Gospodarstvo

Za posteljo v kontejnerju na gradbišču plačajo tudi po 250 evrov

Ljubljana, 04. 07. 2012 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je objavila seznam slovenskih gradbenih podjetij, ki jih utemeljeno sumijo, da so kršila delovno zakonodajo. Delavce vozijo na gradbišča v Nemčiji, kjer živijo in delajo v nenormalnih razmerah, brez plačanih nadur, pogosto pa tudi brez izplačanih plač.

Na ZSSS opozarjajo, da Slovenija v Nemčijo izvaža kršenje delavskih pravic. Takšen je bil namreč zelo zgovoren naslov današnje novinarske konference, na kateri so predstavili seznam podjetij, ki jih utemeljeno sumijo, da so kršila delovno zakonodajo. Gre za slovenska gradbena podjetja, ki z obljubami o poštenih zaslužkih in ustreznih delovnih razmerah pridobivajo delavce v Sloveniji in jih vozijo na gradbišča v Nemčiji.

Dolge vrste prosilcev za vizo pred poslopjem nemškega veleposlaništva.
Dolge vrste prosilcev za vizo pred poslopjem nemškega veleposlaništva. FOTO: POP TV

Tam pa je zgodba povsem drugačna. Delavci delajo v nenormalnih razmerah, nimajo plačanih nadur, od plače jim trgajo zneske za nastanitev, zadnje mesece pa jim celo ne nakažejo obljubljenih plač. Kljub vsemu so dolge vrste pred vrati nemškega veleposlaništva, kjer delavci čakajo na delovno vizo.

Največkrat gre za naslednje kršitve: neplačilo plač ali dela dogovorjenih plač, neprijavljanje delavcev in neplačilo nadur, neupravičeno izplačilo nadomestila iz SOKA-BAU, neplačilo socialnih prispevkov v Sloveniji, neplačilo regresa, obračun plače v obliki potnih stroškov in izogibanje plačilu davka ter odjavljanje iz zavarovanja v Sloveniji.

Delavec podpiše le en izvod pogodbe

Delavcem so za posteljo v kontejnerju zaračunavali tudi do 250 evrov, prav tako jim niso plačali nadur.
Delavcem so za posteljo v kontejnerju zaračunavali tudi do 250 evrov, prav tako jim niso plačali nadur. FOTO: Thinkstock

Na ZSSS opozarjajo, da takšnih primerov kršitev ni malo. Običajno gre za naslednji vzorec napotitve delavcev na delo v Nemčijo: "Slovensko gradbeno podjetje v Sloveniji ’zbere’ več deset delavcev migrantov in z njimi podpiše pogodbe o zaposlitvi. Na teh pogodbah piše, da gre za delo v Nemčiji in da je mesečna bruto plača za polni delovni čas 763,06 evra, vendar se z delavci ’neuradno’ dogovori, da bo plača 13 evrov bruto oziroma 9 do 10 evrov neto za uro dela. Delavcem dajo v podpis le en izvod pogodbe, ki ga pod pretvezo, da ga potrebuje za urejanje dokumentacije za tujino, obdrži delodajalec. Ta delavcu obljubi, da mu bo pogodbo izročil, ko prispejo v Nemčijo, a se to nikoli ne zgodi," pojasnjujejo na ZSSS.

Za posteljo v kontejnerju 250 evrov

Delavci v Nemčiji večinoma živijo v kontejnerjih na gradbišču v neurejenih in neprimernih razmerah. Za posteljo jim zaračunavajo v povprečju 250 evrov mesečno, čeprav delavci opozarjajo, da so od poslovodij na gradbišču slišali, da naj bi bili kontejnerji zastonj, plačevali naj bi le obratovalne stroške.

