Gospodarstvo

Vraničar Ermanova o NLB: Postopki se nadaljujejo, kot je bilo prvotno predvideno

Bruselj, 23. 01. 2017 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ključno sporočilo v povezavi z vprašanjem prodaje Nove Ljubljanske banke je, da je Slovenija zavezana spoštovati dane zaveze in da se postopki nadaljujejo, kot je bilo prvotno predvideno, je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman poudarila po današnjem sestanku z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager v Bruslju.

Ministrica za finance se je na sestanku s komisarko za konkurenco dotaknila vprašanj v zvezi s prodajo NLB.
Ministrica za finance se je na sestanku s komisarko za konkurenco dotaknila vprašanj v zvezi s prodajo NLB. FOTO: Damjan Žibert

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman se je v Bruslju sestala z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager na predstavitvenem sestanku po prevzemu položaja lani jeseni. Na sestanku sta se dotaknili tudi vprašanja izvajanja zavez, ki jih je Republika Slovenija dala v postopku odobritve državne pomoči Nove Ljubljanske banke (NLB) in Abanki, in določenih odprtih vprašanj pri njihovem izvajanju.

Ključno sporočilo v povezavi z vprašanjem prodaje NLB je, da je Slovenija zavezana spoštovati dane zaveze in da se postopki nadaljujejo, kot je bilo prvotno predvideno, je po sestanku poudarila finančna ministrica.

Vraničar Ermanova je pojasnila, da je bilo to prvo srečanje, ki sta ga s komisarko načrtovali, odkar je prevzela ministrski položaj. Opisala ga je kot konstruktivno srečanje, na katerem sta pregledali stanje pri odprtih primerih, predvsem glede nadaljnjih ukrepov oziroma postopkov v povezavi z bankami.

Ob tem sta se dogovorili za nadaljnje tesno sodelovanje pri zagotavljanju, da bodo zaveze spoštovane v maksimalni možni meri, a tudi ob upoštevanju posebnih okoliščin, ki jih je v slovenskem primeru treba zagotoviti, da lahko postopke izpeljemo kot odgovoren lastnik, je poudarila ministrica.

Kot so naknadno sporočili z ministrstva za finance, je cilj postopka prodaje NLB in potem tudi Abanke maksimizirati povračilo sredstev, ki jih je država v okviru sanacije vložila v obe banki.

Slovenija po njenih besedah danes ni predlagala podaljšanja roka za prodajo NLB, temveč nadaljuje s predvidenimi postopki. "V vsaki fazi postopka bomo preverjali okoliščine in možne izide, tako da so vse poti odprte. A naše temeljno sporočilo danes je, da smo zavezani spoštovati dane zaveze in da bomo s postopki nadaljevali," je izpostavila Vraničar Ermanova.

V povezavi z bruseljskimi pogoji za morebitno podaljšanje roka pa je ministrica dejala, da želi Evropska komisija običajno uravnotežen pristop. V vseh dosedanjih primerih, ko je spremenila zaveze s podaljšanjem roka, je na drugi strani zahtevala zaostritev kakšnih drugih zavez, je pojasnila.

"A o tem danes nismo govorili, ker je še vedno naša prva opcija, da nadaljujemo z vsemi postopki in izpolnimo zaveze v danih rokih," je poudarila ter dodala, da bodo sproti spremljali vsak korak in sprejemali odločitve. "A ključno sporočilo je, da se postopki nadaljujejo, kot je bilo prvotno predvideno," je še enkrat izpostavila.

V Evropski komisiji pa so po sestanku dejali le, da spremljajo spoštovanje zavez iz decembra 2013, ko so slovenski organi predložili načrt prestrukturiranja za obdobje do konca decembra 2017, ter da ostajajo v stiku s slovenskimi oblastmi.

Na finančnem ministrstvu so medtem glede ciljev o maksimiziranju povračila za davkoplačevalce pri prodaji NLB in Abanke zapisali, da komisarka Vestagerjeva to izhodišče Slovenije razume, a obenem izpostavlja, da v samem postopku ne sme priti do izkrivljanja konkurence na trgu.

