Gospodarstvo

Zakaj je član SDS in direktor podjetja pisal svojemu šefu in premierju?

Ljubljana, 05. 06. 2012 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.M./B.G./STA
Komentarji
230

Direktor podjetja RM Vuk in član SDS je poslal premierju Janši pismo, v katerem naj bi zapisal, da v Teš ni pridobil želenih poslov. Premierja naj bi prosil za razrešitev nastale situacije in ukrepanje. Kaj se je nato dogajalo z njegovim pismom? Kaj se dogaja s posli v Tešu? Kaj bo z zakonom o poroštvu?

Odločanje o poroštvenem zakonu za 6. blok TEŠ je v pristojnosti Državnega zbora. Poslanke in poslanci bodo po našem mnenju lahko odgovorno odločali samo, če bodo predhodno seznanjeni s ključnimi poslovnimi podatki o projektu, eden izmed bistvenih je gotovo podatek o dejanski in končni vrednosti projekta. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je 23. maja na predlog koalicijskih poslanskih skupin SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi z dnevnega reda seje umaknil drugo obravnavo predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6. Za naslednji ponedeljek je sklicana seja državnega zbora, na kateri ne bodo obravnavali vprašanja o poroštvu za Teš 6. Če pa državni zbor do 17. junija ne bo sprejel predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6, bo Alstom ta dan ustavil vsa dela na gradbišču šestega bloka.

Kaj torej sledi? Možno je, da bodo o poroštvu na odboru za finance in v DZ razpravljali na kakšnih izrednih sejah, a časa jim zmanjkuje.

Meh: Nekateri že začeli dobivati odpovedi

Danes se je na doganje s posli v Tešu odzval poslanec SD Srečko Meh. Dejal, da je Alstom napovedal, da se bo umaknil, nekateri so že začeli dobivati odpovedi, tudi odpovedi stanovanj in podobno, tako da zdaj zadeva teče v skrajni rok.

"Če pride do zamika do 17. junija, potem bo šel projekt žal v suspenz. Šest mesecev suspenza bi prineslo sto milijonov dodatnih stroškov," pravi in dodaja, da bi v primeru, da bi moral Teš iskati še nove vire financiranja oziroma strateškega partnerja, lahko stroški nanesli celo pol milijarde evrov.

Vladi in odboru za finance predlaga, da tematiko obravnava in tudi sprejme. S tem sprejemom ne bi v ničemer zmanjšali proračuna, pravi. Meh nasprotno meni, da bi proračun s strani Teša pridobil 55 milijonov evrov. "Poroštvo države nič ne stane, pač pa s tem celo pridobi," je poudaril in dodal, da gre za čudno situacijo, saj se odloča o investiciji, ki je vredna 1,3 milijarde evrov, od nje pa je odvisna tudi oskrba z električno energijo.

"Vse, kar se zadaj dogaja, ne morem komentirati, je pa seveda jasno, da je holding slovenskih elektrarn 100-odstotni lastnik Teš, da je lastnik HSE država Slovenije in da ima slovenska vlada vse pristojnosti pri upravljanju tega premoženja," pravi. Nerazumno se mu zdi, da tega premoženja ne zna pravilno upravljati.

Srečko Meh
Srečko Meh FOTO: Blaž Garbajs

Pri tem je omenil tudi izjave ministra za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača, ki po Mehovih informacijah ni bil v Tešu in se ni informiral o poteku investicije. "Gre tudi za izjemno čudno situacijo v trenutku, ko se odloča o investiciji vredni milijardo in 300 milijonov evrov, od katere je odvisna tudi oskrba z električno energijo," je dejal.

"Naša želja in želja prebivalcev Šaleške doline je, da se poroštvo sprejme. Moj poziv Širclju (predsednik odbora DZ za finance Andrej Šircelj, op.p.) in koalicijskim poslancem je, da se skliče izredno sejo in čim prej sprejme poroštvo," pravi. V nasprotnem primeru bo sledilo oškodovanje državnega premoženja, pravi.

