Gospodarstvo

Opozicija kritična do predloga proračuna

Ljubljana, 05. 10. 2016 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Opozicijski poslanci so bili po predstavitvi kritični do predloga proračuna za prihodnji dve leti, zato ga po pričakovanjih in napovedih tudi ne bodo podprli. Opozarjajo na preveliko povečanje porabe, na drugi strani pa po njihovem mnenju ni dovolj sredstev namenjenih investicijam in razvoju, ki bi poganjala gospodarsko rast.

Premier Miro Cerar in finančna ministrica Mateja Vraničar Erman sta v predstavitvi predloga proračuna za leti 2017 in 2018 na današnji izredni seji DZ povedala, da se gibanja v slovenskih javnih financah izboljšujejo. Primanjkljaj se je lani zmanjšal na 2,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), letos naj bi se znižal na 2,2 odstotka BDP. V skladu s fiskalnim pravilom se bo prihodnje leto ustavil pri 1,6 odstotka BDP in v letu 2018 pri enem odstotku BDP.

Finančna ministrica je ob tem dejala, da smo po letih krize, ko je bilo treba zmanjševati porabo na vseh področjih, prešli v obdobje, ko lahko za financiranje javnih potreb zagotovimo nekaj več sredstev. "Z ugodno gospodarsko klimo rastejo tudi pričakovanja do proračuna, a če želimo zagotoviti stabilnost javnih financ, moramo pričakovanja uskladiti z dejanskimi možnostmi," je opozorila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Primanjkljaj v višini 1,6 odstotka BDP

Prihodki državnega proračuna so za leto 2017 načrtovani v višini 8,8 milijarde evrov, odhodki pa so določeni pri 9,5 milijarde evrov. To pomeni proračunski primanjkljaj v višini 1,6 odstotka BDP. V letu 2018 se bo najvišji obseg izdatkov povečal na 9,6 milijarde evrov, prihodki pa so načrtovani v višini 9,3 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj se bo tako znižal na 0,7 odstotka BDP.

Pri davčni politiki je vlado vodilo prestrukturiranje v smeri razbremenitve dela, kar bo po Cerarjevih besedah omogočilo odpiranje delovnih mest, ki so najbolj produktivna in največ prispevajo k dodani vrednosti v podjetjih. Hkrati se bo nekoliko zvišal davek od dohodkov pravnih oseb.

Politika plač v javnem sektorju ostaja pomembno sidro za vzdržnost javnih financ, je napovedal Cerar. Vraničar Ermanova pa je dodala, da je vlada odločena spoštovati dane zaveze, vendar bo pri gibanju plač in stroškov dela v prihodnjih letih ostala razmeroma restriktivna. Enako velja za politiko socialnih transferjev in pokojnin. "Omejitve se torej na vseh področjih sproščajo postopno, saj javnofinančne obremenitve drugačnega scenarija ne dopuščajo," je pojasnil Cerar.

Vlada vodi aktivno politiko upravljanja dolga, je povedala Vraničar Ermanova. Stroški za obresti se tako zmanjšujejo - v letu 2017 za 8,2 odstotka, v letu 2018 pa še za 0,3 odstotka.

Največ sredstev za promet in infrastrukturo

Na področju investicij, ki so po Cerarjevih besedah ključne za rast in razvoj, je največ sredstev načrtovanih za promet in prometno infrastrukturo, sledijo varovanje okolja, kmetijstvo, obnovljivi viri energije in energetska učinkovitost, zdravstveno varstvo ter izobraževanje, znanost in šport.

Z današnjo predstavitvijo predloga proračuna je začel teči rok za vlaganje dopolnil. Te lahko poslanci, poslanske skupine, delovna telesa DZ in vlada vlagajo najpozneje do 15. oktobra.

Kot prednostna področja v prihodnjih dveh letih, ki jih je razbrati iz proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti, sta oba izpostavila vlaganja v infrastrukturo, vlaganja v znanost in zaposlovanje, krepitev kakovosti storitev za zdravje ter povečanje varnosti v najširšem pomenu.

