Gospodarstvo

Volkswagen načrtuje razvoj električnega avtomobila

Peking, 15. 05. 2011 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Skupni projekt Volkswagna in njegovega kitajskega partnerja bo razvoj električnega avtomobila. Veliki svetovni proizvajalci avtomobilov želijo s proizvodnjo električnih avtomobilov na Kitajskem začeti v letu 2013 ali 2014.

Volkswagen
Volkswagen FOTO: Reuters

Največji evropski proizvajalec avtomobilov Volkswagen in njegov kitajski partner FAW bosta skupaj razvijala električni avtomobil znamke Kaili. Kitajske oblasti so tako ta teden skupnemu podjetju obeh družb podelile licenco za proizvodnjo novega vozila.

Skupni projekt Volkswagna in FAW želi razviti električno vozilo ob spodbujanju domačih kitajskih inovacij, to pa je pogodu Pekingu, saj se Kitajska zadnja leta trudi prenos tehnologije iz tujine skozi tuje neposredne naložbe v čim večji meri nadomestiti z domačim znanjem. To ji tudi vse bolj uspeva, čeprav se ob tem pogosto pojavijo očitki o spoštovanju intelektualne lastnine.

Veliki svetovni proizvajalci avtomobilov želijo s proizvodnjo električnih avtomobilov na Kitajskem začeti v letu 2013 ali 2014. Proizvodnjo tovrstnih vozil načrtuje več deset kitajskih družb, večinoma pa gre za partnerstva s tujimi proizvajalci.

