Gospodarstvo

GZS opozarja: Brez drugega tira tvegamo nemogoče razmere v prometu, tudi varnost

Ljubljana, 15. 03. 2018 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Na Gospodarski zbornici Slovenije pozivajo k takojšnjemu iskanju rešitev, ki bodo zagotovile nadaljevanje že začetih del in preprečile nastanek nacionalne škode. "Če ne bomo prenesli večjega dela rastočega prometa tovora na železnice, bodo v roku 10 do 15 let tudi na naših avtocestah nemogoče razmere. Zmanjšala se bo stopnja varnosti v prometu," svarijo.

Z odlašanjem projekta drugi tir lahko tvegamo varnost v prometu.
Z odlašanjem projekta drugi tir lahko tvegamo varnost v prometu. FOTO: Aljoša Kravanja

Projekt drugi tir Divača-Koper je po ocenah Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) strateško pomemben nacionalni projekt, zato ne sme biti talec politike. Razveljavitev rezultatov referenduma o zakonu o drugem tiru ne bi smela ustaviti gradnje, zato na zbornici pozivajo k takojšnjemu iskanju rešitev, ki bodo zagotovile nadaljevanje že začetih del in preprečile nastanek nacionalne škode.

"Odlašanje s projektom bi pomenilo, da nas bodo transportne poti obšle prek Avstrije, Italije, pa tudi Hrvaške. Če ne bomo prenesli večjega dela rastočega prometa tovora na železnice, bodo v roku 10 do 15 let tudi na naših avtocestah nemogoče razmere. Zmanjšala se bo stopnja varnosti v prometu," so opozorili v sporočilu, da je investicijo treba izpeljati brez nadaljnjih zamikov.

Opozarjajo tudi na nujnost transparentne, kakovostne in racionalne izvedbe, da bodo javne finance in davkoplačevalci čim manj obremenjeni.

"Če se bomo tako pogovarjali o strateških nacionalnih projektih, kot se o drugem tiru, kjer razprava traja že prek 20 let, obstaja resno tveganje, da se nikoli ne bomo premaknili z mesta," je poudaril predsednik GZS Boštjan Gorjup.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je sicer danes mirila glede nadaljnje usode projekta. "Samo brez panike," je poudarila v izjavi v Bruslju. 

Predstavniki gospodarskih združenj ne pričakujejo večjih negativnih učinkov odstopa premierja Mira Cerarja, saj so se volitve že tako bližale. Opozarjajo pa, da novo vlado čaka veliko dela, od izpeljave projekta drugega tira in socialnega dialoga do davčne in drugih reform.

V GZS sicer ocenjujejo, da odstop predsednika vlade tri mesece pred predvidenimi rednimi volitvami za Slovenijo ne prinaša večjih tveganj in tudi ne večje negotovosti za gospodarstvo. Ne nazadnje smo vstopili že v predvolilni čas, ko je politika bolj osredotočena na prihodnja štiri leta, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Odstop predstavlja celo priložnost, da se dvigne zastor, ki je do sedaj prikrival razlike med stališči strank vladne koalicije do pomembnih razvojnih in političnih vprašanj. Zastoj pri nekaterih pomembnih reformah je vendarle tudi posledica različnih interesov in neenotnosti, ki je s približevanjem zaključku mandata naraščala," so ocenili.

Pozivajo, da se tekoče aktivnosti, ki so nujne za nemoteno delovanja gospodarstva in države, nadaljujejo z enako dinamiko kot doslej. Odločitve, ki nimajo širše podpore različnih deležnikov, kot npr. politika plač v javnem sektorju in zdravstvena reforma, pa ne morejo biti predmet tekočih aktivnosti. "Ta vprašanja naj počakajo na novo vladno koalicijo," so zapisali.

Po besedah izvršnega direktorja Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Gorana Novkovića je bil Cerarjev odstop "pričakovan in tudi nepričakovan". "Seveda so to težke odločitve in nihče vnaprej noče predvideti, da se bo kaj takega zgodilo. Vendar je očitno, da je bil premier pod hudim pritiskom," je ocenil.

Prvi vir tega pritiska je bila zgodba z drugim tirom, ki jo Novković vidi kot neuspešno zgodbo te vlade. "Je pa tragedija, da to investicijo potrebujemo in da je bila bitka izgubljena proti akterjem, ki po našem mnenju tudi nimajo prave alternative za drugi tir," je dodal. Druga pomembna zgodba pa so bile "tudi po našem mnenju izjemno neupravičene in pretirane zahteve sindikatov javnega sektorja", je pojasnil Novković.

