

Pismo so dobili tudi v državni zbor.
Pismo so dobili tudi v državni zbor. FOTO: Damjan Žibert

Glede predloga, da se na holding prenese slabe naložbe bank, v OECD menijo, da to ne sledi praksi, ki so jo uporabile druge države, ki so v ta namen ustanovile ločene subjekte, da omejijo povečane obveznosti in vnesejo strokovno znanje za nadzor nad sanacijo. "Če Slovenija ne želi slediti tem zgledom, bodo potrebni pristopi za zagotavljanje odgovornosti in transparentnosti takšne dejavnosti, na primer z odprtjem ločenih transakcijskih računov slabe banke," so opozorili v OECD.

Kaj je v zakonu dobrega?

V OECD so izpostavili tudi pozitivne strani predloga zakona. Pozitivne korake po njihovem mnenju predstavlja določba o oblikovanju smernic upravljanja naložb, triletna strategija upravljanja naložb ter to, da je ministrstvo za finance odgovorno za pripravo strategije in njeno posredovanje vladi ter DZ. Za dobro prakso se je izkazala tudi določba, da se za holding uporabljajo določbe zakona o gospodarskih družbah, če ni s tem zakonom drugače določeno.

Odziv SD na pismo OECD

Po oceni ministra za finance Janeza Šušteršiča je pismo OECD v osnovi pozitivno, saj so izpostavljene pozitivne strani predloga sistemske narave, pripombe pa so take, da so jih na ministrstvu uredili z dopolnili k predlogu zakona.

Pismo OECD dokazuje, da smo SD v vseh dosedanjih postopkih imeli prav, ko smo opozarjali tako ministra kot tudi vlado in predsednika vlade, da je priprava zakona o slovenskem državnem holdingu v nasprotju s smernicami OECD, je dejal vodja opozicijske poslanske skupine SD Janko Veber.

''Računamo, da bomo v teh postopkih, ki so pred nami, uveljavili stališča SD, ki so bila zapisana že sedaj v zakonu o upravljanju kapitalskih naložb, s katerim smo tudi ustanovili AUKN. In vse bolj jasno je, da je ta agencija bila bistveno bolj usmerjena v transparentno gospodarjenje z državnim premoženjem, kot pa naj bi bil to Slovenski državni holding,'' je povedal Veber.

Predsednik SK Igor Lukšič je dejal, da je država s posameznimi zakoni prevzela obveznosti do denacionalizirancev, do upokojencev … in zato je ustanovila posamezne družbe, ki skrbijo za upravljanje naložb s svojega področja. ''Vse to spraviti v en holding bi pomenilo popolnoma zamegliti situacijo, omogočiti, da se ribari v kalnem in da se, recimo, samo za potrebe denacionalizacije celotno premoženje, ki je namenjeno tudi vzdrževanju upokojenskega fonda in še za druge namene, da se celotno to premoženje nameni, recimo, samo za enkratno rešitev vprašanja denacionalizacije. Kar je pa absolutno proti načelom, ki si jih je Slovenija postavila ob osamosvojitvi,'' je dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

