Gospodarstvo

Zahtevajo ukrepe za zaščito delavcev

Ljubljana, 09. 04. 2009 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikati imajo dovolj lažne solidarnosti vlade, zato se bodo zbrali na protestni konferenci. "To bo prvo opozorilo, drugega si bo Slovenija zapomnila," opozarjajo.

Po velikonočnih praznikih se bo pet sindikalnih central zbralo na protestni konferenci, na kateri bodo vlado opozorili, da bremena finančne in gospodarske krize niso pošteno porazdeljena. Vlada se na trenutno pereč položaj ne odziva primerno, opozarjajo sindikati, ki zahtevajo konkretne ukrepe v smeri zaščite delavcev.

Država se pogovarja z vsemi, dogovori pa z nikomer, menijo sindikati.
Država se pogovarja z vsemi, dogovori pa z nikomer, menijo sindikati. FOTO: POP TV

Protestna konferenca sindikalnih central KSS Pergam, KS90 Slovenije, KNSS Neodvisnost, SZS Alternativa in ZDSS Solidarnost bo v torek, 14. aprila. Udeležilo se je bo približno 300 sindikalnih vodij, ki bodo izrazili protest in nestrinjanje z množičnim odpuščanjem delavcev, drastičnim znižanjem materialnega in socialnega položaja zaposlenih in brezposelnih ter dosedanjim ukrepanjem vlade.

To protestno zborovanje bo prvo opozorilo, da so se začele resno teptati osnovne pravice zaposlenih, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj. Delavci imajo dovolj odpuščanj, ki pa po njegovih besedah niso le posledica krize, temveč tudi ravnanja lastnikov, ki so vstopali v podjetja, da bi jih čim bolj izčrpali.

Proteste proti vladi načrtuje tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. V sredo, 15. aprila, bodo pred vladnim poslopjem pripravili demonstracije in vladi izročili svoje zahteve. Nasprotujejo namreč nekaterim vladnim predlogom, med drugim morebitni izenačitvi starostne meje za upokojitev na 65 let za moške in ženske.

Medtem ko delavci izgubljajo službe, imajo nizke plače in so brez socialne zaščite, pa si gospodje v številnih podjetjih še vedno delijo visoke nagrade, je ugotovil Rebolj in opozoril, da imajo člani sindikatov dovolj lažne solidarnosti. "Od vlade zahtevamo konkretne ukrepe, ki bodo usmerjeni v zaščito zaposlenih, ne pa takšnih, ki ščitijo banke in lastnike podjetij," je dejal.

Sindikati so nezadovoljni, saj jim vlada še ni predstavila predlogov iz tretjega paketa protikriznih ukrepov, a dosedanji ukrepi so bili darilo delodajalcem, je dejal predsednik sindikata Albert Pavlič. "Pričakujemo tudi kakšen manjši paket, ki bo namenjen zaposlenim," je dodal in izrazil prepričanje, da za trenutno krizo zagotovo niso krivi delavci v tovarnah.

