Gospodarstvo

Vozniki in vodstvo Arrive niso našli skupnega jezika, zato sledi stavka

Ljubljana, 03. 09. 2017 21.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vozniki avtobusov Arrive bodo stavkali, saj na pogajanjih niso našli skupnega jezika z vodstvom podjetja. To je ponudilo mediacijo in preložitev stavke, a je stavkovni odbor predlog zavrnil. Podjetje obljublja, da bo poskušalo narediti vse, da omili posledice stavke za njihove potnike in stranke.

Tudi današnja pogajanja med vodstvom skupine Arriva Slovenija in stavkovnim odborom niso bila uspešna, tako da bodo vozniki avtobusov pri Arrivi v ponedeljek ob 8. uri začeli stavkati, so sporočili iz družbe. Vodstvo je ponudilo mediacijo in preložitev stavke, a je stavkovni odbor predlog zavrnil.

Družba je predlagala, da se stavka preloži, obe strani pa bi skušali sporna vprašanja razrešiti v postopku mediacije. "Vodstvo skupine Arriva Slovenija ostaja mnenja, da je možnost vključitve tretje osebe pri iskanju soglasja med zaposlenimi in delodajalcem najpravičnejša rešitev. Obenem pa je ta možnost tudi boljša, bolj razumna in bolj smiselna rešitev od napovedane stavke," so zapisali v današnjem sporočilu.

V skupini Arriva pravijo, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da omilijo posledice stavke za njihove potnike in stranke.

Stavkovni odbor ni sprejel predloga o reševanju spora z mediacijo ni sprejel in vozniki bodo v ponedeljek začeli stavkati. "Mediacija pride v poštev, če je pripravljenost na drugi strani. Na vseh petih pogajalskih sestankih tega s strani delodajalca nismo zaznali, tako da mediacija zaradi tega za nas ni bila rešitev," je pojasnil generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf.

Vodstvo je nad odločitvijo stavkovnega odbora razočarano. "Vseskozi smo si s stavkovnim odborom prizadevali za uspešno reševanje sporov in se zavedamo, da stavka ni izhod za rešitev težav. Trdno smo prepričani, da je vključitev tretje osebe lahko rešitev nastale situacije," je dejal direktor in predsednik uprave družb skupine Arriva Bo Karlsson.

"V stavkovnem odboru smo ogorčeni nad tem, da kljub temu, da smo v petek omejili stavkovne zahteve, delodajalec ni dal nobenega korektnega in konkretnega predloga, ki bi vodil v to, da do fizične stavke ne bi prišlo. Stavkovnemu odboru ni ostalo nič drugega, kot da se stavka v ponedeljek začne," je dejal Volf. "Smo bili pripravljeni tudi danes sprejeti kakršen koli predlog, ki bi šel v smer, da se urna postavka zviša v skladu z našimi predlogi, ki smo jih dali v petek," je dodal.

Stavka je po Karlssonovem mnenju neupravičena, saj da je skupina Arriva vselej in v celoti spoštovala vse panožne kolektivne pogodbe ter tudi kolektivne pogodbe posameznih podjetij skupine Arriva Slovenija, redno izplačevala plače, vse dodatke in nadure v skladu z dogovorjenimi višinami.

"Stavka bo sankcionirana, če se bo izkazalo, da je nezakonita. To pomeni od kršitve delovnih obveznosti do odškodninskih in kazenskih tožb. Škoda bo velika," je dodal Karlsson.

"Delodajalec je že v času pogajanj poskušal zavajati in ustrahovati zaposlene v Arrivi Slovenija s tem, da jim je grozil, da je stavka nezakonita in da bodo sami odgovarjali za nezakonito stavko. Trdno smo prepričani, da je stavka zakonita," je dejal Volf. "Kršitve smo že posredovali pristojni inšpekciji. Upamo, da bo sankcionirala napade, ki so jih deležni vozniki avtobusov, s katerimi želi delodajalec preprečiti stavko," je dodal.

Vozniki Arrive bodo stavkali.
Vozniki Arrive bodo stavkali. FOTO: iStock

Stavkovni odbor je po navedbah vodstva spoznal nezakonitost svojega prvotnega predloga minimalnega števila prevozov in pristal v njegovo spremembo, pri čemer je zaprosil skupino Arriva Slovenija za seznam linij, ki morajo biti izvajane v času stavke. Skupina Arriva Slovenija jim bo posredovala seznam linij, ki predstavljajo zakonsko določen minimum delovnega procesa, so napovedali.

V družbi še pravijo, da so razočarani nad potezo stavkovnega odbora, ki jo je izvedel na zadnjem, petkovem sestanku, ko je "pod pretvezo, da je na strani stavkovnega odbora končno prevladal razum in zavedanje o posledicah stavke, vodstvu skupine Arriva Slovenija podal zavajajoč predlog 'približevalnega stališča' in ponudbo zamrznitve stavke".

Po oceni družbe ni šlo za nič drugega kot besedno (ne pa tudi vsebinsko) preoblikovane prvotne stavkovne zahteve, za katere je vodstvo že od vsega začetka povedalo, da so zanj nerazumne in nerealne. "Vodstvo na izsiljevanje in vsiljevanje takih zahtev stavkovnega odbora ne more in ne bo pristalo," poudarjajo.

Volf je pojasnil, da bodo v času stavke izvedeni šolski prevozi ter prevozi na in iz dela. "Od delodajalca pričakujemo, da nam izroči njihove zahteve o zakonskem minimumu. Ko bomo to dobili, se bomo do tega tudi uradno opredelili. Stavkovni odbor ne bo kršil zakonskega minimuma," je dodal.

"Pozivamo vse uporabnike tega potniškega prometa, da stavke ne vzamejo kot stavke proti uporabnikom. Vozniki avtobusov samo zahtevajo pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo. S tem ko bodo vozniki avtobusov pošteno plačani in bodo imeli ustrezne delovne pogoje, bodo tudi storitve, ki jo ponujajo uporabnikom, bolj kvalitetne," je povedal Volf.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
03. 09. 2017 22.22
-12
Ste pripravljeni plačevati dražje vozovnice, da bodo imeli šoferji lahko višje plače? Razprava:
ssbobo
03. 09. 2017 22.30
+13
Lol.... a misliš da če voznik vozi cel dan poln bus dobi polno plačo... če pa je bus bolj prazen pa bolj malo..... Razprava ZAKLJUČENA....... sedaj pa razpravljaj sam s seboj pa ti bo morebiti jasno zakaj se ne gre....
Kaktus111
03. 09. 2017 22.21
+7
medo90
03. 09. 2017 22.03
+20
Glede na poslovne evidence je razvidno, da denar je. Tujci kot vse povsod pri nas imajo hlapce na minimumu. Ali bo pri magni drugače?
kolbek460
03. 09. 2017 21.36
+2
Firmo v stečaj ,delavce na borzo in iz te firme na novo naredit firmo brez balasta ki ga sedaj duši in tlači ,,nabralo se je gnoja ,,,,
Sršen
03. 09. 2017 22.10
+16
Tako kot v vseh zavoženih firmah manjka osebna odgovornost vodilnih,ki si pridno menjavajo stolčke in so za svojo grabežljivost in nesposobnost s strani sodišč na koncu še nagrajeni!!!!!