Evropska komisija prošnje za spremembo zavez v takšnih primerih obravnava od primera do primera. Podaljšanje roka za prodajo banke bi na splošno najverjetneje terjalo določene kompenzacijske ukrepe, da podaljšanje ne bi porušilo ciljev prvotne odločbe Evropske komisije o potrditvi državne pomoči.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
27. 01. 2017 14.24
+1
Le zakaj je v nemskem bancnem sistemu samo 12% tujega lastniskega kapitala, ki obvladuje le 4% bilancne vsote sistema.
puspan
28. 01. 2017 21.28
+0
Enostaven odgovor, ker je za Nemce nepredstavljivo, da bi kradli sami sebe iz lastne malhe.
Uporabnik565636
27. 01. 2017 08.18
+2
Če mi lahko nekdo razloži zakaj smo denar not metali, če je bil pogoj, da potem prodamo? A ne bi bilo cenej, če bi pustili, da se same znajdejo?
Tromblon
26. 01. 2017 18.21
a ni bla to hrbtenica slovenskega gospodarstav?? kaj bomo pa zdj ce jo prodamo???? jst bi zraven prodal še parlament, magari avstrijcem v skrajni sili tud hrvatom, zih bi nam blo lepše,.... UGODNO
SAF1
25. 01. 2017 21.43
+1
Najprej Ivan ustvari tajkune, ti tajkuni pod Ivanom uničijo banke zaradi posojil, ki jih ne vrnejo. Na koncu nam Ivan nabaše še slabo banko. Zdaj pa prodajajo NLB. Ste vi resni? Če bi napisal kaj si mislim in kaj si zaslužijo, moderator bi me takoj brisal.
ecnarf
24. 01. 2017 15.51
-3
Čim prej šenkat ,nas bo najmanj stalo, smo že preveč vložili vanjo in so vse pokradli. A je mogoče kdo odgovarjal za tako stanje.Pri nas je tako kar je družbenega razni lumpi izmozgajo do bankrota.
Nikiiy
24. 01. 2017 14.54
+2
Konc je z EU poslance odpoklicat in jovo na novo vse je gotofo nič ne funkcionira popolni razpad sistema..
aristotel
24. 01. 2017 14.18
+6
Žalostno ker nekateri ne razumejo kaj pomeni NLB v domači in kaj v tujih rokah...očitno nam ni pomoči...za hlabce rojeni za hlabce vzgojeni ŽAL.
butalistan
24. 01. 2017 14.36
+0
vemo kaj pomeni: klijantelizem, krediti ZASLUŽNIM in odpis dolga, stalno dokapitaliziranje in parkiranje zaslužnih kadrov! ČIMPREJ PRODAT TO JAMO BREZ DNA
emilzapata
24. 01. 2017 14.54
-1
poštenje. kaj nimaš nacionalnega interesa že počasi dovolj?! Kaj pa imaš naprimer od tega, da je Kordež, Bavčar, itd dobil kredit pri domači banki?
User416781
24. 01. 2017 15.59
-1
@poštenje in @fortpierce - zakaj se mi zdi, da zagovarjata isto stvar, ampak se nekako ne razumeta...
CIGU MIGU
24. 01. 2017 14.03
-2
ma kdo se sploh kiti z vstopom v to godlju--severna liga v italiji pripravlja referendum za izstop,v španiji se krepi desnica in navija za izstop-austrija je itak sama zase,mi smo pa kljukci ki bomo branili šengen pred hordo ki išče delo v nemčiji--itd--mislim da se europistan sesuva--trump bo pa dal samo gas
butalistan
24. 01. 2017 14.37
-2
in potem boš samoatojen jedel travo v najlepši deželi sveta! yugonostalgiki res nimate pojma o pojmu
Frane Šajn
24. 01. 2017 21.38
+2
Kje si Yuga mati mila vsem tudi tistim, ki so te nažirali od znotraj tudi takrat ko si jih dojila.
Nikiiy
24. 01. 2017 13.27
+8
To je rubež ker Javni sektor CERAR ne znajo delati z denarjem ker kradejo...Večer o LB ju takole..NLB je kot sistemska banka aorta slovenskega gospodarstva, hrbtenica finančnega sistema. NLB je politični bankomat, plen vsakokratnih oblastnikov, ki tja nastavljajo lojalne kadre. ..In gospoda konec je Kulrtulogoje in javnega sektorja v tem številu Bankomat je zaprt..
