Gospodarstvo

Z referendumom na dan predsedniških volitev bi privarčevali 2,5 milijona evrov, a bo kot kaže že septembra

Ljubljana, 30. 06. 2017 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Matični odbor DZ za referendum o drugem tiru železniške proge med Divačo in Koprom predlaga 24. september. Pobudniki referenduma so sicer predlagali izvedbo skupaj s predsedniškimi volitvami, kar je smiselno tudi za poslance SDS, Levice in NSi, a si na ministrstvu za infrastrukturo razpis referenduma želijo čim prej.

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je danes sklenil DZ predlagati, da se zakonodajni referendum o drugem tiru železniške proge med Divačo in Koprom izvede 24. septembra. Pobudniki referenduma so sicer predlagali izvedbo skupaj s predsedniškimi volitvami, kar je smiselno tudi za poslance SDS, Levice in NSi.

Kot je v imenu predlagateljev referenduma pojasnil vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič, je najbolj smotrno in racionalno, da se referendum izvede na isti dan kot volitve za predsednika države, sredstva, ki se jih ta način privarčuje, pa naj se nameni v humanitarne namene, npr. za bolne otroke, ali pa za pospeševanje demokracije.

Zdrava pamet pove, da je najbolj smotrno oboje izvesti na isti dan, če to ločimo, je to protidemokratična država. "Pametne stvari so pri nas zelo težko dosegljive," je poudaril.

Če bi referendum izvedli skupaj s predsedniškimi volitvami, to ne bi bilo prvič, leta 2007 smo namreč imeli referendum in drugi krog predsedniških volitev na isti dan, je dejal Kovačič in še dodal: "Ta projekt je preveč pomemben, da ga pustimo neodgovornim politikom."

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je medtem pojasnil, da ministrstvo spoštuje voljo državljanov, ki so podali predlog za referendum, si pa želi, da bi bil referendum izveden čim prej. "Da se potem vse moči lahko usmerijo v izvedbo projekta, ki je izrednega pomena za našo državo, gospodarstvo, državljane, pa tudi za gospodarstva zalednih držav," je poudaril.

Na referendum o drugem tiru bomo kot kaže odšli 24. septembra.
Na referendum o drugem tiru bomo kot kaže odšli 24. septembra. FOTO: iStock

Čeprav se začetek veljavnosti zakona zdaj odmika vsaj do datuma izvedbe referenduma, ministrstvo po njegovih besedah nadaljuje z vsemi aktivnostmi za pridobivanje potrebnih sredstev za izgradnjo tira in aktivnostmi za izvedbo pripravljalnih del.

Ob tem je minister spomnil, da je Slovenija na razpisu instrumenta za povezovanje Evrope dobila približno 44 milijonov evrov evropskih sredstev za projekt drugi tir. Slovenija v juliju načrtuje novo prijavo v okviru mehanizma Cef, na t.i. blending razpis. Ministrstvo pripravlja tudi dokumentacijo za Evropsko investicijsko banko, ki bo pred odobritvijo posojila opravila skrbno finančno kontrolo projekta.

"Pripravljamo tudi razpisno dokumentacijo za izbiro izvajalca pripravljalnih del, objavljen bo predvidoma v avgustu. Aktivnosti tečejo in so zelo intenzivne. Ministrstvo se strinja, da se referendum izvede čim prej, podpira predlog, da je to 24. septembra," je še dejal Gašperšič.

V poslanskih skupinah SDS, Levica in NSi so se strinjali s predlagatelji referenduma, da se referendum izvede skupaj s predsedniškimi volitvami, ker da je to z vidika javnih financ tudi najbolj smotrno. V SDS in Levici so pripravili tudi amandmaja, s katerima bi to bilo mogoče, a ju je odbor zavrnil. Dokončno bo DZ referendum razpisal na seji 4. julija.

Tako bodo v skladu z na odboru sprejetim odlokom opravila, potrebna za izvedbo referenduma, začela teči s 6. julijem, glasovanje o referendumskem vprašanju "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper, ki ga je DZ sprejel na seji 8. maja 2017?" pa se bo izvedlo 24. septembra.

Kot je poudaril Ljubo Žnidar (SDS), je predlog, da se referendum in predsedniške volitve združita, pripravljen iz racionalnega ekonomskega vidika. "Referendum stane malo manj kot pet milijonov evrov, če to opravimo na isti dan, se izognemo temu strošku," je dodal.

