Gospodarstvo

Za Slovenijo kot 'podjetniško' državo

Celje, 09. 09. 2009 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Borut Pahor je napovedal pripravo boljše zakonodaje za mala in srednja podjetja. Obrtniki pa opozarjajo, da se je število zaposlenih v obrti že pozimi zmanjšalo kar za 16.000.

''Poslovno okolje v Sloveniji ne omogoča sprostitve vsega razvojnega potenciala podjetništva,'' se zaveda premier Borut Pahor. ''Zato je ena ključnih nalog vlade priprava boljše zakonodaje za mala in srednja podjetja s poenostavitvijo obstoječih predpisov. Vlada si prizadeva poenostaviti sistem obračunavanja in plačevanja davkov, prispevkov in drugih obveznih dajatev ter javnofinančnih prihodkov. V ta namen je bila imenovana delovna skupina z nalogo, da preuči in pripravi predlog pravnih podlag za poenostavljen sistem vplačevanja davkov, prispevkov in drugih obveznih dajatev ter javnofinančnih prihodkov.''

Premier Borut Pahor: V krizi so države, ki bodo zmagale, in države, ki bodo izgubile. Kljub temu pa stroške krize vlada ne sme preložiti na pleča socialno šibkejših.
Premier Borut Pahor: V krizi so države, ki bodo zmagale, in države, ki bodo izgubile. Kljub temu pa stroške krize vlada ne sme preložiti na pleča socialno šibkejših. FOTO: Dare Čekeliš

Pojasnil je, da je vlada prek Slovenskega podjetniškega sklada izvedla razpis za nakup nove tehnološke opreme, zagotovila sredstva za garancije za bančne kredite s subvencijo obrestne mere in sredstva za zagon inovativnih inkubiranih podjetij v subjektih inovativnega okolja. S temi sredstvi je bilo do danes podprtih 618 projektov v skupni višini 86,5 milijona evrov. Z razpisom za sofinanciranje razvojno investicijskih projektov pa je vlada podprla 47 projektov v skupni višini 109 milijonov evrov. S 650 milijoni evrov so dokapitalizirali banko SID. Po njegovih besedah bo jeseni pripravljen instrument tveganega kapitala, s katerim bo vlada v sodelovanju z zasebnimi družbami tveganega kapitala podprla obetavne inovativne projekte.

Veliko je bilo že storjenega, vendar to nikakor ne more in ne sme biti razlog, da bi prenehali iskati nove, še bolj učinkovite načine za spodbujanje podjetništva in ustvarjanje podjetništvu prijaznega okolja. V prihodnje lahko torej od vlade pričakujete nove ukrepe. Naj ob tem omenim le nekatere, ki se že pripravljajo: ukinitev limita investicijskih olajšav za pravne osebe, uvedba 30-dnevnega plačilnega roka za obveznosti države, sprememba delovnopravne zakonodaje v smeri večje fleksibilnosti. Premier Borut Pahor

Predsednik slovenske vlade je prepričan, da mora biti vse podrejeno konkurenčnosti in solidarnosti oziroma da mora biti v času krize osrednja ambicija Slovenije dvig konkurenčnosti. "Posebej želim poudariti izreden pomen povezovanja znanosti in gospodarstva, ki je ključno za hitrejši razvoj in dvig konkurenčnosti gospodarstva. To še posebej velja za mikro, mala in srednje velika podjetja. Med ukrepe, ki zasledujejo ta cilj, spadajo spodbude za zaposlitev raziskovalcev ob prehodu v podjetja, razvojno delo v okviru interdisciplinarnih skupin, kjer spodbujamo vključevanje zunanjih strokovnjakov v razvojne projekte mikro, malih in srednje velikih podjetij." Prepričan je tudi, da bodo vsi navedeni ukrepi, pa tudi vrsta drugih, na primer: povečanje sredstev za aktivno politiko zaposlovanja, program razvoja podjetništva na podeželju, sofinanciranje vlaganj v strateške projekte s področja čiste in tehnološke napredne industrije, pomagali k zagonu, rasti in razvoju slovenskega gospodarstva. Pozval je še k oblikovanju novih idej, ki bi bile temelj rešitev ter ukrepov oziroma bi Slovenijo pomagale narediti podjetništvu prijazno, "podjetniško" državo.