Frane Šajn
24. 01. 2017 21.40
+1
ROMELS
24. 01. 2017 12.07
+10
Oceniti vrednost banke, izdati certifikate tistim, ki so jo dokapitalizirali, da se jim saj delno povrne, pa jo naj potem proda ljudstvo. Država naj obdrži 25% delež. Bodo vsaj slovenci imeli kaj od tega še preden jim država še to iztrga iz rok.
aristotel
24. 01. 2017 12.09
+4
Če me spomin ne vara je država prodala ljudstvu KBM KAJ JE BILO S TEM VEMO...FIASKO
ROMELS
24. 01. 2017 12.12
+7
Ne na tak način. Tam so se od prodaje okoristili samo oblastniki. V tem primeru bi narod dobil denar od prodaje certifikatov od tistih, ki bi certifikate kupovali, država pa DDV.
bergman
24. 01. 2017 12.03
+9
Ko se bo vse prodalo po "ukazu" Bruslja, kar je še dobrega za prodat, se bodo v Bruslju spomnili, da še vedno ni dovolj za dolgove naše absurdno "zapufane" države, zato bodo zahtevali, da se proda celotno ozemlje "države Slovenije" in se jo izbriše iz "registra držav sveta", to bi vi nekateri zafrustriranci želeli, ker se vam neljubi delat in vzdrževat svoje države, za katero so nekateri dali svoje življenje! Če bi tisti pokojni vedeli kaj se o dogajalo sem siguren, da nebi nosili svoje glave naprodaj tako brez veze!!!! Zelo mi je žal tistih fantov, ker vidim v teh komentarjih od ta enih, kako jim je mar za svojo državo, svoje imetje in družbeno imovino, ki je bila ustvarjena z žulji naših očetov in tudi naših, pa je kar čez noč prišla v roke posameznikov (beri ukradeno z "žegnom" naše vlade in strankarske korupcije), da se lahko delajo norca iz ljudi, državljanov in zaposlenih! Ne vem kdo bi mi lahko "ukazal", da moram prodati jaz, na primer, svojo hišo, če jaz tega nočem in ne nameravam storiti! Vedno bom trdil, da je taka situacija posledica premišljeno načrtovana s strani tistih, ki so bili po končani drugi svetovni vojni pač na napačni strani in so ob pravem trenutku ( beri ob osamosvojitvi) izkoristili svoj položaj ter uveljavili svoj "JAZ" ter povabili svoje znance iz latinske Amerike, da so lahko sedeli v našem parlamentu in krojili usodo tistim nekaj poštenim Slovencem, ki smo še verjeli v poštenje!!!!!!! Že takoj po osamosvojitvi se je začela razprodaja "družbene imovine" , čeprav še ni bilo nič privatiziranega, pa še to tako absurdno, da so se nam še krave smejale (Tobačna Ljubljana, ko je kupec BOSS odpeljal najmodernejše stroje in pripeljal nazaj stroje ki jih je tobačna likvidirala pred dvajsetimi leti!) in od takrat gre samo navzdol! to je obljubljena Švica našega vrlega evroposlanca , ki je v Bruslju samo za številko in, da vleče "preveliko plačo" iz naših žepov, koristi pa nobene!!! Upam, da tega ne bom dočakal, ampak ko boste raja brez države, boste na slabšem kot Palestinci, ker za vas se ne bo nihče boril!!!!
aristotel
24. 01. 2017 12.11
+6
User416781
24. 01. 2017 15.58
-2
trezen - obtičal si v preteklosti nekje v letu 1970. Žal se časi in tudi ljudje spreminjajo. Mi smo edina država na svetu, ki nočemo tujega denarja - svojega pa nimamo. Razlika med "tvojim" svetom in današnjim svetom je v tem, da več ni izoliranih trgov, ampak svet postaja globalen trg. Se pa strinjam, da ima to poleg dobrih tudi slabe lastnosti - ampak podjetja, če želijo preživeti, se morajo konsolidirati in se prilagoditi.
bergman
24. 01. 2017 21.28
+3
