Gospodarstvo

Vzajemna: 160 tisoč evrov za odpravnine?

Ljubljana, 08. 07. 2011 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nova uprava Vzajemne bo upravičena do odpravnine v višini šestih plač, če jo bo novi nadzorni svet zamenjal z drugo upravo. Odpravnino lahko zahteva tudi v sredo razrešeni predsednik uprave Dušan Kidrič.

Novoimenovana predsednica uprave Vzajemne Milojka Kolar bo prejemala 8000 evrov bruto plače, oba nova člana uprave Katja Jelerčič in Ivan Gracar pa 7500 evrov bruto mesečno. Vsi so bili imenovani za obdobje petih let in so po besedah prvega nadzornika Vzajemne Mirka Miklavčiča v primeru nekrivdne razrešitve upravičeni do šestih mesečnih plač odpravnine.

Odpravnina vseh treh skupaj tako znaša blizu 140.000 evrov.

Dušan Kidrič
Dušan Kidrič FOTO: POP TV

Medtem pa v sredo razrešeni predsednik uprave Dušan Kidrič še ne ve, ali bo uveljavljal pravico do odpravnine. Višine slednje sicer noče razkriti, po nekaterih podatkih naj bi znašala 22.000 evrov.

Tako bi Vzajemna v prihodnjih mesecih lahko plačala skupaj 160.000 evrov odpravnin štirim razrešenim članom uprave.

Če nadzorniki ne bi razrešili Kidriča in bi počakali do ustanovitve novega nadzornega sveta – postopek za imenovanje novih nadzornikov bo stekel predvidoma konec avgusta na konstitutivni seji novoizvoljene skupščine – Kidrič do odpravnine, kot trdi, ne bi bil upravičen.

Na to so nekateri opozarjali že pred samo razrešitvijo Kidričeve uprave. Agencija za zavarovalni nadzor je v ponedeljek zapisala, da je ravnanje nadzornikov Vzajemne pri imenovanju novih članov uprave v luči pravkar zaključenih volitev v skupščino nesmiselno in neodgovorno. Zakon o zavarovalništvu namreč določa, da v roku nadaljnjih treh mesecev novo oblikovana skupščina zastopnikov imenuje nove člane nadzornega sveta, ti pa nove člane uprave.

Tako bo imel novoimenovani nadzorni svet pristojnost in dolžnost, da imenuje nove člane uprave, pri čemer pri izbiri nima nobenih omejitev in zato ni dolžan potrditi članov uprave, ki jih je imenoval sedanji nadzorni svet. "V skladu z navedenim bo posledice za svoje ravnanje in odločitve moral prevzeti nadzorni svet Vzajemne," so prepričani v agenciji.

Vzajemna-6
Vzajemna-6 FOTO: Blaž Garbajs

 Miklavčič: Vzajemna ne bo izgubila, kvečjemu bo pridobila

Vendar pa Miklavčič meni, da Vzajemna s sredinimi razrešitvami in novimi imenovanji dolgoročno v smislu stroška ne bo izgubila, kvečjemu pridobila. Prav tako ne pričakuje zamenjave novoimenovane uprave v prihodnjih mesecih kljub novemu nadzornemu svetu, saj da za to ni razloga.

"Mislim, da je ta uprava sedaj dosti bolj usposobljena, strokovna, ima vse reference in mislim, da bo dobro vodila Vzajemno," je dejal. "Če se kdo odloča, da brez razloga nekoga zamenjuje, mora prevzeti odgovornost za ves strošek," je dodal.

Nadzorniki Vzajemne so kot razlog za sredino razrešitev Dušana Kidriča in Igorja Jarca navedli nepripravljenost članov uprave za uskladitev glede plače. Nadzornike je namreč zmotila določba v pogodbah o zaposlitvi članov uprave, da so poleg bruto mesečne plače upravičeni do dodatka na delovno dobo.

"Kidrič je deloval z nivoja moči, zakonodajalca in regulatorja, da njemu ne more noben nič. To je članstvo zgrozilo in so odhajali k drugim zavarovalnicam. Ta ukrep je potreben za Vzajemno, za utrditev Vzajemne, zaupanja zavarovancev in dolgoročno bodo šle posledice v pozitivno smer. Gre za cel kompleks miselnosti, kdo je kdo," je dejal Miklavčič.