"Za gospodarstvo in za podjetja v tem trenutku odstop ne pomeni veliko," je ocenil ob tem. Smo namreč tik pred volitvami, tako da ne gre pričakovati daljše politične krize in tako tudi ne večjih posledic. "Je pa to zelo velika priložnost za vse politične stranke, da dobro premislijo, kaj bodo v predvolilni kampanji postavile pod glavne točke, kako bomo okrepili gospodarstvo in podjetja, da bomo v prihodnje več zaslužili predvsem na tujih, pa tudi na domačem trgu, da bomo lahko več delili za plače in da bo več davkov, iz tega pa bo več denarja tudi za upokojence in javne uslužbence," je menil.

V zvezi z drugim tirom je Novković dejal, da bo najprej treba jasno pogledati, katere so alternative za financiranje projekta. Bistveno namreč je, kako z javnimi sredstvi optimalno zgraditi ta tir, da ostane kaj sredstev ostalo tudi za druge pomembne projekte, kot so tretja razvojna os in elektrarne, je spomnil.

Slovensko gospodarstvo zaradi Cerarjevega odstopa ne bo hudo trpelo, pravijo gospodarstveniki.
Slovensko gospodarstvo zaradi Cerarjevega odstopa ne bo hudo trpelo, pravijo gospodarstveniki. FOTO: iStock

Eden od razlogov za Cerarjev odstop tudi popolno nerazumevanje socialnega dialoga

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je medtem izpostavil socialni dialog. Med razlogi za Cerarjev odstop namreč vidi "popolno nerazumevanje socialnega dialoga". "Tudi na delodajalski strani smo imeli tako z njim, predvsem pa z nekaterimi njegovimi ministri, zmeraj velike težave," je spomnil.

Opozoril je na dogovor o dvigu plač zdravnikom, ki ga je v začetku lanskega leta sklenilo ministrstvo za finance brez jasne ocene finančnega učinka. "Če nekdo ne razume, da imamo enoten plačni sistem, potem so seveda posledice takšne, kot so," je bil kritičen. "Vsi naj bi spoštovali zakonodajo, enotnega plačnega sistema pa ne - to je seveda moralo imeti svoje posledice."

Za gospodarstvo bi bilo po njegovih besedah najbolje, da bi čim prej prišlo do novih volitev. "Mislim, da takšno stanje ne koristi nikomur," je dejal Smole.

To je idealna priložnost, da se nova vlada odloči za pošteno in resno davčno reformo, ki bo dvignila neto plače vsem zaposlenim. Goran Novkovič

Prihodnji vladi pa generalni sekretar ZDS sporoča, da je socialni dialog eden od temeljev. "Vsaka vlada, ki ne bo razumela socialnega dialoga, bo imela težave, prej ali slej, takšne ali drugačne. Vsekakor je ne glede na to, kako kdo socialni dialog v Sloveniji vidi, ta na takšni ravni, da ga nobena vlada ne more obiti," je poudaril.

V Združenju Manager odstop predsednika vlade razumejo kot posledico odločitve vrhovnega sodišča v zvezi z referendumom o drugem tiru, saj je bil ta projekt vladi gospodarska prioriteta, z odločitvijo "pa se je vrnil na začetno točko".

"Združenje Manager podpira izgradnjo drugega tira, saj Slovenija in slovensko gospodarstvo potrebujeta sodobno, zmogljivo in mednarodno vpeto železniško infrastrukturo. Z izgradnjo zmogljivejše železniške infrastrukture časovno zaostajamo že dve desetletji, modernizacija se bo s tem še dodatno zavlekla," je ocenila izvršna direktorica združenja Saša Mrak.

Zaustavitev projekta pomeni oviranje razvoja slovenskega gospodarstva, ogromne dodatne, nepotrebne stroške in je zelo nedržavotvorno. "Mednarodni prometni tokovi nas ne bodo čakali, ampak se bodo preusmerili na sosednje države. Medtem ko se v slovenskem prostoru ustvarja in rešuje nemire, se drugod razvijajo in delajo posel," je dodala Mrakova.

Tudi v Združenju Manager se strinjajo, da Cerarjev odstop ne bo imel velikega vpliva v gospodarskem prostoru. "Ne glede na to, kdo bo vodil prihodnjo vlado, od nje pričakujemo stabilno okolje, v katerem se lahko načrtuje in nemoteno izvaja investicije. Tudi drugi tir," je poudarila Mrakova.