illy2
25. 07. 2012 22.37
+2
šušteršič, pazi, da še to bogo imetje, ki ga imamo ne za šuštraš...
motorka57
25. 07. 2012 22.08
+2
Šušteršič,svojo teorijo preizkušaš na nedolžnih,ububožanih,ki se prebijajo iz dneva v dan.Ko bodo tvoje reforme ovrednotene z kapitalno 0 (nulo) in zablojeno teorijo,bom pa znoru.
brado
25. 07. 2012 13.49
+4
POMANJKLJIVO NAPISAN !!!!!!............ NEKOMU ALI NEKATERIM PISAN NA KOŽO...očitno se iz prejšnih napak nismo nič naučili !!.....napoved za 2013....samo tri države v EU bodo poslovale pod " 0" ,med njimi je sLOVEnija......lahko,da se obrne.....aaaaaampak za to zelo slabo kaže....!!!
dostmam9
24. 07. 2012 18.33
-5
Komunisti so se zopet poslužili starih trikov in preko svojih glasnikov odnesli na sedež OECD pripravljene kritike vlade in sedaj trobijo kako so na OECD nekaj pogruntali. Zakaj jim na OECD niso dali dobrih nasvetov, ko so še bili na vladi, da nas nebi tako nesramno zadolžili in se nam v brk smejali in nam kazali rdeče semaforje.
njofra47
24. 07. 2012 21.18
+7
Verjetno so tudi v OECD kakšni strici iz ozadja.
odpisan2x
24. 07. 2012 18.23
+4
potrebno vložit ovadbo na e sodišče za namerno siromašenje državljanov
odpisan2x
24. 07. 2012 18.19
+7
mimister za finance ko jih boste prisilili da boste dobili denar nazaj.takrat govori .-dokler siromašite narod pa popolna tišina-da vas ni sram
njofra47
24. 07. 2012 17.51
+6
Sekretariat OECD se ne zaveda v kakšno tveganje se podaja s tem da oporeka nezmotljivost skupini zbrani okrog vodje, ki ji pravimo vlada. Do sedaj so še vsak državni organ, ki si je dovolil oporekati vladnim ukrepom ali ukinili ali pa so zamenjali člane z ustreznimi.
the_louu
24. 07. 2012 15.24
+14
"Pismo so iz sekretariata OECD v Slovenijo poslali v sredo, dan preden so se na sestanku vodij političnih strank pri predsedniku vlade Janezu Janši odločili za umik zakona o holdingu z glasovanja na petkovi izredni seji državnega zbora." No, pa smo naivni Slovenci mislili, da je Janša upošteval mnenje opozicije, da vse skupaj prestavijo na jesen!!??
bca
24. 07. 2012 14.03
-12
Kaj se SD sploh vtika v zadeve, ki jih ne zna obvladovati. Imeli so svojo vlado, pa jim ni šlo. Sedaj pa bodo še delili nasvete kako se zapravlja in najemajo krediti.
partizan07
26. 07. 2012 14.24
+1
slosap
24. 07. 2012 13.51
+19
Odsotnost varovalk? Ja saj to je bil namen in naklep ;) ja koga pa tomsploh še čudi....
resslovenka
25. 07. 2012 17.12
Namen, naklep pa še ustaljena praksa. V karkoli se je vtaknila politika je šlo k hudiču - ne, nepojasnjeno poniknilo. Kam in h komu je brez veze pisat. Seznam bi bil predolg.
skrutm
24. 07. 2012 13.40
+13
Ocitno ima vlada dovolj vplilva tudi na 24ur...
skrutm
24. 07. 2012 13.59
+5
skrutm
24. 07. 2012 15.38
+7
saintjozef
24. 07. 2012 13.39
+20
Moti jih tudi odsotnost varovalk pred neposrednim vplivom politike. --to je cilj te vlade......da se neovirano KRADE!
batom@pinkponk.com
24. 07. 2012 13.30
+5
kameltrajbar
24. 07. 2012 12.56
+25
.............še po tujini nam sramoto delajo...:(..... ..na dopustu bom reku da sem iz slovaške...:(
Angela Franko
24. 07. 2012 13.43
+10
Saj njih sploh ni sram ,poln žep ali prazen je pa menda razlika!!!!!
Vance
24. 07. 2012 12.43
+15
Kako si sploh upajo kritizirati te veleume,ki so pripravljali predlog Zakona.
Milan Koleznik
24. 07. 2012 12.34
+8
ta minister mi deluje tako miren in pošten politik,nekoč se mi je tako zdel Zalar in sem bila razočarana do onemoglosti,upam da Šušterič ne bo podlegel korupciji in tajkunstvo.
Angela Franko
24. 07. 2012 13.40
+11
hungry
24. 07. 2012 14.04
+9
sem moral 2x prebrati, ker sprva nisem vedel, ali piše cinično ali resno. Ma od kod si se pa vzel? kdor želi dati takšen zakon v državni zbor, da se sprejme po hitrem postopku, se pravi brez obravnave, ta ni samo tajkun in koruptiven, ta namerno laže in zavaja, pa saj kaj drugega od človeka v previrantovi stranki tako težko pričakuješ
partizan07
26. 07. 2012 14.32
+1
PRNAS RES VSAK BEDAK MA DOKTORAT HAHAHAHAH
ebiga
24. 07. 2012 12.20
+23
Moti jih tudi odsotnost varovalk pred neposrednim vplivom politike. he he.............jj rules Enkrat komunist, vedno komunist. Samo mu teško rečem komunist, da ne užalim pravih komunistov. J. je komunjara v najslabšem možnem pomenu besede. Če nam bo ta še dolgo vladal bom začel vpiti: Komunisti vrnite se, vse vam je oproščeno! Bom vsaj vedel kdo je na oblasti, dela bo za vse, družbenih stanovanj bo dovolj, zdravstvo zastonj, šolstvo zastonj, plača in penzion bosta pa ziher petnajstega.
hungry
24. 07. 2012 14.06
-4
hja pa po forumih ne boš mogel bedastoč pisati, ker ne bo svobode govora, šit, kot da s tem lahko plačam vrtez
alterego
24. 07. 2012 12.10
+20
moti jih odsotnost varovalk pred neposrednim vplivom politike??? pa saj zato pri tej stvari v bistvu gre: da ima vladajoča garnitura odločujoč vpliv na holding! tile tipi pri OECD pa res nimajo pojma...
Shisui
24. 07. 2012 12.07
+9
Haha, HVALA BOGU!
bljak janša
24. 07. 2012 12.04
+13
kaj pa jim govorimo ves čas, morda bodo zdaj upoštevali.