Gospodarstvo

Finančno ministrstvo razočarano nad odstopom KBC od dokapitalizacije NLB

Ljubljana, 29. 06. 2012 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Belgijski KBC, ki naj bi z 61 milijoni evrov sodeloval pri dokapitalizaciji NLB, je od tega odstopil. Zapisal je, da mora biti vsaka odločitev za njih finančno smiselna. Namesto KBC bosta potrebni kapital zagotovila slovenska državna sklada Kad in Sod.

Nova ljubljanska banka (NLB)
Nova ljubljanska banka (NLB) FOTO: Damjan Žibert

Danes se izteka rok za dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke (NLB) v višini 381 milijonov evrov. Če so vladni predstavniki še v sredo zagotavljali, da bo država prispevala 320 milijonov evrov kapitala, drugi največji lastnik banke belgijski KBC pa 61 milijonov, pa je slednji danes od te namere odstopil. Iz belgijske finančne institucije so danes potrdil, da so se po zelo skrbnem in temeljitem premisleku in v posvetovanju z vsemi relevantnimi akterji danes odločili, da ne bodo sodelovali v dokapitalizaciji NLB.

"KBC je kot odgovoren delničar vedno priznaval pomen zdrave kapitalske osnove NLB, zato je v zadnjih mesecih in dneh ostal v tesnih in intenzivnih pogovorih s slovensko vlado in Banko Slovenije glede kapitalskega položaja NLB ter je podprl kratkoročno rešitev, ki sta jo na sredini skupščini predlagala NLB in Republika Slovenija," so zapisali.

A vsaka odločitev, ki jo glede NLB sprejme KBC, mora biti za KBC finančno smiselna ter v skladu z dolgoročno strategijo in poslovnim načrtom za NLB, dodajajo.

Ob tem so pojasnili, da mora biti vsakršna odločitev KBC v skladu s strateškim načrtom, za katerega so se dogovorili z Evropsko komisijo v zameno za zeleno luč Bruslja državni pomoči tej veliki belgijski banki. V tem načrtu je predviden izstop iz nestrateške naložbe KBC v NLB.

KBC
KBC FOTO: Reuters

Finančno ministrstvo je razočarano, kapital bosta zagotovila Kad in Sod

Odzvalo se je že finančno ministrstvo, ki je razočarano nad odločitvijo KBC. Menijo, da je preuranjena in "kaže na pomanjkanje potrpežljivosti". Na ministrstvu so prepričani, da bi se bilo po zagotovilu Evropske komisije, da bi KBC lahko tudi po novem letu ostal solastnik NLB, še pogajati.

Ministrstvo dodaja, da bosta zdaj potrebnih 61 milijonov za dokapitalizacijo zagotovila Kad in Sod. "Pri tem bosta uporabila rezerve, ki so bile prav za takšne primere ustvarjene v preteklih letih. Tako v tem koraku ne bo potrebno dodatno zadolževanje niti se ne bo povečal javnofinančni primanjkljaj," so zapisali na ministrstvu.

V soglasju z regulatorjem bodo vse potrebne postopke in transakcije izpeljali v prihodnjem tednu. Vsi drugi načrti glede izdaje pogojno zamenljivih obveznic in odkupa nekaterih hibridnih instrumentov, s čimer bo država dokapitalizirala NLB, ostajajo nespremenjeni, so pojasnili na finančnem ministrstvu. V NLB pa so potrdili, da so s Kad in Sod že podpisali pismo o nameri o dokapitalizaciji, v prihodnjem tednu pa naj bi ta dogovor potrdili še upravni organi obeh družb.

Na finančnem ministrstvu so zapisali še, da bodo v naslednjih tednih v pogovorih s KBC ugotovili, ali še obstaja obojestranski interes in potrebno medsebojno zaupanje za to, da do konca leta skupaj poiščejo trajno rešitev za zagotavljanje kapitalske ustreznosti NLB in njenega dobrega upravljanja ter razvoja.

Kapital bi morali zagotoviti do danes

Danes se namreč izteka rok za izvršitev transakcij, o katerih so se lastniki NLB dogovorili že v sredo. NLB bi morala od države dobiti 320 milijonov evrov hibridnega posojila, 61 milijonov evrov pa naj bi prispeval belgijski KBC. S tem bi KBC svoj lastniški delež povečal s 25 na 33,9 odstotka, delež države pa bi ostal nad 50 odstotki.

