Gospodarstvo

Dobili obljube o pomoči, v praksi pa ...

Ljubljana, 07. 06. 2013 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Država je rekla, da bo spodbujala lesarstvo v Sloveniji, zdaj pa vidimo, da ga misli uničiti," pravi razočaran lastnik žage, ki je zaradi novega ukrepa ostal brez pogodbe o dobavi hlodovine. Les bo mogoče kupovati le še na dražbah, kjer pa se bodo slovenski kupci težko kosali s tujimi.

Čeprav se je vlada Alenke Bratušek zavezala, da bo krepila domačo lesnopredelovalno industrijo, v praksi počne ravno nasprotno. Z novim ukrepom bo les, domnevno zaradi boljše preglednosti nad cenami, mogoče kupovati le še na javnih dražbah. Lastniki žag že opozarjajo, da to pomeni, da bodo žage prisiljeni zapreti: na dražbah je les treba plačati z gotovino, avstrijska konkurenca pa ima veliko več denarja od naših lesarjev.

Les
Les FOTO: Thinkstock

Čez noč ostali brez pogodb

Lastnik žage Tone Razdevšek je, tako kot lesarski kolegi, ki jim hlodovino dobavlja Gozdno gospodarstvo Maribor, čez noč ostal brez pogodbe o dobavi lesa in kmalu bo, kot pravi, ostal tudi brez hlodovine in dela. "Les mislijo dajati izrecno na skladišča in licitirati. To za slovenska podjetja pomeni propad. Nekateri žagarji so trenutno že brez surovine in že imajo ljudi doma," je povedal za oddajo 24UR.

Obvestili so ga, da je lastnik gozdov, v tem primeru država, preko Sklada kmetijskih zemljišč Mariborskemu gozdnemu gospodarstvu prepovedal neposredno prodajo hlodovine.

"Samo na podlagi javne dražbe se lahko ugotovi, kakšna je cena lesa, ki ga seka Gozdno gospodarstvo Maribor," je povedala direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Irena Šinko. Kmetijski minister Dejan Židan pa ugotavlja, da je šlo za "prikazovanje nižje cene, kot je povprečna cena v Sloveniji, in se je sklad odločil, da bo prodajal drugače".

Lesarji postajajo torej postranska škoda ukrepa, ki ga je sklad moral uvesti. Razdevšek je razočaran in jezen. "Na licitacijo bodo prišli ljudje z denarjem. To so trenutno tujci," je dejal. In dodal, da država od slovenskih žagarjev, ki les kupijo, pobere 20-odstotni DDV, od tujcev pa nima nič.

Tudi sam je, tako kot mnogi kolegi, želel posodobiti proizvodnjo, kupiti nove in zmogljivejše stroje, zdaj je načrte zavrgel. A nekateri so že šli v novo investicije, opozarja, ker je, kot je dejal, "država rekla, da bo spodbujala lesarstvo v Sloveniji, tako pa zdaj vidimo, da ga misli uničiti".

