Gospodarstvo

V Gradbincu GIP stavkajo v upanju na stečaj

Kranj, 09. 02. 2012 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaposleni v kranjskem Gradbincu GIP, ki so nazadnje prejeli le del novembrske plače, so začeli stavkati. Brez plačila in povrnitve stroškov v tem mrazu ne nameravajo delati. Upajo pa, da se čim prej začne stečajni postopek, s čimer bi jim bilo zagotovljeno celotno plačilo iz stečajne mase.

Delavci kranjskega Gradbinca GIP, ki je hčerinska družba Primorja, so sklenili, da začnejo stavkati. "Mislim, da je današnji dan začetek konca Gradbinca," je na jutranjem zboru delavcev v gradbenem obratu na Polici pri Naklem dejala pravna zaupnica iz Sveta gorenjskih sindikatov Nežka Bozovičar. Pojasnila je, da stavkajoči delavci zahtevajo plačilo razlike novembrske plače, celotno decembrsko plačo in dela regresa za preteklo leto. Vendar se zavedajo, da obstaja le malo možnosti, da bi jim vodstvo povrnilo zaostale plače, zato upajo na čimprejšnji začetek stečajnega postopka.

Stavkajoči delavci podjetja Gradbinec GIP, ki je hčerinska družba Primorja.
Stavkajoči delavci podjetja Gradbinec GIP, ki je hčerinska družba Primorja. FOTO: Kanal A

Veliko od 96 zaposlenih v Gradbincu GIP je bilo sicer v zadnjih tednih doma, saj koristijo višek ur ali pa dopust. Tisti, ki imajo to možnost, se niso udeležili današnje stavke.  V ogrevanih prostorih gradbenega obrata na Polici pa se je zbralo okrog 30 delavcev, ki so delali v betonarni in železokrivnici ter bodo tako vsaj na toplem pričakali začetek stečaja.

Prejšnji teden je vodstvo družbe na kranjsko okrožno sodišče vložilo predlog za stečaj. Delavci bodo stavkali do začetka stečaja, v katerem bi bili potem pripravljeni naprej delati, saj bi jim bilo zagotovljeno celotno plačilo iz stečajne mase. "Glede na to, da so delavci že toliko časa brez prihodkov, mislim, da je v interesu vseh, da se stvari čim prej razpletejo in delavci čim prej pridejo vsaj do nadomestil s strani zavoda za zaposlovanje in do sredstev, ki jih zagotavlja jamstveni sklad," je dejala Bozovičarjeva in dodala, da je v tem trenutku stečaj verjetno najboljša varianta, da delavci vendarle dobijo nekaj sredstev za preživetje.

Pripojitev k Primorju padla v vodo

Le malo je verjetno, da bi podjetje uspelo izpolniti stavkovne zahteve in izplačati plače. Gradbinec GIP je namreč že dlje časa v težkem finančnem položaju in zamuja pri izplačilu plač. Po prvotnih grožnjah sindikata s stavko, so delavcem izplačali minimalne novembrske plače, dalje pa se stvari niso premaknile. "Računali smo na pripojitev družbe k Primorju ali pa morda prisilno poravnavo," je povedal predsednik sindikata v Gradbincu Milan Borkovič in dodal, da se po napovedi stavke zamrli pogovori.

Menimo, da je vloga za stečaj, ki smo jo na sodišče podali prejšnji teden, dobro pripravljena in upamo na čimprejšnji sklep sodišča. Darko Vidakovič, direktor Gradbinca GIP

Direktor Gradbinca GIP Darko Vidakovič je medtem sporočil, da se vodstvo že več mesecev redno srečuje s sindikatom in z njim vodi korekten socialni dialog. Ob tem je pojasnil, da zaposlenim zaostalih plač ni mogoče izplačati, ker je vložen predlog za stečaj družbe.

V Primorju so pojasnili, da se je vodstvo Gradbinca za vložitev stečaja odločilo zaradi izjemno težkega finančnega stanja družbe. Glede zapadlih obveznosti do zaposlenih pa si bo vodstvo Gradbinca prizadevalo, da se čim prej poravnajo. "V Primorju se zavedamo težke situacije, v kateri so se zaposleni v družbi Gradbinec znašli, vendar menimo, da stavka zagotovo ne pomeni konstruktivnega reševanja nastale situacije," so poudarili v družbi, ki naj bi ji Gradbinec dolgoval že 6,5 milijona evrov.

Kasneje bi lahko sicer v Primorje morda prezaposlili nekatere izmed kranjskih delavcev, vendar o tem zaenkrat še ni bilo govora. Nekateri delavci pa tokrat že drugič prestajajo podobno kalvarijo, saj so bili pred 12 leti zaposleni v Gradbincu, ki je nato šel v stečaj. Nato jih je skupaj s hčerinsko družbo Gradbinec GIP kupilo Primorje, sedaj pa jih še enkrat čaka enaka usoda

