Gospodarstvo

Vlada vzpodbuja delitev dobička delavcem

Ljubljana, 22. 04. 2010 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je potrdila predlog novele zakona o udeležbi delavcev pri dobičku, s katero poenostavlja postopke in uvaja nove davčne olajšave tako za podjetja kot tam zaposlene.

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik FOTO: Dare Čekeliš

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je danes sporočil, da je vlada na seji potrdila predlog novele zakona o udeležbi delavcev pri dobičku. Ta naj bi poenostavila dosedanje postopke in uvedla nove davčne olajšave tako za podjetja kot tam zaposlene. Vključitev ostaja prostovoljna, minister pa pričakuje veliko večje zanimanje podjetij.

Do zdaj je bilo namreč v delitev dobička vključenih le 20 podjetij, saj so bili postopki po besedah Lahovnika prezapleteni, prav tako pa so bile premalo ugodne davčne vzpodbude. Potrjena novela predvideva, da družbi za izplačila dela dobička ne bo več treba plačati socialnih prispevkov. "Doslej je bilo izplačilo dobička delavcem bolj obdavčeno kot izplačilo lastnikom kapitala. Ta anomalija je sedaj odpravljena," je pojasnil.

Družbi se bo izplačilo štelo kot dohodek pri obračunavanju davka od dohodkov pravnih oseb. S tem bo nadomestila sedanjo olajšavo v višini 70- oziroma 100-odstotnega zmanjšanja davčne osnove pri eno- oziroma triletnem odlogu izplačila. Po novem bodo lahko družbe delile tudi bilančni dobiček.

V dohodninsko osnovo bo šla polovica izplačila

Zaposlenim pa se bo v dohodninsko osnovo štela le polovica izplačila. To pomeni, da če je delavec v 16-odstotnem dohodninskem razredu, bo izplačilo obdavčeno z osemodstotno stopnjo, če je v 41-odstotnem razredu pa npr. z nekaj nad 20-odstotno stopnjo, je pojasnil Lahovnik.

Predvidena je poenostavitev postopkov, in sicer bodo poenostavili postopek sklenitve pogodbe o delitvi dobička, ki je tudi ne bo več treba registrirati, ampak bo zadostovalo le obvestilo davčni upravi.

Vlada pričakuje, da se bodo podjetja odločila za delitev dobička

"Pričakujemo, da se bodo podjetja v bistveno večji meri vključila v te sheme," je dejal Lahovnik in dodal, da vključitev poleg davčnih olajšav prinese tudi večjo motivacijo zaposlenih in identifikacijo s podjetjem.

Novela ohranja zgornjo omejitev pri izplačilih dela dobička na dve bruto plači oziroma 5.000 evrov. V zakonu tudi ostaja možnost denarne ali delniške sheme ali kombinacije obeh, vključitev v shemo je za podjetje in posameznika prostovoljna.

