Gospodarstvo

'Bilo bi smešno, a je žalostno' – Za Telekom se zanima le en kupec

Ljubljana, 13. 04. 2015 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na zadnji dan za oddajo zavezujočih ponudb za nakup Telekoma je Slovenski državni holding prejel le eno ponudbo. Oddal naj bi jo sklad Cinven. Edini preostali strateg – Deutsche Telekom – naj bi se čez vikend namreč odločil, da od tekme odstopi.

Slovenski državni holding (SDH) je do današnjega izteka roka prejel eno zavezujočo ponudbo za večinski delež v Telekomu Slovenije. SDH v imenu Republike Slovenije, Kapitalske družbe, Pozavarovalnice Sava, Zavarovalnice Triglav in v svojem imenu vodi postopek prodaje 4.754.523 delnic, ki predstavljajo 72,75-odstoten delež osnovnega kapitala družbe Telekom Slovenije.

V holdingu, ki vodi postopek prodaje, imena ponudnika ne razkrivajo, po neuradnih informacijah pa naj bi jo oddal britanski investicijski sklad Cinven, ki je pred časom tudi edini javno potrdil svoj interes za Telekom ter predstavil svoje načrte za razvoj največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja.

Za drugega najresnejšega kandidata je veljal nemški telekomunikacijski velikan Deutsche Telekom. Ta pa naj bi se po neuradnih podatkih čez vikend odločil, da od tekme odstopi.

Cena delnice je padla za slab odstotek

Premier Cerar meni, da ni pomembna le cena.
Premier Cerar meni, da ni pomembna le cena. FOTO: Reuters

Predsednik vlade Miro Cerar je ob izteku roka za oddajo zavezujočih ponudb izpostavil, da ni pomembna samo cena, čeprav ni zanemarljiva. Pomembno je tudi to, da so procesi transparentni in da se prepreči koruptivne prakse, je dodal. Obenem si želi, da bo tistega, ki bo izbran kot kupec, zanimal razvoj podjetja, kar pomeni zaposlitve ter uspešnost v gospodarskem in širšem okolju.

"So pa še drugi kriteriji, ki smo jih zapisali v strategijo upravljanja. Menim, da je to okvir, ki ga lahko upoštevajo že sedanji akterji v postopku," je še dejal premier. Pričakuje, da bo SDH znal oceniti, kateri so glavni kriteriji, ki morajo biti upoštevani.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je medtem dejal, da morajo cilji biti doseženi, "če ne bodo, ni realno, da se ti posli izpeljejo". Država ima po njegovih besedah svoja pričakovanja in ponudbe morajo biti znotraj tega. "Pričakovanja so visoka, to je vse, kar lahko rečem," je povedal.

Delnice Telekoma Slovenije so se v današnjem trgovanju na Ljubljanski borzi pocenile. Njihova cena je zdrsnila za 0,85 odstotka na 128 evrov za delnico.

Analitiki: to je veliko razočaranje

Vodja oddelka analiz v družbi Alta Invest Sašo Stanovnik je v prvem odzivu na informacijo, da je SDH prejel le eno zavezujočo ponudbo za Telekom Slovenije, pojasnil, da gre zagotovo za veliko razočaranje. V tem primeru se bo po njegovih besedah tudi težko dobro pogajati za zvišanje ponudbe.

"Ko bo cena znana, se bo lahko tudi ekonomsko ocenilo, kaj se splača, a izgleda, da bo cena šibka," je ocenil in dodal, da "smo vsekakor torej zelo uspešno odganjali ponudnike oziroma smo se uspešno prepirali o tem, kaj z nevesto, ki pa jo torej skoraj noben noče".

"Bilo bi smešno, če bi šlo za drugo državo - tako pa je žalostno. Pravo vprašanje je zakaj - saj na prvi pogled vseeno s Telekomom Slovenije dobiš dominanten tržni delež v Sloveniji, razmeroma dober denarni tok za dividende in priložnost za optimiziranje podjetja. A bodisi so pretehtale tožbe bodisi je problem v vsej turbulenci, ki jo je privatizacija Telekoma ustvarila in s katero se bi - bo - moral kupec ukvarjati. Žal," je sklenil.

