Gospodarstvo

Vladi naj ne bi uspelo pravočasno zbrati sredstev za razgradnjo radioaktivnih odpadkov

Ljubljana, 24. 08. 2011 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
9

Računsko sodišče ugotavlja, da vladi pod sedanjimi pogoji ne bo uspelo pravočasno zbrati zadostnih sredstev za razgradnjo Neka. Vladi je tako naložilo, naj popravi nesmotrnosti v 90 dneh.

Nuklearna elektrarna v Krškem naj bi delovala vsaj še do leta 2030.
Nuklearna elektrarna v Krškem naj bi delovala vsaj še do leta 2030. FOTO: Damjan Žibert

Sodišče je v reviziji pregledalo učinkovitost poslovanja gospodarskega ministrstva in vlade ter uspešnost poslovanja sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Neka pri zagotavljanju sredstev za razgradnjo in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz elektrarne v obdobju od leta 2006 do konca leta 2009.

Kot je zapisalo v mnenju, ministrstvo in vlada pri določitvi pogojev poslovanja sklada in vzpostavitvi nadzora nad poslovanjem sklada nista bila učinkovita.

"Ob sedanjih pogojih zbiranja in upravljanja s sredstvi, ki se vplačujejo v sklad, ter ob vzpostavljenem načinu izvajanja nadzora nad upravljanjem s sredstvi sklada in nad poslovanjem sklada, zadostna sredstva za razgradnjo nuklearne elektrarne ne bodo zbrana pravočasno," je ugotovilo.

Tudi sklad v obdobju, za katerega je bila izvedena revizija, ni posloval v organizacijski obliki, ki bi omogočala pregledno opredelitev in določitev parametrov ter omejitev naložbene politike. Prav tako sklad ni deloval tako, da bi omogočal vzpostavitev in izvajanje učinkovitega nadzora nad svojim poslovanjem, so prepričani na računskem sodišču.

"Na podlagi predpisanega načina določitve prispevka za razgradnjo zaradi spremembe izhodiščnih predpostavk za njegov izračun ne bo mogoče zbrati zadostnih sredstev za razgradnjo Neka in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Neka," so navedli.

Ministrstvo za gospodarstvo se z ugotovitvami Računskega sodišča RS glede zagotavljanja sredstev za razgradnjo Nek v celoti strinja in izraža zadovoljstvo nad opravljeno revizijo. Hkrati pa poudarja, da je že dlje časa opozarjalo na prepočasno zbiranje sredstev za razgradnjo Neka.

"Pri revidiranju učinkovitosti poslovanja ministrstva in vlade smo ugotavljali, da nista zagotovila ustreznih pogojev za pravočasno zbiranje zadostnih sredstev za razgradnjo Nek ter nista zagotovila ustrezne organiziranosti sklada in ne ustreznega nadzora nad poslovanjem tega sklada, kar je omogočalo preveč tvegano naložbeno politiko," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal vrhovni državni revizor Samo Jereb.

Nedoločno so urejena razmerja med ministrstvom, skladom in agencijo za radioaktivne odpadke. Država je investitor in naj bi postala tudi lastnica odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO), ni pa prejemnica sredstev od prodaje elektrike niti nima evidentirane nobene naložbe ali terjatev za sredstva, dana v upravljanje. Sklad ni investitor v odlagališče, dobiva pa sredstva od prodaje elektrike ter plačuje stroške agencije in tudi del odškodnin občinam (del odškodnin plačuje agencija). Agencija ni investitor in naj ne bi postala lastnica odlagališča, prejema pa sredstva od sklada ter je naročnik in plačnik del in ima investicije v odlagališče evidentirane kot lastna osnovna sredstva.

Zato se med drugim pojavlja tveganje, da ne bodo, če bo s Hrvaško dosežen dogovor o delitvi stroškov izgradnje odlagališča, vsi stroški zbrani na enem mestu in tako tudi ne ustrezno zaračunani Hrvaški, je še dejal Jereb.

Glede na sedanje predpostavke je prispevek za razgradnjo prenizek. Po izračunih računskega sodišča bi se moral s sedanjih treh evrov na megavatno uro (MWh) zvišati na 10,90 evra na MWh.

Po veljavnem programu razgradnje (iz leta 2004) bi stroški gradnje odlagališča NSRAO, odlaganja izrabljenega jedrskega goriva in odlaganja NSRAO znašali 1,1 milijarde evrov.

Sodišče od ministrstva, vlade in sklada zahteva, da ugotovljene nesmotrnosti oz. popravljalne ukrepe izvedejo v 90 dneh.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rudra
25. 08. 2011 10.45
Ja kaj je pa še ratal tej vladi? To se ve,da jim ne bo nič ratal!
Tomaž Škof
25. 08. 2011 08.05
te pa bi še gradili eno atomsko central! kaj tota vlada je nora!
carlo38
24. 08. 2011 13.30
Saj je bilo za pričakovati, da ne bo nič iz tega denarja. Če tudi je obstajal so ga požrli drugi. Najbolje da jih še nekaj zaposlijo, da jih po več lažje trošilo. In spet se je pokazalo, da ima narod ki živi dol bore malo od tega.
Domen Dobovšek
24. 08. 2011 13.19
banda je to nardila iz tehtnih razlogov! le zakaj dobimo vsakic iste odgovore na zastavljena uprasanja?mogoce bi to vedu FRANC BOGOVIC?NASA ZEMLA NI DOL NC VEC VREDNA ,NITI NASA ZIVLJENJA!!! SKREGAT NAS HOCJO IN DOBRO JIM GRE!!! SOSEDU ,KI JE V PASU JA " RENTA BRATU,,KI JE PA 3 METRE STRAN PA NE!!! TO JE POLITIKA!!! BANDA USIVA!!! TOMSE
RagingPixel
24. 08. 2011 13.03
v takih primerih bi mogl met nek zakon da to preseže birokracijo, tuki ne sme denar nikakor vplivati na varnost...
delboske
24. 08. 2011 12.44
Kaj ni že evropska poslanka Jordan Cizeljeva opozarjala na rabež sredstev, namenjenih za razgradnjo s strani Zaresa ?
modelx
24. 08. 2011 12.14
mi se sekiramo za 2 dni, hrvatarji pa še 5% nimajo zbranih sicer pa, a niso obljubljali podaljšano delovanje? Računsko sodišče pa naj se loti drugih brabij. bodo takoj denar našli tudi za to. poleg penmzij, pa zdravstva,...
Izbrisani8
24. 08. 2011 11.58
Hlapci slovenski, hrvatarjem jih po Savi spustite, ker ne prispevajo svojega deleža!
Die einemaister
24. 08. 2011 10.56
nej 50 posto prispeva vlada republike hrvatske če že morjo met 50 posto energije iz NEKA