Gospodarstvo

Vlagatelji podprli ustanovitev evropske bonitetne agencije

München, 29. 04. 2012 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriške bonitetne agencije bodo v kratkem dobile konkurenco – iz nemškega svetovalnega podjetja Roland Berger so namreč sporočili, da so našli zadostno število vlagateljev za ustanovitev evropske bonitetne hiše.

Zadostno število bank in zavarovalnic je že obljubilo podporo evropski bonitetni agenciji.
Zadostno število bank in zavarovalnic je že obljubilo podporo evropski bonitetni agenciji. FOTO: Reuters

Prva evropska bonitetna agencija bo predstavljala protiutež trem ameriškim, ki trenutno obvladujejo to panogo. Delovati naj bi začela predvidoma v prihodnjem letu, ukvarjala pa se bo z ocenjevanjem kreditne ocene podjetij in držav.

Zadostno število bank in zavarovalnic je že obljubilo, da bodo sodelovale pri ustanovitvi "bonitetne agencije evropskega izvora, ki bo delovala globalno", so sporočili iz podjetja Roland Berger.

Potrebni začetni kapital je ocenjen na 300 milijonov evrov, za zdaj pa imajo obljubljenih približno 130 milijonov evrov, je povedala tiskovna predstavnica pri svetovalnem podjetju s sedežem v Münchnu. Morebitna lastniška soudeležba držav v novi agenciji ni predvidena.

Trenutno ta trg obvladujejo agencije Standard & Poor's, Moody's in Fitch ter s svojimi ocenami služijo denar. V zadnjem času so deležne očitkov, da so bile z dobrimi ocenami za ničvredne vrednostne papirje sokrive za izbruh finančne krize leta 2008.

