Gospodarstvo

Vozila odpoklicala tudi Honda

Tokio, 10. 02. 2010 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je niz odpoklicev Toyotinih vozil sprožil vprašanja o kakovosti japonskih vozil, je zdaj nov odpoklic napovedal tudi drugi največji japonski avtomobilski gigant.

Odpoklicanih Hondinih vozil je že blizu milijon.
Odpoklicanih Hondinih vozil je že blizu milijon. FOTO: Reuters

Po odpoklicu vozil prvega japonskega proizvajalca Toyote gre po istih stopinjah zdaj tudi drugi največji japonski avtomobilski gigant Honda. Tudi ta je namreč odpoklicala novih 437.763 vozil, kar je samo še eden v nizu odpoklicov v zadnjih 15 mesecih, k čemur so botrovale težave z zračnimi blazinami. Družba je že napovedala rešitev. Sistem za napihovanje na voznikovi strani bo zamenjala, saj ta pod prevelikim pritiskom lahko eksplodira in rani ali celo ubije voznika.

 

Kot so pojasnili, je del eksplozivne polnitve potisnega plina v napihovalniku (plinskem generatorju) voznikove zračne blazine SRS defekten. Zato bi se ob aktiviranju voznikove zračne blazine v primeru prometne nezgode lahko zgodilo, da bi nenadno zvišanje tlaka v napihovalniku raztrgalo ohišje napihovalnika in povzročilo, da bi se koščki delov zračne blazine razleteli po notranjosti in bi lahko poškodovali potnike.

Družba ob tem lastnikom problematičnih vozil svetuje, naj jih peljejo na servis, takoj ko dobijo pisno obvestilo.

Skupaj odpoklicanih nekaj manj kot milijon avtomobilov

Honda je sicer prve odpoklice avtomobilov napovedala že novembra 2008 in ga razširila na skupno okoli 520.000 vozil. Zadnji odpoklic vključuje 378.000 vozil v ZDA, okrog 41.000 v Kanadi in 17.000 na Japonskem, v Avstraliji in drugje v Aziji. Gre za modele accord sedan, letnik 2001 in 2002, civic, odyssey, CR-V in acura TL sedan, letnik 2002.