Andrej Šircelj tega dopisa še ni dobil, je pa poudaril, da še vedno čaka na informacijo s strani vlade, kjer bo zapisano, da so pogoji, ki jih je vlada postavila, predvsem glede končne cene in montaže, izpolnjeni. V tem primeru ne vidi nobenega razloga, da ne bi sklical seja odbora. Ob tem je izpostavil, da naj Meh, če ima informacije, koliko je končna cena projekta in cena montaže in za koliko se je ta cena znižala, to pove.

Ne moremo razumeti, da se lahko postopki, povezani z izdajo poroštva TEŠ za kredit EIB v višini 440 milijonov evrov, vlečejo že več kot dve leti in da se kljub dokumentaciji, ki smo jo poslali pristojnim organom, ter kljub pisnim zagotovilom investitorja, še vedno pojavljajo dvomi o pomembnosti kvalitetnega zaključka projekta izgradnje nadomestnega bloka 6. /.../ Postopek izdaje poroštva je relativno zapleten, od petih pogojev pa je še v fazi realizacije samo sklep o višini investicijske vrednosti. TEŠ

Z ministrstva za infrastrukturo in prostor so danes sporočili, da se je vlada pozitivno opredelila do prevzema poroštva, če bodo izpolnjeni pogoji, ki zagotavljajo gospodarno in pregledno izvedbo investicije. A do danes še vedno ni izpolnjen eden izmed bistvenih pogojev, poudarjajo. "Še vedno namreč ne vemo, kakšen bo dejanski strošek montaže. Seznanjeni smo le z oceno, ki variira med 100 in 200 milijonov evrov. Še vedno tudi ne razpolagamo s končno vrednostjo projekta, niti s tem, ali je bil uresničen eden izmed temeljnih pogojev Vlade RS o tem, da se mora končna vrednost projekta znižati in v največji meri približati vrednosti iz NIP3,“ pravijo na omenjenem ministrstvu in ob tem dodajajo, da brez odgovorov na ta vprašanja, poroštva ni mogoče ne obravnavati ne odobriti. Te pogoje pa lahko izpolnijo tisti, ki vodijo projekt, prav tako je odgovornost za spremembe in zamude na njihovi strani.

"Na tej točki tudi odločno zavračamo vsa namigovanja, ki se pojavljajo v zvezi z domnevnim vplivanjem na izbiro posameznih podizvajalcev na projektu, smo pa začudeni, da so slovenska podjetja pri projektu, ki je vreden 1,3 milijarde evrov opravila le manjši del poslov. Še bolj smo začudeni, da so nekatera slovenska podjetja dela lahko opravljala samo preko tujega izvajalca, ki za to zaračunava provizijo, ne pa neposredno," so še zapisali na ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Tuškovo pismo

Današnji časopis Dnevnik poroča o zanimivih zakulisnih igricah. Po njihovih besedah vladajoča koalicija "očitno pomaga pri "prerazporejanju“ dobaviteljev pri 1,3 milijarde evrov vrednem projektu“.

Dnevnikovi novinarji so namreč pridobili pismo Davorina Tuška, direktorja ptujskega podjetja RM Vuk. Pismo je naslovil na predsednika vlade Janeza Janšo. Po poročanju omenjenega časopisa je v pismu zapisano, da podjetje v Tešu ni pridobilo želenih poslov. V Šoštanj je poslalo ponudbe za sodelovanje pri montaži bloka 6 v skupni višini 39 milijonov evrov, "a je, tako Tušek, "dobilo le del posla v višini 5,2 milijona evrov". Obenem je predsednika vlade zaprosil za razrešitev nastale situacije in ukrepanje".