Na področju prometa je Vraničar Ermanova med pomembnejšimi izpostavila investicije v javno železniško infrastrukturo ter ohranjanje in razvoj državnega cestnega omrežja. Nadaljujejo se vlaganja za reorganizacijo državne informatike in centralizacijo stvarnega premoženja z namenom, da bi se povečala učinkovitost dela javne uprave.

Več sredstev je po njenih besedah namenjenih tudi financiranju projektov širitve in izgradnje novih sistemov daljinskega ogrevanja in financiranju investicij v izgradnjo objektov za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije.

Na področju znanosti bo več sredstev namenjenih krepitvi infrastrukture za raziskave in inovacije, spodbujanju naložb podjetij v raziskave in razvoj ter razvoju širokopasovnih storitev. Večje bo tudi povezovanje področij znanosti, kulturnih in kreativnih industrij ter gospodarstva, je napovedala ministrica.

V letih 2017 in 2018 se načrtuje izvajanje novih vsebin za krepitev aktivnega vključevanja v zaposlovanje, kot so na primer socialna aktivacija ter povezovanje z zaposlitvenimi programi, večgeneracijski centri za družine, učne delavnice na področju spodbujanja socialnega podjetništva.

Sredstva za krepitev kakovosti storitev za zdravje iz državnega proračuna se bodo v prihodnjih dveh letih povečala za 30 odstotkov, ukrepi pa bodo usmerjeni v sistema financiranja in optimizacije zdravstvene oskrbe ter v vzpostavitev integriranega sistema dolgotrajne oskrbe.

Slovenija je z varnostnega vidika med najmanj tveganimi državami, vendar okoliščine in nujen razvoj zahtevajo primerno umeščenost vseh vidikov varnosti, je še povedala Vraničar Ermanova. Vlada tako poseben poudarek daje uresničevanju obrambne in varnostne politike Slovenije ter razvoju obrambnega sistema.

Denar in ura
Denar in ura FOTO: Thinkstock

Opozicija kritična do predloga proračuna

Opozicijski poslanci so bili po predstavitvi kritični do predloga proračuna, zato ga po pričakovanjih in napovedih tudi ne bodo podprli. Opozarjajo na preveliko povečanje porabe, na drugi strani pa po njihovem mnenju ni dovolj sredstev namenjenih investicijam in razvoju, ki bi poganjala gospodarsko rast.

Poslance NSi po besedah poslanca Jožeta Horvata moti preveliko povečanje porabe. Kot je poudaril, ne nasprotujejo temu, da prejmejo javni uslužbenci dostojne plače, a bi bilo potrebno končno vzpostaviti boljše poslovno okolje za delovanje gospodarstva. Slednje prinaša kar 108 milijonov evrov več davka na dohodek pravnih oseb, je spomnil. Izpostavil je še, da se prihodnje leto zaključuje veljavnost zakona o razvojni podpori Pomurju, za ta zakon pa ni dovolj sredstev. Tudi sredstev za investicije, ki bi morale poganjati razvoj države, je po njegovem mnenju premalo. V NSi bodo v proračunskih razpravah zelo kritični, napoveduje Horvat, ki še ugotavlja, da se tudi iz proračuna pozna, da "se približujejo volitve". Vendar bo po njegovih ocenah koalicija verjetno s takim predlogom proračuna vztrajala in ne bo sprememb.

Miha Kordiš (ZL) je ocenil, da je proračun izgubil priložnost, da bi saniral izgubljeno desetletje, ki je za Slovenijo. Izvirni greh je po njegovi besedah že na dohodkovni strani, kjer vlada ni storila dovolj, saj je "podarila 60 milijonov evrov davčnih odpustkov najbogatejšim, namesto da bi okrepila prihodke na solidarnosten način". Predlogu v ZL nasprotujejo tudi zaradi višanja izdatkov za zvezo Nato. "Če drugi tir zgradimo z javnimi sredstvi, kot vsaka resna država, bi lahko dobil finančno pokritje v tem proračunu. Pa temu ni tako in to je največji razvojni manko tega proračuna," je še poudaril.