Tudi do 220 brezplačnih nadur mesečno

Obljubljena plača je vsak mesec nižja, pogosto pa jim delodajalec zadnjih dveh plač sploh ne izplača.
Obljubljena plača je vsak mesec nižja, pogosto pa jim delodajalec zadnjih dveh plač sploh ne izplača. FOTO: Reuters

Še hujše kršitve so glede vodenja in plačevanja nadur. Teh delavci ne dobijo plačanih, čeprav jih opravijo vsaj toliko kot rednih ur. Delovodja jim namreč obljublja vodenje evidenc nadur, a teh v bistvu ne izpolnjuje, čeprav delavci delajo po 220 ur in več v povprečju mesečno. "Kadar se delavce prijavlja v obvezna sklada – za plačilo nadomestil za letni dopust gradbenih delavcev (SOKA-BAU) ter za regres in izravnavo plače za področje gradbeništva, se nadur tam ne prikazuje, ampak se prijavlja le obračun rednih ur. Poleg tega se od plače odtegnejo omenjeni stroški namestitve," opozarjajo na ZSSS.

Obljubljajo mamljive zneske, zadnjih dveh plač pa sploh ne izplačajo

Na ZSSS navajajo tudi konkreten primer, ki so ga zabeležili na terenu: Nemški glavni izvajalec je prinesel denar na gradbišče z namero, da izplača plače delavcem. Domnevamo, da mu je bilo jasno, da denar, ki ga izplača delodajalcu in ki je namenjen za plače delavcev, ne pride do delavcev v dogovorjenem znesku. Delavcem je povedal, da je prinesel denar za plače ter da lastnika podjetja ne želi zraven, ta pa se je uprl in zagrozil, češ da je Nemec sklenil pogodbo z njim in ne z delavci ter da tega ne sme narediti. Izvajalec si je potem premislil in denarja ni izplačal, je pa delavcem povedal, da njihovemu delodajalcu plačuje 22 evrov za vsako uro njihovega dela.

Delavcem se prvi mesec izplača od 1.300 do 1.500 evrov v gotovini, potem se znesek vsak mesec znižuje, tako da po petih mesecih pride celo na 600 do 700 evrov. "Potem se ena plača ne izplača in se jih pošlje domov, tako da ostanejo brez predzadnje in zadnje plače," opozarjajo na ZSSS. Vsak mesec morajo delavci podpisati dvojezični obrazec, s katerim izjavijo, da jim je bila plača pravilno izplačana. A vse skupaj je še huje, saj jim je delodajalec v teh mesecih, ko so bili v Nemčiji, spraznil račune v SOKA-BAU. Delodajalec je namreč delavcem za določene dneve izplačal nadomestilo za letni dopust iz SOKA-BAU, češ da je bil delavec na dopustu, v bistvu pa je bil delavec ves čas na gradbišču. Tem delavcem, ki so v Sloveniji prijavljeni v obvezno zavarovanje, se socialnih prispevkov sploh ne plačuje ali se ne plača prispevkov za nekaj zadnjih mesecev. Po vrnitvi delavcev v Slovenijo se le-te odjavi iz zavarovanja brez izpeljanega postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Evropska poslanka zaradi kršitev pisala Komisiji

Da so razmere na nemških gradbiščih alarmantne, je opozorila tudi evropska poslanka Jutta Steinruck, ki je poslansko pismo naslovila na Evropsko komisijo. V njem navaja, da je bilo v zadnjih mesecih v Nemčiji zaznanih več primerov, ko na nemških gradbiščih delajo oziroma se z nezakonitimi metodami zaposlujejo napoteni delavci, s plačami, ki so pod minimalnimi standardi, enako velja za nastanitvene pogoje in socialna zavarovanja. V pismu poslanka navaja konkretno slovensko podjetje, ki za gradbišča v Nemčiji pridobiva delavce v Sloveniji. Tem delavcem je bilo v Sloveniji obljubljeno delo v Nemčiji za bruto plačo 748,10 evra. Toda v Nemčiji so bili delavcem od plače odtegnjeni stroški namestitve v kontejnerjih, čeprav je bilo dogovorjeno drugače. Nadur jim ne plačajo, čeprav delajo povprečno čez 220 nadur mesečno. Plača se jim je v preteklih mesecih zmanjševala ali celo ni bila izplačana. Poleg tega niso bili plačani prispevki za socialna zavarovanja.