Tisti, ki sprejemajo takšne ukrepe, na žalost sedijo v pisarnah, pravi, in stanja, v kakršnem je domača lesna industrija, preprosto ne razumejo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUGIEVIT
11. 06. 2013 10.34
kupec bo preko licitacije kupil celotno sečišče, ne samo hlodovino ,tudi drva in z tem bodo naši uporabniki te vrste kurjave nasrkali ,saj jo bodo morali dražje kupovat od drugih ali pa od tega kupca bogi mali ljudje ko so si za drva komaj spravli skup denar zdaj pa jih je država še tu udarila! banda!
fredy
10. 06. 2013 17.55
+2
In še nekaj glede licitacije.Na licitaciji se hlodovina prodaja v velikih sklopih 300-400m3,kar je pisano na kožo velikim podjetjem,ni možnosti,da bi si žagar izlicitiral samo količino,ki jo potrebuje.Dosedanja prodaja je pa potekala do vsake žage količine po potrebi .Hlodovino na licitaciji plačati z 100% avansom-plačilni roki v SLO-60,90.,120dni,1leto,potem pa povejte,kako lahko ena manjša žaga kupuje hlodovino na licitaciji poleg ostalih mesečnih obveznosti-obratovalni stroški,davki,ki jih je potrebno plačati takoj-MISIJA NEMOGOČE.
fredy
10. 06. 2013 14.21
+8
tudi mi se ukvarjamo z žago in imamao enake težave z dobavo hlodovine.Mi smo ta ukrep občutili že pred tremi meseci,ko je sklad ustavil prodajo gozdu ljubljana.Ni problem kupiti hlodovino na dražbi,ampak je problem ,ker nimaš vpliva na dolžino ponujene hlodovine.Vsa hlodovina je pripravljena na 4 in 8m,kar je pri žagah ki režejo les za ostrešja težava.Tako je na gozdu ljubljana na dveh dražbah bila hlodovina prodana preprodajalcem in odpeljana v avstrijo-TOLIKO O POMOČI DRŽAVE.In še to ,Avstrija je lahko konkurenčna našim cenam ,ker jim država subvencionira nakup hlodovine v tujini 15€/m3,da ohranjajo svoje gozdove.Če se zadeve v kratkem ne uredijo, bomo v kratkem žagarji prisiljeni zapreti svoja podjetja,ki smo jih v našem primeru razvijali in gradili 20let.Potem boste pa kupovali za 100%dražji žagan les,ki ga bodo ponujali avstrijci,kajti naši gozdovi bodo izropani.Toliko v poduk vsem pametnjakovičem.
big_foot
10. 06. 2013 12.07
+0
Nekaj me zmoti in sicer stavek.... "Les bo mogoče kupovati le še na dražbah, kjer pa se bodo slovenski kupci težko kosali s tujimi." a to v praksi pomeni da bo lastnik žage kmetu plačal drobiž v primerjavi z tujcem???? Se pravi da bo kmet nadrsal da se bo z tem okoriščal lastnik žage..... ponudi naj pametno ceno pa bosta oba zadovoljna.
markri
09. 06. 2013 18.09
-2
Važno, da davek nabijejo. sicer pa: doma imamo vrtičke in tako na grd način ne spodbujamo trgovine, ker pridelamo ogromne količine zelenjave doma. tudi to bi se splačalo obdavčit......
pesnitev
09. 06. 2013 15.22
+2
No, minister Židan, zdaj pa malo pokaži kaj znaš! V prid slovenskim lesarjem, seveda!
zmeda12
08. 06. 2013 21.06
+0
Ubogi razdevšek. Bo treba BMW -ja prodat......
Draža
08. 06. 2013 20.19
+4
Tako je v naši bogi državi,samo gotovina in brez računov,čisti denar,zakaj bi plačeval davek.
tulipifera
08. 06. 2013 18.49
+15
Vedeti morate, da je država Avstrija naredila sodobno strategijo gozdarstva in lesarstva že v devetdesetih letih. Od takrat dalje daje vseskozi spodbude podjetjem v lesnopredelovalni branži in strojni branži, ki izdeluje sodobne energetske naprave in lesnopredelovalne stroje. Njihova podjetja dobivajo pomoč še danes. Mislim da se bo ta pomoč končala leta 2015. To pravico (dajanja državnih pomoči tej panogi) so si z vstopom v EU priborili. Država Slovenija, oziroma njihovi vsakokratni zakoniti vodje, pa niso naredili nobene strategije za gozdno lesno verigo, niti za kaj drugega ne. Še gozdarji in lesarji med seboj se niso mogli zmeniti skoraj nič. Pri nas vsak skrbi samo za svojo rit, oziroma za svoj ograjen vrt ali pašnik. Smo pač ostali pastirji in kmetovalci že od časa Karantanije naprej. Nismo naredili premika od te kmečko ograjene logike k nekim skupnim ciljem in sploh ne h kakšnemu tehnološkemu napredku. Znamo samo gledati ali mi sosedje slučajno ne stopajo po moji zemlji. Zato ogradimo svoj vrt z živo mejo, če je potrebno z zidano škarpo ali zabitim plotom. In tako smo ostali do danes zabiti zaplotniki. Dejansko ko pogledam vse te žive meje in plotove, vidim enako na državni ravni. In vse bolj ko poslušam in gledam kaj se dogaja in kaj se je dogajalo v Sloveniji že od osamosvojitve naprej, mi to prepričanje samo utrjuje. Dejansko bi bila potrebna temeljita prevzgoja zaplotništva že od malih nog dalje.