Alenka Bratušek (NP) pa je navedla, da ima vlada na razpolago milijardo evrov več, kot jih je imela njena vlada v letu 2013. "Od takrat so minila tri leta, kar pomeni, da bi morala vlada ta čas izkoristiti za določene strukturne spremembe," je dejala. Primanjkljaj se po njenih besedah zmanjšuje izključno zaradi višjih prihodkov, ob tem pa je Bratuškova opozorila, da se gospodarska rast upočasnjuje, zaradi česa bo v prihodnje manj prihodkov. "Mi pa bomo lahko na istih problemih, kot smo bili leta 2009," je navedla. Po njenem mnenju proračun premalo namenja investicijam, nekorektno je tudi, da še niso zaključena pogajanja z javnim sektorju. "Črpanje evropskih sredstev zaostaja, še vedno imamo cel kup ukrepov, ki jim rečemo začasni. Če vlada misli, da je prav, da danes še veljajo, bi jih bilo treba spremeniti v trajne," je še dodala.

Poslanci SDS so svoje nasprotovanje predlogu predstavili že v torek in navedli, da ga ne morejo podpreti, ker v njem ne vidijo strukturnih učinkov. "Ni začrtane poti in ne vemo, kdaj bomo dosegli tak strukturni primanjkljaj, ki bo v skladu s fiskalnim pravilom," je dejal poslanec SDS Andrej Šircelj. Po ugotovitvah računskega sodišča, ki ni izreklo mnenja o zbirni bilanci stanja državnega proračuna ob koncu leta 2015, ker ni imelo na voljo dovolj podatkov o osnovnih sredstvih, se je vprašal, ali je predstavitev proračuna sploh smiselna, če država nima urejenih evidenc o svojem premoženju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
05. 10. 2016 21.46
-1
gospodarska rast je a se nikjer ne pozna, vem le da smo vse bolj zadolženi, množično migrirajo v avstrijo na delo, vojska na psu, zdravstvo fuč
enakostzavse
06. 10. 2016 08.59
-1
Ne vem kaj še te zadržuje v tej "gnili" domovini. Pejdi v A , ti bo boljš. Samo, delat boš moral, tu pa nastane problem, a ne ?
Cofar
06. 10. 2016 13.20
+2
enakostzavse noben ne rece da je Slovenija gnila :) TolarTolarTolar ima povsem prav :) govori se o gospodarski rasti, mladi pa resnicno odhajajo v tujino ker marsikdo nima izbire v Sloveniji. Tukaj si pri nekaterih poklicih prisiljen imet s.p., da te placajo izjemno slabo ali pa delo za minimalca. Potem se gre drzava se razna uvajanja na delovnem mestu, kjer ljudje delajo za 3 eur na uro :) Torej ljudem na racunih (vsaj vecini) pa se ne pozna tako imenovana zlagana 'gospodarska rast'.
Cofar
05. 10. 2016 20.36
+4
mene te proračuni tako ali tako brigajo. Vedno jih delajo v svojo korist in nekdo spet služi na račun delavnih ljudi. Politki DEMOKRACIJE bodo zame vedno samo lažnivci saj pridejo vedno na oblast z zgodbicami iz 1001 noči, ko pa so izvoljeni pa grejo po svoje okol in baš jih boli patka. Kaj potrebuje DEMOKRACIJA na vsake kvatre??? DIKATURO. Ker vsi ti vrli politki (pa ne mislim samo demokracije v Slovenije ampak vse demokracije na svetu), se delajo kako pomembne stvari delajo v resnici pa enega pametnega ukrepa ne spravijo skupi. Poltiki bi moral imet vizije za nekaj desetletij. Večina njih pa vidi samo naslednji mandat. Banda pokvarjena.
Cofar
05. 10. 2016 20.37
še to bi dodal - proračun za 2 leti je tko kot bi razmišlajl ali bi v nedeljo pokosil travo pred hišo al ne :)
puspan
05. 10. 2016 20.53