Zaposlene so zvabili v Nemčijo z lažnimi obljubami in jih ogoljufali z obljubljenimi plačami. Poleg tega so jim zaračunali domnevne storitve in s tem dodatno pritisnili oziroma znižali njihove plače. Evropska poslanka Jutta Steinruck v pismu Evropski komisiji

Kot opozarja poslanka, nadzorni organi pogosto nimajo možnosti za posredovanje, saj obstaja malo koristnih dokazov v pogodbah o vključevanju podizvajalcev, enako velja za podpisane pogodbe s temi delavci. "To ni samo nemški problem, to je postal fenomen celotne Evrope z nepredvidljivimi socialnimi posledicami za prizadete," opozarja Steinruckova.

Komisijo zato sprašuje, kakšne poteze bo potegnila, da bodo veljavne evropske pravice nadzirane in sankcionirane tudi v državah članicah? S kakšnimi ukrepi bo Komisija izboljšala katastrofalni socialni položaj napotenih delavcev?

Nemčija: Slovenija zavlačuje

Nadur jim ne plačajo, čeprav delajo povprečno več kot 220 nadur mesečno.
Nadur jim ne plačajo, čeprav delajo povprečno več kot 220 nadur mesečno. FOTO: Reuters

Nemčija odgovornost prelaga na Slovenijo. Nemško finančno ministrstvo opozarja, da slovenska stran zavlačuje s sklenitvijo dvostranskega sporazuma o skupnem delovanju proti delu na črno in nezakonitemu zaposlovanju zaradi "potrebne ureditve zakonodajnih postopkov oziroma zakonodaje" v Sloveniji. Prav tako trdijo, da slovenska stran ni sporočila kontaktne osebe za nadaljevanje pogajanj o tem sporazumu, katerega sklenitev je predlagala Nemčija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.eu.
05. 07. 2012 22.33
+1
V Nemčiji je dela da si mislt ne morte. Samo niti ne pomislim da bi delal za take neomembe vredne firme. Na zavodu jih je itak 80 procent takih ko nategnejo 20 procent je pa takih ko redno vse plačajo. Če mislite razne kvazi firmice nategovat folk vam bo kmal potekel rok trajanja. Mene ni ŠANS da me kdo nategne. Delam v nemčiji poznam zadevo od a do ž
tamorska
05. 07. 2012 14.55
+2
dokler bo denar bolj pomemben kot človek , bo tako
skarpena
05. 07. 2012 13.31
binmister
05. 07. 2012 12.46
+1
Nemški delodajalci ne bi smeli delati z podjetniki iz Slovenije
tito-idol
05. 07. 2012 10.19
+5
Kdor gre v Nemčijo delat in zna nemško,naj za zaposlitev prosi Nemca.Nemci takoj vzamejo pridnega človeka.Ta ba.nda pa dobi 25€ na uro za delavca,njim pa daje 6-8€,vodje kak euro več.
dareoo1
05. 07. 2012 06.46
+1
če hočeš jest moraš it u nemčijo! usaj plačano maš neki, kle še osnovne ti ne plačajo ka šele ke druzga ali pa zastojn delaš! :( žalostno za slovenijo čist
kawboy
05. 07. 2012 06.45
In potem na zavadu za zaposlovanje še vedno pošiljajo delavce na tuja gradbišča. Kaj delajo pristojne institucuje tao doma in v tujini, kaj delajo politiki in ministrstva ter stroka? Opozarja se vse in potem se ne čudit, če bo država potem morala plačati odškodnine zaradi neurejene in neučinkovite zakonodaje, ki se bo zgodila na Evropskem sodišču za človekove pravice. zoper Slovenijo.
Hamzibeg
04. 07. 2012 22.32
+9
Super, sedaj so se pa preselili v Nemčijo. Če bi Slovenija rešila ta problem že na svojih tleh, bi takšni in drugačni privatniki (kasl'c firme) že zdavnaj opravljali družbeno koristno delo v eni izmed kaznilnic.
Mladi? Plasto