Po do zdaj znanih podatkih naj bi bile omenjene težave dvanajstkrat vzrok za nesrečo, maja 2009 pa je ena oseba zaradi tega celo umrla.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gr3g0r
15. 02. 2010 16.52
mala poraba, poceni deli, dizajn, nizki stroški popravil... FLAR.
mini44055
11. 02. 2010 08.47
FIČO JE BIL ZAKON ! (pa še zdaj ga rad vidim)
ciaobella
11. 02. 2010 07.46
propatria 10.02.2010, 14:57 Koja glupost. Audija pa poganjajo Buickovi agregati :-)
ciaobella
11. 02. 2010 07.45
propatria 10.02.2010, 14:49 Dobil boš več...mogoče par jurjev...si pa že v štartu skeširal 20.000 Euro več :-) Se mi zdi, da nisi ravno med brihtnimi...oz. si malo šprical šolo !
freeman
10. 02. 2010 23.18
wutrabomba se strinjam s tabo in ravno tako se srinjam z laufer-jem in rnkl2- jem. Dejstvo je, da po moje zadeva očitno res smrdi in da je verjetno posredi globalna zarota ameriških in tudi evropskih konkurentov.Koristi od te gonje proti Toyoti in hondi ne bo imel na dolgi rok nobeden od vpletenih.Največje koristi bodo imeli kitajci in indijci, ki že sedaj obvladujejo večino tržošča, kar pa ni dobro.To dejstvo namreč zmanjšuje zdravo konkurenco.Treba se je zavedati, da hitra gospodarska rast kitajske, indije in ostalih hitrorastočih trov temelji predvsem na račun nizkih plač delavcev in nizkih varnostnih standardih.Kitajski in indijski delavci nimajo nobenih osnovnih delavskih pravic in to je razlog, zakaj so tako poceni. Dejstvo poceni delavne sile so pograbili pogoltni managerji razvitih držav.To ima za posledico zniževanje pravic delavcev v razvitih državah, zmanjšanje kakovosti proizvodov na dolgi rok pa to pomeni, da se v razvitem svetu avtomobilske tehnologije ne bo več proizvajalo.Tako bodo imeli kitajci in indijci kmalu vse niti avtomobilske industrije v svojih rokah, ki je glavni motor svetovnih gospodarstev.Ko se bo to zgodilo bodo kitajci in indijci navili cene in bodo čez noč postali. nesramno dragi.Mi bomo pa med tem izgubili vsa ta po mojem mnenju vitalna znanja in bomo za nesramno nizko ceno delali za njih.Tako bomo na koncu postali veliki reveži.
Pinkman
10. 02. 2010 22.26
Vse to je le napad USA na japonsko industrijo in napihovanje zadeve.
wutrabomba
10. 02. 2010 21.13
Kake bučke kotalite tule nekateri. Honda je "firma", in kot firmo jo preplačaš. Prav tako preplačaš nekaterim tule tako omiljene Nemce. Napake se pa dogajajo vsem. Tisti, ki vam to ni jasno, da ima vsaka firma dobre in slabe modele, in da tako japonski, kot nemški, francoski in italjanski vozi dobivajo dele istih proizvajalcev, se pa veselo petelinite še naprej na osnovi 100 let starih namišljenih razlik med proizvajalci, ki obstajajo le še zato, da si vi lahko navidezno daljšate tamalega. Avto svet je že vsaj 15 let povsem globalen trg, v katerem šteje zgolj in le profit. Japonske honde pa so ponavadi bile zakon - zadeva je delala neverjetne kilometre. Kvaliteta je zagotovo na ravni boljših proizvajalcev, in to deloma drži še danes. Nasralipa so se z angleško tovarno, v kateri pa so imeli precej problemov s kakovostjo. A spet velja le to, da so nekateri modeli pač poden, drugi pa ne. Kar poglejte nekdanje alfe, ali pa sedanje golfe, da kakih lagun 200X ne omenjam. Napake se dogajajo vsem, nekatere serije so poden in se jim pametni izognejo tako, da pač povprašajo obveščene. Vse ostalo, cena, notranjost, znamka in model, pa je stvar osebih preferenc. Če ti je všeč alfa, vozi alfo, če si mahnjen na audije, kupi nemca, če padaš na trabanta, pač, kupi. Le pozanimaj se prej, kaj kupuješ...