Obvezno udeležbo delavcev pri dobičku bi domači in tuji vlagatelji smatrali kot dodatno obvezno dajatev, podjetja bi želela umetno zniževati dobičke, država bi pobrala tudi manj davka od dohodka pravnih oseb, načelo prostovoljnosti zagovarja minister.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap@yahoo.de
26. 04. 2010 10.04
malce pozno...ko so se delili veliki dobički je seveda država držala roko odprto, zdaj ko ni več toliko sredstev se pa dobrika nam....Bog ve, kaj so si spet izmislili...Kot pravijo Srbi: sipanje iz šupljeg u prazno....
aloalo
25. 04. 2010 15.17
Pa spet neki prostovolno...alo kdo bo dal svoj dobicek dedlavcu, zakaj bi ga pa...ni kle prostovoljnosti..postati mora obveza delodajalca....Kaj temu lahovniku ni njasno.
aloalo
25. 04. 2010 15.15
aloalo
25. 04. 2010 15.14
Kako ste vsi naivni..zakon o delovnih razmerjih doloca :"da je delavec lahko upravicen do dobicka" povdarek je na lahko upravicen...to dopusca delodajalcu razlicno tolmacenje, se pravi ni nujno upravicen lahko je sam ne bo. Treba je spremeniti clen in zapisati delavcu pripaddel dobicka...ostalo se pa uredi z podzakonskimi akti in kolektivno pogodbo.. Se pravi treba je zakonsko najprej uredit, potem se bomo pa lahk pravdal...Dokler pa tega ne bo delavcu del dobicka ne pripada In se lahk zalite kle gor kkr cete, mediji pa sindikati pa nej nabijajo njihove fore komu drugmu.
kapitalist
24. 04. 2010 08.18
Če je dobiček tak kot pri NLB da so dali direktorju nagrado 1,5 miljona evrov -letos pa so ugotovili da ima banka 6 miljonov eur izgube potem se ve koliko se bo dalilo
arbenowskee
24. 04. 2010 06.40
@Cofar ne pricakuj da te bodo omejeni umi na tem portalu razumel. Vsi so 91' glasoval za kapitalizem, zivet v njem pa noce nihce.
jd13211
23. 04. 2010 22.20
Ma to bi se morali spomnit že veliko prej...
Marija Krebs
23. 04. 2010 16.29
Pa sploh bodo dobički?
stomater
23. 04. 2010 16.13
vlada naj raje uzakoni delitev dobička da se bo vedlo kako in kaj...sam za to stvar pa nima jajc...
X-XY
23. 04. 2010 14.47
Brez skrbi, bodo tako kot do sedaj poskrbeli, da ga ne bo. Raje bodo sproti investirali v ..
Nauders
23. 04. 2010 13.21
zdej ko skoraj nobeno podjetje nima dobička ejejejej
1A_
23. 04. 2010 12.15
Ja, v ta namen je vlada tudi znižala davčno stopnjo frizerjem ipd. Pa mislite, da je kdo znižal ceno? NE! Tako je tudi upoštevanje tega predloga utopična želja ...
sudja
23. 04. 2010 12.10
Kapitalisti gledajo samo zase,če bo treba kaj dati bo pa izgubo prikazal,tako delajo že zdaj
zovec123
23. 04. 2010 09.52
Cofar mogoče pa so astronomske plače nadrejenih problem, da za delavca ostane drobiž! kaj boš vlagal ti v podjetje? denar ki so ti ga prigarali delavci! tak da ne bluzi !!!!!!!!!!!!!!!!!
Cofar
23. 04. 2010 09.19
Pa še eno moje mnenje: Ne razumem, zakaj bi podjetja delila dobiček med zaposlene! Če sem jaz direktor svojega privatnega podjetja - in sem vanj vložil svoje denar predvsem pa čas in svojo odgovornost - ni po bogu da bi delil dobiček z zaposlenimi! Bom kr takole reku: Delodajalec, ki mu je do tega da bo obdržal pridenga zaposlenega, ga bo že tekom delavnega procesa plačal nekoliko bolje kakor konkurenca. In s takimi floskulami kakršne se gre naša država.... haloo.... za dobičke v podjetjih so delnice!
Cofar
23. 04. 2010 09.13
rbd111 to kar govoriš, da je podjetje prikazalo 100.000€ izgube se mi zdi malce smešno! če ima podjetje 100.000€, dvomim da bi tako podjetje (če ni v državni lasti) sploh še funkcioniralo!
Cofar
23. 04. 2010 09.11
Moje mnenje je: Slovenski zaposleni so preveč obremenjeni y vsemi stroški dela! BOm kr takole naštel: Koliko je takih, ki dobivajo pokojnino, pa niso izpolnili polne delavne dobe (vse te bi morala pobrat socialna), poleg tega moramo plačevat zelo drag državni aparat, vsi zaposleni moramo plačevat tudi vsakega slehernega študenta (ki pa takoj po študiju zahteva anormne plače, ker je sploh doštudiral)... in tega je še celo morje.... Če želimo imet pravično razporejen denar (kar nikoli ne bo!) oz. vsaj nekoliko večje plače - je treba pač te razbremenit! Zdej koliko lahko posemezen delodajalec da svojemu yaposlenemu - to je odvisno od vsakega delodajalca posamezno, kaj dela, kako dela, kako se do svojega podjetja obnaša itd... tukaj je malo morje dejavnikov. Konec koncev če je zaposleni nezadovoljen s čimerkoli lahko kadarkoli zamenja službo in gre drugam!
rbd111
23. 04. 2010 08.33
Poznam delodajalca, ki je za lansko leto prikazal nad 100.000 € izgube, pa vsi delavci vedo, da to ni res. V podjetju je zaposlena tudi njegova žena, ima majhnega otroka, v lanskem letu je obnovil od zunaj in od znotraj 3 leta staro hišo, kupil novega bmw, šel nekajkrat z družino na drag in dolg dopust in še in še in še. Kako, da ga nihče ne vpraša od česa živi, če ima edini prihodek iz podjetja, ki je v visokih rdečih številkah??? Stvar je jasna, država jim omogoča, da skrivajo denar! In takšni mislite, da bo dal delavcu dobiček?????? Še redne plače zamujajo, ne pa dobiček, ljubi bog. Ti gospodje se pa že malo preveč norčujejo iz nas!!!!
Darko32
23. 04. 2010 08.32
Neverjetne so ideje, da se delavcem daje dobičke. Veliko piscev normalno razmišlja in se sprašuje. 1 kdo bo ugotovil, da ima podjetje dobiček, če pa vemo, da se prikrajajo letna poročila. 2. Kako bo lahko delavec zahteval dobiček,v če pa vemo, da nima podatkov. 3. Ali ni raje bolj primerno, da se osnovna plača tega delavca primerno obračuna in z tem rešimo več problemov, kateri so nastali sedaj. 4. Ali lahko verjamemo ljudem v upravah, da govorijo resnico in ne zavajajo, če pa že imamo dokaz, da so utajevali in niso plačevalio prispevkov, katere bi morali in delaci niso sploh vedeli, da so jih na tej točki prevarali. Res čista politika ni kaj.
zovec123
23. 04. 2010 08.17
v našem podjetju jih ima večina še vedno 470 eur plače! ni ne duha in sluha o 510 kaj šele o 560! podjetje je delalo z ogromnim dobičkom, ves denar je šel v razvoj in še bog ve kam( si mislimo)! Direktorji (večina) je tako skopih, da bi še svoj dre.... pojedli!