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: Reuters

Po ocenah vodje oddelka analiz pri Alti Saše Stanovnika bi cena Telekomove delnice v prodajnem postopku lahko dosegla okoli 150 evrov, predvsem na račun izboljšanja razmer na finančnih trgih. Kot je dejal, so v Alti pred dvema letoma ciljni razpon postavili na 5,5 do 6,5-kratnik EBITDA, kar je tedaj pomenilo 150 do 180 evrov na delnico.

V vmesnem času je sicer prišlo do nekaterih sprememb oziroma dezinvensticij znotraj skupine, problemov v prodajnem procesu, obenem pa je EBITDA upadla tudi zaradi cenovnih pritiskov. "Slednje bi torej impliciralo nižji cenovni razpon. Toda na drugi strani so se izboljšale razmere na trgu glede financiranja, pa tudi nekatere zadnje transakcije v panogi v Evropi so bile razmeroma radodarne," je poudaril.

V Alti zato še naprej pričakujejo cene okoli 150 evrov na delnico, pri tem pa morajo vlagatelji po njegovih besedah upoštevati tudi dividendo v višino 10 evrov na delnico. "Obenem so pomemben dejavnik visoke obstoječe tožbe proti Telekomu – torej kako se jih bo upoštevalo pri ceni transakcije. Ravno to je lahko razlog za precejšnje razlike v špekulacijah o ceni," je še dodal.

Odškodninskih tožb je po pobotanju s Simobilom še za 298,8 milijona evrov, za poplačilo katerih je Telekom Slovenije rezerviral 55,3 milijona evrov. V znesku ni vključena morebitna globa varuha konkurence, ki lahko znaša od pol do deset odstotkov letnih prihodkov družbe, ki jih je bilo lani za 765 milijonov evrov.

Konfliktov interesov?

Vseslovensko združenje malih delničarjev pa je ponovno opozorilo na konflikt interesov ob prodaji Telekoma Slovenije. Kot opozarjajo, je ameriška banka Citigroup svetovalec prodajalca, hkrati pa je tudi borzno-finančni posrednik Deutsche Telekoma, ki je do zdaj veljal za enega najresnejših interesentov za nakup.

Deutsche Telekom je lani po vsem svetu zaposloval 228.000 ljudi, ustvaril je 62,7 milijarde evrov prihodkov. Prisoten je na več kot 50 trgih, med drugim tudi v Avstriji (T-Mobile Austria), na Madžarskem (Magyar Telekom), Slovaškem (Slovak Telekom), Hrvaškem (Hrvatski Telekom), Črni gori (Crnogorski Telekom), Makedoniji (Makedonski Telekom).

Cinven je zasebni naložbeni sklad s sedežem v Londonu. Od leta 1988 naprej je izvedel več kot 100 naložb v podjetja po vsej Evropi, skupna vrednost vseh izvedenih investicij pa presega 70 milijard evrov. Med vlagatelji v Cinvenove sklade so veliki korporativni in javni pokojninski skladi, državni premoženjski skladi in drugi.

