Gospodarstvo

Vladna koalicija želi pred poroštvom poznati vse podrobnosti o Teš 6

Velenje, 06. 06. 2012 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Černač meni, da morajo biti pred odločanjem o zakonu o poroštvu za Teš 6 izpolnjeni pogoji vlade in dokončno opredeljena cena projekta. V Teš trdijo, da so to že večkrat storili, zato se sprašujejo, kakšna zagotovila sploh še želijo.

Minister Černač (levo) zahteva, da vodstvo projekta izpolni vse zahteve.
Minister Černač (levo) zahteva, da vodstvo projekta izpolni vse zahteve. FOTO: Damjan Žibert

Že nekaj časa je jasno, da je usoda spornega projekta Teš 6 v veliki meri odvisna od odločitve države. Francoski dobavitelj Alstom je rok za sprejem poroštva za 440 milijonov evrov vredno posojilo, ki bi ga Termoelektrarna Šoštanj (Teš) za gradnjo šestega bloka najela pri Evropski investicijski banki, preložil na 17. junij, toda odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko na predlog koalicijskih strank zakona o poroštvu ni uvrstil na junijsko sejo.

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač meni, da morajo pred odločanjem poslanci natančno poznati vse podatke o projektu. "Vodstvo projekta je odgovorno za to, da izpelje vse postopke, tako glede izpolnitve pogojev glede zakona o poroštvu kot glede samega vodenja projektov," je dejal Černač ter opozoril, da vsi ti elementi še niso izpolnjeni, saj ni znana končna cena projekta.

V koaliciji pričakujejo, da bodo pogoji, ki jih je postavila vlada, izpolnjeni in bo dokončno opredeljena skupna vrednost projekta, Černač pa opozarja, da ni mogoče prevzeti bremena poroštva, če niso izpolnjeni vsi pogoji iz vladnega sklepa.

Je montaža res dražja od celotne investicije?

Teš - 1
Teš - 1 FOTO: POP TV

Po besedah vodje poslanske skupine NSi Mateja Tonina se odvija tudi boj za interpretacijo. "Če poslušate predstavnike Teša, boste ugotovili, da stalno ponavljajo, da so vse pogoje že izpolnili. Vendar pa odgovora o izpolnjevanju ključnega pogoja za poroštvo, to je, kakšna bo končna cena projekta, nimajo oz. nočejo dati," je pojasnil. Opozoril je še, da je po njihovih informacijah nemški Siemens ponudil, da bi projekt izpeljal na ključ – v celoti za 750 milijonov evrov –, pa je bila ta ponudba zavrnjena.

Namesto tega je bil za dobavitelja glavne tehnološke opreme izbran Alstom, ki je postavil ceno 650 milijonov evrov, posebej pa bo izračunal še dodatno montažo, ki bo znesek pripeljala čez milijardo evrov, je spomnil Tonin. "In Alstom še zdaj ne želi povedati, koliko bo ta končna montaža stala," je bil kritičen. "Če so tovrstni projekti v Evropi ocenjeni na okoli 600 do 650 milijonov evrov, mi presegamo milijardo. Ne moremo razumeti, da je montaža opreme dražja kot celotna investicija izgradnje tega bloka," je dodal.

Na Toninove ostre so se nemudoma odzvali v Holdingu slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrani Šoštanj. "V Teš in HSE ponovno poudarjamo, da smo se že večkrat pisno zagotovili, da bodo vsi pogoji izpolnjeni. Ob tem se sprašujemo, kakšna zagotovila sploh še želijo v vladni koaliciji, da bodo pogoj vlade v zvezi s ceno investicije v blok 6 smatrali kot izpolnjen," so zapisali.

Predvsem jih je zmotilo Toninovo izvajanje o pregrešno dragi montaži in neizboru domnevno cenejšega ponudnika Siemensa. V Teš In HSE so ponovili, da je na razpisu Alstom ponudil informativno ceno 654 milijonov evrov, konzorcij Siemens-Hitachi pa cenovni razpon med 711 in 786 milijonov evrov. Na podlagi pregleda tehnične komisije je bilo odločeno, da je edina ustrezna (bolj konkurenčna) ponudba podjetja Alstom.

Šele med pogajanji v letu 2008, ki jih je vodil takratni direktor Teš Uroš Rotnik, pa je bila s strani Alstoma predstavljena nova ponudba in sicer v vrednosti 798 milijonov evrov, ki pa ni vključevala cene montaže. "Dejstvo je, da je bila ponudba podjetja Alstom v tej fazi bistveno višja kot ponudba konzorcija Siemens-Hitachi iz leta 2007," pojasnjujejo v Teš in HSE ter tako pritrjujejo vladi, da bi bilo ne glede na višjo ceno konzorcija Siemen-Hitachi veliko bolj smiselno, da bi se nadaljevala tudi pogajanja s konzorcijem Siemens-Hitachi.

V Teš in HSE pa najbolj zmotijo navedbe Tonina, da cena montaže presega ceno glavne tehnološke opreme. V vrednosti projekta namreč predstavlja vrednost glavne tehnološke opreme okrog 75 odstotkov. Delež vrednosti montažnih del pa je po njihovih izračunih pod 20 odstotkov, kar je v okviru podobnih objektov. Glede cene montaže za blok 6 pa se v HSE in Teš še pogajajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
07. 06. 2012 15.25
+1
... he he he ... TES bo spet izbranim napolnil zepe ...
hrescakt
07. 06. 2012 13.48
+1
po moje ima minister černač doma pred svojim pragom en velik kup svinjarije, ko že tako ravna z državnim premoženjem
izbriši mi profil admin
06. 06. 2012 23.50
-3
TEŠ6 JE ZREL ZA REFERENDUM !!!!!!!!!! CELA SLOVENIJA JE PROTI PROJEKTU !!!! PEŠČICA SLUŽI - KJE SO NADZORI -- USTAVIT TAKOJ !!!!
hrescakt
07. 06. 2012 13.47
+0
in ti boš plačal alstomu pol milijona evrov pa še nekaj zraven
alterego
06. 06. 2012 21.57
+4
zakaj to slepomišenje? če so se vladajoči že odločili zamenjat vodstva HSE in TEŠ, naj to že enkrat storijo in prevzamejo odgovornost, ne pa da se *....
odbogaposlan
06. 06. 2012 18.49
+1
Kabir pravi… Vsi se pehajo za močjo, nihče pa ni pozoren na Izvir. Njemu, ki prepoznava Izvir, bo Moč dopustila vse.
Jožajoža
06. 06. 2012 20.26
+6
vlada boi podpisala poroštva, ko bodo sds-ovci dobili večina poslov v tešu
ameriskelazi
06. 06. 2012 17.21
+1
rajši na popu raziščite koliko je bilo podkupnine1 kot da pišete bedarije!
ameriskelazi
06. 06. 2012 17.20
+6
TEŠ se je začel pod vlado velikega vodje 2004-2008 in ga je pobnovno nastavil ameriški Musplini!