Volkswagen ima že vrsto četrtletij odlične prodajne rezultate na vse bolj razvitem kitajskem avtomobilskem trgu. V prvem trimesečju se je tako prodaja vozil znamk iz koncerna povečala za petino. Lani je skupina Volkswagen na največjem svetovnem avtomobilskem trgu prodala 1,92 milijona vozil, kar je 37 odstotkov več kot v letu 2009.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Katja Ostrš
18. 05. 2011 08.47
TO STE NAPISALI ZA NAŠE GOSPODARSTVO KOT DA GA BODO DELALI V SLOVENIJI PRAV SMEŠNI STE ŽE
Madyy
17. 05. 2011 12.14
In potem Termo ter Jedrske da bodo Filali Akumulatorje.. Tu gre za veliko onesnaževanje Okolja.
Jan Sekav?nik 1
17. 05. 2011 07.37
sodobn dizel ma čez 40 % izkoristka! JE ma 36 %, plinsko-parna 55%..., treba upoštevat rabo primarne energije!!!
ljx
16. 05. 2011 21.46
Petrolheads,izgleda da vam je odklenkalo!
Titus01
16. 05. 2011 15.44
@krnekdo Že res, vendar bi celokupno vzeto potrebovali manj energije. Motor na notranje izgorevanje ima v povprečju 20% izkoristek. 80% energije v nafti izpuhti v zrak in se ne uporabi za premikanje. Električni motorji pa so od 70-90% učinkoviti, v povprečju 80%. Izgube pri prenosu električne energije po omrežju pa so manj kot 10% (v ZDA, ki imajo zastarelo omrežje, znašajo 6,5%). Poleg tega imajo manj gibljivih delov, zato jih je potrebno manj pogosto menjati in se manj kvarijo. Ta investicija se izplača, še posebej, ker imamo veliko možnosti za proizvodnjo el. energije, od obnovljivih virov prek jedrske energije do plina, zato nismo odvisni od proizvajalcev nafte, ki je tako ali tako vse bolj omejen vir.
Raztezje
16. 05. 2011 00.25
Po 100 letih razvoja, danes že skoraj relativno (ne)uporabnih vozil z motorji na notranje izgorevanje bi pričakoval, da bodo zdaj razvili vsaj Transformerse. Drugače so Nemci spet v špici avtomobilizma, delajo robote, ki "čutijo" ljubezen ob dobro opravljenem delu za človeka in modularna vozila, ki jim lahko z raznimi dodatki preprosto spreminjajo namen, od osebnih vozil do transportnih ali delovnih strojev, za vsako podlago. Vendar so tudi to že stare fore in to razvijajo bolj v državah tretjega sveta, kakršna je zanje tudi naša domovina, medtem ko oni "učijo" nano module, da se sami zlagajo v avtomobile ali karkoli pač želijo. Sam pa se ukvarjam s konceptom električnega vozila, ki mu z gibanjem obnavljamo energijo, ki bi ga bilo mogoče ves čas nositi na sebi kot obleko in ... Eh, saj ni treba, da nam takoj vse pokradejo... :(
djdj
16. 05. 2011 00.07
Naj sodelujejo z Boschem.
frako
15. 05. 2011 23.05
RSR27 15.05.2011, 20:39 Ti nimaš pojma kaj je to kvalitetn avto.
Tajkun Pirc Musar
15. 05. 2011 20.39
sem vedu, da je vw tema od avta. sodelovanje z kitajci.... pika na i !!!!
krnekdoo
15. 05. 2011 19.18
Pa še nekaj. Z avtomobilsko industrijo se ukvarja, posredno in neposredno, približno 40% svetovne industrije. Električni avtomobil potrebuje veliko manj sestavnih delov, skorej nobenega servisiranja..... Na kratko povedano, vzelo bi delo miljonom ljudi.
krnekdoo
15. 05. 2011 19.09
@Politikkritik Električni avtomobil, je v končni fazi čistejši, ni dvoma. Pozabljaš pa en zelo pomemben faktor: Če bi vse današnje avtomobile na fosilno gorivo nadomestili z električnimi, kapacitete za proizvodnjo el. energije, niti približno ne bi zadoščale nastalim potrebam. Da ne govorimo o potrebni nadgradnji el. omrežja.
Mil?007
15. 05. 2011 18.43
politikkritik15.05.2011, 18:29 Pozabil se nekaj bistvenega. Na državo in njeno pogoltnost namreč. Ko bodo električni avtomobili dovolj razširjeni jih bo država verjetno z obdavčitvami izenačila z temi, ki jih poganja motor z notranjim izgorevanjem. Vsi ki upate, da se boste z električnimi avtomobili vozili pol zastonj se verjetno zelo motite in jih boste prej ali slej dobili po denarnicah tako ali drugače.
LovecNaKomuniste
15. 05. 2011 18.32
Aja pa da ne govorim koliko manj bo potrebno servisirati elektro avtomobile, ker imajo manj premikajočih delov (spet manjše onesnažebvanje na smetiščih. Baterij pa tudi ne bo potrebno menjati, ker imajo vsaj pri Nissan Leafu in Peugeot iOnu doživljensko garancijo
LovecNaKomuniste
15. 05. 2011 18.29