laufer
10. 02. 2010 17.04
Gre za očitno diverzijo na Hondo in Toyoto. Avtomobilska konkurenca v ZDA se poslužuje umazanih trikov verjetno že v načrtni dokumentaciji, sicer do takih napak ne more priti. Japonci morajo poiskati osebo, ki jim serje po načrtih ali tehnološki dokumentaciji!
propatria
10. 02. 2010 14.59
@Runkl2 res je, vsake oči imajo svojega malarja, ampak me pa pogreje, ko se makaron-loverji vklopijo in potem, ko jim zmanjka argumentov začnejo jokati in stokati, ter poudarjati, da alfa ma pa usaj dizajn...
propatria
10. 02. 2010 14.57
@sottozero sicer pa amerišk fiate poganjajo prirejeni chryslerjevi agregati, tko da je to spet lapsus... če pa dobro vidim je VW pred FIATom, AUDI A4 pred Bravo...medtem ko, če kaj vem, alf že dolga desetletja ni več v ZDA...
Pinkman
10. 02. 2010 14.52
Naj si kupi vsak kar si sam želi. Zaradi mene tudi Renault Fluence...
propatria
10. 02. 2010 14.51
@sottozero OK...This is not a point ! LESTVICA pa pač je...in kje so Audi, BMW, Mercedes... POVPREČJE MED DOBRIMI ! Nikakor pa niso VRH KVALITETE ! nikoli nisem rekel, da so NAJboljši, so pa zagotovo BOLJŠI od makarončkov...
propatria
10. 02. 2010 14.49
@sottozero imam drag kup nemškega pleha, dodal bi še pridevnik kvalitetnega nemškega pleha, kar za tvojega makarončka ne morem trditi... vse to pa se mi bo poznalo čez par let, ko se ga odločim prodati in kupiti novega, saj bom takrat dobil veliko več kot za katerikoli špagetek, ker pri italijanih ni premice padanja cene rabljenega vozila, temu bi prej rekel prosti pad cene, ker je med novim in rabljenim taka razlika, da se ti zvrti, in je bolje da ne vzameš kalkulatorja v roke... pa še nekaj, ko sem bil še nerazvit mulo, kot verjetno ti sedaj, sem si "privoščil" rabljeno alfo 156 gta, čudovite rdeče barve, kupil sem jo staro 4 leta, od prvega lastnika, očetovega prijatelja, kilometrov je imela nekaj čez 100k, mislil sem da sem prijel boga za ja.jca, dokler se niso začele napake: elektronika sedežev, grelni termostat, računalnik, dva izmed šestih cilindrov sta šla zu grund, v največjem nalivu so se mi pokvarili brisalci, v tistem času sem študiral v Kopru in je po dveh letih čudovita rdeča barva spremenila odtenek v "čudoviti mat roza", kompresor klime se mi je pokvaril trikrat, butec sem vse popravljal, avto vozil na redne servise, tankal samo 100 oktanca, od olja obvezno selenia...skratka kupil sem ga za takratnih 2 miljona 800 tisoč tolarjev, na popravila pa zmetal v treh letih, na prst ocenjeno okoli 2 miljona, prodal pa za 2500€ nekemu orto zanesenjaku in ljubitelju, češ da ga bo on spravil v red, kdo ve mogoče si bil pa to ti...kaj sem storil po tem, doštudiral v LJ, začel delati in si kupil novega S4 s katerim po skoraj dveh letih in trenutnih 75000 km nimam absolutno nobene težave, poleg rednih servisov in sprotnega vzdrževanja, je pa res, da je redni servis približno 30% dražji, ampak kaj je to v primerjavi z alfinimi IZREDNIMI servisi...
sottozero
10. 02. 2010 14.37
propatria 10.02.2010, 14:35 OK...This is not a point ! LESTVICA pa pač je...in kje so Audi, BMW, Mercedes... POVPREČJE MED DOBRIMI ! Nikakor pa niso VRH KVALITETE !
propatria
10. 02. 2010 14.35
@sottozero Vauxhall je angleška tovarna, ki po licenci izdeluje Oplove avtomobile, ki, zopet te opominjam, razen lastništva, nimajo z ameriko popolnoma nič, saj večina razvoja poteka v tovarni v Rüsselheimu... še nekaj z Wikipedije, recimo, da je verodostojna... Opel je NEMŠKI proizvajalec avtomobilov. Spada k ameriškemu koncernu GM (General Motors)...