Da je razlog za združitev glasovanja racionalno razpolaganje z javnim denarjem, je poudaril tudi Matej T. Vatovec (Levica). "Ni nobenega objektivnega zunanjega razloga, da bi morali referendum in volitve predsednika razbiti na dva ločena datuma."

Tudi v poslanski skupini NSi so po pojasnilih Zvonka Laha za to, da se oboje izvede hkrati.

Medtem si v poslanskih skupinah SMC in SD želijo, da se referendum izvede čim prej. Če je iskren interes predlagateljev referenduma, da ne nagajajo, potem je interes, da se to naredi čim prej, je dejal Jan Škoberne (SD).

"Naj se to opravi čim prej," je poudaril poslanec SMC Marjan Dolinšek, ki je prepričan, da so državljani prepoznali pomembnost projekta, po njegovem mnenju referendum ne bo uspel.

Direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko je poslancem pojasnil, da se je strošek referenduma v preteklosti gibal okoli pet milijonov evrov in bi s hkratno izvedbo prišli do prihrankov, a ne v tej višini. Privarčevali bi namreč okoli 2,5 milijona evrov.

Odbor je po obravnavi odloka za razpis referenduma nadaljeval prejšnji teden prekinjeno sejo o drugem tiru, ki so jo zahtevali poslanci SDS. A jo je tudi tokrat prekinil in jo nadaljeval zgodaj popoldne. Na njej je bilo znova slišati očitke o tem, da investicijskega načrta ni na mizi, kaj se je dogajalo v minulih letih pod nekdanjimi vladami, kateri projekti so bili uspešni, kateri ne, kdo bi lahko sodeloval pri tem ipd.