Po protestni konferenci bodo odšli še do poslopja državnega zbora, kjer bodo predsedniku DZ Pavlu Gantarju izročili svoje zahteve. "To bo prvo opozorilo, drugo pa bo takšno, da si bo Slovenija zapomnila," je dodal Rebolj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tmt
10. 04. 2009 11.00
Dovolj denarja je za nekatere nepotrebne gradnje, za podarjanje cerkvi, za razbremenitev bogatih, za nakupe orožja...Pri plačah se pa vedno vse zatakne, pa naj gre za zasebni ali javni sektor. Razumem, da se vse to dela, da se obvladuje ljudi, jih ne bi preveč postalo neodvisnih in samostojnih. Vendar pa vse kaže na to, da gredo tokrat počasi stvari predaleč. In zna biti, da bo kaj kmalu še marsikomu precej žal, ker si je toliko nagrabil...
aloalo
10. 04. 2009 10.33
HM se zanimivo bo..
manco-capac
10. 04. 2009 09.26
Spoštovani mislec Cofar, tudi jaz bi odprl podjetje (bilo kakšno), če bi lahko uvozil ene sto Kitajčkov, ki bi delali za 200 Eur na mesec, brez malice in prevoza!
zupancicevajama@email.si
10. 04. 2009 08.17
Ko bi le razmisljalo tako vec Slovencev.Vecina spada v kategorijo , ki hodi v "sluzbo". Nekaj deset let vedo, da gre podjetju slabo, ne dobijo place 6 mesecev,pa kar hodijo v sluzbo...cudni delavci.Suznji so imeli vsaj hrano, stanovanje in obleke zastonj!! Cofar 10.04.2009, 00:33 1 srecnii s tabo se ne strnijam. Danes živimo v času, ko mora za svojo srečo, poskrbet vask sam!!! Če pač delaš za 280 € je to tvoj problem. Lahko delaš študentska dela, ki so bolje plačana. Drugo kot drugo, ne razumem ljudi, da bi ob taki majhni produktivnosti imeli lahko pokojnine pri 63 letih!!! Koliko so danes ljudje pripravljeni reskirat in odpret svoj s.p. ali celo d.o.o. in začet na svoje??? Zelo malo. "Raje grem v službo, oddelam 8 ur in nimam skrbi. Po možnosti bi imel rad še državno službo". To je mišljenje slovencev zadnjih 18 let!!!! In to je napačno razmišljanje!!! Kaj to pomeni biti na svoje ne samo, da imaš svoje stanovanje ampak tudi da imaš svojo firmo. Američani, so dober primer tega. Če se le da, odpreš svojo firmo. To je to. Mislite da v Ameriki ljudje ne zaslužijo slabo??? pa še kako mal so plačani!! imajo po dve do tri službe!!! pri nas pa samo - šef me premal plača, premal mam plače - Ljudje za osem ur imate povsem zadost!!! In na pokojnino kr pozabte, vzamete številke vam je vse jasno!! pri 2.000.000 Slovencev je mogoče 150.000 slovencev delavno zelo aktivnih. Vse ostalo stagnira in stoji na mestu!!!!!
sonas
10. 04. 2009 08.11
Cofar se strinjam s tabo... samo, če pa človek ne odpre svojega s.p. ali d.o.o., pa še to ni razlog, da bi ga lahko drugi izkoriščali .... če delaš, si zaslužiš normalno plačo, s katero lahko preživiš sebe in družino! Ne rečem, da bi moral imeti denarja za vikendico ali mečko - samo denar, da dostojno živi! To pa je naloga države, pa postavi ustrezen minimum! V nasprotnem primeru, se lahko postavimo ob bok Azijskim državam: tam ljudje (skoraj od rojstna pa do smrti) delajo za dolar na dan...
sonas
10. 04. 2009 08.06
Gospodarstveniki so cari: ko je bila gospodarska rast so rekli, da ni primerno dvigniti plače, saj bi jo lahko ogrozilo. Sedaj je recesija in tudi ni pravi trenutek.... Krivi za to so tudi sindikati! Kak sindikat pa je to, da predlaga povišnje plač za 50 EUR (bruto)? Ob vseh podražitvah... kaj pa je to sploh 50 EUR? A pričakujemo, da bodo komu s tem dvignili standard ali komu rešili socialno problem? Podaljšali bodo samo umiranje na obroke! Naslednji krivec za slabe plače pa smo zaposleni! Poglejte Italijane in Francoze... gremo skupaj na ulice in če je treba zravnamo tudi sedež vlade z zemljo!!! Skratka nič ne bit slabe volje ker imamo slabe plače - smo si sami krivi!!!!!!!!!!!
SKYWALKER01
10. 04. 2009 07.45
Ali lahko rečemo: no, pa se je začelo..Ali bodo zbrali potrpljenja navajeni Slovenc(čki) dovolj poguma in s tem pokazali tudi svojo moč (dela) in ne samo moč manjšine (kapitala).. Jaz res upam, razmere za to pa počasi dozorevajo. Še bolj pa bodo zrele nekje septembra... Mislim, da se (mkali) ljudje trenutno še ne zavadajo popolnoma, kaj jih čaka.. Kapital itak ima rezervo, nekje v švicarskih ali lichtensteinskih bankah.. Torej?