Evropski politiki poleg tega ameriškim agencijam očitajo, da so zaradi znižanja ocen globoko zadolženim državam z evrom še zaostrile krizo evrskega območja. Tako nemška vlada kot Evropska komisija sta projekt Rolanda Bergerja pozdravili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
30. 04. 2012 10.42
No končno se je nekaj premaknilo. Se mi pa zdi, da so zamude prevelike..Američani so EU zelo dobro "opetnajstili", pa ne le zaradi bonitetnih agencij. Te so le vrh ledene gore..Ko sem preračunaval tečaje nekaj let nazaj, sem opazil, da je bil svoje čase dolar tako nizko, da si dobil skoraj dva za en evro..Takrat so izvažali k nam kot naviti..Danes je cela evropa preplavljena s kupi ameriške (kitajske) tehnologije in blaga, ki jih mora vzdrževati in "nadgraditi" pa je dolar vse bliže ceni evra. Iz evrope se je v zadnjih letih prelilo gore denarja za sanacijo ameriškega gospodarstva. Danes pa za zahvalo dobivamo nizke ocene agencij pa visoke obrestne mere, ki izčrpavajo države evrope. Primerjava cen goriva po svetu pove veliko. Cela EU ima obupno viske cene goriva, kar uničuje gospodarske tokove. Če ostali svet poskuša ožeti EU na račun energentov, potem je takoj in nujno potrebna izgradnja 100 atomskih elektrarn in vso tehnologijo v EU preusmeriti na elektriko vključno s transportom. Pa naj se potem kar napihujejo s petrodolarji. Kaj pa njihovi Fannie-ji pa Frediji pa Morgani, ki so mnogo preveliki da bi se podrli. Če bilo vse tako pošteno bi jih morali oceniti z ŽŽŽŽŽ-------. Da ne govorim o njihove dolgu države, ki je še mnogo hujši od Grčije. EU in evro sta trenutno pod hudim pritiskom tako kitajcev kot američanov, ki poskušajo svojo hiperprodukcijo rešiti na rovaš evropejcev. Novih trgov ni več, povečevanje proizvodnje z izvozom po dumping cenah pa zadnji obupni poskusi prevlade. S svojim odlično razvitim finančnim sistemom in medijsko gonjo to počno zelo dobro. Za preživetje ni druge poti, kot da pri njih manj kupujemo (uvažamo) in dobrine proizvajamo sami. Ali povedano drugače, EU mora poskrbeti za svojo samozadostnost in samooskrbom bilance pa izravnati z izvozom, ki ga mora krepko podpirati EU s finančno politiko da bi bil uspešen. Te pa preprosto ni zato visoka nezaposlenost..
Uporabnik113189
30. 04. 2012 10.46
Samsung Nokio vrgel iz prestola. Se zdi komu novica kot nekakšen dejavu?
yarrick
30. 04. 2012 16.48
veš kaj rabi EU? SVOJO LASTNO EKONOMSKO IN FINANČNO POLITIKO.Ni važno kako samozadostnost imamo, če bodo še vedno delovali po ameriško angleškem načinu ...Pa ko že govoriš o sanacijah ameriškega gospodarstva z evropskim denarjem; kaj pa ko je FED VSAJ "X ustvarila vsaj 600 miljard dolarjev ALI VEČ in jih dala v reševanje evropskih bank? A to pa NIČ NE ŠTEJE? Eu sistem je ISTO POKVARJEN kot je pokvarjen ameriški ali kitajski ! Ne delaj si prevelikih utvar, da je krivda za stanje v evropi samo na strani amerov oz kitajcev; če bi Eu delovala kot bi moral se to sploh NEBI ZGODILO ! pa se je, in se še bo. Pa da omenim še eno zanimivost; evropski skupni dolg presega dolg amerike.Torej je nekaj hudo narobe, kajne? Glej, KO BODO VRGLI VSI VSE KARTE NA MIZO, SE BOMO LAHKO POGOVARJALI O CELOVITI REŠITVI, PREJ PAČ NE.Dokler bodo Nemci še vedno navijali za to,da jim druge države skor zastnj ustvarjajo dobiček, bo pač imela evropa probleme.Resnično ti priporočam, da si pogledaš kako sploh deluje EU in Eu finančni sistem.Boš kmalu ugotovil ada je KOPIJA ameriškega.Torej, kako iti na bolje, če pa sistem, katerega uporabljaš NI DOBER oz je ZELO SLAB?
unja1.m
30. 04. 2012 07.33
zakaj ne sezidajo bonitetni blok,ali stolpnico,bo več prostora
deadcool
29. 04. 2012 17.52
+5
američanom tole ne bo ušeč...
Aaron-Heydar
29. 04. 2012 20.14
+6
Zato pa njihove bonitetne hiše pospešeno nižajo ocene evropskim bankam.
yarrick
29. 04. 2012 23.02
+2
Daj no daj, Evropski finančno gospodarski sistem je ČISTO ISTI kot ameriški.A misliš da bo sedaj zaradi SVOJE bonitetne hiše gospodarstvo kar naenkrat šlo nazaj na zeelno vejo, se bodo krediti kar odpisali,brezposlenost zmanjšala, konkurenčnost pa povečala?! Če boš malo pogledal finančne obete evropske unije inEMU boš videl, da so obeti ISTI kot za ameriko; torej pogrom trenutnega finančnega sistema in konec ponzi shem, ki so jih pomagali soustvarjati EVROPSKI finančniki !
nikhrast
29. 04. 2012 17.42
+1
Zdaj bo pa denar laufal v Evropo, res ste naivni.
Balki30
29. 04. 2012 14.43
+2
Ta agencija bo bolj prizanesljiva do že sedaj nediscipliniranih članic eu kar se tiče trošenja.Bo še več zadolževanja in vsi bomo končali kot grčija.
yarrick
29. 04. 2012 17.11
+2
a veš da so skoraj VSe države znotraj EU sistema zadolžene preko tistih 63% BDP-ja(francija okoli 89%, nemčija malo čez 80%, za slovenijo pa nisem našel podatka a bi rekel da kar precej) ? Le kako naj potem posluje evropska bonitetna ocenjevalna hiša, ko pa države že po defaultu kršijo zakone?
yarrick
29. 04. 2012 11.04
+2
Do prihodnjega leta Eu kot take sploh ne bo več, tko da je Eu bonitetna hiša po svoje totalnop brezveze v teh časih.Naj raje pomislijo kako VZPODBUDITI GOSPODARSTVO in ne samo vpeljevati VARČEVALNIH UKREPOV !