Gospodarstvo

Vrtojba korak bliže novemu zabaviščno-igralniškemu centru

Vrtojba, 08. 09. 2011 21.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Občinski svetniki občine Šempeter-Vrtojba so družbi Alea lacta podelili soglasje za pridobitev igralniške koncesije. Nekateri se sicer bojijo, da družba ne bo izpolnila vseh obljub, medtem ko delavce že obstoječih igralnic skrbi za službe.

Igralni aparati - 4
Igralni aparati - 4 FOTO: Reuters

Svetniki občinskega sveta Šempeter-Vrtojba so na današnji seji na tajnem glasovanju družbi Alea Iacta podelili soglasje za pridobitev igralniške koncesije. Tako družba zdaj lahko nadaljuje postopke za pridobitev koncesije za izvajanje igralniške dejavnosti, ki jo izdaja državni urad za nadzor prirejanja iger na srečo.

Čeprav so v razpravi svetniki večkrat poudarili, da so o tej temi razpravljali že na redni seji 7. julija in izredni seji 25. avgusta, se tudi tokrat niso niso izognili izražanju naklonjenosti in nasprotovanju projektu. Posebno ostra sta bila v razpravi svetnika Ada Filipčič, ki vodi občinski odbor za gospodarstvo, in svetnik SD Dragan Valenčič. Medtem ko je Valenčič svetnike prepričeval, da predlagana sklepa ne dajeta nikakršne garancije, da bo družba Alea Iacta projekt zgradila v celoti in da mora družba dati drugačne garancije, so ostali svetniki zagovarjali projekt. Predlagali in izpeljali so tajno glasovanje, saj so nekateri svetniki menili, da je bilo v preteklih mesecih preveč pritiska nanje in da je zato zaradi varnosti bolje, da ni znana njihova odločitev.

Družba Alea Iacta želi na območju nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda Vrtojba zgraditi zabaviščno-igralniški center.

V projektu Sailaway naj bi na 30.000 kvadratnih metrih v kompleksu poleg igralnega salona zgradili še center s stezami za bowling, videoarkadnimi igrami, biljardnimi mizami, zunanjo karting progo, notranjim golf igriščem, zunanjim in notranjim bazenskim kompleksom, multipleks s petimi kinodvoranami s trendnim filmskim programom ter tehniko za ogled 3D-filmov, gostinskimi lokali z različno ponudbo ter hotelskim delom s 150 sobami na ravni štirih in petih zvezdic.

Nekateri svetniki so se namreč bali, da bi Alea Iacta zgradila le hotel z igralnim salonom, na preostali del investicije pa preprosto "pozabila". K takemu prepričanju naj bi jih navajalo dejstvo, da je Alea Iacta, kot je zagotovila njena direktorica Urša Zupan, doslej podpisala pogodbo in plačala aro le za 13.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, kjer naj bi stal hotel z igralnim salonom. Za preostalih 18.000 kvadratnih metrov zemljišča, ki bi ga potrebovali za preostale dejavnosti centra, pa z Mercatorjem še ni podpisala pogodbe o nakupu.

Vseh 14 prisotnih svetnikov je oddalo glas za dva predlagana sklepa. S prvim so svetniki z desetimi glasovi za in štirimi proti potrdili sklep o garanciji, ki bi jo morala družba Alea Iacta plačati občini, če projekt ne bi bil izveden v celoti, kot je bil prestavljen svetnikom. Odškodninska odgovornost investitorja znaša 1,5 milijona evrov in je neposredno izvršljiva v primeru, da investitor ne izvede projekta v celoti. Občina mora z družbo skleniti pogodbo ali pridobiti enostransko izjavo investitorja v notarski obliki z neposredno izvršljivostjo, so še sklenili svetniki. Drugi sklep, s katerim je občinski svet dal soglasje za pridobitev igralniške koncesije, pa je podprlo devet svetnikov od 14 prisotnih.

Po zaključku seje občinskega sveta je lastnik družbe Alea Iacta, ki je bil s svojimi sodelavci prisoten na seji, povedal, da se veseli sodelovanja z občino Šempeter-Vrtojba in da soglasje dokazuje, da so v tej sredini sprejeti. Nekoliko manj zadovoljni so bili prisotni predstavniki delavcev Hita in igralnice Fortuna, ki so med samo sejo svetnikom povedali, da se bojijo za svoja delovna mesta.