Deutsche Telekom je bil med najresnejšimi kandidati za nakup Telekoma Slovenije tudi v prejšnjem poskusu privatizacije, ki se je brez prodaje - takrat so prodajali polovični delež - sklenil leta 2008. Takrat bi država za vsako delnico iztržila 400 evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
14. 04. 2015 13.43
+2
Hvala administrator za vašo akurativo in (NE)spoštovanje 39.čl.Ustave RS t.j. svobode izražanja (še posebno, če je le ta resnična in opremljena na pretekli čas). Moja malenkost namreč posluša POROČILA iz AT in BRD kontinuirano in sem tudi veliko obveščena !
minnaema@yahoo.com
14. 04. 2015 13.40
+0
Ejjjjjjjjjjjj-bolje en kupec za Telekom-kakor da se prodaja Telekom Germany, kateri je latenčno v rdečih številkah. Komitenti adlatusi na Vladi RS naj si poslušajo kolumne POROČILA nemško govorečega področja izpred enega leta-ali šestih mesecev pa bodo vedeli kaj več o Telekom Deutschland. Sicer nima nikakršnega smisla, da se prodaja (v naši deželi) oprostite direktnosti VSEVPREK zato ker naša država rabi denar ali bolje esplicitirano, da pride v najboljšem primeru naša dežela z prodajo iz dežja le pod kap-menda natančne raziskave - konjukturne raziskave .tudi na pretekli čas "eventuelnega kupca" so nujno potrebne-to je vsakomur jasno kajne pa tudi osebna odgovornost mora stopiti v veljavo !
zvit kot presta
14. 04. 2015 12.15
+10
Povsem razumem Nemce. Kaj pa se jim je treba ukvarjati z raznimi Vebri in drugimi levilčarskimi kre...ni.
VSEZNALECno1
14. 04. 2015 09.41
+9
Evo 750 mio to je 2x manj kot če ne bi zganjal panike....narod prpravite se na nov paket zadolževanja...... V nacionalnem interesu imate Telekom z vsemi benefiti ki vam nikoli ne pripadejo v tem interesu in 1,mrd nove zadolžitve letos...... Dobiček v letu 2015 pa bo šel za odplačilo novih obresti......
Komunyereadio
14. 04. 2015 09.40
+13
Sprašujem se, če je volilni bazi levakov že kapnilo, da so s svojimi volilnimi glasovi ugonobili če ne sebe pa vsaj naslednje tri rodove potomcev. 80 let genocyda nad inteligenco in masakriranja gospodarstva, bo dovolj? Prišel je namreč čas, da storimo to, česar nismo ob osamosvojitvi. Če se ne bomo prostovoljno osvobodili levice, bomo v to prisiljeni po sili razmer, ker čez kakšno leto pod njihovo komando ne bo več niti za kruh.
VSEZNALECno1
14. 04. 2015 09.42
+14
Na naslednjih volitvah bodo ovce dale 63% levici .... In se ugonobile
biggbrader
14. 04. 2015 11.10
+6
Levica ima "nacionalni interes" od katerega se težko poslavlja. Dokler je še kaj nacionalnega interesa (beri državnih firm), bo še naprej lepo živela na račun ostale populacije.
VSEZNALECno1
14. 04. 2015 12.03
+2
VSEZNALECno1
14. 04. 2015 09.25
+6
Kog nekega kričanja in laži o prisluškovanju...in...a obveščevalna služba ni vedla da "nemške prisluškovalce" briga za njihove kable....
tron3
14. 04. 2015 08.37
+13
Bravo Deutsche Telekom, ste odstopili, zakaj bi plačali trenutno ceno, če boste čez kakšno leto kupili slovenski Telekom na pol zastonj, ker Vam ga bodo morali prodati, ker je Slovenska Država že skoraj brez denarja, še enkrat bravo, še prosili Vas bodo, da boste kupili, ker drugače bodo imeli revolt na ulici, ker ne bo JS dobil tako težko zasluženih plač v novembru in decembru, še pokojnine bodo vprašljive!!!!!
korintos23
14. 04. 2015 08.24
-5
Tonin koliko ti je kapnilo od tega sranja s Telekomom?
VSEZNALECno1
14. 04. 2015 08.55
+10
Nč k ne bomo prodali.... Vpraši zdej na drgo stran
macek_garfield
14. 04. 2015 08.14
+0
.... mmmmmm ... katarina m. ... prava kjutka ...
VSEZNALECno1
14. 04. 2015 08.14
+5
No namesto da bi dobili čez eno milijardo, leta 2008 pa je bil že 2,7 mrd smo pod 800 mio.... Z vsemi izpumpanimi nakopičenimi dobički torej niti 1 mrd od leta 2008..... Ampak za provizije in honorarje je pa šlo ene 200 mio in to je to.... Imamo amis, telemach, T2, Simobil, Tuš, bomo videli kok se politika zagovornikov neprivatizacije obnese....če bi imeli sanjsko ekipo ..ki bi lahko širila poslovanje itd razumem majo pa le svoje velike in lačne gobce