Cofar to samo potrjuje dejstvo, da prav daleč od tvojega bivališča še nikoli nisi bil. Kaj drugega ti res ne morem reči. Veš, če si se navadil samo negativnega, kar v Sloveniji žal res je, še ne pomeni, da je drugod prav tako. Seveda je vsa Evropa v pretresih, da o drugih kontinentih ne govorimo, ampak daj vprašaj malo množico slovenskih zdomcev, predvsem mladih ljudi, ki služijo svoj kruh na tujem, kako je vse urejeno drugod. Zagotovo odgovor niti zdaleč ne bo podoben tvojim ugotovitvam, ki so po mojem brez osnove. Sam sem že 16 let doma, pred tem pa sem 34 let tlačil tujo zemljo in še vedno trdim, da sem ga polomil z vrnitvijo. Ni vse samo finančna neodvisnost, ki jo zagotovo imam. Za umirjeno življenje je potrebno še marsikaj več in prav tega manjka. Ni mi vseeno, če gre sosedu vse po zlu in takšnih ni malo, čeprav jih je med njimi tudi nemalo takšnih, ki so si za svoje stanje krivi sami.
Cofar
05. 10. 2016 21.01
-1
puspan sem zelo odprte glave in bil sem veliko naokoli. Življenje v zahodnih demokracija je ena sama laž in življenje na kredit. Tudi jaz uživam v takem življenju. Kurim nafto, veliko nafte.... da ne bo pomote enako kot ti, sem potrošnik :) torej več kot porabim oz. kupim večja je gospodarska rast itd itd itd ne bom zgubljal besed. Vendar se moraš zavedati, da človek panet z zahdonim načinom življenja ne izboljšuje ampak ga ravno nasprotno uničuje :) pa če se tega zaveda ali ne. Torej sprejemati proračune za 2 leti... no ja. Politki bi morali delati velike stvari ne pa kozmetične popravke. Služiti bi morali ljudem tako kot se zagre ne pa kar nekaj po kavbojsko delat in se delat da si nekaj naredil. Nisem zagovornik klasične DIKTATURE. Ampak neka oblika DIKTATURE pa bi morala obstajati. Pa če se z mano strinjaš ali ne. In tudi glavni politiki bi morali odgovarjati z vsem svojim premoženjem. Tako pa so vsi "kao odgovorni"... nas zapufajo... na koncu boš pa pač sprejel nove davke ker ti praviš da naj grem v svet in naj gledam kako je drugje. Vprašal bi te ali veš zakaj plačaš davke??? Najslabša je naložba v politike. Zato bi pričakoval vsaj enega politika ki bi kaj naredil za ljudi. Vsi tisti, ki danes sedijo v parlamentu ne naredijo nič.
puspan
05. 10. 2016 21.18
No, če pa ti življenje gledaš tako, kot si to opisal, ti moram pač dati prav, samo potem je škoda, da se nisi rodil že pred 200 leti, ali pa čez 200 let, kar bi mogoče tvojim predstavam bolj ustrezalo. Na vsak način škoda zate, ker ti smisel življenja, katerega sanjaš, ne vpada v čas, čeprav si biološko in fizično med nami. Kakšnega drugega odgovora na tvoje trditve si ne morem predstavljati. Pravzaprav poskušam celo razumeti, zakaj se v tem svetu ne počutiš najbolje. Tudi jaz se ne bi.
puspan
05. 10. 2016 21.26
Cofar, samo še za konec; \"Življenje v zahodnih demokracijah je ena sama laž in življenje na kredit\", konec tvojega citata. S tem stavkom si pa res totalno iztiril in trditev, da si odprte glave in bil veliko naokoli še zdaleč ne pomeni, da je življenje res takšno. Lep večer ti želim in sanjaj naprej, s tem pa tudi zaključujem dialog s teboj.
Cofar
05. 10. 2016 22.00
puspan če me vidiš kot sanjača tudi prav. NE rečem, da človek tehnološko ni napredoval in nam marsikater tehnološki napredek pride prav in drugače kot je bilo 200 let nazaj - mentalno pa smo slabiši kot živali. Tehnološki napredek ne izkoriščamo za lepše in boljše življenje nas vseh, ampak izkoriščamo tehnološki napredek za večjo zasužnjenost nas vseh. Big brother pa to. Medtem ko imamo horde brezposelnih (v kar vključujem tudi tiste na minimalcu, pa prekarce) se politki ukvarjajo kakšno opremo bo dobila policijia za še večji nadzor. Torej v