Gospodarstvo

Zajec novi prvi nadzornik Slovenskih železnic

Ljubljana, 13. 05. 2010 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

SŽ imajo novega prvega nadzornika, dosegli pa so tudi boljše rezultate v poslovanju. Še boljše poslovanje pa je pričakovati ob uspešno izvedeni sanaciji družbe.

Nadzorni svet SŽ se je seznanil z odstopno izjavo Andreja Godca s položaja predsednika nadzornikov in na ta položaj soglasno imenoval Igorja Zajca. Godec ostaja član nadzornega sveta, ki je danes obravnaval tudi poslovanje v prvih treh mesecih, ko so železnice ustvarile 4,3 milijona evrov izgube iz poslovanja.

Godec je s položaja prvega nadzornika SŽ odstopil v sredo. V sporočilu za javnost je zapisal, da se je za odstop odločil zato, ker bi se rad povsem posvetil vodenju Direkcije RS za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo, po poročanju medijev pa naj bi nezaupanje do njega gojil premier Borut Pahor, ki je v zadnjih mesecih prevzel vlogo neke vrste krovnega nadzornika nad postopkom, ki naj bi pripeljal do sanacije železnic.

Zajca je vlada za člana nadzornega sveta imenovala 15. aprila, med nadzorniki pa je zamenjal Tomaža Berločnika, ki je januarja s tega položaja odstopil. Zajec je sicer v letih 1999 in 2000 tudi vodil SŽ.

Dosegli boljše rezultate

Kot omenjeno, so se nadzorniki železnic danes seznanili s trimesečnim poslovanjem, v katerem je, kot navajajo, družba dosegla bistveno boljše rezultate kot v enakem obdobju lani. Železnice so v obdobju od januarja do marca ustvarile 4,3 milijona evrov izgube iz poslovanja, medtem ko je ta v enakem obdobju lani znašala 9,7 milijona evrov. Čista trimesečna izguba je znašala 7,9 milijona evrov, v enakem lanskem obdobju pa 10,9 milijona evrov.

Železnica-2
Železnica-2 FOTO: Dare Čekeliš

Trimesečni dobiček iz poslovanja je za 1,5 milijona evrov boljši od načrtovanega, predvsem zaradi večjih transportnih prihodkov tovornega prometa. Čisti dobiček je na načrtovani ravni, pri čemer na rezultat vplivajo negativne tečajne razlike, navajajo na SŽ.

Ob izločitvi zgolj računovodskega vpliva negativnih tečajnih razlik med evrom in švicarskim frankom v višini 1,8 milijona evrov je čista izguba SŽ v prvih treh mesecih dosegla šest milijonov evrov, kar je za 1,5 milijona evrov bolje od načrtov.

Dodana vrednost na zaposlenega je v prvem četrtletju na letni ravni znašala 25.899 evrov in je za 4,6 odstotka boljša od načrtovane.

Tovorni vlaki so v prvih treh mesecih prepeljali za dobrih 11 odstotkov več tovora in opravili prav toliko več neto tonskih kilometrov. Poslovni prihodki tovornega prometa lanske presegajo za skoraj 14 odstotkov. V potniškem prometu je število prepeljanih potnikov in opravljenih potniških kilometrov na lanski ravni, poslovni prihodki pa so večji za skoraj devet odstotkov.

Ukrepi pokazali rezultate

Nadzorni svet železnic ocenjuje, da so ukrepi, ki so jih Slovenske železnice pripravile za doseganje načrtovanih ciljev, pokazali rezultate. To je razvidno iz poslovnih rezultatov, ki so dosegli načrtovane ter so občutno boljši od lanskih. Tudi gibanje fizičnih kazalnikov pri prevozu tovora kaže, da Slovenske železnice z dejavnim pridobivanjem novih poslov izboljšujejo poslovanje in so na dobri poti.

Nadzorni svet je sprejel tudi izhodišča za pripravo strateškega načrta železnic do leta 2015. Nadzorniki ocenjujejo, da gre za dobro osnovo za pripravo strateškega načrta, ki bo natančneje opredelil vlogo Slovenskih železnic.