@gozdar1 in podobni dinozavri, ki še vedno verjamete v ropotajoči dizel.... Avtomobil z motorjem z notranjim izgorevanjem doseže izkoristek 15-20%. Kot pravite, je vaš argument, da električni avto ni čist, ker prav tako potrebuje, da se nekje energijo naredi. Torej v najslabšem primeru se ta elektrika naredi v naši termoelektrarni Šoštanj, ki je ena izmed zastarelejših po izkoristku v Evropi. Vendar ta naša slaba elektrarna vseeno doseže izkoristek 33 %, avtomobili na elektriko pa imajo vgrajen motor, ki doseže izkoristek 90% . Da ne govorim, kakšen izračun pride, če elektrika priteče iz Krškega, naših hidroelektrarn ali iz vse bolj popularnih sončnih celic na strehah naših domov Pri motorjih z notranjim izgorevanjem je potrebno računati še na energijo, ki se v rafineriji porabi, da prečisti surovo nafto v bencin in dizel. Potem je tu še strošek prevoza goriva do bencinski črpalk, menjava olja na servisih pri avtomobilih itd. Pri električnih avtomobilih tega ni. Je samo strošek izdelave akumulatorjov in pridobivanja surovin za njih. Kot pa vemo že od navadnih svinčenih akumulatorjev je te stavri mogoče relativno enostavno reciklirati in jih ponovno uporabiti za isti namen. To vemo po tem, da nam v trgovinah ob nakupu novega akumulatorja trgovec ponudi denar za starega.... Kratka folk, ki je iz neznanega razloga iz principa proti elektro avtomobilom, raje ne pihajte načustva z akumulatorji, elektrarnami itd. ker nimate pojma.
hcaine8
15. 05. 2011 17.58
@MiroF Saj je novi Touareg (opcijsko) hibrid! Sicer pa elektrika ni prava rešitev, nafta pa se vztrajno draži. Treba bo ugotoviti, kako iztisniti energijo iz česa drugega! Gorenje bo morala nadomestiti fuzija.
Mil?007
15. 05. 2011 17.36
Pa še to o tej tematiki, nafti, energiji, novih tehnologijah in podobnem se je najbolje seznanit iz kakšnih neodvisnih virov. Predvsem pa razmišljajte globalno in delujte lokalno. Če vsi skupaj nočemo, da nas bodo naftni mogotci in dilerji obirali nam preostane samo to, da porabimo čimmanj tega energenta. Ob zmanjšani potrošnji bo edino, kar bo preostalo naftnim mogotcem to, da pospešijo prodajo na edini možni način - z pocenitvijo. LP vsem skupaj.
MiroF
15. 05. 2011 17.32
Kolkor je meni znano že imajo električni avtomobil !!!
Mil?007
15. 05. 2011 17.03
Vitalni interes naftnega lobija je prepričati vse nas, da bo nafte zmanjkalo. Na ta način z nekajkrat precenjeno nafto obirajo nas vse, ki smo s svojim načinom življenja odvisni od avtomobillov in pridno polnimo denarnice naftnih mogotcev. Za posladek in za lajšanje ekološke slabe vesti pri lažje prepričljivih pa razvijeo električni avtomobil, ki je najmanj 5 x preplačan glede na njegovo praktično vrednost. Zase vem, da se bom še zelo dolgo vozil z prevoznim sredstvom na nafrne derivate vse ostalo so le pravljice in modne zelenolobistične enodnevnice.
Kolodont
15. 05. 2011 16.46
Električni avtomobili še niso razširjani samo zaradi dosega, ki ga trenutno omogočajo kapacitete akomulatorjev... V kolikor se bo število Elekričnih avtekov povečalo, lahko pričakujemo znatno povišanje cene svinca... ... bencin, pa se utegne poceniti. Bi pa lahko v mestih naredili nekakšno elektro-mestno vozilo, ki bi delovalo po principu tistih avtomobilčkov za zaletavanje v luna-parkih, če bi le dovolj razširili mrežo... ali pa da se raje vzpostavi tramvaj. Kar pa se tiče teorij zarote. Naftni giganti, bodo še dolgo narekovali način življenja.
snupy1
15. 05. 2011 16.44
@storkllja Citroen je imel v 70.letih napeljane jeklenice iz volanskega mehanizma na žaromet. In to samo na nekaterih modelih ti. žab, ki so delovale tako kot si obrnil volan tako so jeklenice premaknile žaromet v smer vožnje. Zaradi prevelike obrabe le teh (trganje...) so prenehali z izdelavo le teh. AFL ali Adaptive Forward Lighting pomeni prilagodljive sprednje luči in nimajo nič skupnega z omenjenin citroenom, kajti pri teh lučeh vse uravnava elektronika v vozilu. Pa se vrnimo še na naslov prispevka. Volkswagen že ima avto na električni pogon vendar je problem pri njih tak kot pri vseh proizvajalcih električnih avtomobilov. Shranjevanje energije. Samo zamislite si, da bi morali na pot recimo v Pariz. Sedaj se usedeš v avto in pač vsake toliko natankaš. Pri električnih vozilih pa je "tankanje" bistveno počasneje. In ta problem poskušajo rešiti avtomobilske korporacije z uvajanjem standardnih baterij, ki bi se lahko montirale na podvozje avta in bi se lahko hitri snele in namestile druge. Nekako v to smer naj bi šel razvoj. Upam, da čimprej.