pero, po tvoji logiki sodeč ne veš kaj govoriš, kajti ni vse v kapitalizmu, ki ga vsiljuje zahod, ker so tudi na zahodu države manjše od Slovenije pa imajo svoj JAZ in svoj PRAV pa nimajo nobenega tujega kapitala v državi , ampak imajo prave strokovnjake na pravih mestih!!! pri nas je pa lahko vsak \"manager\" pa če ima osnovno šolo ali pa ne (ravno tako poslanci s svojo strokovnostjo,((trgovska šola)) zato pa smo kjer smo)!!!!! Vsi bi kar prodajali, nihče se pa ne zaveda, da ta denar ne ostane v državi, ampak skopni kot lanski sneg!!! Tvoje tolmačenje globalnega trga in izoliranega trga je pa z velikimi črkami napisano za največjega brutalnega imperijalista na svetu , \"Amerika\" Imeli smo ogromno industrije in ogromno potenciala za res drugo Švico ampak nismo imeli pravega kadra, ki bi znal in uspel to obdržat in uspešno nadaljevat!!!! BOLJE JE PRODAT IN DENAR POKRAST!!!!! Tako bodo oropali Slovenijo kot je bila oropana pred drugo svetovno vojno, ko so denar odnašali tuji kapitalisti, danes ga pa na žalost domači lopovi!!
Frane Šajn
24. 01. 2017 21.42
Desnjaki so tako prestrašeni ,da se bomo odcepili , da že meji na paniko, ampak žal ta trenutek je vse bližje.
aristotel
24. 01. 2017 11.38
+8
Nekaterim tujcem in domačim se cedijo sline po NLB sedaj je pre-dokapitalizirana z davkoplačevalskim denarjem v zelo dobrem stanju in ker smo mali in nimamo svojega jaza (velikim se to ne more narediti) se nam to dogaja prisilna razprodaja pod ceno kot na boljšem sejmu ja v demokraciji smo..ha ha .Fiasko za fiaskom NKBM,HELIOS...vse pod ceno in v škodo davkoplačevalcev in Slovenije..da o poslih pod mizo sploh ne govorimo res zgodba o uspehu za posameznike pri koritu...
User416781
24. 01. 2017 11.44
+2
Podjetja so vredna toliko, kolikor so kupci za njih pripravljeni plačati - vse ostalo so blodnje. Če pa tujec podjetje kupi, ga prestrukturira in dokapitalizira in naprej proda z dobičkom, pa to ne pomeni, da je bil kdorkoli ogoljufan, ampak je dokaz, da država ne zna upravljati podjetij.
User416781
24. 01. 2017 11.49
-2
In te vaše blodnje so nas doslej stale že xy mld EUR. Ampak vi še kar sanjate, da so ta slovenska podjetja vredna ne vem koliko. Če bi izvedli tranzicijo iz komunizma že 20 let nazaj in bi privatizirali podjetja, bi bila situacija v Sloveniji bistveno drugačna - precej propadlih podjetij bi še vedno obstajalo. Mi smo pa obviseli nekje vmes...
aristotel
24. 01. 2017 11.58
+2
Bistvo lastnine je razpolagalna pravica,če nekaj prodaš, bo novi lastnik razpolagal s tabo,kakor bo želel in hotel. Tuji lastniki podjetji se hvalijo koliko so bolj uspešni in imajo večji dobiček na zaposlenega (ne moremo vse gledati skozi številke) ,ne pove pa se da,odpusti zaposlene, zmanjša plače,standarde, za lokalno skupnost mu ni mar ne podpira kulturo,šport,občutno znižuje stroške ITD, proda tako stvari ki po njemu ne prenašajo dobička ta gre lastniku,razvoj seli drugam prinaša svoje izdelke domači nimajo komu prodajati.
aristotel
24. 01. 2017 11.58
+1
Bistvo lastnine je razpolagalna pravica,če nekaj prodaš, bo novi lastnik razpolagal s tabo,kakor bo želel in hotel. Tuji lastniki podjetji se hvalijo koliko so bolj uspešni in imajo večji dobiček na zaposlenega (ne moremo vse gledati skozi številke) ,ne pove pa se da,odpusti zaposlene, zmanjša plače,standarde, za lokalno skupnost mu ni mar ne podpira kulturo,šport,občutno znižuje stroške ITD, proda tako stvari ki po njemu ne prenašajo dobička ta gre lastniku,razvoj seli drugam prinaša svoje izdelke domači nimajo komu prodajati. V NKBM SMO DAVKOPLAČEVALCI ne po svoji volji vložili 870 milijonov €,prodali pa za 250 milijonov €,razlika je očitna TO JE KRIMINAL ISTO PA JE S PRODAJO HELIOSA in z mnogimi podjetji ki smo jih prodali,razlika je očitna...za človeka ki ve vsaj osnovne stvari življenja in ekonomije in ni zaslepljen z desnimi in levimi,denar je brez barve in vonja in to je neizpodbitno dejstvo....