opazovalec_
14. 04. 2015 08.13
+3
So bili časi, ko se je dobiček podjetij delil enakopravno med delavce! So bili časi, ko se je dobiček preusmerjal v šolstvo, zdravstvo, ustanavljanje novih podjetij, v razvoj podjetij... Sedaj pa zaradi tajkunov in politikov to vse uničujemo in prodajamo! SAMO VEČJA KRIZA BO, TO JE TO! Če se že ne bodo več politiki napajali iz državnih podjetjih, pa bodo ustanovili še nekaj slamnatih fakultet! Bodo najeli še kake super drage svetovalce! Bodo izumili še kakšne dodatne davke. SAZAS-e, energetske izkaznice,... ! Dokler dopuščamo, se bo kradlo tako ali drugače! Zato pa je treba narediti stop korupciji, politiziranju, divji privatizaciji in kaznovati vse tiste, ki so kradli!
Bojan-F
14. 04. 2015 08.07
-1
Off topic ... ko sem bil v domovini mi je prislo na uho, da v Telekomu deluje tudi osnovna organizacija pomladka SDS. Baje imajo celo svojo FB stran. Je kaj resnice na tem?
VSEZNALECno1
14. 04. 2015 08.56
+3
Komunyereadio
14. 04. 2015 08.04
+8
Za državo in državljane bi bilo bolje podariti Telekom Nemcem, kot ga pustiti še 1 dan v krempljih levakov
Komunyereadio
14. 04. 2015 08.03
+3
levaki so uspešno pregnali zunanjega sovražnika, v strahu in trepetu so ubranili svoja napajališča,svojega nočejo, tujega ne dajo
Gr8one
14. 04. 2015 07.50
+1
Slovenija je premajhna in istočasno prevelika, da bi koga zanimal tale telekom. Poleg tega je boj s tremi operaterji pri 2 milijonskem prebivalstvu.
VSEZNALECno1
14. 04. 2015 08.04
+2
Glavn da država vidi korist v tem in da je večina politikov proti prodaji......
zulj001
14. 04. 2015 07.37
+7
Se pravi ,da ostane v "lasti"levičarjev,ki nikoli niso plačali kupnine.......
Uporabnik565636
14. 04. 2015 07.21
+1
Kar je tu žalostno je to, da bi radi prodali Telekom za vsako ceno, pa če je še tako nizka.
Bojan-F
14. 04. 2015 06.55
-1
Si predstavljate, da ste investitor ...
Bojan-F
14. 04. 2015 06.57
-2
... nenacelna koalicija desni sektor, zagovorniki Kaosa in pretendenti na provizije in rento vas prepricujejo, da je nakup slovenskega Telekoma izredno dober posel nakar opravite skrbni pregled in ugotovite ...
Bojan-F
14. 04. 2015 07.01
-2
... druzba ima dobicek primeljiv z ostalimi podobnimi podjetji v regiji ("pa i sire") ... druzba investira najvec v regiji ("pa i sire") ... v druzbi ni toliko "uhlebljenih", da bi s njih Izbrisom potegnil extraprofit ... prodajalec se je pozanimal naokoli in se ne bo pustil nategniti tako, kot vsi ostali do sedaj ...
Bojan-F
14. 04. 2015 07.03
-2
sagesse
14. 04. 2015 07.03
+2
Ugotovite kaj?? da pokradejo večino dobička(okoli 50 milijonov eu na leto) in da bo potrebno ogromno truda da se poseka te lovke ki cuzajo -kradejo kapital iz državnega podjetja.Ugorovijo tudi ali imajo interes se boriti proti politiki(v tem primeru so tatovi levičarji,,v kakšnem drugem desničarji),kjer jim bodo onemogočali normalno poslovanje.... bojak kakšno izobrazbo imate,da bom razumel vaš socialistični model razmišljanja,,ekonomist prav gotovo niste....
Ka pa mislis
14. 04. 2015 06.51
+2
Ko bo delnica 10 eur se bom se js zanimal :-)
TheMafiaDon
14. 04. 2015 06.24
+2
zanima se le en kupec ja :) jasno se ve da bodo Telekom dobili nemci..dobesedno dobili, ne kupili :)
sagesse
14. 04. 2015 06.59
+4
vaš star avto vrednotite na 10.000 eu,toda na trgu ga lahko prodate za samo 1500 eu,kar po vaši logiki pomeni,da če ga prodate za 1500 eu ste ga kupcu podarili,,,folk pa kje vam je logika?? saj ne moreš verjet... Če bo telekom prodan,bo za toliko kolikor je vreden in ne za toliko kot bi si mi želeli,da je vreden....
TheMafiaDon
14. 04. 2015 07.02
+5
ne, to pomeni da prodaš svoj avto za 200eur in je tvoja cela družina brez avta zato da boš ti dobil stolček v Bruslju :) ne razumeš politike in bistva, zato raje doma delaj štrudl :)
sagesse
14. 04. 2015 07.06
+7
aja,... nekoč je bil kriv beograd,danes pa brusel,,ali ni fajn,da vedno najdemo krivca drugje in nikoli doma...