Gospodarstvo

'Zahtevamo plačilo ali stečaj'

Maribor, 27. 09. 2011 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delavci Konstruktorja si želijo čim hitrejšega stečaja, da bi se lahko prijavili na borzi in prišli vsaj do nekaj denarja. "Eden izmed delavcev že živi v parku, ker so ga zaradi neplačevanja najemnine izselili iz stanovanja," je povedal prvi sindikalist.

Delavci mariborskega gradbenega podjetja Konstruktor, ki s stavko že več kot dva meseca pokušajo priti do neizplačanih plač, so danes pripravili protestni shod pred upravno stavbo podjetja. To je že nekaj časa v prisilni poravnavi, delavci pa si želijo čim hitrejšega stečaja, da bi se tako lahko prijavili na borzi in prišli do vsaj nekaj denarja.

Stečaj je mariborskemu okrožnemu sodišču predlagal tudi prisilni upravitelj Matjaž Polenčič, a je to prvi narok v zvezi z ugovorom proti vodenju postopka prisilne poravnave sklicalo šele za 5. oktober, kar pa se zaposlenim, ki so že nekaj mesecev brez vsakršnih dohodkov, zdi še dodatno zavlačevanje. Uprava podjetja naj bi namreč še naprej nasprotovala stečaju, saj meni, da se Konstruktor še vedno da rešiti, a se to zaposlenim zdi nerealno.

Delavci pred Konstruktorjem - 6
Delavci pred Konstruktorjem - 6 FOTO: Mia Media

Kot je danes povedal prvi sindikalist v podjetju Mladen Kutnjak, od vodstva podjetja še naprej zahtevajo, da jim zagotovi plače za zadnje štiri mesece ter delo ali pa podjetje pošlje v stečaj. Dela po njegovih besedah ni na vidiku, saj za zdaj vse ostaja zgolj pri nerealnih obljubah. "Iluzorno je tudi pričakovati, da bo nekdo, ki štiri mesece ni dobil plače, šel na delo," je dejal Kutnjak.

V ponedeljek so se zaposleni sicer znova srečali z direktorjem Samom Majcenovičem, a so bili po Kutnjakovih besedah spet deležni enakih obljub kot v preteklosti. Zdaj po njegovih besedah zagotavljajo že to, da denar zagotovo bo, če ne prej ob stečaju, saj naj bi bilo dovolj stečajne mase, vendar delavci ne verjamejo nikomur več.

Delavci pred Konstruktorjem - 2
Delavci pred Konstruktorjem - 2 FOTO: Mia Media

Na današnjem protestu se je od okoli 250 delavcev zbralo le kakšnih 50 zaposlenih, kar Kutnjak pojasnjuje s tem, da ljudje nimajo več niti za kruh, kaj šele za to, da bi prišli na protest. "Eden izmed delavcev že živi v parku, ker so ga po dveh mesecih neplačevanja najemnine izselili iz stanovanja," je dejal Kutnjak, ki se sprašuje, zakaj nihče v tej državi ne ukrepa.

Delavci doslej konkretnih odgovorov niso prejeli niti od jamstvenega sklada, tudi od obljubljene pomoči s strani mariborske občine doslej ni bilo še nič. Vse upe polagajo tako na odločitev sodišča, vendar pa se tudi ta postopek lahko zavleče. Razmišljajo o tem, da bodo zaposleni 5. oktobra prišli na mariborsko sodišče in tudi tako pokazali, kaj želijo.

Delavci pred Konstruktorjem - 1
Delavci pred Konstruktorjem - 1 FOTO: Mia Media

Vodstvo podjetje delavcem medtem zagotavlja pridobivanje poslov. Neuradno naj bi šlo za gradnjo trgovskega centra na Ptuju, sodelovanje pri gradnji nove medicinske fakultete v Mariboru ter sodelovanje pri projektu Teš 6 v Šoštanju. Majcenovič je potrdil, da se dogovarjajo za nekatere posle, vendar konkretnih zadev danes ni želel komentirati, saj naj bi si v preteklosti zaradi razmišljanj v javnosti tudi škodili.

"Če plač do 5. oktobra ne bo, potem bo pač podjetje šlo v stečaj. Vendar mislim, da bo," je bilo vse, kar je danes povedal Majcenovič.

Konstruktor ima že nekaj časa blokirane račune in je od 8. avgusta v prisilni poravnavi. Podjetje delavcem dolguje majsko, junijsko, julijsko in avgustovsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, zato so ti 13. julija začeli stavkati.

Že nekaj časa so prepričani, da bi moralo podjetje takoj v stečaj, zato so že pred časom zbrali vso potrebno dokumentacijo za to, da bi prek jamstvenega sklada sami zahtevali začetek stečajnega postopka.

Vodstvo Konstruktorja v načrtu finančnega prestrukturiranja navadnim upnikom, ki jim je družba dolžna več kot 72 milijonov evrov, v štirih letih obljublja poplačilo polovice njihovih terjatev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Triera
27. 09. 2011 16.10
Žalostno, da bolj ne more biti. Da nekoga, ki je pošteno delal, vržejo iz stanovanja, zato ker ni mogel plačevati stroškov. Pa saj ni sam kriv, če ni dobil plače. Da bi pa koga od vodilnih deložirali, se pa verjetno ne bo zgodilo.
Jimi1
27. 09. 2011 12.12
Eden je pa že od lakote umrl.... Res demokratična, pravna država po meri Kučana&co....
wsharky
27. 09. 2011 11.05
.... jaz pa zahtevam takojsen kazenski pregon za odgovorne za nastalo situacijo ... pa ne samo v Konstruktorju, temvec v vseh gradbenih podjetjih, kjer je vodstvo opeharilo svoje delavce ... in sojenje po hitrem postopku ...
przelmuding
27. 09. 2011 10.38
Vodstvo nasprotuje stečaju, seveda rabijo še malo več časa da pokradejo kar je še ostalo, Zakoni v Sloveniji so idealni za lopove, politika pa to podpira.
major1
27. 09. 2011 10.38
Delavci se ne zavedate, da drobiža ne dajemo nikomur, zato ne izplačujemo plač. Ko bo denar bo vse poplačano, sedaj pa bodite potrpežljivi.