Gospodarstvo

Za nižjo bonitetno oceno Francije kriva tehnična napaka

New York, 12. 11. 2011 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V bonitetni hiši S & P pravijo, da je bilo zmotno sporočilo, da so Franciji znižali bonitetno oceno, posledica posodobitve ocen tveganja bančnega sektorja v državah na njihovem portalu. Francoska vlada je bila glede napake precej jezna.

Francoski vrh je bil zaradi napake precej jezen.
Francoski vrh je bil zaradi napake precej jezen. FOTO: Reuters

Za četrtkovo zmotno sporočilo, ki ga je glede bonitetne ocene Francije poslala bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P), je bila kriva tehnična napaka.

Kot so pri S & P izpostavili v izjavi za javnost, so decembra lani za testne namene na svoj globalni kreditni portal namestili oceno tveganja bančnega sektorja (BICRA) za Francijo, medtem ko ocen za druge države pozneje niso dodajali.

Ko so v četrtek v bonitetni agenciji na portal namestili nove preglede ocen BICRA, pa se je v zvezi s Francijo na spletni strani pojavilo avtomatično opozorilo "N/A" ali "ni na voljo". To je po pojasnilih predstavnikov S & P povzročilo avtomatsko pošiljanje elektronskih sporočil o znižanju bonitetne ocene Francije.

"Sistem je napačno interpretiral spremembo podatkov kot 'znižanje bonitetne ocene' in sprožil pošiljanje e-pošte omejenemu številu naročnikov oz. naročnikom, ki so izrazili željo po pridobivanju opozoril," so navedli v bonitetni hiši.
Francija je sicer ena od šestih držav v območju evra, ki se še ponašajo z najvišjo bonitetno oceno AAA. S takšno boniteto se lahko pohvalijo še Nemčija, Avstrija, Luksemburg, Finska in Nizozemska.

Ker se je napaka takoj odrazila na kapitalskem trgu in so se vlagatelji pomirili šele, ko je S & P objavil popravek, se je francoska vlada na incident odzvala zelo jezno, saj je že več tednov pod močnimi pritiski trgov in se z vsemi močmi trudi ohraniti najboljšo možno oceno.

Kritični so bili tudi v Bruslju, kjer so dogodek označili za "resen incident". Napaka je še podkrepila potrebo po novih, strogih pravilih delovanja bonitetnih agencij, ki jih bo komisija predstavila v torek, so poudarili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezek007
13. 11. 2011 09.02
A se je kdo pri nas že vprašal in preveril, če niso tudi pri nas za kakšno stopnjo pomotoma spustili bonitetno oceno?
yarrick
12. 11. 2011 21.00
Rastan Ra 12.11.2011, 18:55 finančni terorizem je bil, ko so BOGATE stranke prišle z zahtevami k bonitentim agencijam in odšle z malce tanjšo denarnico in TRIPLE A ratingom.to kar se danes dogaja, bi semorralo zgoditi že vsaj 10 let nazaj, ap bi bilo stanje dnes kar precej drugačno.seveda pa je problem tudi za francijo saj je 80% BDPJa v zadolžitvi.in če pogledamo da je francoski zunanji dolg okoli 4.3 BILJONA evrov, vemo kam pes taco moli, ane? me prav zanima kaj bodo rekli, ko bo Francija rabila bailoute :P
Rastan Ra
12. 11. 2011 18.55
to je finančni terorizem. Vsakemu lahko "pomotoma" podtaknejo slabo oceno, posledice pa so lahko katastrofalne.
Northwest
12. 11. 2011 17.47
Kako je bil sele jezen Sarkozy,ko je stopil poleg Merklove in ugotovil,da je vecja od njega.