Minister Gašperšič je ponovil, da je investicijska vrednost projekta drugi tir ocenjena na slabo milijardo evrov. Pri celotnem projektu pa je treba upoštevati še druge stroške, kot so plačila posojil, povrnitev kapitalskih vložkov itd., kar pa skupaj nanese 1,75 milijarde evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cefre
02. 07. 2017 21.01
+1
Ali je zagovarjanje istega datuma s predsedniškimi volitvami poziv k bojkotu volitev!?
Fifi 24
02. 07. 2017 19.44
CELO KP pristanišče od začetkov širjenja torej od l 1960 ŽIVI od aktualnega tira ki NIMA tunelov ima drugo traso DOKAZANO se da tudi tako ja je malo strm bojda ja IN?? če je šlo do sedaj bo šlo še naprej al imamo zdaj in v prihodnosti SLABŠE? lokomotive kot leta 1960??.......je pa RES manjša cena MANJŠA provizija
trdovrat
01. 07. 2017 18.05
Smrdokavra me ne spusti skozi! Naj živijo najpametnejši voditelji , kar jih premore svet! FAŠIZEM, FAŠIZEM, FAŠIZEM, FAŠIZEM! No smrdokavra, bo sedaj v redu?
skorumpiranpolitik
01. 07. 2017 11.58
+4
Zakon o drugem tiru bo padel, mafija liberalna drogeraška!
proofreader
01. 07. 2017 09.52
+1
Podpisov itak ne bo dovolj.
prodajaslo
01. 07. 2017 08.53
+3
Levica vedno deluje proti volji naroda.
srebrnibreg
30. 06. 2017 21.01
+2
Bomo videli koliko jih podpira ta referemdum s strani udeležbe in seveda nima kaj biti ob istem času kot volitve.
prodajaslo
01. 07. 2017 08.52
+4
Seveda ne. Da ne bi rdeči umazanci preveč po p dobili.
METKA102
30. 06. 2017 19.59
+1
še več pri prišparali, če referenduma ne bi bilo.
trdovrat
01. 07. 2017 17.50
+2
Še več pa, če ne bi bilo zakona o drugem tiru!
bublika
30. 06. 2017 19.29
+11
Tudi jaz ne vem zakaj moramo imeti za vsako malenkost (hotel sem uporabit drugo besedo) referendum. Zakaj pa imamo parlament, ki smo ga izvolili? Če ne znajo nič odločit , jih ne potrebujemo !!!!!
jeboslav
30. 06. 2017 19.55
+0
najbrš ne veš kaj pomeni referendum oziroma kako do njega lahko pride... ;)
1airbus
30. 06. 2017 19.56
-4
vsi za Janeza in SDS,druga varijanta ne obstaja.
srebrnibreg
30. 06. 2017 21.00
+5
Vsi b edaki za Janeza in sds mi ostali pa za vse druge samo za njega ne.
Bofur
30. 06. 2017 18.58
-3
Nič ne bi privarčevali, to je neumnost. Najdražja storitev je TISK glasovnic ter obveščanje državljanov o referendumu ! Torej glasovnice za predsedniške volitve in referendum NE MOREJO biti na istem glasovalnem lističu. Privarčevali bi le, če referenduma ne bi bilo ! Že spet zavajanje. Novinarji pa nasedejo vsemu, kar pride iz tabora SDS in Kovačiča.
NotMe
30. 06. 2017 20.08
+7
Ti to resno? Kaj pa vsi, ki čamajo za 10 e na uro tam 12 ur? Pa vsi nadzorniki, koordinarorji, itd?! Tudi obvešča se lahko z eno pošto! Vse to stane cca 2,5 mio evrov, tvoje glasovnice pa "le" 1.5 mio. Skupaj je strošek 4 mio...
290ktober
30. 06. 2017 20.26
+2
Bofur...v šolo bo potrebno! Še nisi slišal za 2 glasovnici..3 gladovnice...tudi več jih je že bili na isti dan in uri...ojoj
brezveze13
30. 06. 2017 18.20
+7
ta referendum je samo za posel od 2,5 miljona evrov stran vržen denar in kaj je v naši vladi tako plemenitega da bi se ne spodobilo da bi bil hkrati s predsedniškimi volitvami če že mora biti, v vsakem primeru je pa nepotrebno da sploh je če so že vsa priprqavljalna dela v teku in na osnovi zbranih podpisov niti niso prekinjena morala bi biti zaustavljena, ampak mi smo bogata dežela naj se vidi razkoš
Brus123
30. 06. 2017 18.06
-3
projekt poteka, projekti so, še malo in bodo stekla dela, evropa je dala denar...a mi lahko nekdo razloži ZA kaj ali PROTI čemu, bomo glasovali na tem referendumu?
son?ece5
30. 06. 2017 20.31
+5
Proti novi kraji stoletja za 1.75 milijar EUR za 27 km enotirne proge. A si pola pismen, jugo a nje.
trdovrat
01. 07. 2017 17.57
+1
Brus, žal je res, da projekt poteka, čeprav se niti ne ve ne kje bo in ne kakšen bo! Evropa je dala toliko denarja, kot ga bodo ti ki so zraven pokradli do zajtrka! Škoda, ker se je vmes vtaknila SDS, kar je ogromno ljudi odvrnilo od treznega premisleka, o potrebnosti ustavitve te megakraje! Mogoče je to celo namerno? Ne verjamem, da se stranka s takim renomejem, ne bi prislinila zraven!
FC Chelsea2
30. 06. 2017 18.02
+14
tolk o tem koliko varčuje ta vlada ko bi lahko privarčeval nočejo zakaj ne? aja ker se hlače resejo, da bi ljudje na predsedniških volitvah rekli ne bankomatom za politike v vladi kar drugi tir je en sam velik bankomat za trenutno oblast.
1airbus
30. 06. 2017 19.58
-3
marmilar,Janez in Sds ti bodo špilali,ti pa plesal,hop,hop
Frankly
30. 06. 2017 17.33
+12
Pa naj bodo predsedniske volitve in referendum za drugi tir istocasno septembra! Kje je problem? Zakaj zapravljati denar po nepotrebnem?
marmilan
30. 06. 2017 17.21
+1
Referenduma ne rabimo. Zgleda da ga rabi puklavec in njegovi svečkarji.
funk
30. 06. 2017 18.27
+5
piko112
30. 06. 2017 16.59
+17
Tok let ni šlo nikamor a zdej se pa mudi en mesec?
FAUSTOS1
30. 06. 2017 16.53
-9
predlog drugi tir imenujmo janšev tir in referemdum bo odpadel
Uporabnik458403
30. 06. 2017 16.51
+1
Predlagam, da te tire z glavne zelezniske postaje v ljubljani premestimo na nekje polovici trase drugega tira pa se bodo vlaki lahko komot srecevali........
BobbyP
30. 06. 2017 16.51
+19
Nekdo se boji prevelike udeležbe. Keš je pač že vnaprej razdeljen.
pennywajz
30. 06. 2017 16.49
-9
ce ne bo sou skoz nej placajo pobudniki