Gospodarstvo

Vlada končno odločanje o Telekomu vrnila na SDH

Ljubljana, 07. 06. 2015 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada se je odločila, da končno odločanje o prodaji Telekoma Slovenije vrne nazaj na Slovenski državni holding, je po več kot sedemurni seji povedal premier Miro Cerar. Na seji tako sploh niso odločali za ali proti prodaji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vlada vrnila žogico
    00:51
    Iz 24UR: Vlada vrnila žogico
  • Iz 24UR: Kaj je vlada počela celo nedeljo?
    01:16
    Iz 24UR: Kaj je vlada počela celo nedeljo?
  • Iz 24UR: Stranke so globoko razdeljene
    02:10
    Iz 24UR: Stranke so globoko razdeljene
  • Iz 24UR: Odzivi na odločitev vlade
    01:04
    Iz 24UR: Odzivi na odločitev vlade

Vlada je po več kot sedmih urah zasedanja, odločila, da odločitve o prodaji ne bo sprejela. Končno odločanje je tako vrnila nazaj na Slovenski državni holding (SDH).

"Prvi sklep je ta, da vlada nalaga organom SDH, da nadaljujejo s postopkom in z vsemi potrebnimi aktivnostmi v okviru roka veljavnosti ponudbe," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal premier Miro Cerar. Vlada se je namreč opredelila do obeh odprtih vprašanj, zaradi katerih se je nadzorni svet SDH obrnil na vlado.

Vlada je SDH naložila, da v prodajo vključi tudi opcijsko pogodbo za nakup 100-odstotnega deleža Solin.
Vlada je SDH naložila, da v prodajo vključi tudi opcijsko pogodbo za nakup 100-odstotnega deleža Solin. FOTO: POP TV

Tako vlada soglaša z mehanizmom razdelitve tveganj, predvidenim v prodajni pogodbi. Obenem je vlada upravi SDH naložila, da v primeru sklenitve pogodbe o prodaji delnic in vseh drugih pogodb, potrebnih za izvršitev posla, vključi v to tudi opcijsko pogodbo za nakup 100-odstotnega deleža družbe Soline v korist Republike Slovenije.

"Ta opcijska pogodba mora biti sklenjena do roka morebitnega prenosa delnic Telekoma Slovenije na kupca delnic," je povedal premier.

Ob tem v vladi pričakujejo, da bo SDH po enem letu in pol pravočasno opravil svojo dolžnost, sprejel odgovornost in sledil svoji odločitvi, v kateri "je nadzorni svet skupaj z upravo ugotovil, da je prodaja Telekoma primerna in ekonomsko utemeljena".

V SD glasovali proti sklepu

V SD vrnitve odločanja o Telekomu na SDH niso podprli. Menili so, da bi na podlagi stališča nadzornega sveta SDH, ki ni dal soglasja k predlogu uprave za prodajo Telekoma, danes lahko ugotovili, da je prodajni postopek zaključen.

Po besedah Dejana Židana je sicer uprava SDH predlagala, da bi vlada dala soglasje k prodaji britanskemu skladu Cinven, a za to ni bilo možnosti, saj ni bilo primernih gradiv.

Židan je želel, da bi vlada danes dokončno odločila in končala postopek prodaje Telekoma, zato je glasoval proti današnjemu sklepu o vrnitvi odločanja o Telekomu na SDH.

Prvi mož SDH Matej Pirc po seji vlade razpleta ni komentiral.

Več pojasnil vlade pa bosta na novinarski konferenci predstavila premier Miro Cerar in minister za finance Dušan Mramor.

Telekom Slovenije - 5
Telekom Slovenije - 5 FOTO: Blaž Garbajs

Erjavec: Naj SDH odloči

Prvak DeSUS Karl Erjavec je že ob predčasnem odhodu s seje pojasnil, da bo DeSUS zagovarjal to, da bi odločanje o prodaji Telekoma Slovenije prepustili SDH.

"Predlagamo, da SDH opravi tiste naloge, ki jih ima po zakonski pristojnosti, saj je bil ustanovljen zato, da politika ne odloča o takšnih zadevah, kot je privatizacija," je ob odhodu s seje vlade novinarjem povedal Erjavec.

Poudaril je še, da so v DeSUS zahtevali posebno zaščito za Soline. Torej, da je treba v pogodbi v primeru prodaje Telekoma Cinvenu zaščititi Soline kot narodni park.

DeSUS je sicer ves čas poudarjala, da bo njena odločitev o prodaji Telekoma odvisna od presoje, ali je Cinven strateški partner. A danes Erjavec pravi, da ni stvar vlade, da opredeli, ali je posamezno podjetje strateško ali ne. To bo po njegovih besedah moral oceniti SDH, in sicer zlasti v ekonomskem smislu. Pravne definicije glede tega namreč ni, je dodal Erjavec. SDH bo torej po njegovih besedah moral ugotoviti, kakšni so načrti te družbe in kakšna bodo vlaganja.

Prvak DeSUS je prepričan, da bodo na vladi danes glasovali. Če bo na mizi predlog za prodajo Telekoma, bodo ministri DeSUS glasovali proti takšnemu sklepu. "Menim pa, da takšnega sklepa ne bo," je dejal.