Cofar
10. 04. 2009 00.36
Je pa res samo naslednja stvar: Država v svojih 18 letih ni še uredila gospodarskih pogojev takih, kot bi jih morala. Ne razumem zakaj če ima nekdo idejo in mogoče tud svoj danr ne bi odpru firme in enki začel delat. To je blo b jugi zelo dobr pošlihtan, Dans vas pa vlečejo samo una šola, pa ta šola pa ta izobrazba - in kaj imaš od vseh diplom??? NIČ!!! Tko da čist za vse tud niso ljudje krivi, ampak politka zadnjih 18-ih let ki je tako klimo ustvarila!!!
Cofar
10. 04. 2009 00.33
srecnii s tabo se ne strnijam. Danes živimo v času, ko mora za svojo srečo, poskrbet vask sam!!! Če pač delaš za 280 € je to tvoj problem. Lahko delaš študentska dela, ki so bolje plačana. Drugo kot drugo, ne razumem ljudi, da bi ob taki majhni produktivnosti imeli lahko pokojnine pri 63 letih!!! Koliko so danes ljudje pripravljeni reskirat in odpret svoj s.p. ali celo d.o.o. in začet na svoje??? Zelo malo. "Raje grem v službo, oddelam 8 ur in nimam skrbi. Po možnosti bi imel rad še državno službo". To je mišljenje slovencev zadnjih 18 let!!!! In to je napačno razmišljanje!!! Kaj to pomeni biti na svoje ne samo, da imaš svoje stanovanje ampak tudi da imaš svojo firmo. Američani, so dober primer tega. Če se le da, odpreš svojo firmo. To je to. Mislite da v Ameriki ljudje ne zaslužijo slabo??? pa še kako mal so plačani!! imajo po dve do tri službe!!! pri nas pa samo - šef me premal plača, premal mam plače - Ljudje za osem ur imate povsem zadost!!! In na pokojnino kr pozabte, vzamete številke vam je vse jasno!! pri 2.000.000 Slovencev je mogoče 150.000 slovencev delavno zelo aktivnih. Vse ostalo stagnira in stoji na mestu!!!!!
RADO62
09. 04. 2009 21.31
kosir_maks09.04.2009, 17:216 ...V to ne dvomim .... heh
vetlan
09. 04. 2009 19.56
Kakša stavka! Čas je za kaj bolj resnega, na pa za ta cirkus.
Pattrisha
09. 04. 2009 17.27
politiki kje vam je logika? s tem ko podaljšujete čas do upokojitve pozabljate na nas mlade ! starejši bojo s "palco" hodili delat, mi bomo pa na zavodu vegetirali
kosir_maks
09. 04. 2009 17.21
Si predstavljate kaj bi sedaj počeli sindikati če bi vlado vodil JJ ???? ma ne moreš si predstavljat kakšne bi zganjal ,, tako pa sedaj ....... vse tiho je bilo
snikers
09. 04. 2009 17.11
stavka je lahko tut cel teden, dela itak ni dosti. tisti ki imajo sedaj službo pa itak ne bojo stavkali in tvegali da še sami letijo. rezultat pa tko al tko že vemo kakšen bo. nič se ne bo zgodilo.
bostjan_safaric
09. 04. 2009 17.08
Trošarine gor, da državna blagajna dobi več denarja za ukrepe, plače gredo navzdol, zaradi varčevalnih ukrepov v podjetjih, delali bomo vse dlje, vse več nadur, pa še daljša delovna doba se nam obeta. Vse to, da se ohrani gospodarstvo. OK, Borut. Kaj nam boš pa dal za to, da bomo celo državo gor držali v teh težkih trenutkih? Kaj če bi nam dal udeležbo pri dobičku, malo zvišal izhodiščne plače, uredil zdravstvo in socialo, da bodo skrbeli za nas, ko bomo bolni ali brez službe in ko ti odslužimo svoje, nam privošči kvalitetno jesen življenja, da bomo tudi imeli kaj od tega, da smo živeli, razen spomina na neskončne ure dela. Ker delamo, da lahko živimo. To kar pa sedaj ti dopuščaš pa je drugače formulirano: živimo, da lahko delamo.
XIDIX
09. 04. 2009 17.06
prvee SE strinjam bo treba na svojo roko narod ukrepat!!
prvee
09. 04. 2009 17.00
Največ kar bo od tega pompa bo mirni "protest" pred parlamentom, po možnosti kako nedeljo, ker bo nekdo z dolgo roko "sindikate" čudežno spreobrnil. Ali pa glede na preteklost niti ne čudežno... ah ja.
JozaFric
09. 04. 2009 16.39
SOCIALNI Demokrati bodo na socialno spravili 100.000 ljudi.
RADO62
09. 04. 2009 16.33
Zahtevajo ukrepe za zaščito delavcev ??? Zgleda, da Pahor zelo slabo pozna probleme delavcev... Po drugi strani pa me niti ne čudi, saj ni še delal v življenju.... heh
titovka
09. 04. 2009 16.32
POČAKAJTE, KO MUSARJEVA PREGLEDA DOKUMENTACIJO O OROŽARSKIH POSLIH...KONEC RECESIJE.