'Lani niti slutili nismo'

Zlasti na področju davkov je še nekaj res perečih problemov, ki bi jih država morala rešiti, predvsem pa dvig meje za plačevanje davka na dodano vrednost po plačani realizaciji na 400.000 evrov. Najbolj optimalno pa bi bilo, da bi omenjeni davek v vsej Evropski uniji plačevali po plačani in ne fakturirani realizaciji. Štefan Pavlinjek (OZS)

Podpredsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Štefan Pavlinjek je opozoril, da lani niti slutili niso, kako zelo drugačne gospodarske in finančne razmere bodo v letošnjem letu, pa so se žal kmalu srečali s prvimi pokazatelji krize. ''Takrat tudi obrtniki še niso vedeli, kako zelo bo ta kriza prizadela obrt in malo podjetništvo.'' Postregel je s podatkom, da se je število zaposlenih v obrti preko zime zmanjšalo kar za 16.000. Več kot polovici podjetij v gradbeništvu, kovinski, kmetijski, tekstilno-usnjarski, prevozniški dejavnosti ter domači in umetnostni obrti pa so se naročila občutno zmanjšala. "Toda obrt in podjetništvo bosta zagotovo premagala gospodarsko in finančno krizo ter se razvijala naprej! Iz zgodovine vemo, da so prav v obdobju kriz in v časih po njih nastajala dobra in uspešna podjetja," je poudaril. Vladi so po njegovih besedah že lani predlagali, naj zagotovi večjo likvidnost bank, plasira dodatna sredstva v podjetniški sklad ter spremeni in poenostavi davčno in delovnopravno zakonodajo.