V luči pritiskov oziroma apetitov javnega sektorja po višjih plačah je odstop Cerarja lahko celo pozitiven, pravijo na OZS.
V luči pritiskov oziroma apetitov javnega sektorja po višjih plačah je odstop Cerarja lahko celo pozitiven, pravijo na OZS. FOTO: Reuters

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Cerarjevo odločitev spoštujejo. "Glede na to, da smo tako rekoč tik pred volitvami, ocenjujemo, da odstop ne bo bistveno vplival na slovensko gospodarstvo," so zapisali. "So se pa v zadnjem obdobju vlagali številni zakoni prehitro in brez ocene njihovega vpliva na slovensko gospodarstvo, s čimer se v OZS nismo strinjali," so dodali.

V luči pritiskov oziroma apetitov javnega sektorja po višjih plačah je odstop Cerarja lahko celo pozitiven: "V OZS smo ves čas opozarjali, da bo morebitno povišanje mase plač v javnem sektorju na koncu moralo nositi gospodarstvo. To pa seveda pomeni zmanjšanje konkurenčnosti in zaviranje gospodarske rasti, kar bi bilo slabo za celotno državo."

Izgradnjo drugega tira v OZS medtem še naprej podpirajo. "Projekt je zagotovo treba nadaljevati transparentno, stroški izgradnje pa morajo biti skrbno načrtovani in znani že vnaprej. Ne želimo, da se ponovijo zgodbe iz preteklosti, ko smo za določene projekte davkoplačevalci morali plačati enkrat višje cene od načrtovanih," so opozorili. Ob tem pa sekcija za promet pri OZS poudarja še, da stroškov izgradnje ne smejo nositi prevozniki.

Cerarjev odstop tudi po mnenju ekonomistov ne bo imel večjih gospodarskih posledic

Sredin odstop premierja Cerarja tudi po mnenju ekonomistov ne bo imel večjih posledic za gospodarstvo in finančne trge, saj do rednih parlamentarnih volitev ni več daleč. Še najbolj negotova se jim zdi usoda pogajanj z javnim sektorjem glede dviga plač, vprašljiv pa je tudi prihodnji razvoj dogodkov glede NLB in projekta drugi tir.

Cerarjev odstop po ocenah ekonomista Marka Jakliča ne bo imel večjih političnih ali gospodarskih posledic. Do parlamentarnih volitev namreč ni več daleč, poleg tega pa slovenski finančni trg ni dovolj razvit, da bi se na njem lahko ustvarjala stabilnost ali nestabilnost, je prepričan.

"Ne vem pa, kako bo s stavkovnim valom. Nanj ima odstop lahko določene posledice, saj vlada na tem področju zdaj ne bo operativna. Koliko bodo sindikati kazali svoje mišice, bomo še videli," je dejal in dodal, da bi to za gospodarstvo kratkoročno vendarle lahko pomenilo določene stroške.

Veliko bolj negotova je po Jakličevem mnenju nadaljnja usoda NLB in projekta drugi tir. Pogajanja z Evropsko komisijo glede NLB bi se po njegovih ocenah morala nadaljevati, drugi tir pa je vprašljiv. Spomnil je, da je črpanje evropskih sredstev pogojeno z določenimi časovnicami, o možnostih uspeha dodatnih pogajanj pa je po njegovih besedah težko ugibati.

Ekonomist Mitja Kovač je ocenil, da je Cerar s svojim odstopom "presekal gordijski vozel izsiljevanja in ogrožanja finančne stabilnosti Slovenije", pri čemer je Kovač izpostavil "popolnoma nerealne" zahteve sindikatov javnega sektorja.

Opozoril je, da je sicer vsaka politična nestabilnost škodljiva tako za gospodarstvo in bonitetno oceno Slovenije kot ugled države v tujini. Glede usode drugega tira in NLB pa je po njegovem mnenju mogoče zgolj špekulirati.

Ekonomist Sašo Polanec je poudaril, da ga je odstop presenetil, saj je bila Cerarjeva vlada stabilna in kazalo je, da bo "kljub številnim težavam zlahka dokončala mandat". Pričakoval je tudi, da ne bo preveč dejavna.

"Z vidika stabilnosti države me ne skrbi, saj bo vlada v odstopu v resnici dokončala mandat. Obenem bo s tem, ko se ne bo dogovorila za dvig plač, poskrbela za še nekaj mesecev nižje plače v javnem sektorju in posledično manjši javni dolg, kar je za verjetnost poplačila slovenskega dolga in posledično boniteto države dobro," je prepričan.