minka10
08. 06. 2013 17.17
+8
ja treba je razprodat in uničit celo državo. svinjarija, vlada pa nič ,nobena, pa o tem bi se lahko malo več pisalo saj se to tiče vseh nas
Götterdämmerung
08. 06. 2013 13.53
+11
Slovenija ni izropana od danes, ampak so nas hlapce ropali že tisočletja. Zdaj so prišli še po drevesa. Gozdovi nas rešujejo od prazgodovine do danes, ko bodo iz tal moleli le še štrclji, se v primeru vojn ne bomo imeli več kam skriti, skozi neprehodno šavje se ne bo dalo več niti plaziti. Zakaj se matrajo, če slučajno res kdo misli, da smo Indija Koromandija in nam lesa nikoli ne bo zmanjkalo, pripeljimo k nam eno od podjetij, ki seka amazonske pragozdove oziroma si od njih izposodimo opremo in logistiko. V pol leta pri nas ne bi bilo več nobenih gozdov, razumete, vse bi posekali, do zadnjega debla in odšli na počitnice. Recimo, da bi zaslužili veliko denarja, koliko pa mislite, da bi ga dobili državljani in kaj bi sekali dan po tem? Civilizacija lahko obstaja tudi, če zmanjka nafte in elektrike, ker lahko iz lesa izdelamo praktično vse, od lesene žlice do hiše, ko ne bomo imeli več gozdov, iz česa mislite, da si bodo lahko naši potomci postavili bivališča? Za veliki finale pa še nekaj ekonomije, lesarska industrija ni vredna popolnoma nič, nula, vrednost ohranja edino predelava, luksuzno masivno pohištvo in podobni ekskluzivni izdelki, s katerimi pa je tuj trg zasičen. Pri nas lahko preživijo edino mala lesarska podjetja, ki se jim tudi ne splača posekati več kot rabijo in lahko tisto malo pogozdujejo za sabo, cena njihovih izdelkov je višja kot na tisoče hlodov, ki jih vozijo v Avstrijo in naprej v Evropo naši chefurji, ki se jim je od pohlepa že zdavnaj omračil um. Marsikdo je danes že tako obupan,da bi storil vse za pest denarja, ker nihče nikogar več ne posluša, jim je popolnoma vseeno, pa če jutri vsi pocrkamo, da bi le preživeli razkošno vsaj še en dan. Ponavljam, naš les ni vreden čisto nič, veliko manj kot tehnična industrija, z visoko dodano vrednostjo, kot so recimo elektronika, biotehnologija, medicina, informatika, bela tehnika ali avtomobili, en sam izdelek lahko stane več kot cel gozd. Ropajo nas in uničujejo, zakaj ne razumete, a je kdo sploh pogledal kake številke?
Götterdämmerung
08. 06. 2013 13.57
+10
Avto gre po dvajsetih letih na odpad, iverca razpade po 50 letih, masivno pohištvo pa lahko zdrži stoletja. Kdor ima tako pohištvo, mu ni treba kupovati novega, tujci rabijo les edino zato, ker je poceni in ga lahko uporabljajo celo za gorivo, če jim ga bomo podarili skoraj zastonj, več pa na globalnem trgu zaenkrat ni vreden in še kar nekaj časa tudi ne bo, ker ni nihče drug tako nor, da bi svoje gozdove spreminjal v poceni material in elektriko.
Uporabnik811241
08. 06. 2013 12.50
+4
Država tako ali drugače še ni naredila nikoli nič dobrega z raznimi zakoni vedno znova in znova uničuje saj je rezultat jasno viden razen če si v tem trenutku na ti z Mišičem in dobiš poroštvo ali kup nepovratnih sredstev drugače je pa tako kot v naravi še se znajdeš preživiš pošteno se pa ne boš obagatel !!
pozura
08. 06. 2013 11.42
-2
sej so dobili obljube o pomoči! Kokr jst razumem je sodišče povedalo, da je domnevna obljuba že dejanje, kaj je pol šele dejanska obljuba-zihr so jim že dvakrat pomagali, tok da nehejte se že spravjati na vlado.
krtaksn
08. 06. 2013 11.00
+7
Sedaj ko je vsa lesna industrija crknila (JAVOR, BREST, LIKO, ...) bodo pa ukrepali. BANANA
Jimi1
08. 06. 2013 10.18
+7
Plačevati ob Sv. Nikoli, okoli pa se voziti z nadstandardnimi novimi vozili in se iti vsesplošni luksuz. Žagarje najbolj boli to, da bodo morali les plačevati po na dražbah doseženih cenah, v gotovini nasploh, pa seveda sploh PLAČEVATI ! Država pač od svojih gozdov zahteva donosnost in ne splošne kraje lesa....
Lutra Lutra 1
08. 06. 2013 19.14
+5
Ta prispevek ne sodi v rubriko "gospodarstvo" ampak v crno kroniko. Utajevalci davkov povzdignili glas !
antonino
08. 06. 2013 09.00
+4
A DO SEDAJ JE PA LES JEMAL NA KREDIT, ALI PLAČAL POD MIZO NA ČRNO
ping
08. 06. 2013 08.51
+9