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TheGreatRusia
10. 02. 2012 23.51
+5
NE POMAGA NOBENA STAVKA, 5 LJUDI SE JE MED SABO DOGOVORILO IN ZDEJ IGRAJO NEKO LUTKOVNO PREDSTAVO DOL V AJDOVŠČINI, LOPOVI KAKŠNI DIREKTORJI. VPRAŠANJE ZA NOVAKOVO: KAJ JE CEMENT?
b77
10. 02. 2012 14.08
+2
je pa efekt gradbincev predvidoma 20 %, ostale so zabušene ure in jamranje! ČIMPEJ V STEČAJ
Huey
10. 02. 2012 12.28
+4
Na pamet mi prihaja komad od Mlakarja....U livaarni u vročiini...ko ti pamet odpove...ko se bodo delavci začeli zavedati da so njihove roke tiste ki drže gor vso javno upravo, tajkune, poslance, KOMPLET državo...bo zaropotalo!!
bbrihtn
10. 02. 2012 11.42
+0
pa kje so bli prej???
nik500
09. 02. 2012 21.55
+6
Delavci so se pravilno odločili. Plačilna disciplna je v Sloveniji takša; Delavec ki dobi račun za elektriko mora plačati račun za elektriko v roku, če ga ne plača v roku sledi izklop elektrike. Podjetje ki dobi račun za elektriko lahko plača račun za elektriko tudi če poteče rok za več kot 3 mes. in posluje normalno naprej.
hanse
10. 02. 2012 08.23
+4
Pa obresti na obresti, pa še enkrat obresti na obresti...Pa opomin , ki vedno stane, pa še opomin na opomin...
Znalec
09. 02. 2012 21.15
+6
Da si delavci želijo stečaja! Pa jaz bi šel k direktorju domov!!!
bbrihtn
10. 02. 2012 11.57
Schallabweiser
09. 02. 2012 20.23
+19
v kranju pozitivno poslujeta le qlandia in durs. bog nam pomagaj!
Kajetan
10. 02. 2012 09.19
+1
Da ne boš presenečen v Mariboru je enaki qulanida, DURS, Europark, Mercator odkar je zgradil novi center preko ceste ne več,
b77
10. 02. 2012 12.48
+6
pa lidl hofer, bamax in sparkasse...... imajo avtrijci samo 6% brezposelnost..........HVALA NEUMNA SLOVENIJA! dvojezičnih tabel pa po 50 letih ni???????
mark54
09. 02. 2012 20.17
+10
to je vse posledica naše zakonodaje- revež kupi reveža in ga še do kraja pokrade ( ponavadi ima šemkake nepremičnine) pol pa ga vrže v stečaj. Žačostno je da pri nas firma gre v stečaj šele ko zapravi vse premoženje in v stečajni masi ostanejo samo dolgovi. To je potrebno TAKOJ urediti. Ne plačaš računa , greš takoj na sodišče in tam morajo TAKOJ ( v par dneh ) rešiti zadevo. In če je navedba upnika točna mora plačati ali pa v stečaj. Seveda je pro nas vse narobe. Ko je sodni postopek končan mine 2 ali 3 lata in v tem času podjetje dela še naprej in naredi še dodatni dolg ki presega vse kar podjetje ima recimo tudi v nepremičninah in objektih . To ni logično posebej ker ni nadzora zakaj je podjetje zašlo v tako situacijo. Ali je gdo okradel podjetje ( izčrpaval, je ustaljen izraz za to raboto ki je navadna KRAJA) Pa še nisem slišal da bi kerega obsodili za taka dejanja. Razen nekaj redkih primerov v nebo vpijočih !
dajns
10. 02. 2012 11.38
+3
primorje ni bil revež.primorje je imelo (ima)več denarja kot vatikan.samopohlep černigoja in njegiovih pajdašu je pripeljalo do konca.saj denar oni imajo samo tisti ki smo si ga zaslužili ga nimamo.vse firme ki jih je "kupil"so prej delala in delavci so dobivali plače regrese imeli urnik.ko pa je prišen nadarjen menanžer je vse uničil.čestitam kraškemu zidarju in tega bi morala država bogato nagradit da ni podlegel tevibandi.ajdovski.
TheGreatRusia
10. 02. 2012 23.49
+3
TOČNO TAKO, NEKATERI NEMŠKI GRADBINCI NIMAJO TOLIKO MEHANIZACIJE, KOT JO JE IMELO PRIMORJE, AMPAK SO GA IZROPAL, ČERNIGNOJU PA PUSTIL, DA KAR MIRNO ODDIDE, JE PREDVIDEL DO ČESA BO PRIŠLO, NOVAKOVA PA NEKAJ FORSIRA, DA BI DELAVCEM LE UPANJE VSILILA, DO DOKONČANJA TEŠA POTEM PA CESTA ZNAN SCENARIJ, SLOVENIJA OD KOD LOPOVI TVOJI
KlubPravilnoPretepenihŽena
09. 02. 2012 20.00
+7
ko se investitcije začnejo bodo deževali sp gradbeništva, pomoje jih bo okrog 50 tisoč na novo ustanovljenih v glavnem taki ki nimajo veze z gradnjo
TheGreatRusia
13. 02. 2012 22.57
TAKO JE, POTEM SE BODO DOGAJALE BLAMAŽE ZA KATERE SPET NIHČE NIKDAR NE BO ODGOVARJAL
przelmuding
09. 02. 2012 16.54
+13
Končno nekdo pameten ki ne bo čakal pol lata pa potem začel razmišljati o stavki. če plača zamuja en mesec je treba takoj ustaviti delo da kvazi menedžerji ne bodo imeli časa pokrasti kar ostane od podjetja.
izbriši mi profil admin
09. 02. 2012 19.09
+4
Sanjaj - preberi si zakon, po kolikem času si upravičen do zavoda v primeru, da nisi prejel plače !