Upajo na še boljše poslovanje

Pahor in Hartmut Mehdorn
Pahor in Hartmut Mehdorn FOTO: Blaž Garbajs

Še boljše poslovanje Slovenskih železnic pa je pričakovati ob uspešno izvedeni sanaciji družbe, pri čemer si vlada prizadeva za sodelovanje nekdanjega prvega moža Deutsche Bahna Hartmuta Mehdorna. Prihodnji teden naj bi bilo jasno, ali bo Mehdorn privolil v sodelovanje pri sanaciji. Sicer naj bi Mehdorn po poročanju medijev privolitev pogojeval z oblikovanjem logističnega holdinga Slovenskih železnic, Luke Koper in Intereurope.

Generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič tega sicer danes ni mogel komentirati, dejal je le, da železnice z Luko Koper in Intereuropo sodelujejo že zdaj. Načelno pa je po njegovih besedah smiselno podpreti vsako zamisel, ki prinaša dodano vrednost, nov posel.

Glede notranje organiziranosti Slovenskih železnic je Brankovič dejal, da se bodo verjetno iz sedanjega enovitega podjetja preoblikovale v holding; to je po njegovih besedah tudi smiselno. Holdinško organiziranost podpira tudi novi prvi nadzornik družbe Zajec. V času vodenja železnic je sicer Zajec podpiral enovit sistem, a kot je dejal danes, se zadeve spreminjajo.

Predsednik sveta delavcev Silvo Berdajs pa za zdaj vztraja pri enovitem sistemu kot najbolj optimalni rešitvi. Kot je dejal, uradno predloga za holdinško oblikovanje družbe še niso prejeli, ko pa ga bodo, ga bodo preučili in se o njem odločili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
14. 05. 2010 11.59
"Zajca je vlada za člana nadzornega sveta imenovala 15. aprila, "..... NA IZRECNO ZAHTEVO VLAČIČA !!!! . V enem mesecu prileze do stolčka PREDSEDNIKA NADZORNEGA SVETA !!!! . PAHOR : takoj po volitvah (pa tudi pred njimi)... Mi ne bomo kadrovali POLITIČNO ..... . Sta ravno za skupaj s Kresalovo...... KDORKOLI OD NJIJU SAMU USTA ODPRE.... SE ŽE ZLAŽE !!!!!
WikiX
14. 05. 2010 04.14
Če bi bil vlakec, ki ves čas vozi blizu mene bistveno, bistveno cenejši, bi se kot včasih, peljal tudi kar tako, ker se pač nekam peljemo, ob špicah pa bi se ljudje spet držali zunaj za drogove. Potem pa delaj zgubo, če je še v Indiji, oziroma bolj kot ne povsod na svetu, ne morejo. Najprej bi si lahko novi stari preverjeni nadzornik, pogledal poslovni načrt SŽ ter se malo igral z maketo, kjer je podobno kot pri vseh ostalih podjetjih, natančno obrazloženo, kako in kaj deluje. Drugače ti lahko inšpektor tvoj mali sp ali kaslc tudi ukine, oziroma mu omeji ali celo prepove delovanje. Nekdo je tam namreč nepismen ali pa se dela norce, ko projektira izgubo. Je pa res, da bodo tako prej prišli do številk, za katere so najeli Avstroogar...uh, Nemce. Zdaj bodo menda skupaj na terenu ugibali koliko je vse vredno, pri čemer jih bodo prekanjeno zrli v faco, kdaj bo rekel švabo, zdaj pa res dost, ne dam več in mislil to res resno. Oni namreč dobro hranijo svoje poslovne načrte, zato še danes vedo, koliko denarja dnevno lahko proizvede njihova zlata žila. Ko jo dobijo nazaj, seveda, saj so jo zato sploh začeli graditi.
b77
13. 05. 2010 19.49
stari novi fosili!
copata-pahor
13. 05. 2010 19.06
še eden v vrsti propadlih in nesposobnih ljudi na čelu železnic