Finančni minister Janez Šušteršič
Finančni minister Janez Šušteršič FOTO: Reuters

Finančni minister Janez Šušteršič je v četrtek izrazil zadovoljstvo, da bo lahko NLB izpeljal dokapitalizacijo in tako do konca junija, ko se izteče rok za izpolnitev zahtev Banke Slovenije in Evropske bančne agencije, količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1) zvišal na devet odstotkov. Zdaj je malenkost pod šestimi odstotki.

Ker v soboto plačilnega prometa ni, morajo lastniki in vodstvo banke vse potrebne postopke in transakcije izpeljati danes. Pričakovati je, da bo država za vplačilo hibridnih instrumentov CoCo najverjetneje porabila del državnih vlog, ki jih ima v NLB.

Koliko kapitala še potrebuje NLB?

A rešitev, če do nje pride, je le začasna. Šele ko bo končan skrbni pregled banke, bo namreč znano, koliko kapitala ta zares potrebuje, če lastniki ne želijo le gasiti občasnih požarov, ampak banko postaviti na dovolj trdne temelje, da bo sposobna opravljanja dejavnosti, ki jih Slovenija trenutno močno potrebuje – financiranja gospodarstva. Šušteršič je dejal, da se bodo prizadevanja vlade, da do konca leta skupaj s KBC pridobijo nove zasebne vlagatelje, nadaljevala. KBC je namreč nakazal, da ne želi sam postati večinski lastnik NLB, temveč bi raje skupaj z državo pridobil finančnega vlagatelja ali drugo družbo iz bančnega sektorja.

Šušteršič je v pogovoru za Finance ocenil, da je v NLB slabih terjatev – terjatev, ki se poplačujejo z zamudo nad 90 dni – za tri milijarde evrov, a bo večji del teh terjatev, sicer z nekim diskontom, verjetno izterjan.

