Gospodarstvo

Za Istrabenzov Turizem Kras se zanimata dva kupca

Postojna, 29. 04. 2009 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za podjetje Turizem Kras, ki med drugim vodi Postojnsko jamo in Predjamski grad, se zanimata dva ponudnika, ki bi po oceni direktorja podjetja morala plačati od 15 do 20 milijonov evrov.

Vhod v Postojnsko jamo
Vhod v Postojnsko jamo FOTO: POP TV

Podjetje Turizem Kras po besedah direktorja Matjaža Berčona v prvih štirih mesecih letos beleži približno enak obisk kot v enakem obdobju lani, v skladu s tem pa so tudi prihodki. Kot je povedal Berčon, je družba konec aprila na približno 15 odstotkih načrtovane realizacije, ki je postavljena pri 12 milijonih evrov. V tem trenutku ni nobenega odstopanja zastavljenih ciljev, 12 milijonov evrov prihodkov, dva milijona evrov plačila koncesijske dajatve in 550.000 obiskovalcev.

Obeti za letos so dobri, saj za zdaj ne beležijo upada rezervacij, ključna pa sta predvsem junij in avgust, s številnimi posamičnimi, predvsem tujimi obiskovalci. Zato bo družba med drugim zaradi izjemnega zanimanja podaljšala trženjsko akcijo z dinozavrom v Postojnski jami, ki je zagotovo odtehtala sicer slabe napovedi za začetek sezone, je dejal.

Za nakup Turizma Kras se zanimata dva ponudnika

Berčon se je ustavil tudi pri morebitni prodaji družbe, ta je v večinski lasti Istrabenza, ki pa je v zelo slabem finančnem položaju s približno 950 milijonov evrov dolga. Kot je dejal, se trenutno za Turizem Kras zanimata dva ponudnika, in sicer konzorcij lokalnih gospodarstvenikov, drugega pa ni želel razkriti. Šlo pa naj bi za podjetnika Frenka Udovča, ki je med drugim lastnik kampa v Pivki.

Postojnska jama
Postojnska jama FOTO: POP TV

Družba naj bi bila po ocenah njenega prvega moža glede na cenitev nepremičnin vredna med 15 in 20 milijonov evrov, potencialni kupec pa bo moral v prihodnjih letih glede na načrte podjetja za investicije vložiti še 20 milijonov evrov. Gre predvsem za naložbe v hotelske, trgovske in gostinske zmogljivosti. Istrabenz je doslej podpiral vse naložbe družbe, je poudaril Berčon.

Ker je prodaja naložbe v Turizmu Kras v drugi polovici letošnjega leta možna in je sedanji lastniki ne izključujejo, se tega zavedajo tudi v podjetju. Zato pričakujejo, da bodo sodelovali pri morebitnih pogajanjih in skupaj s svojim lastnikom vplivali na pogoje nakupa. Gre predvsem za vsebinske vidike, ki so bili zastavljeni v večletnih procesih prestrukturiranja, in predvidene nove naložbe, ki naj bi jih v podjetju izvedli ne glede na zamenjavo lastništva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
30. 04. 2009 09.12
mikulas, ne žali člocveka, ki je rešil Janeza Janšo, svojega tedanjega prijatelja in poslovnega partnerja, kolega pos stroki, z roko v roki sta nas osvobodila in popeljala an pot lepše prihodnosti, zlomila sta komuniszem in nas poedla v demokracijo, tržno gospodarstvo, podjetništvo, v Evropo ter NATO. Janša je v resnici prav toliko skregan z Bavčarjem kot je resno mislil preganati tajkune. Še Šrota se je vedno bal, za razliko od Lahovnika npr.
odbogaposlan
29. 04. 2009 16.37
ha,ha, kaj ma zdajšnji direktor javno poučevati soliti pamet bodočemu lastniku, v kaj bo treba investirat. To je samo mogoče v Slovenij! Jst bi takšnega direktorja kot lastnik prvega dal na borzo, zaradi krivdnega odgovornosti!
odbogaposlan
29. 04. 2009 16.35
He,he. ladja se potaplja v celoti. Prodaja kuro, ki nsoi zlata jajca. Nič pa plačaš za ogled 20 EUROV, da ne govorimo o njihovih mega dragih kosilih v paketu!
luciluk
29. 04. 2009 16.25
A so mogoče kupci iz Italije. Upam da ne. Bravo tovartiš Bavčar, da nam boš prodal Primorce Italijanom. Primorci vi si pa le zapomnite, iz katere stranke je bil Bavčar, ter iz katere stranke je bil bankir, ki mu je držal tole štimungo za njegovo početje. LDS stranka kapitala in prebrisanih!!!!!!!!!!!!
me22
29. 04. 2009 14.33
Kje so tisti zlati časi, ko so 20 let nazaj vodili jamo drugi bolj izboraženi ljudje? Postojnska jama mora ostati v rokah domačinov!
Jasmin ?uran
29. 04. 2009 14.30
POSTOJNA......PIWKA...........PWOKA!!!!!!!!!!!!!!!...