sottozero
10. 02. 2010 14.35
Zajeti so avtomobili, ki jih je bilo prodanih v tem obdobju najmanj 5000 vozil ! GRE ZA PROCENT OKVAR NA ŠTEVILO PRODANIH ! Ker prodajo Japonci največ, bi pričakovali, da imajo največji % OKVAR... Pa to ni res...so NAJBOLJ KVALITETNA VOZILA ! Kar sprijazni se...imaš drag kup nemškega pleha...predrag !
sottozero
10. 02. 2010 14.32
24ur...pa zakaj brišete podatke? A imaste mogoče svojo lestvico in vas moti Ameriška?
propatria
10. 02. 2010 14.32
@sottozero te ankete in raziskave so res irelevantne, ker so vzorci avtomobilov različni...moralo bi biti po 10000 kosov vsakega v obdobju petih let in šele potem bi se videlo, te "profesionalci" pa pobirajo podatke od serviserjev in vedo, da je prodanih 150 primerkov modela X od tega jih je bilo 30 popravljanih oz. drugače servisiranih, medtem ko je na nekaterem drugem volumenskem modelu Y prodanih 5000 primerkov in servisiranih 350 primerkov in bo ta težki profič vseeno zapisal, da je model X najmanj kvarljiv avto na svetu, kar po svoje tudi je res, ampak prave slike o kvaliteti ti pa ne da, ker vsak vikend statistik ve da če bi se prodalo 10000 primerkov modela X bi bilo servisiranih 2000, medtem ko bi na prodanih 10000 primerkov modela Y bilo servisiranih samo 700, ko pa s te strani pogledamo je pa slika drugačna, kajne....
sottozero
10. 02. 2010 14.31
Lestvica najbolj vzdržljivih avtomobilov zadnjega desetletja, po statistikah sindikata AVTOMOBILSKIH TRGOVCEV V ZDA ! Obdobje 2000-2010 1 Honda Accord 2 Subaru Forester 3 Mazda MX-5 4 Mitsubishi Carisma 5 Toyota Yaris 6 Honda Civic 7 Nissan Almera 8 Honda CR-V 9 Toyota RAV4 10 Nissan Micra 11 Lexus IS 200 12 Mazda 626 13 Jaguar X-Type 14 Toyota Landcruiser 15 Volvo S/V40 16 MINI (BMW) 17 Suzuki Vitara 18 Mazda 323 19 Toyota Carina E 20 Saab 9-5 21 Lexus LS400 22 Ford Ka 23 Rover 45 24 Hyundai Lantra 25 Mercedes SLK 26 Citroen Xsara 27 Ford Cougar 28 Subaru Impreza 29 Skoda Octavia 30 Audi A4 31 Nissan Primera 32 Toyota Avensis 33 Volvo 850 34 Vauxhall Corsa 35 Seat Toledo 36 Volkswagen Golf 37 Daewoo Lanos 38 Fiat Brava 39 Hyundai Coupe 40 Mitsubishi Shogun 41 Rover 25 42 Mercedes CLK 43 Fiat Marea 44 Ford Focus 45 Peugeot 106 46 MG MG TF 47 BMW Z3 48 Hyundai Accent 49 Volkswagen Polo 50 Fiat Punto 51 Vauxhall Zafira 52 Mercedes C-class 53 Volvo S60 54 Toyota MR2 55 Mazda Xedos 6 56 Ford Puma 57 Vauxhall Astra 58 Vauxhall Omega 59 Chrysler Neon 60 Audi A2 61 Ford Fiesta 62 Ford Mondeo 63 Vauxhall Corsa 64 Citroen Saxo 65 BMW 3 Series 66 Vauxhall Vectra 67 Isuzu Trooper 68 Mercedes M-Class 69 Subaru Legacy 70 Rover 400 71 Fiat Ulysse 72 Mercedes E-Class 73 Renault Clio 74 Toyota Celica 75 Peugeot 306 76 Peugeot 406 77 Volvo S70 78 Rover 75 79 Daewoo Matiz 80 Peugeot 206 81 Mazda MX-3 82 Vauxhall Tigra 83 Seat Ibiza 84 Peugeot 106 85 Renault Megane 86 Peugeot 406 87 Saab 9-3 88 Audi A3 89 BMW X5 90 Mercedes S-class 91 Toyota Corolla 92 Seat Alhambra 93 BMW 5-series 94 Daewoo Nubira 95 Alfa Romeo 145 96 Saab 900 97 Mazda MX-6 98 Jaguar S-Type 99 Daewoo Leganza 100 Porsche Boxster
sottozero
10. 02. 2010 14.26
Sindikat avtomobilskih trgovcev v ZDA je očitno bolj neodvisen od ADAC (nemci), saj lahko vidiš, da na lestvici 100 avtomobilov NI AMERIČANOV) ! Pa primerjaj kje je PUNTO in KJE POLO...skupaj...a po ceni sta si narazen za cca. 20-30% !