Rezultati skrbnega pregleda bi sicer namesto olajšanja lahko prinesli velike skrbi. Ko bo namreč pregledan cel sektor, bo šele postalo jasno, v kako velikih težavah je slovenski bančni sistem in koliko kapitala potrebuje. Premier Janez Janša, ki sicer trdi, da teh podatkov še nima, občasno že namiguje, da bi lahko bila Slovenija naslednja na seznamu prosilcev za evropsko pomoč za svoje banke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rob3rt
03. 07. 2012 12.57
+1
Glede ene stvari smo pa le pred vsemi evropskimi državami. Tam se pogovarjajo o ustanovitvi slabe banke, mi pa jo že imamo - NLB. Zdaj še samo kako dobro banko rabimo...
olyca
02. 07. 2012 22.53
+3
Ja, zgleda da so takoj ugotovili da v NLB nimajo podna................
Jožajoža
02. 07. 2012 21.59
+0
kako vam izgleda ta finančni minister šuštaršič. velika glava, ..........to so deb....
olyca
02. 07. 2012 22.54
+1
Pameten da mu škodi, kot vsem pripetim na zizek....
odpisan2x
02. 07. 2012 17.53
+1
da ti nekdo da denar,potem mu pa še nekdo reče kako ga lahko uporabi-a ste nore gobe jedl
jurjur
02. 07. 2012 16.39
+3
KBC se je umaknil, ker noče, da se njihov denar porabi za regres NLBja.
novaroza
01. 07. 2012 23.59
+4
da so belgijci premalo potrpežljivi, hahaha, takih potrpežljivih norcev kot smo Slovenci, takih ni. Belgijci so pač pametnbi in se z nami ne grejo več. Tudi mi Slovenci se kmalu ne bomo več šli. Nas bo tale vlada pod rušo spravla.
Jeanus1
02. 07. 2012 13.48
+2
Le kdo od zunaj še naseda nesposobnemu slovenskemu političnemu in managerskemu vodstvu? Žal ostali državljani živimo tukaj in moramo plačevati vse te umazane igrice "elite"!
Jeanus1
02. 07. 2012 13.53
+1
Finančno ministrstvo je razočarano 5 minut, mi pa že več kot dvajset let!
tony_abcde@yahoo.com
30. 06. 2012 18.24
+5
Hitro miljone nakazat potem pa banksters action
MICLA
30. 06. 2012 16.25
+12
zelo pametno so naredili da niso vrgli denarja stran ne pa tako kot naša vlada tej bandi v bankah daje miljone ljudem pa krade denar od plač in pokojnin.banka naj gre v stečaj če ni sposobna tako delati kot je treba tuje banke poslujejo pozitivno naše pa samo izgubo in to zato ker vodilni in njihovi prijatli in znanci kradejo kot šurki. vsi dvignimo vez denar iz te banke ker bo itak kmalu šla k vragu in to čim prej
tony_abcde@yahoo.com
30. 06. 2012 18.25
+9
Normalno, da ga naša vlada daje. Zato, da ga bodo lahko prijatelji pokasirali.
Manu Cocker
30. 06. 2012 15.50
+12
Kaj sela gangster Bavcer v prvi vrsti na p´roslavi ---------------
23345
01. 07. 2012 23.23
+7
JA ZA BELOGARDIATA JANŠO JE ZELO POMEMBEN, BORCI ZA SVOBODO PA SO ZA BELOUŠKO KRIMINALCI. JA PRAV LEPA GA JE BOLO VIDETI RES, MEDVEDA POKVARJENEGA
kleopatra-1
30. 06. 2012 11.24
+21
mi smo pa razočarani ne samo nad finančnim ministrstvom ampak nad celo vlado.
wsharky
30. 06. 2012 11.01
+16
.. he he he ... pa saj niso v KBC neumni, da bi se naprej metali eurcke v vreco brez dna ... pa kaj tem nasim politikom ni jasno ....
walter2
30. 06. 2012 10.56
+10
Še enkrat nam je EU zabodla nož v hrbet,saj je zaradi težav KBC v svoji hiši in njihove prošnje za pomoč s strani Evropske komisije ta zahtevala izstop iz nestrateške naložbe v parazitski NLB.
volh
30. 06. 2012 14.54
+10
skoda besed UNICITE NLB vsi ki imate denar v tej banki ga pod nujno dvignite - cer par dni ne kaj vec za dokapitalizirat-- ker banke ne bo vec- saj nima denarja za vse varcevalne vloge.boste videli ker drugace jo bomo davkoplacevalci se ene 3x dokapitralizirali ker nasi tajkuni se nimajo zadost dnarja in bodo se kradli .
Shisui
30. 06. 2012 10.28
+13
Jst drugih besed, kot da bi vse postrelil, nimam. Kar so nasi dedje skozi generacije ustvarjali, nam bo ta pofuk.... JJ preko svojih tajkunskih prijateljev v 10 letih razmetal skozi okno. Obraca se mi, da imamo dovolj neumno volilno bazo, da se vedno volijo tega izdajalca.
volh
30. 06. 2012 14.49
+7
kaj ces v slo je se vedno 20% tistih ki bi radi bili hlapci
resslovenka
30. 06. 2012 10.09
+7
Kje nas bodo spet usekali? Škoda vsakega evra!
olyca
30. 06. 2012 09.49
+13
NLB, vreča brez dna, ta denar ki ga potrebuje za dokapitalizacijo se nahaja pri uglednih osebah ki so pahnile Slovenijo v kavs. Tujci niso tako naivni kot naši drekači, to banko čimprej prodat da nebo še večjih in še bolj tragičnih izgub. Premišljenemu delovanju banke se lahko zahvalimo tudi gospodu JJ-ju, saj so se največje tajkunske zadeve dogajale pod njegovo taktirko, danes pa o tem nič ne ve. Takšni in podobni bi morali odgovarjati za namerno uničevanje države, biti v arestu, ne pa da nas vodijo. Smo res naivni in nasedamo pridigarjem, ki nas ovijajo okoli prstov, krade se pa naprej.........
Darko Vernik
30. 06. 2012 09.36
+10
dragi politiki potrebno bo denar najprej zaslužiti-ne pa najeti kredite in metati v posle brez dna......
ubijalec9
30. 06. 2012 09.35
+8
namesto da naša vlada podpira banke naj podpre brezposelne in lačne državljane
Gibson80
30. 06. 2012 09.17
+1
men gre pa na smeh:)))
Jeanus1
02. 07. 2012 13.50
tulibudibu
30. 06. 2012 09.16
+12
Tole je načrtovana kraja slovenskih državljanov!!!!!Do kdaj metati milijone v ta dr-ek od banke??? Prodat jo za 1 eur pa naj drugi pušijo z njo!
I G N O R A N T
30. 06. 2012 09.15
+6
Doma sem nasel se nekaj starih dinarjev iz SFRJ ali lahko pomagam z tem denarjem dokapitalizirati?