Glede drugega tira je med drugim izpostavil vprašanje, kaj storiti z že ustanovljeno družbo 2TDK, glede NLB pa morebitno kazen iz Bruslja v primeru neizvedene prodaje banke.

Miro Cerar je v sredo zvečer napovedal svoj odstop.
Miro Cerar je v sredo zvečer napovedal svoj odstop. FOTO: AP

'Koalicija tako ali tako ni veljala za reformno'

Da bo imel Cerarjev odstop omejen vpliv na kapitalske trge in gospodarske razmere, meni tudi glavni ekonomist skupine Alta Sašo Stanovnik. Junija se namreč obetajo redne volitve, poleg tega pa "ta koalicija tako ali tako ni veljala za reformno in se je pravzaprav bolj izogibala večjim odločitvam".

"Na neki način je ta odstop samo potrditev tega, da bodo številna vprašanja o drugem tiru, NLB in plačah javnih uslužbencev nerazrešena oziroma preložena na naslednjo vlado. Zna pa biti zaradi tega dogodka predvolilna tekma bolj burna in zanimiva," je ocenil.

Še najbolj neposreden vpliv ima lahko odstop po Stanovnikovih ocenah na Luko Koper, a je tudi v tem primeru težko oceniti, kako bi lahko zaplet z referendumom vplival na vrednost delnice. "Za NLB pa to pomeni ohranitev statusa quo do nadaljnjega," je še dejal Stanovnik.

Tudi analitik KD Skladov Primož Cencelj odstopu ne pripisuje posebnega vpliva na finančne trge. Glede NLB je ocenil, da "ni bila samo v premierjevih rokah, temveč gre za splošno vladno zgodbo".

Kot bolj nejasno vprašanje je izpostavil dvig plač, ki ga zahtevajo sindikati. "Če bi se pogajanja in stavke prestavila na naslednjo vlado, bi bilo to mogoče zelo dobro za javne finance," je dodal.