04. 07. 2012 21.32
+4
SRAMOTA!!!!!!!!!!!!
layers
04. 07. 2012 18.12
+1
pri nas je se slabse, janez jansa in ostali dreki zamenjajte sluzbe, mi pa sami izberemo tehnicno vlado
ja_to_sem_js
04. 07. 2012 19.32
+1
A res? Raj mam njega kot pa da bi narod sam po svoje fural, ker narod je.....ne morem napisat. In kdo oz. kateri ljudje bi pa kandidirali za to tehnično vlado? Misliš, da bi ta tehnična vlada rekla ne varčevanju? Ne bi. Cela evropa je v to prisiljena, Slovenceljni bomo pa izjema? Zagustilo bo pa v vsakem primeru. Lahko izberemo le kako globoko bomo v dreku, a se bomo vsaj enmal potegnali ven preden zaprosimo za pomoč ali pa bomo že do vratu v njemu.
layers
05. 07. 2012 23.33
odbogaposlan
04. 07. 2012 17.57
+1
Vsi ti lastniki so bili tudi v prejšnjem življenju kakšni sužnjelastniki. vmes pa si odpočiejejo življenje kot voli ali mezge.
binmister
04. 07. 2012 17.04
+11
Nič tožit nič po sodiščih pravico v svoje roke in počakat pred pragom hiše ali stanovanja ter brez prič in jih nalomastit tako da bodo celo življenje invalidi in ostali ne plačniki bodo tudi premislili dati plačo ali ne .
pgdpgd
04. 07. 2012 16.45
+19
A mislite,da na Tešu tudi ne kršijo pravil.V tej vročini ne bi noben fizični delavec SMEL delati , splh pa ne na višini.Našo inšpekcijo pa najbrž zanima samo,če ima čelado in če je privezan. V parlamentu bi jim bilo treba najprej klimo vzet,pa da vidimo,če bi tako zavzeto sedeli na stolih in mlatili po ljudstvu.
Mugabee
04. 07. 2012 16.16
+6
Pri nas v Zimbabweju tako ne delamo,res ne!
sloswiss
04. 07. 2012 16.14
-2
ja samo kontejnerji so z 5 zvezdicami,to ste pa pozabili napisat
User792410
04. 07. 2012 16.10
+8
Le zakaj Slovenija zavlačuje z podpisom dvostranskega sporazuma ??? Upam,da državnega sekretarja in direktorja sektorja,ki je odgovoren za ustrezno pripravo sporazuma,takoj brcnejo v rit !!!
Principat
04. 07. 2012 16.07
+12
ZBUDI SE IN SE UPRI, NOVA SVETOVNA UREDITEV PRIHAJA TUDI V TVOJO VAS, POLITIKA JE UGRABLJENA, PRIVATNI INTERESI VODIJO SVET, TELEVIZIJA JE PROPAGANDA, RELIGIJE SI LASTIJO BOGA, ZNANOST JE IZUMILA CO2 PROBLEM, TERORIZEM JE SAMO IZGOVOR, UKINITEV TVOJIH PRAVIC JE CILJ
osamosvojitelj
04. 07. 2012 16.06
+4
Pa kaj je pomembnejše - veljavna zakonodaja v državi ali neki kur.... sporazum????Neverjetno, koliko cinizma, hipokrizije.......
Principat
04. 07. 2012 16.12
+4
in koliko frajlic dela po teh birojis , nekih državnih servisih in NIČ ne NAREDIJo samo se kličejo in drug na drugega , kdo je odgovoren in kdo pristojen ostajajo zakoni , sodišča in delo korektno v razumnem roku opravit vsi so služili , dalavci pa trpeli in jim govorili da zakonodaja ni vredu še kako dobra je treba jo SPOŠTOVAT ne pa kršit in tu je sodišče zatajilo svoj obraz
osamosvojitelj
04. 07. 2012 16.03
+4
In Nemci pri tem seveda gledajo skozi prste in modro molčijo. To je demokratična in socialna država, ponos Evrope!!!!!!!! Lastniki pa niso \"samo uni od dol\", ker so ravno včeraj po TV kazali enega iz Grosupelj, ki je čakal, da bodo \"njegovi\" delavci dobili vize. On ima pa s.p.
Northwest
04. 07. 2012 16.02
+3
Koncnice priimkov,ki so se vcasih tako rada zgovarjala na "bratstvo i jedinstvo"za dosego svojih ciljev,poglejte te postenakarje danes.