Tušek je sicer član SDS in podžupan Cirkulan. Janšev kabinet naj bi nato po poročanju Dnevnika pismo odstopil ministru za infrastrukturo in prostor Černaču. Tega so "na željo predsednika vlade zaprosili, da pismo preuči in ustrezno ukrepa“ ter Tušku pošlje odgovor. Černač je nato zadevo zaupal državnemu sekretarju za energetiko Igorju Šalamunu, poroča časopis. "Ta je po naših informacijah (Dnevnika, op. p.) še isti dan Holding Slovenske elektrarne (HSE), lastnika TEŠ, in Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) zaprosil, naj preučita pripeto dokumentacijo, in odgovorne ob tem opozoril, da morajo biti pozorni na pogoje, ki jih je vlada postavila za podporo poroštvom za Teš 6,“ poroča časopis.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: Aljoša Kravanja

Dnevnik se ob tem sprašuje: "So si v SDS in drugih strankah koalicije čez noč premislili, ker želijo prostor pri 1,3 milijarde evrov vrednem koritu, ki so ga precej let obvladovali vplivneži iz šaleške regije, odpreti tudi za podjetja svojih članov in podpornikov? Bodo v SDS poroštva spet podpirali po tistem, ko bodo omenjena podjetja v Teš pripustili k 'poslu stoletja'?"

Poslovodstvo TEŠ je pristojnim organom poslalo izjavo, da končna vrednost investicije v nadomestni blok 6 ne bo presegla vrednosti 1.302.747.100 evrov (ta vrednost vključuje tudi stroške financiranja v času izvajanja investicije). TEŠ

Dnevnikovi novinarji opozarjajo, da je istega dne, ko je Janša poslal zaprosilo Černaču za ukrepanje in ko je Šalamun poslal HSE in AUKN zaprosilo za pojasnila, "Janševa vlada zakon o poroštvih za Teš 6 dopolnila z amandmaji". "Z njimi je vodilnim v HSE in Teš naložila dodatne pogoje, med drugim tudi znižanje cene projekta, in jim s tem močno otežila pridobitev poroštev. Že nekaj dni pozneje je koalicija z dnevnega reda državnozborskega odbora za finance zakon o poroštvih za nedoločen čas umaknila. Vodilni v HSE in Teš so zato vlado zaprosili za navodila pri nadaljnjih pogajanjih z Alstomom. A če jim je Šalamun še nekaj dni prej pošiljal kopije ponudb enega od podjetij v konkretnem poslu in jih poziva k preučitvi, jim je konec maja javno odgovoril le, da "so uprave po zakonodaji posle dolžne voditi samostojno"," poroča omenjeni časopis.

In zakaj se je zaradi enega podjetja, kot je RM Vuk, zganil celotni vladni aparat, se sprašujejo. Direktor Teš Simon Tot pravi celo, da "Alstom podjetja pri večini del ni izbral, ker je bilo predrago".

V kabinetu predsednika vlade pravijo, da so v začetku maja prejeli pismo podjetja RM Vuk, ker pa niso pristojni za presojo navedb omenjenega podjetja, so ga v reševanje odstopili pristojnemu ministrstvu. "Enako ravnamo v vseh podobnih primerih," so odgovorili v kabinetu. Za Dnevnik pa je državni sekretar Šalamun dejal, da so dolžni pritožbe in ponudbe posredovati nadzornim organom in vodstvom podjetij, da "lahko opravljajo svoje delo kot dober gospodar".

Dnevnik pa pri tem poudarja, da so se v RM Vuk prvotno že obrnili na Teš in da tudi po zakonodaji o javnem naročanju ministrstva niso pritožbeni organ v postopkih izbire dobaviteljev v podjetjih v lasti države.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (230)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