Kidriču tudi po odhodu z uprave (v primeru nekrivdne razrešitve) pripada zaposlitev na Vzajemni, in sicer na položaju, primernem njegovi izobrazbi, za kar bo prejemal 80 odstotkov plače predsednika uprave, kar znaša 6400 evrov bruto mesečno. Po besedah prvega nadzornika pa je v skladu s pogodbo o zaposlitvi Kidrič ob upokojitvi upravičen do dodatnih treh plač.

Tako Miklavčič meni, da je Kidričeva pogodba o zaposlitvi nenormalna in je bila za Vzajemno škodljiva, za kar bi bilo po njegovem mnenju treba poiskati odgovorne.

Glede imenovanja dosedanje članice uprave Kolarjeve na mesto predsednice uprave pa je prvi nadzornik zavarovalnice dejal, da so zanjo presodili, da ni nobenih razlogov za nezaupanje.

Pri vztrajanju nekdanje uprave glede višine plače je namreč Miklavčič dobil občutek, "da je Kolarjeva žrtev v trojčku" in da je bila le "vpeta v skupno igro proti nadzornemu svetu, ne toliko kot kreator, ampak bolj kot sodelavec".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIGEC
09. 09. 2014 22.46
Pa kak te taka banda, ki vsepovsod samo pleni, sploh še kje kako službo dobi, če pa sem jaz pošten do skrajnosti pa službe na vidiku ni??? In če samo cifre gledamo? Pa kaj toti imajo kje kako mero in občutek, kaj je prav??!!
letalo77
14. 07. 2011 03.22
+1
TO JE PA KADER ZARS-A , NOVA POLITIKA ODPRAVNINE V NEBO
FIGEC
09. 09. 2014 22.48
Nikoli nisem mogel razumeti, zakaj odpravnine sploh so??!! Saj imajo hudiči najmanj trikrat previsoke plače!
franceljtancelj
12. 07. 2011 16.38
+1
Kje je zdaj Švica ispred 20-ih let? Eni švicamo ko konji. Za koga? Za eden plastičen zob mi bo država vzela celo kmetijo.
FIGEC
09. 09. 2014 22.51
Za to smo se borili. Tako j sedaj vun zišlo. Če bi to vedel takrat, ko so me uniformirali, bi Bavčarju, Kacinu, Janši in podobnim samo sredinec pokazal. Za take gnoje se v življenju več ne bo boril, za državo s takimi politiki pa tudi ne.
nikana
12. 07. 2011 08.56
+1
Ne vem, če imajo v tej državi nekateri še sploh občutek za denar. Ne tisti, ki dovolijo, da se takšni zneski za plače in odpravnine izplačujejo, ne tisti, ki takšne zneske prejemajo. Tu se vidi, da je človek res egoist, še posebej tisti, ki ima veliko, pa bi želel še vedno več.
finec
11. 07. 2011 19.23
Tudi stari swenilni kekec Kidrič je dovlj zvit, da prelisiči to vlado.
snifff
11. 07. 2011 11.33
peglezn Res se vprašujem, če ima še tukaj v Sloveniji smisel še karkoli debatirat. Dejstvo je da smo se znašli v TOTALNEM absulotizmu in fevdalizmu očitno naš narod par sto let želi nadoknadit in se vračamo v mračni vek, namesto da bi šli veliko dlje od tega kar dela sama Evropa. Kaj čmo bili hlapec, pa bodimo hlapci oz. bodite hlapci.
peglezn
11. 07. 2011 09.47
Na vse skupaj je treba dodati še naslednji, tipično slovenski paradoks: tista prejšnja razpita uprava (kao neki young boys) je imela 20% več zavarovancev in je generirala Vzajemni dobiček... ta uprava s Kidričem je v treh letih uspela izgubiti trop zavarovance in prideluje izgubo. Paradoks pa je to, da ti zdaj tožijo one od prej za negospodarnost. Top logika :)
Danijel Fric
11. 07. 2011 09.42
+2
Vzajemno treba takoj ukiniti, to dadatno zavarovanje pa spraviti pod okrilje obveznega zdrav. zavarovanja. Sicer ja pa to dodatno zav. denar za rejenje drekačev, ki se ponašajo z individualnimi pogodbami v katerih so zapisane samo pravice, obveznosti pa so tabu tema.
