Gospodarstvo

Zagrebško sodišče zavrnilo tožbo proti LB in NLB

Zagreb, 12. 07. 2012 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tožbo zoper NLB in LB je vložila Zagrebška banka, in sicer v zvezi s poplačilom hrvaških varčevalcev LB. Od toženih strank je zahtevala plačilo v višini skoraj milijon evrov. "Smatramo, da ni korektno, da se pred hrvaškimi sodišči vodijo ti spori, ker je bil dogovor, da to rešujejo v sklopu sukcesije," je dejal Erjavec.

Zagrebško sodišče je danes zavrnilo tožbo Zagrebške banke proti Ljubljanski banki in Novi Ljubljanski banki v zvezi s poplačilom hrvaških varčevalcev LB. Zagrebška banka je od toženih strank zahtevala plačilo v višini okoli pol milijona evrov in pripadajoče obresti, skupaj skoraj milijon evrov.

Na naroku na občinskem civilnopravnem sodišču v Zagrebu sicer danes ni bilo predstavnikov nobene od strani. Sodnica Romana Hukelj je dejala, da to ni nič nenavadnega, ko gre za postopke na omenjenem sodišču.

Tako so leta 2007 v Sarajevu protestirali nekdanji varčevalci LB.
Tako so leta 2007 v Sarajevu protestirali nekdanji varčevalci LB. FOTO: Reuters
Kot je v prvem odzivu dejal slovenski zunanji minister Karl Erjavec, sodba kaže na to, da hrvaška stran nima argumentov za vodenje teh sodnih postopkov. Zato želi, da bi s tem prenehala in bi se "zadeva prenesla tja, kamor spada". Problem je po ministrovih besedah nastal zaradi razpada države, zato gre za zadevo sukcesije. "Smatramo, da ni korektno, da se pred hrvaškimi sodišči vodijo ti spori, ker je bil dogovor, da to rešujejo v sklopu sukcesije," je dodal.

Tokratna sodba zadeva eno od skupaj 18 tožb, ki jih je Zagrebška banka vložila proti LB in NLB na hrvaških sodiščih na podlagi pooblastil hrvaškega finančnega ministrstva iz let 1995 in 2000, da v njegovem imenu vodi postopke proti slovenskim bankam.

Od LB in NLB je Zagrebška banka zahtevala izplačilo 492.430 evrov glavnice in pripadajoče obresti od 1. avgusta 1992, kar bi v primeru ugodne rešitve za tožnico znesek lahko tudi podvojilo. Sodišče bo obrazložitev odločitve poslalo naknadno.

Podobna pooblastila kot Zagrebška banka je od hrvaške vlade dobila Privredna banka Zagreb (PBZ), ki je prav tako tožila LB in NLB. Postopki so na hrvaških sodiščih potekali od leta 1996, hrvaško vrhovno sodišče pa je leta 2010 razveljavilo vse tožbe obeh bank in jih vrnilo v vnovični postopek. V začetku septembra bo narok po ponovljeni tožbi PBZ proti LB in NLB.

Protest varčevalcev LB leta 2007 v Sarajevu
Protest varčevalcev LB leta 2007 v Sarajevu FOTO: Reuters

Postopki na sodišču so povezani s terjatvami za sredstva, ki sta jih na podlagi jamstva, ki ga je hrvaška država dala varčevalcem po razpadu nekdanje Jugoslavije, Zagrebška banka in PBZ izplačali hrvaškim državljanom z deviznimi prihranki v LB.

Po podatkih hrvaškega finančnega ministrstva je šlo za skupaj 544,4 milijona takratnih nemških mark (272 milijonov evrov). Medtem sta Zagrebško banko in PBZ kupili italijanski banki Unicredit skupina in Intesa SanPaolo.

Za Slovenijo so pooblastila hrvaške vlade Zagrebški banki in PBZ sporna. Ljubljana namreč vztraja, da je spor o LB vprašanje nasledstva, ki je posledica razpada nekdanje skupne države, kar je po dolgih letih zavračanja Hrvaška sprejela leta 2010 po dogovoru takratnih premierjev Boruta Pahorja in Jadranke Kosor.

Preberite tudi: Slovenija naj bi kot slovenskega finančnega strokovnjaka, ki bo skupaj s hrvaškim kolegom preučil spor o nekdanji Ljubljanski banki in vladama predlagal rešitev zanj, imenovala Arharja. Kdo bo njegov sogovornik na hrvaški strani, še ni znano.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thor-1st
13. 07. 2012 09.17
+1
Najbolj zanimivo je to, da dani krediti s strani LB Zagreb hrvaškim podjetem Hrvate pa sploh ne zanimajo. Samo jemali bi, vračali pa nič. Zato so to banko raje likvidirali.
I_LL_BE_BACK
13. 07. 2012 00.33
-1
Hrvatarji so že milijonkrat prelomili obljube. Isti angleži hinavski se slinijo okrog tebe dokler jim koristiš
Tina Jakopin
12. 07. 2012 12.45
-3
ne bojo dolgo. brez nas ne morjo preživet
HoS
12. 07. 2012 12.43
+1
Slike so iz Srbije ko so Srbi protestirali proti Mercatorju
Tina Jakopin
12. 07. 2012 12.53
+1
KlubPravilnoPretepenihŽena
12. 07. 2012 14.45
-1
mark54
12. 07. 2012 11.32
+18
Halooo ! Ali sem jas nor ali novinar , ki je napisal članek in/ali naslov ! V naslovu piše da je zagrebško sodišče tožbo zavrnilo , v članku pa niti besedice o kaki zavrnitvi. Zanimalo me je s kako argumentacijo je sodišče tožbo (e) zavrnilo pa niti črhnil ni več novinar o tej informaciji. Fuuuuj taki novinarji ki si ne zaslužite tega naziva. Moja stara mama bi boljše članke spisala !