illy2
06. 06. 2012 18.13
+3
v 21 stoletju v sloveniji gradimo elektrarno na fosilna goriva in to je eden največjih državnih projektov....... :) :) :), KATASTROFA !!!!!! začetna cena se je gibala okrog pol milijarde evrov, zdaj že krepko presega milijardo.... Ampak slovenci smo spet kratko gledi, določeni pa sploh ne vidite, da se iz nas( to je zdaj že stalna praksa) pošteno delajo norca in si delijo vaš, državljani vaš denar.... Vi pa morate šparati...... Kar šparajte, da bodo lahko še bolj kradli.....
mogerad
08. 06. 2012 09.35
član stranke ne sme pisat svojemu šefu če vidi nepravilnosti to lahko stori samo nečlan stranke!
olyca
06. 06. 2012 18.11
+4
TEŠ pralnica proračuna in zavajanje ljudi, "KORUPTIG MAŠINE"...........
ameriskelazi
06. 06. 2012 17.28
+6
vodil je pa zgodbo zgožen
ameriskelazi
06. 06. 2012 17.28
-2
TEŠ JE slovenski OBROVAC!
ameriskelazi
06. 06. 2012 17.27
+3
mahal z FBI zmnačko, hi, hi, to je notranja policija američanov!
ameriskelazi
06. 06. 2012 17.27
+5
CIA, CIA; CIA -musolini eriskelazi 06.06.2012 17:09:21 1 1jst verjamem , da je Lovšetina agent CIE! v letu 2000 mi je hrvaški prijatelj opisal kako je CIA vrebala njegovega suina, ki je bil na postdoktorskem MEDICINWE študijA v ZDA! ODKLONIL JE! res prava udiobovska beseda VREBALA! kaj pa kaj naši rupsi?
ameriskelazi
06. 06. 2012 17.26
+9
ali bo naš veliki ljubljeni vodja kaj povedal o tem na kakšni televiji, o teh zapletih, in neučakonosti SDS člana, hi,hi!
ameriskelazi
06. 06. 2012 17.25
+6
čista korupcija
ameriskelazi
06. 06. 2012 17.24
+12
hi,hi, diorektor Volka ni bil zadobvoljen s 5,2 milijona, hotel jih je 25 milijonov1 da bo financiral potem velikega vodjo! pogoltbost, požrešnost, smo že videli in slišali to zgodbo! tako dela SDS
ameriskelazi
06. 06. 2012 17.22
+6
tko se dela v krogu Velikega vodje -orožarja!
zetta
06. 06. 2012 15.18
-1
ja in v čem je problem, če delo dobi več majhnih slovenskih podjetij, kot pa eno veliko tuje...povejmo slovenci končno kaj hočemo....ko grejo slovenska gradbena podjetja v stečaj, se sprašujemo ja kdo bo zdaj gradil...tujci in to ne gre po godu, ker bo denar šel ven.... ko pa se kako slovensko podjetje poteguje za posel pa spet ni prav, ker je to korupcija...ja za božjo voljo kaj pa želimo??? A nam ni jasno, da pri tem malem slovneskem gradbincu je verjetno zaposlenih 50-60 ljudi ali pa več, torej 50-60 SLOVENSKIH družin dobi sredstva za preživetje...koga so pa francozi pripeljali???? čehe, romune, slovake,...ok vse lepo in prav tudi njihove družine si zaslužijo sredstva za preživetje, vendar a ni bolje, če že imaš možnost vplivat na to, da dela tvoje podjetje v svoji domovini to ne izkoristiš....zame to ni nič narobe, če s tem ima širša množica koristi...raje vidim to kot pa, da se denar pošilja ven iz naše države....
187 bacJe
06. 06. 2012 15.17
+8
Slovenija ne bo napredovala dokler v našem ljubem parlamentu sedijo ljudje, ki jih je povozil čas. To so VSI ki so bili na takšnih ali drugačnih političnih položajih VSAJ od osamosvojitve Slovenije če ne še prej. Preprosto je mreža poznanstev in šefovanja pregosto prepletena, dokler nam vladajo iste face že 20 let, toliko časa lahko nehamo sanjati o lepših časih.