User416781
24. 01. 2017 14.44
-5
Verjetno je bolje, da podpiraš tri lokalne skupnosti, štiri športne klube, imaš 20% preveč zaposlenih, poleg vsega tega pa še 100 pijavk - in da se podjetje izčrpava dokler je možno, potem pa se spravi v stečaj...to je bistveno bolje, kot pa gospodarno vodenje podjetja, a ne...? S tem, da itak nekdo dodatno izčrpava tudi te klube in lokalne skupnosti, ki jih tako podjetje podpira in v tem na koncu ni nobene dodane vrednosti. Naj bo sladko dokler traja, potem bomo pa že nekako...zahojena slovenska logika. Ne vem kaj ti ni jasno - če nekdo podjetje zoptimizira in se mu na tej osnovi dvigne vrednost, potem je verjetno naredil nekaj prav, v nasprotju s prejšnimi lastniki (RS). A se sploh zavedaš kakšne nesmisle pišeš? Časi družbene lastnine so minili in danes mora podjetje poslovati tako, da dela dobiček...to je v dobro tako zaposlenih, kakor tudi države. Ekonomija nima nobene povezave s preteklo ideologijo - dajte to že enkrat razumeti...
aristotel
24. 01. 2017 15.58
+2
Laž je da kapitalizem spodbuja demokracijo in pluralnost na prostem trgu,v resnici spodbuja monopol in s tem tudi izkoriščanje na celi črti…
ONniON
24. 01. 2017 11.30
+8
čehi in slovaki so za primerjavo svoj bančni sistem že sprivatizirali že davno
ROMELS
24. 01. 2017 12.21
+9
S tem so evičarjem preprečili kraje državnega denarja.
mijavci
24. 01. 2017 10.59
+1
Če jo jutri prodamo smo že en dan zamudil, pa bo šel u franže tudi drugi tir.
Frane Šajn
24. 01. 2017 11.19
-2
Ja seveda najbolje je imeti nič pa gofljo otresat saj se vam tudi to bliža kvizliji! Konec koncev desničarji nimajo kaj izgubiti še mrvico osebnega ponosa ne ker ga nikoli niso imeli.
mijavci
24. 01. 2017 11.28
+1
Če bi bilo nič bi bilo še dobro, tako je pa treba še par milijard dati iz naših žepov da ga lahko levičarji serjete tu je problem.
User416781
24. 01. 2017 11.34
+2
A smo spet pri državni srebrnini...? Država se mora iz gospodarstva umakniti - NLB pa je itak paradni molzni konj, zato me ne čudi, da se spet išče načine, kako ne prodati. Država s podjetji več kot očitno ne zna gospodariti...saj poznate tisto: s tujim ..... je lahko po koprivah mlatiti...če bi prodali NLB banki KBC leta 2000, bi bilo v državni blagajni vsaj kakšne 3mld EUR manj luknje, pa še dobili bi za banko toliko, kot lahko sedaj le sanjamo - ampak ne, mi še kar verjamemo v "državno srebrnino"...
Djangoman
24. 01. 2017 12.01
+1
ah ne, saj v resnici nihče resno ne verjame v "srebrnino". to so floskule za rajo. Tisiti, ki se branijo prodat NLB že vejo zakaj. Boli njih koliko miljard bo treba v njo še vtaknit. Glavno da "korito" obstaja in deluje naprej.
emilzapata
24. 01. 2017 10.10
+7
kakor potekajo dogodki okrog NLB, dobivam občutek, da so motike za kopanje luknje dali kar v Bruslju, če ne že tudi sami krepko kopali.
Frane Šajn
24. 01. 2017 11.26
-1