bingo 1
11. 07. 2011 08.10
+1
Državna blagajna bo imela več denarja da se ukinejo take in podobne agecije z nadzorniki in razni zastopniki ker od teh država nikakšne nima koristi samo velika zguba in takih zgubidana se treba rešiti in bo boljše za vse v lepi deželi----bingo x Ljubljana---
cepec22
11. 07. 2011 04.08
+1
Kako je sploh mogoce, da se taki zneski delijo, po drugi strani pa vsi vemo, da denarja ni niti za najnujnejse? Ti nadzorniki bi morali vsi en mal na hladno, da bi prisli k sebi, saj se jim kisajo mozgani. In nasa oblast vse to tako lepo kar mirno gleda? Zakaj rabijo sodelavce in svetovalce? A sami niso sposobni opravit tistega, za kar so tam? Taksnih imamo veliko in se kar se tam nekaj grebejo, a niso za nobeno korist !!!!!
Pravoslavka
10. 07. 2011 19.51
+1
pa kaj se še mora vse zgodit ,da bomo slovenčki -hlapčki rekli-zdaj pa dovolj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
stecaji
10. 07. 2011 19.00
+1
To vzajemno je potrebno takoj razpustiti. Odprivnine v letos, lansko leto.... Zdaj pričakujte dvig zdravstvenega zavarovanja.
saintjozef
10. 07. 2011 17.54
+1
Vzajemno je treba ODPRAVIT!
vetrolov
10. 07. 2011 15.58
+1
zaradi tebe kidrič @co ostalih zavarovalnic za dzz zbiramo tone plastičnih zamaškov za hendikepirane otroke ! čakamo enormno dolgo na preglede in posledično umiramo državljani, ki smo ta denar namenili izključno za svoje zdravje, ne pa za vaše enormne plače !!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... kidrič, imate ksiht pogledati v kamero in reči, da ste navadna pijavka, ki pije denar zavarovancev za nedelo ? kakšna je vaša misija, kakšne vaše naloge, kakšna vaša odgovornost??! ! ničesar od tega ni !!!!! samo lepo vam je in redite se ob koritu, ki je le samo sebi in vam namen ! DA VZDRŽUJEMO NA DOBRIH PLAČAH TOLIKŠNO ŠTEVILO POPOLNOMA NEPOTREBNIH OSEBKOTOV, GREDO OGROMNI MILIJONI NAŠEGA DENARJA, KI SMO GA MORALI DOPLAČATI ZA SVOJE ZDRAVJE !!! TE ZAVAROVALNICE ZA DZZ SO BILE NAJVEČJI NATEG SLOVENCEV !!! NA REFERENDUM !!!
etrangerF
10. 07. 2011 13.47
+1
REVOLUCIJA VAS BO RESILA IN NIC DRUGEGA
etrangerF
10. 07. 2011 13.46
+1
Leta 2009 sem se izselil iz te nase mafijske drzave, za novim zivljenjem, se dandanes mi ta vzajemna posilja opomine na moj stari naslov v Sloveniji, ceprav nimam vec soc.zavarovanja v sloveniji
Tomaz Skof
10. 07. 2011 10.39
+1
to treba taskoj vse zapret!denar za zdravstvo!odpravnine 0!
Macyy
10. 07. 2011 10.11
+1
To lahko reši samo revolucija ali krvava državljanska vojna saj to je pot, ki vodi do nje. To je Norčevanje iz državljanov ki presega vse razumeske meje..
Macyy
10. 07. 2011 10.03
+1
Edino kar si zaslužijo za odpravnino je 2 kvadratna metra socialnega zemljišča, gva kubika Ilovice in dve ciprese.
blankaa
10. 07. 2011 08.06
Če odprete firmo, pa kateri mesec zamudite plačati prispevke se na ekranu v vsaki zdravstveni ustanovi izpiše z rdečo NEPLAČNIK, kar pomeni da ste samoplačnik, če sploh imate denar. Pa kljub temu da država ve da kot SP jamčite z vsem svojim premoženjem, kar pomeni da vam itak vse zarubijo....... žal mi je da sem šel na svoje, ampak sedaj sem not.....ampak zlezel bom ven in zaprl firmo. IN ISKAL SREČO V SOSEDNJI AVSTRIJI.