Prophet
06. 06. 2012 12.09
-1
Tale TEŠ6 je pravi finančni polom,kdo bo pa kupoval to drago elektriko???Pa sej dobiš panele tudi brez subvencije ,je cenejši tok skoraj za 20€...
Tonček Balonček
06. 06. 2012 12.08
+8
Kako je Vizjakj kot član sanjske ekipe in takratni minister za gospodarstvo sploh dovolil, d ase začne ta dilentatizem za dve milijardi EIR? PA kaj s eje prejšnja vlad aukvarjala le z razdeljevanjem kreditov za privatizacijo, financiranjem gradbincev in kurjenjem gospodarstva na alstno akumulacijo? Iz zdaj so ti ljudje reševalci, imajo ukrepe, znanje, kadre.....
Prophet
06. 06. 2012 12.06
+2
Tale Meh sije tudi namočil brke,če ne ,n bi tako vehemntno zagovarjal projekt. SD+SDS=banda
srebrnibreg
06. 06. 2012 12.21
+6
Moraš vedeti, da je Meh doma iz tistega kraja in mu je to interes za lokalno skupnost. Tudi Lahovnik se je na vse pretege trudil za ta projekt za katerega sigurno ve, da je nepotreben za Slovenijo.
MARJANALENKA
06. 06. 2012 10.09
+9
Ja da malo razjasnimo zadevo: RMV bo s tem poslom zaslužil kakšna dva mio. Namreč za 1 delovno uro dobi nekje okrog 30 EUR ali več. Delavcu ki prihaja iz Bosne ali Slovenije plača od 4,5 eur na uro do nekje max 7 - najboljšemu pa 12 eur na uro. ko odbije še vse stroške (stanovanje, prevozi...)in prispevke (cca,5 eur po uri) mu ostane reči in piši najmanj 10 eur na uro!!! Delavec na montaži mesečno nabere tja do 250 ur. 2500 eur po vsakem delavcu mesečno ni slabo kaj? Številke so preverjene! Izhajam namreč iz podobnega podjetja!
vicente
06. 06. 2012 10.17
+6
stroški prevoza so majhni,samski dom gradijo 100 metrov od gradbišča,ostane mu cca kot si napisala 2500 evrov,katere deli z tistim,ki mu uredi delo.
srebrnibreg
06. 06. 2012 11.58
+1
Še edn podatek, kateri potrjuje stališče Golubiča in Radičeve, katera sta nasprotovala temu projektu.
bolorbek
06. 06. 2012 13.45
-1
MARJANALENKA Pri podjetju RMVuk so urne postavke od 8€ naprej! Najbolši delavci imajo tudi po 15€ in več! Povprečna plača znaša nekaj čez 2000€ Ni vse tako kot govoriš! Če vašo podjetje ravna tako, to podjetje ziher ne! Podjetje ima zaposlenih od 500 do 800 ljudi! Je pa ras da je večina hrvatov, slovakom in mažarov, ker nekaterim slovencem je še to pramalo!
tao3
06. 06. 2012 09.36
+28
Ste od SDS-a in Janeza Ivana Majerja Janše pričakovali kaj drugega kot blatenje in polnjenje svojih žepov?
nogomet12
06. 06. 2012 11.50
+7
hanoveranec
06. 06. 2012 13.02
-8
modelx
06. 06. 2012 09.17
+18
SDS = Slovenijo duznemo (v) stečaj. Potem bomo pa lahko še bolj kradli, saj moramo nadomestiti več desetletni zaostanek, ko nismo bili na oblasti.
hanoveranec
06. 06. 2012 13.03
-5
Jermen
06. 06. 2012 08.47
+1
hm..smesno zakaj.saj vsi vemo zakaj....samo filaj zepe.kaksna drzava ali vlada taksni bomo ljudje.samo pokvarjen moram bit pa bom uspel v zivljenju.kradem ze par mesecev tako da mi gre na veliko bolje
hanoveranec
06. 06. 2012 13.04
-9
PuppetMaster09
05. 06. 2012 21.11
+2
ni mi jasno ali meh ni vedel da se bo potrebovala garancija po mojem je to čisto izsiljevanje z srečnim koncem ,kaj pa če bi šoštanj v celoti zastavili,če je sploh kaj vreden
Jeanus1
05. 06. 2012 22.56
-1
Pa za svoj ego, ki itak ni vreden piškavega oreha.