Na Cerarjev odstop so se odzvali tudi v NLB. Kot so zapisali v dnevnem pregledu finančnih trgov, je bila premierjeva odločitev presenetljiva, a na slovenski finančni trg ni pomembneje vplivala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1063544
18. 03. 2018 08.56
+2
Sploh ni problema, imejmo 2. tir, AMPAK BREZ KORUPCIJE, KRAJE, ZAVAJANJA IN LAGANJA NARODU.
nikhrast
16. 03. 2018 15.49
+3
Koper se naj poveže s Trstom, tistih nekaj kilometrov ne bi stalo milijardo. Pa kaj ti bo nova proga do Divače, Koper-Divača v eni uri, potem pa Divača-Maribor tri dni.
Chaparral M
15. 03. 2018 21.18
"Bravo" JJ .........kar tako naprej. Nova revolucija nam ne uide, prej ali slej. Razlika bo v tem, da se "zaslužni" gospodje ne bodo imeli več prilike trkati po prsih .... (mogoče kje v oddaljeni tujini, kot je to že v navadi)
Kollerik
15. 03. 2018 20.40
+0
spet posledice janševanja..... ki vlečejo to državo navzdol.
medo90
15. 03. 2018 20.33
+0
80 letni levak kroji usodo gospodarstvu. Politika pa krade
formabob
15. 03. 2018 20.14
+4
H1N1 in vsi drugi ki tukaj serjete -- vsi smo za drugi tir vendar ne v trasi in sistemu finaciranja kot ga izvaja ta skupek govedarjev s njihovimi strici, to je poanta tega referenduma, DRŽAVA NAS JE HOTELA IN ŠE ŽELI OKRAST, KAJ JE TEŠKO RAZUMET DA JE TRASA ZANIČ, POSLEDIČNO PREDRAGA, TO JE VES PROBLEM
Uporabnik113189
16. 03. 2018 09.04
Trasa je zanič in predraga? Kdo to pravi? Na projektu je delala množica strokovnjakov 20 let, na tone študij, potem se pa najde en Vili, ki je pametnejši? In če se mu je v enem delu mogoče celo posrečilo da je našel dlako v jajcu, bo posledica takšna, da bomo naslednjih 10 let potrebovali za spremebo projektov in gradbena dovoljenja. Takrat proge sploh ne bomo potrebovali, ker bo zaradi zamujene priložnosti Luka Koper eno samo veliko propadlo smetišče, skupaj s Koprom..
RdecaZvezda
16. 03. 2018 09.14
Točno tako,tukaj je problem nobeden ni proti 2 tiru ampakz drugačnim financiranjem
masni
15. 03. 2018 20.02
+0
Kaj me briga drugi tir ,korošci hočemo hitro cesto.
alenka.NN
16. 03. 2018 19.17
lahko bi jo že imeli, če se nebi bali za nekaj zemlje in gozda, ki vam več pomeni kot varnost in čas....dobro sledim to vašo koroško cesto, ker imam v vaših koncih precej ''žlahte'' in oni so me poučili, zakaj nimajo/te ceste...
emilzapata
15. 03. 2018 20.00
+7
si predstavljate, da bi Avstrijci tam nekje leta 1840, ko so začeli graditi progo Dunaj_TRst tako komplicirali in bili tako koruptivni, kot je sedaj folklora na Slovenskem, 500kmproge še do danes ne bi bilo dograjenih. Takrat zanesljivo ni bilo nobenega referenduma zaradi strankarskih razprtij, za zdravljenje korupcije pa so imeli svoje zelo slavne kaznilnice.
Fifi 24
15. 03. 2018 19.47
+4
II tir je IZGOVOR Cmerarju je uspelo v 4 letih sesuti vsa pričakovanja svojih volilcevVSA!!!..... ..kar se II tira tiče kitajci so ponudili (2013/14) na ključ 430 mil eur!! Cmerarjeva cena VEČ kot 100% VEČ !!??? .... maketa II tira torej tega ropa je bila lep indic kako se bo kradlo
toxicox
15. 03. 2018 19.42
+2
najprej naj prvi tir obnovijo
RedCell
15. 03. 2018 19.23
+2
Mogoce. Z pa tvegamo, da nas bo kdo pokradel in denar podtaknil kakemu nic hudega slutecemu direktorju v sef, kot se je to zgodilo v primeru TEŠ.
Verbena
15. 03. 2018 19.17
+5
Ja zanimivo...kje so bili pa pred slabimi 4 leti.ko je bodoci minister dejal.da drugega tira ne rabimo vsaj se 20 ali 30 let in kljub temu je postal del vlade...
Uporabnik1385495
15. 03. 2018 19.14
+3
Kovacic n njegovi zadaj naj placajo referendum.Tega,ki bo ali pa onega,ki je bil.Povedali smo,da drugi tir zelimo in to takega,kot je bil predlagan.Zaradi pravniskih iger pa naj zdaj spet isto delamo?
Karantanija
15. 03. 2018 16.44
+2
Dopovejte to stranki SDS in našemu sodstvu! Ljudje smo se odločili ZA gradnjo drugega tira!
truckersaso
15. 03. 2018 16.29
+2
Njlažje je odstopit,plačaj kar si zafural!!!Samo v slo je to misija nemogoče razen za narod ki prejema 600 eur.Janša še kar nasmejan hodi po svetu,le zakaj?
Karantanija
15. 03. 2018 16.45
+1
Ker misli, da bo on vladar! Opa, brate - odpade!
maksipesfik
15. 03. 2018 12.47
+2
Kekčeve ukane 😂
vertex
15. 03. 2018 10.59
-4
upajmo da s cerarjevim odstopom ne padla gospodarska rast slovenije
butalistan
15. 03. 2018 13.25
+4
In kaj je imel cmerar z rastjo, razen da je povečal davke????? On je bil zaviralec gospodarstva, tako da denar in investiccije bežijo v tujino. Dražja in močnejša osebna vozila so obdavčili kot v jugi in sedaj jih raje registriramo v tujini država pa dobi-prst v rit! in tam plačujemo davke.!!!
bojer
15. 03. 2018 10.58
+10
Ne oziraje se na odstop Cerarja naj gre gospodarstvo svojo pot in brez izkoriščanja zaposlenih. Slabo je le za tiste, ki jim je vlada "rihtala posle mimo vrste". Za te pa je odstop na mestu.
hotchilipoper
15. 03. 2018 10.56
+30
Gospodarstvo z lahkoto dela brez politikov v bistvu jih sploh ne rabimo
Enmajstr
15. 03. 2018 10.53
+28
Žalostno je, da mora mandatar odstopit, da prepreči nerealno izsiljevanje štruklja. Na naslednjih volitvah bo zmagal tisti, ki si bo prizadeval omejit javne izdatke za plače ju
macro
15. 03. 2018 12.31
+12