O tem problemu bi se moralo res veliko govorit, uapm, da bodo novinarji tudi prisli k pameti in pisali o pomembnih stvareh in mogoce na ta nacin pripomogli, da se kaj spremeni na bolje, ne pa da pisejo samo o nekih razprtijah med nasimi politiki in citirajo ljudi, ki se prepirajo o rdeckarjih in ne vem cem se. V glavnem z javnim mnenjem je treba pritisniti na politiko, da postavi neko strategijo v lesnopredelovalni industriji.
hotchilipoper
08. 06. 2013 07.20
+9
Vse je skorumpirano
windmaster
08. 06. 2013 07.16
+13
Čas je že bil, da se tudi priležniki na Skladu zganejo in začnejo dejansko tržit premoženje države. Do zdaj so z lesom služili le lesni tajkuni, ki jim je Drnovšek podaril koncesije za gospodarjenje z gozdovi v lasti vseh nas državljanov.
Götterdämmerung
08. 06. 2013 05.39
-1
Za vsako drevo, ki ga posekamo, bi morali posaditi vsaj dve novi. Enako kot pri ljudeh, nas mora biti vedno malce več kot nas je danes, ker vsi ne bomo umrli naravne smrti in vsak otrok ne bo preživel, s časom bi nas torej zmanjkalo, če bi imel vsak človek točno enega potomca. Nimam pojma, kako dolgo raste kaero drevo, mislim pa, da nekje med 50 in 100 let, preden ga je vredno posekati, ker pa sekajo čedalje več, novih dreves pa ne sadijo, se bomo sčasoma spremenili v puščavo. Nekoč bo prišla huda katastrofa, verjetno bodo takrat zatajili vsi umetni viri, naši potomci bodo brez dreves in gozdov pogubljeni, sploh ker z našimi pragozdovi umirajo tudi unikatne rastline in živali, ki jih praktično nikjer na svetu več ni. Lesna industrija je zgolj še ena velika prevara tajkunov in veleizdajalcev, nima veze z našo ekonomijo in je ena najslabših gospodarskih rešitev, kar si jih lahko zamislimo, svet je veliko prevelik, da bi lahko ena mala Slovenija zadovoljila njegove nenasitne potrebe, samo brez gozdov bomo ostali in nič drugega, še celo slabše bomo živeli, ker ima lesna industrija zelo nizko ali celo nično dodano vrednost. Malih prevar je konec, ostale so le še največje, samooklicani gospodarji slovenske zemlje so tokrat šli predaleč. Čimprej se mora vključiti v razpravo znanstvena sfera in dokazati, da gre za super veleizdajo, od katere je dejansko odvisna usoda celega naroda, pravosodje pa mora takoj začeti omejevati hinavske lažnjivce, sicer bo kmalu, ob moderni tehnologiji sečnje že v nekaj letih prepozno, za večno. To niso nobeni strokovnjajki ampak navadne, ničvredne in zahojene barabe, ki jim moramo za vsako ceno preprečiti katastrofalno uničenje naše domovine.
Götterdämmerung
08. 06. 2013 05.43
-5
Pozabite, kaj nam govorijo, samo nakladajo, njihove prazne besede ne pomenijo čisto nič. Zberimo se edino za zaščito dreves in gozdov, sploh jih ne poslušajmo in takoj začnimo najširšo možno debato, da prepričamo še ostale zavedene državljane, ker se bodo veleizdajalci branili z močno propagando in bo trajalo kar nekaj časa, predennedvoumno dokažemo njihovo veliko zablodo, ko bodo naši hribi enkrat goli, pa bo že zdavnaj prepozno.
windmaster
08. 06. 2013 07.10
+16
Naši hribi se žal veliko veliko prehitro zaraščajo. Tako da je ta skrb povsem odveč. Na žalost pa se površine zaraščajo z nekvalitetnim lesom in se njihova vrednost na ta način zelo zmanjšuje. Seveda bo hkrati zmanjkalo kvalitetnega lesa in naši potomci bodo na veliki škodi!
husqvarnaxp
08. 06. 2013 11.34
+1
Gotterdammerung, najprej bo treba kakšno knjigo prebrat, kako se gozd SAM obnavlja, če je vse tako kot je treba...
Götterdämmerung
08. 06. 2013 13.37
+0
Oslarija, gozd se obnavlja sam edino, če bi ga pustili popolnoma pri miru. Kvaliteten les je podoben popolni ženski, redke se take že rodijo, večina jih rabi ogromno nege in posebno okolje, da zgledajo lepe. Površine se ne zaraščajo z lesom ampak s šavjem in grmovjem, iz katerega zelo težko zraste novo drevo, ker ga zaduši. Poglejte na primer razliko med umetno pogozdeno površino in naravno, čeprav so po dvajsetih letih posajena drevesa visoka že par metrov, je vse med njimi neprehodno zaraščeno, skozi naraven gozd se lahko pa prosto sprehajamo, ker drevesa ne dovolijo šavju, da bi se razraslo.
Gal Košnik
08. 06. 2013 19.19
najprej pride kopriva(na njive) potem robida-malina, kasneje šipek, leska in med leskami začnejo počasi rasti prava drevesa. iz leske če je debela se da fina drva delat. Drugače pa vse to raste na bivših poljih pašnikih in njivah. Vprašanje je a hočemo obnovit prehransko samozadostnost (trenutno 30%) ali hočemo đunglo? ampak to ni tema članka in niti smernica v gospodarstvu.