diktaturi že živimo. :) Nisem sanjač. Vsak tvoj gib nekdo lahko spremlja. Hudič je samo ta, da je odgovornost v demokraciji tako zabrisana da noben za napake v sistemu ne bo odgovarjal, če tak sistem nekdo zlorablja. In tukaj je tisti moj izrek Življenje v zahodnih demokracijah je ena sama laž in življenje na kredit. Samo poglej si naprimer pokojnine :) Vsi plačujemo - pa nas fopajo s tem, da moraš dodatno varčevat, če želiš imet ob upokojitvi vsaj nekakšen soliden standard. Nej to gospod Cerar al pa kak drug predsednik razloži vsem, ki imajo minimalca, kako lahko do 570 EUR na mesec, daš na stran recimo 100 EUR za penzijo??? . In to je največji nateg. Revnih je pa čedalje več. Dnarja dragi moj, ni več :) Kr poglej si Ameriko, tm večina varčuje v skladih. Počaki še mal. Dnarja bo tud v teh skladih zmanjkalo ker bo preveč starih ljudi, ki bodo črpal te sklade in čez noč ljudje ne bodo imel nič več. Če misliš da ni tako... potem se mi res smiliš. In z veseljem vzamem tvojo besedo da sem SANJAČ. Ja ker sem raje sanjač. Ker raje verajmem, da mogoče nekje obstaja vsaj en politiki, ki bo končno rekel ljudem takole je, ne pa da je realnost očitno tako izprijena da vsi samo lažejo in ja, sem raje sanjač kot pa bi verjel vsaki besedi politika.
puspan
05. 10. 2016 20.28
+5
Treba je tej vladi pustiti odločanje do naslednjih volitev, ko se bodo karte ponovno premešale. Nekega kvalitetnega sodelovanja med koalicijo in opozicijo itak ni bilo, ampak nič drugače tudi ni bilo v prejšnjih vladah. Vseeno pa moramo sedaj vladajočim podati tudi nekaj pozitivnih točk. Že to, da so po hudih turbolencah, vsaj začeli bolj umirjeno in skladno delovati, je že dober znak, kakšnih večjih čudežev pa tudi naslednji mandatar ne bo uspel prav dramatično izboljšati. Ne smemo biti preveč zahtevni, saj smo vendarle šele začetniki v vsem, če se samo primerjamo z Avstrijo in Nemčijo, bi se bilo od njih dobro marsikaj še naučiti. Jaz kar zaenkrat še zaupam tej kikiriki koalicijii, pravzaprav, kašne veliko bolj kvalitetne garniture vsaj zaenkrat še ni na vidiku. Janša pa naj se sedaj raje malo odpočije od vsega tistega, kar je tudi sam po nepotrebnem zakuhal, če že ni hotel odstopiti. To bi bil še najbolj pameten korak, a ga na eni strani celo razumem, saj za njim ni drugega, ki bi bil kos vse skupaj malo umiriti in iz ekstremno desne opcije ustvariti neko resno delujočo desnico, kakršna je v Nemčiji, ali drugih dobro urejenih državah Evrope.
srebrnibreg
05. 10. 2016 18.55
+6
Če bi opozicija podprla predlog bi pomenilo, da je slab za državo.
ochi
06. 10. 2016 17.29
Oni pač morajo dati kontro da se dostancirajo v primeru izpada.
plotter123
05. 10. 2016 18.36
+5
uni bum....iz SDS-a so tako in tako VEDNO kritični. Probam na svoji koži...pa da razložim. V dobrih 30 letih dela , garanja odpovedovanja , sva z ženo zgradila moderno delavnico , brez kreditov , dolžna nisva nikomur nič , posli nama tečejo normalno , včasih bolje včasih slabše, pa mi pride en SDS-ovec v hišo in začne šimfati kakšen butl sem da nič ne znam , da bodo ko pridejo na ablast to kar imam prihvatizirali , ker menda svojega podjetja sploh vodit ne znam itd ...vse po načelu če bi jaz vimel tole bi bilo pa po 300.000 evrov na mesec dohodka ....sam toliko v vednost drekastim desničarjem kakšne bebce imate za svoje člane
helvecijaner
05. 10. 2016 17.57
-3