Župan pod drobnogledom policije

V zadnjih dneh so se začela pojavljati anonimna pisma, ki so govorila o številnih ozadjih pri lobiranju in prodaji zemljišč, na katerem naj bi stal projekt družbe Alea Iacta. Župan Milan Turk pa je po zaključku današnje seje celo potrdil, da je protikorupcijska komisija dobila prijavo, v kateri ga sumijo prejemanja podkupnine in nevestnega dela v službi. Omenjeno ovadbo naj bi komisija odstopila organom pregona, ki se bodo nato odločili, ali jo bodo preiskali ali zavrgli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ruskivoz
14. 09. 2011 13.06
Pa kaj je sploh za misli, če je Turk itak že ovaden! A vam ne pove že to dosti? Jst sem iskal tiso pelikanovo poročilo (vtipkaj v google resnicaohitu),pa je kar grozno,če je vse res! najbrž piše kak novinar,ki mu je prekipelo, ker ne more druge oj bjavit resnice v tej mlakuži .
boirocket
14. 09. 2011 12.41
Ljudje - pa tudi novinarji! - sploh ne poznajo ozadja Sailaway vs. HIT oz. kdo in kaj vse je zadaj. celo zgodbo najdete na SiOL blogu z imenom "pelikanovo poročilo o HIT-u" (izjemno primeren naslov - zadaj je namreč predvsem navaden pohlep) ... žal tu nemorem dati linka, je pa resnicaohitublog. ....
Mandel
13. 09. 2011 10.19
Svinjarija okoli vodnega parka Sailaway in Racmanove Alee Iacte se je začela že zdavnaj. Vsaj takrat, ko je predsednik nadzornega sveta HIT-a Podbevšek ukradel HIT-ove zaupne dokumente in jih nesel svoji ženi, ki je bila direktorica Alee Iacte!!! Takim lopovom se ne daje koncesij, ampak sklepe o priporu!!!!!
Miramax
13. 09. 2011 10.15
Vprašanje, na katerega ni logičnega (poštenega) odgovora se glasi: Zakaj bi država (minister Križanič) dala zeleno luč novi igralnici, vedoč da bo s tem potopila igralnico, ki jo ima v svoji lasti? Je pa nepošten odgovor: Križanič in Jamnik asistirata Isajloviću, da pokradejo HIT. Pri tem so razni Racmani in Podbevški le bedne figure, ki služijo svojim gospodarjem.
boirocket
13. 09. 2011 09.59
neverjetno. podkupljen župan, podkupljeni svetniki ... ljudje pa ko kokoši, ki hvalijo lisico! da pa racmanček in tovarši nimajo denarja za karkoli sezidat, je pa itak jasno.
procesija
13. 09. 2011 09.26
Hahahaha ... Racman z neobstoječim denarjem zida gradove v oblakih - pardon, vodne parke - da bi se tovarišija omastila ... SLS-ovski šerifi pa takoj zraven. Samo kako zlahka se čreda pusti nategnit. In pisuni po naročilu pišejo slavospeve propadlim podjetnikom. Alea Iacta ima 0 prihodkov in 9,5 miljona dolga. Kdo bo to plačal? Ja, vi, davkoplačevalci! Naravnost v žepe Isajlovića in bande!!!!!
grego
11. 09. 2011 15.16
Kdo se boji konkurence - kje pa piše da se lahko z igralništvom ukvarja samo Hit
Osvald
09. 09. 2011 16.27
Kovačič ni bil nobena legenda samo monopol je imel nad igralništvom, ko pa so prišle še druge igralnice so imeli ljudje pa vsaj izbiro kam it.
LomilkaSrc
09. 09. 2011 15.03
HAHA!! bruno se strinjam. tršet ki fa meno je tabujši
Marinanjo
09. 09. 2011 13.05
Še dobro da me ne briga ker igramo tršet in briškulu pr Julkoti za šrice :D
kimenemar
09. 09. 2011 12.38
MA SAJ VI SPLOH NE VESTE KAJ GOVORITE ! ALEA IACTA PRIHAJA NA GORIŠKO IZKLJUČNO ZARADI HIT-ovih GOSTOV IN NIČESAR DRUGEGA ! BREZ HIT-a TUDI ALEE IACTE IN FORTUNE IN KAJ ŠE JAZ VEM KOGA NE BO, KER SO ENOSTAVNO PREMAJHNI ! ALI DRUGAČE POVEDANO : ALEA IACTA JE SAMO EDEN OD ZAJEDALCEL HITA IN NIČ VEČ.
Vance
09. 09. 2011 09.27
V zlatih časih je HIT razmetaval denar po bivših jugoslovanskih republikah z zgrešenimi investicijami, zanemaril pa domače okolje,kjer bi lahko s svojo turistično ponudbo ponudil kaj več kot igralništvo.To so uvideli drugi in ponudba je tu.Če se bo ponudnik tega držal,zna biti HITu dobra konkurenca,upam,da tudi zdrava in ki da mislit tudi tistim kričačem,ki jim ni nikoli dovolj.
Zombi
09. 09. 2011 08.55
Za HIT bo vlak počasi odpeljal,krivi so pa vsi nesposobni direktorji,ki so vedno mislili kaj so če so šefi v hitu.Prva in zadnja legenda hita je bil Kovačič.Sedaj pa so se časi spremenili in drugi prihajajo na plano.
tronkodak
09. 09. 2011 08.26
Valenčič se brani projekta, ker ni udeležen pri proviziji. Pač minili so časi Daimonda in pranja denarja na Hrvaškem.
LomilkaSrc
09. 09. 2011 05.38
Dragan je spravil na kolena grosist in daimond in še marsikaj poleg obubožane občine šempeter-vrtojba. Dajte mu v roke še kaj , on je prvak za zapravljanje. Samo poglej Dragane kaj si napravu s šempeterskim placom.
Desktop.Messiah
08. 09. 2011 22.05
Jackpot! Še kdo trdi, da Slovenija ne prosperira? Sedaj je potrebno privabiti tuje vlagatelje in se iz kooperantov nemške avtomobilske industrije preleviti v regionalni zabaviščni center.
Osvald
08. 09. 2011 21.59
Zakaj ne dajo delat tistemu ki ima voljo kaj ustvarit, HIT pa mislim da je kot slovenija starokopitna z gigantsko javno upravo.