V OZS pozdravljajo ukrepe vlade, ki pomagajo blažiti posledice krize. Težko pa razumejo, da se v letu uveljavljanja evropskega akta za mala podjetja, ki zahteva, da je treba vedno najprej pomisliti na male, postavlja pod vprašaj članstvo v obrtno-podjetniški zbornici. "Obrtna organizacija je namreč že 40 let 'vest družbe' in se uspešno bori za boljše pogoje dela v obrti in malem gospodarstvu. Ali mogoče koga motijo vedno novi predlogi in zahteve slovenske obrti in podjetništva? Je morda zahteva po 30-dnevnem plačilnem roku moteča za državo ali velika podjetja? Si res želimo iti po poti nekaterih držav, kjer obrt in obrtni poklici nimajo veljave ali malo gospodarstvo nima močnega zastopnika in je prepuščeno velikemu gospodarstvu, tujemu kapitalu in zgolj dobri volji oblasti? To zagotovo ni prava rešitev," je še dejal Pavlinjek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoExit
10. 09. 2009 11.19
Ja ,..... 16 000 manj novodobnih sužnjev je !
deloholik
10. 09. 2009 09.11
gopsod pahor...lepo da ste to napovedali...tako med nama in vsemi bralci..a se vam ne zdi da ste malo zamudili?
puntova
10. 09. 2009 08.06
Se vidi, da marioneta ne pozna obrtništva in podjetništva. Samo vprašanje časa je, kdaj bodo začel podržavljat podjetja, ki polnijo državni proračun.
Kajetan
09. 09. 2009 23.08
Ideja ki jo naniza naš predsednik vlade je vedno izjemna, zmeraj je nekaj udarnega na dušo pihajočega in splošnega. Rešitve, ki jih ponuja so dejansko preveč splošne, pa ne mi reči da tega niso povedali že prej, mikro in srednja podjetja morajo temeljit na znanju, zaposlovat je potrebno več strokovnjakov, poenostaviti plačila davkov ??????? Slednje je resnično podpora gospodarstvu, kapo dol pred našim predsednikom vlade. Plačilo DDV po plačani realizaciji je izjemna pogruntavščina, ne da se kultura plačevanja izboljša ampak da se plačuje DDV po realizaciji, vse lepo in prav, birokracija pri tem postopku je na višku in je zadnja možna rešitev za vsako podjetje. Mogoče je možnost, ki bi jo potrebno razmisliti tudi zmanjševanje obdavčevanja dela na račun delavcev, razlika med izplačanim OD in bruto z vsemi prispevki, ki jih delavec in delodajalec plačuje državi je vsekakor v korist države in ne delavca. Pa ne mi zopet tvezit o tem da je država ukinila davek na OD, pa to ni nič.... Za kaj plačujejo delavci sploh pokojninsko pokojninsko zavarovanje, če jih vsak dan strašijo, do denarja za pokojnine sploh ne bo več. Dajte v tej smeri malo razmisliti, komu boste pomagali malim podjetje, pa saj dejansko predsednik vlade ve da to ni res, kajti le njim lahko takoj vse iztrgate in jih uničite, jim poberete vse, pa pol se naj znajdejo kako vejo in znajdejo. Plačilo DDV po plačani realizaciji je prekleto premajhna pomoč, izmislite si nekaj druga, boljšega, dajte zmanjšat stroške na OD omogočite jim najemanje kratkih likvidnostnih kreditov na odprte postavke, torej prevzemite tudi vi del odgovornosti, kajti če že hočete imeti davke, torej pomagajte na ta način. Ko vam podjetja pošiljajo poročila plačane realizacije in odprtih postavk, v primeru DDV, ali sploh kdo iz državnih institucij malenkost pogleda kaj je z podjetji ki ne plačujejo računov – tukaj je nekaj za razmisliti na to temo. V primeru da bi davčna vsaj malo pogledala seznam neplačnikov, in bi vsaj malenkost opozorila neplačnike, da je zaradi njih ni davkov v državnem proračunu in da so si DDV gladko odbili. Torej če ne plačaš v roku si ne bi smel niti odbiti DDV in ga gladko vrni državi ali pa plačaj račune. Tu je uspeh, če ga dosežete ste dobri.
bnam 2707
09. 09. 2009 22.25
Mala podjetja so vedno bila nepomenbna za državo in politiko.Edina resnica pa je,da so bila vedno molzna krava za politiko in proračun.
bnam 2707
09. 09. 2009 21.51
Ne vem kaj naj rečem,vendar smatram,da bi morala vlada takoj sprejeti zakon o neobveznem članstvu v obrtni zbornici,ki ropa že tako ali tako obubožana mala podjetja.Od obrtne zbornice imajo koristi samo nekateri,ki so blizu korita.Če so ukinili obvezno članstvo v gospodarski zbornici,naj to naredijo tudi za obrtno.Za mene je obvezna članarina kot črnogorska mafija,ki za nič zahteva plačilo.Upam,da ta forum berejo tudi oblastniki,ki se se šlepajo na hrbtih davkoplačevalcev in sprejemajo bedaste zakone.
Buena Vita
09. 09. 2009 21.43
pahor samo laže,koliko krat zehne laž ven zvali
pika poka ježek
09. 09. 2009 21.07
Ja ja, Slovenija kot podjetniška država, samo najprej bo treba nekaj narediti, da podjetništvo v Sloveniji ne zamre. Doslej se je vlagalo le v reševanje kapitalskega zaledja Foruma 21.
ivo55
09. 09. 2009 17.33
"Podjetniško usmerjeni" v status quo mi že pobirajo pluse in zaključim lahko le, da Bog se nas usmili ko obnemoremo in Bog se usmili naših otrok!
b77
09. 09. 2009 16.36
VSE PREPOZNO! BLIŽA SE KOLAPS, PA DA VIDIMO URADNIKI KAKO BOSTE SLUŽILI KRUH!?
Buena Vita
09. 09. 2009 15.27
IN SEDAJ GROBAR LUKNJA IN UNIČUJE SLOVENIJO
Buena Vita
09. 09. 2009 15.26
FORUM 21 JE PORINIL PAHORJA ZA GROBARJA SLOVENIJE,IN TUMBO PAHOR KI SOVRAŽI SAM SEBE JE TO SPREJEL
ivo55
09. 09. 2009 14.42
100X sem že zapisal, da je nakazovanje izplačila plač na vsaj deset računov navadna potrata denarja in časa - tako pri izplačevalcu kot nadzorniku ( DURS -u ). Enako velja za poročanja enkrat na REK -ih za DURS in enake podatke še zahteva AJPES na ZAP obrazcu. Seveda pa je treba še enkrat posebej na koncu leta podatke z enako vsebino dostaviti na SPIZ, pa še enkrat povzetek DURS-u . !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! se je treba sploh še čuditi zakaj je ves sistem javne uprave zavožen. Pa še potrjevanje zdravstvene izkaznice na terminalih ZZZS-ja je več kot nujno potrebno pred obiskom zdravnika po vsem tem navzkrižnem nadziranju in predpisanem podatkovju. NEPOTREBNI BIROKRATI - čas je da se vam reče zbogom !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - seveda če še je sploh kdo v tej Babiloniji pripravljen kaj storiti v pozitivni smeri in omogočiti normalne pogoje za učinkovitejše delo in nižje stroške poslovanja . Za odpravo ustreznih podlag in odpravo teh anomalij pa ni potrebna nobena silna delovna skupina, na tisoče nas je računovodij, ki se iz prakse predobro spoznamo na to anti- sistemsko ureditev in bi zelo poceni ( naše nagrade se ne merijo v 100.000 evrov ) pripravili uporabno študijo . Toliko , menim pa da sem spet zapisal besede v veter.
hrcekmuri
09. 09. 2009 14.36
PA CEL KUP NEKIH VELEPOMEMBNIH INSPEKTOTRJEV ,PA NEKIH VELEPOMEMBNIH BIROKRATOV,PA NEPLACEVANJE RACUNOV,PA NEKE BEDASTE ZDRAVNISKE PEGLEDE,PA NEKO OPBRTNO ZBORNICO.PO PETIH LETIH KO TO PREZIVIS TI ODPOVEJO ZIVCI IN ZAPRES OBRT,CE JO SE LAHKO
hrcekmuri
09. 09. 2009 14.31
ja ce imas dobro davcno politiko unicis malo obrt-za popravek je 10 let prepozno