20000 mladih in sposobnih v tujino na delo s trebuhom za kruhom 10000 novih parazitov na JU in to je uspeh s katerim se ta vlada mencačev in nesposobnih ministrov ponaša ! Kje je uspeh in več zaposlenih tam v proračunu ni minusov na miljone pač pa dobiček in blagostanje. Vprašajte penziče invalide in socijalce koliko se jim je standard dvignil v zahvalo,ker so bili tako neumni in se dali (Stranki Murgelskega Centra) z manipulacijo nategnt.Resnica bo prej, komu laže vlada in njihovi lakaji PRESSE & TV,kje so raziskovalni mediji, ki vsaki pravljici svoje leve vrhuške pokleknejo. S tako šolanim in zvestim amatersko raziskovalnim novinarstvom vlada vlada,ki propada.
piljan
05. 10. 2016 18.13
+6
Ej daj ti,ki vse veš,povej no,kaj bi glede tega postoril totalno nesposoben ivanček.
plotter123
05. 10. 2016 18.38
+7
saj je vaš Andrej Vizjak bivši minister za delo pod janševo vlado leta 2012 nosil na mariborski zavod za zaposlovenje vizitke delodajalcev iz avstrije , ki bi bili pripravljeni zaposliti šolane slovence !
enakostzavse
06. 10. 2016 08.51
helvecianer je zopet aktiven hahahahhahaha. Bluzenju se noče odpovedat hahahahaha. Mladi, tako v vednost, imajo doma zadosti zaposlitev, če pa jim paše boljša plača, pa ti bedak, ne moreš rečt, da morajo z trebuhom za kruhom. Zlajnana blebetanja bedakov.
mijavci
05. 10. 2016 17.46
+5
Kako je že Vugrin rekel, če niste zadovoljni pa pojdite v parlament pa boste dobil tri jurje za nič dela.
Pjer Pjer
05. 10. 2016 17.23
+3
a se bo socialna tud kej povečala?
Kollerik
05. 10. 2016 17.04
+7
Mi v realnem gospodarstvu ne občutimo nobene rasti, kvečjemo še bolj delamo.
jakec1575
05. 10. 2016 16.57
+8
moj komentar bo kratek. Gospodarska rast gor ali dol, če imamo 700 mio € deficita, to pomeni da trosimo vec kot proizvedemo. To pomeni, da ima nekdo vec kot pa je njegova dodana vrednost. to da eni garajo drugi se pa soncijo je stvar organizacijskih ukrepov. dejstvo je, da je povprecje taksno, kot je. Tistih, ki se vsakega 5 v mesecu ne vprasajo o svoji produktivnosti, je precej. podatek, da izjemno slabo po 10 letih crpamo evropske sklade pove vse. v teh 10 letih bi moralo imeti ministrstvo več ekip po 5-7 ljudi, ki bi po sloveniji iskalo kandidate za eu sklade in jim pomagali pri pridobivanju. To, da dajo ven razpis je absolutno premalo. Premalo za placo, ki jo dobijo. Sposobnost in usposobljenost kadrov je vprasljiva. Sramotno je da po tolikem času se vedno ne znamo crpati denarja ucinkovito in da se morajo recimo raziskovalci sami s tem ukvarjati, namesto da ta cas namenijo raziskavam, kmjetje, kmetovanju, industrija razvoju itd. Seveda mora biti tudi interes na drugi strani pa vendar bi proaktivnost sluzb ministrstva na ta nacin na mnogih podrocjih znizalo 700 mio primanjkljaj z eu sredstvi.
jakec1575
05. 10. 2016 17.01
+7
place tistih, ki pridobivajo eu projekte bi morali biti financirani iz eu projektov. posledica 700 mio deficita pa je v stroskovni neucinkovitosti ministrstev in agencij, in ker socialne ne moremo še znizati verjetno tudi v tem, da se v JS skirva prevec dr. znanosti in podobnih zivin, ki bi morali zaradi svojih sposobnosti denar sluziti predvsem na trgu. izvzemam raziskovalne skupine.
korintos23
05. 10. 2016 16.11
+2
Še pomnite tovariši kako gosp. rast smo imeli v državi 04-08? Tega več nikoli ne bo, prav vam bodi, kaj pa volite komuniste.
komunjara 1
05. 10. 2016 16.55
+5
Gospodarska rast je rast in krepitev javnega sektorja ne gospodarstva a nisi slišal da je JS GONILNA SILA TE DRŽAVE