In tudi že oropali katek spomin za nazaj kako je morala neka vest ,ki je bila spuščena v eter glede umešavanja Bruslja v NLB kar naenkrat ponikniti , da nebi bili kaj krivi režiserji, ki so si poflikali luknje in pomagali zadušiti NLB od zunaj. Nikoli si ne bi mislili kako smo napoti tej Bruseljski falangi. Zato nas tako nesramno davijo in uničujejo. Ljudje ven iz te branže. Hočejo imeti nadzor nad pretokom blaga in storitev iz Luke koper na vzhod. In to je to, samo zato ker ni pristala v Nemških rokah kot je predvidel zlobiran grof Senčni!
cirenij
24. 01. 2017 09.51
+6
5 milijard našega, delavskega denarja smo vložili v te propadle banke(umetno narejeni minusi). In zdaj vse po vrsti prodajamo za drobiž. In to po nalogu EU in izvrševanju naših hlapčevskih politikov. Država,ki nima svoje banke, ni država ampak suženjski privesek drugim.
staridida
24. 01. 2017 10.23
+5
Če ne prodamo, bomo za par let morali dat še 5 milijard...
polikarbonatka
24. 01. 2017 11.17
+5
lizing
24. 01. 2017 09.44
+9
Tud ,če jo šenkamo je bolje kot pa vsakih par let po tri miljarde v njo basat
cirenij
24. 01. 2017 09.53
+4
Ja, basali bodo, dokler je za drobiž ne prodajo. Vse umetno isprovizirano. Da nas prodajo z nami vred.
Frane Šajn
24. 01. 2017 09.26
+13
Berem nestrpne izdajalske razdiralske desničarske komentarje človeku gre na bruhanje ob tej notorični izdajalski drži. Hlapčoni že gensko komaj čakajo tuje gospodarje zopet bodo viseli po vogalih z raztrganimi rokavi in čakali , kdo jih bo vzel za par dni na mezdico in bodo ob tem nažirali in izdajali sodelavce, ki jim ni vseeno. Ni ga večjega greha od narodne izdaje in hohštaplerske drže do svoje domovine. Že ob rojstvu se žal začne ta zagovedna upogljiva vzgoja. Niste vredni, da vas ta košček Slovenske grude nosi. Sramota za narod in narodnost ste pa tudi vsi koristolovci na položajih z odnosom do naše lastnine in našega vira biti in obstoja, vi levi zakodiranci prodane duše in vseh barv, ki se pasete v Slovenskem parlamentu z edinim moton pobrati in uničiti kar se le da. "Vstanite v suženjstvo zakleti!" vsi, ki imate trohico Slovenskega ponosa v sebi.
lizing
24. 01. 2017 09.46
-7
Frane daj se mal umiri. Pojdi na svež zrak ti bo bolje
Niky21
24. 01. 2017 10.20
+2
lizing da nebos nazadnje ti potreboval zvež zrak...
lizing
24. 01. 2017 10.38
-2
bojer
23. 01. 2017 21.49
+4
Se le sprašujem, ali smo resnično tako nesposobni. Zakaj moramo prodajati banko, ki smo jo spravili "v red", pa teran, sprejemamo tehnologijo, ki nam prinaša le onesnaževanje okolja, samooskrbi nismo, plačujemo za teš, plačevali bomo za drugi tir, sprejmemo in preživljamo naj pol sveta.......Dobro, da nisem mačka, ker bi mi zmanjkalo življenj.....
bojer
23. 01. 2017 21.57
+4
staridida
24. 01. 2017 08.06
+3
Frane Šajn
24. 01. 2017 09.30
+3
Subvencije za desničarsko falango in njeno podporo pri podtalnem rušenju Slovenije.
butalistan
23. 01. 2017 21.01
+11
PRODAT LEVO NENASITNO KORITO
nebvedu
23. 01. 2017 21.10
+6
Se kar oboji napajajo iz te banke. Niso ne eni in ne drugi nič boljši.
Frane Šajn
24. 01. 2017 09.33
-1
Desničarska foušija je pa pika na i! Hlapec in izdajalec najhujša kombinacija. Zakaj hlapec nima nič še ponosa ne in ker ni nič njegovega naj vse hudič vzame , da tudi tisti ,ki imajo čut do svoje zemlje in biti, ne smejo imeti nič. Kvizliji! Iz roda v rod.
puspan
24. 01. 2017 16.37
Francl, bo treba po novo dozo na Polje, potem boš imel spet tri mesece mir.