Gospodarstvo

Za projekt drugega tira tudi 109 milijonov evrov evropskega denarja

Ljubljana / Bruselj, 30. 11. 2017 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V okviru evropskega razpisa v sklopu instrumenta za povezovanje Evrope (Cef) je projekt drugega tira prejel 109 milijonov evrov. S tem denarjem naj bi po navedbah Evropske komisije izboljšali zmogljivosti, varnost in zanesljivost povezave ter skrajšali potovalni čas. Naložba komisije bo spodbudila skupno 436,1 milijona javnega in zasebnega sofinanciranja, še poudarjajo v Bruslju.

Projekt drugega tira železniške proge Koper–Divača je prejel 109 milijonov evrov v okviru tako imenovanega blending razpisa v sklopu instrumenta za povezovanje Evrope, znanega po angleški kratici Cef, so danes sporočili v Evropski komisiji.

"Naš naložbeni načrt za Evropo deluje za Slovenijo  danes predlagamo naložbo v vrednosti več kot 109 milijonov evrov za nadgradnjo povezave KoperDivača," je poudarila evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

S tem denarjem naj bi po navedbah komisije izboljšali zmogljivosti, varnost in zanesljivost povezave ter skrajšali potovalni čas.

Projekt drugega tira železniške proge Koper–Divača je prejel 109 milijonov evrov.
Projekt drugega tira železniške proge Koper–Divača je prejel 109 milijonov evrov. FOTO: Aljoša Kravanja

Trenutno je povezava Divača–Koper ozko grlo na jedrnem omrežju TEN-T, kar ovira tovorni promet do pristanišča v Kopru, zato komisija predlaga sofinanciranje projekta, kar bo prispevalo k razvoju drugega tira z gradnjo potrebnih predorov, so pojasnili v Bruslju.

Naložba komisije bo spodbudila skupno 436,1 milijona javnega in zasebnega sofinanciranja, še poudarjajo v Bruslju.

Drugi tir bo pospešil tudi tranzicijo k nizkoogljični mobilnosti

Drugi tir je po komisarkinih navedbah projekt z jasno evropsko dodano vrednostjo za državljane in podjetja, ne samo za Slovenijo, ampak tudi za preostalo EU.

Skupaj z drugimi podprtimi projekti bo dodatno pospešil tranzicijo k nizkoogljični mobilnosti ter prispeval k prizadevanjem za rast in delovna mesta, je še izpostavila Bulčeva.

Komisija sicer danes predlaga naložbo v vrednosti milijarde evrov za 39 evropskih transportnih projektov, ki naj bi nadgradili evropsko železniško mrežo, dodatno razvili infrastrukturo za alternativna goriva in utrli pot vodnemu prometu brez izpustov.

Pri novem razpisu gre za kombinacijo milijarde sredstev iz instrumenta Cef ter drugih virov javnega in zasebnega financiranja, vključno z evropskim skladom za strateške naložbe, ki je znan pod angleško kratico Efsi.

Slovenski transportni sektor je po navedbah komisije do zdaj v okviru programa Cef prejel 318,1 milijona evrov za projekte v skupni vrednosti 981,8 milijona evrov. Do zdaj je bilo v sklopu Cefa podpisanih 30 projektov s Slovenijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fifi 24
30. 11. 2017 20.14
EU sredstva?? aha mislite Slovenski denar po ovinku nazaj!! Slo je namreč neto plačnica v EU ENAKO kot v času YU torej VEČ DA kot DOBI... No pravzaprav NI ENAKO v YU so imeli pomemben glas v EU pa..... haha
kolo1982
30. 11. 2017 18.41
+1
Ko bo drugi tir narejeno, bo prvi ravno razpadel...tako da ga bo potrebno temeljito obnoviti. Če bi bil Junker skoz pod gasom, bi mogoče našim politikom dajal močnejše klofute...
kolo1982
30. 11. 2017 18.39
Za 109 miljonov slovenski posredniki še telefona ne dvignejo...
kolo1982
30. 11. 2017 18.38
+1
109 miljonov smo sigurno že zapravili, pa ni bil izruvan niti grmiček...bravo. Japonci se javno opravičijo, če vlak 20 sekund prehitro spelje, pri nas pa takih sutuacij ni (prehitrih odhodov mislim), zato ni potrbe po pravičilih. Aja za TEŠ6 ni nihče kriv, ker naj bi se govorilo, da je bila to čisto realna cena oz če ne bi bilo sposobnih ljudi, ki so si izborili tako nizko ceno, bi bil projekt še dražji!
Aijn Prenn
30. 11. 2017 16.34
+2
To je dobro. Same dobre stvari dosega vlada dr. Mira Cerarja.
ich123
30. 11. 2017 16.22
+1
To bo ravnoprav za malice tistim hijenam, ki čakajo da se projekt začne in bodo veselo kradli !!!!!!!!!!!!