Židan: Argumenti, ne strankarska disciplina

Na vladno sejo sta prišla tudi predsednik uprave SDH Matej Pirc in član uprave Matej Runjak, ki pa pred sejo nista podajala nobenih izjav. Prav tako redkobesedna sta bila tudi finančni minister Dušan Mramor in državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja.

Predsednik SD Dejan Židan pa je pred sejo izrazil upanje, da bodo uspeli prepričati ministrski zbor v sprejem predloga SD, da se vlada seznani s tem, da nadzorni svet SDH ni podal soglasja k prodaji, in da se prodajni postopek Telekoma konča. Poudaril je, da nadzorni svet SDH ni dal soglasja k prodaji Telekoma in je slednje tudi pojasnil, opozoril pa je še na ponujeno ceno.

Po njegovem mnenju so nadzorniki SDH tudi ugotovili, da Cinven ni strateški kupec. "Strateški kupec je tisti, ki je iz panoge in namerava podjetje razvijati, ne pa ga pripraviti za prodajo, da on doseže prevzemno premijo," je prepričan.

Na novinarsko vprašanje, ali ni strateški kupec, če je doslej "naredil" dva telekomunikacijska velikana, ni odgovoril konkretno. "Država ima dobre menedžerje, mora jih pravilno motivirati. Namen prodaje tudi ni prodaja kot takšna, pač pa dosega ciljev, ki so za prodajo Telekoma definirani. To sta strateški kupec in poštena cena," je poudaril in dodal, da noben od teh ciljev ni dosežen.

Premier Miro Cerar je že v petek napovedal, da bo vlada odigrala svojo vlogo. Ob tem je ocenil, da položaj s Telekomom Slovenije jasno kaže na to, da tako imenovana neodvisna institucija SDH nujno potrebuje temeljito prenovo, in spomnil, da se je ravno končal javni razpis za nove nadzornike SDH. Proti SDH vlada sicer ne bo ukrepala neposredno.

ZL: Prodaja Telekoma je ogromna napaka

Poslanska skupina Združena levica je medtem v izjavi za medije ponovno opozorila, da je prodaja Telekoma kot strateškega podjetja ogromna napaka, s katero se Slovenija odpoveduje velikemu delu gospodarske suverenosti.

Odločanje v nedeljo dopoldne je po njihovih navedbah še "dodaten dokaz, da vlada deluje z roko v roki s tujim finančnim kapitalom. Ni druge razlage, kot da je podlegla ultimatu sklada špekulativnega kapitala Cinven, ki je odločitev zahteval v roku desetih dni."

V ZL ob tem napovedujejo, da bodo naredili vse, vključno z ustanovitvijo parlamentarne preiskovalne komisije, da se ugotovi osebna in politična odgovornost vseh, ki so sodelovali v "procesu umazane privatizacije Telekoma".

Spomnimo

Uprava in nadzorni svet SDH sta prodajo Telekoma Cinvenu kot edinemu ponudniku sicer ocenila kot primerno in ekonomsko utemeljeno. Vendar pa nadzorniki v četrtek zvečer niso dali soglasja k prodaji družbe, ampak so odločitev o prodaji prepustili vladi kot skupščini holdinga. Za to so se odločili zaradi vprašanja, ali gre v primeru Cinvena za strateškega vlagatelja, in vprašanja jamstva države za morebitne obveznosti Telekoma iz naslova sodnih sporov in konkurenčnih postopkov. Prodajna pogodba namreč vsebuje mehanizem razdelitve teh tveganj.

Cinven, ki se poteguje za približno tričetrtinski delež v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju, je sicer v sredo sporočil, da pričakuje odločitev prodajalcev do 10. junija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (690)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lilyallen
08. 06. 2015 09.55
+1
delnica telekoma je bila danes zutraj 97€, SDH je pa odločitev prestavila na sredo...ponudba se izteče v sredo ob polnoči...in tako naši politiki raje uničijo podjetje kot pa da dajo 75%delež tuji firmi v upravljanje. lp!
srebrnibreg
08. 06. 2015 11.04
+0
Morda veš zakaj bi jo morali dati tuji firmi v upravljanje?
Timy15
08. 06. 2015 09.38
+2
Gre za samo prelaganje odgovornosti enega na drugega,nikdo pa ni sposoben za sprejemanje pametnnih odločitev.
super_man
08. 06. 2015 07.47
+2
a je sploh še kdo na telekomu?
biggbrader
08. 06. 2015 06.55
+0
Ko bodo komunisti ostali brez "družbene" lastnine, bo v državi mir in napredek.
super_man
08. 06. 2015 07.47
+2
srebrnibreg
08. 06. 2015 09.37
+2
Še dobro, da sekta ima za svoje jasli pošto in Slovenske železnice. Komunisti pa obstajajo samo v nekaterih praznih glavah.
askralj
08. 06. 2015 06.50
+0
En ponudnik?! Toliko o tem koliko so vredna naša podjetja in kako zanimivi smo za tuje vlagatelje. Očitno se je ta vlada vsem zagabila in glede na pristop pri prodaji jih tudi razumem.
ho?emVšolo
08. 06. 2015 06.40
+5
ker ne znajo voditi podjetij, razprodajamo. Najbolje da prodamo še državo, saj zakonodaja ni življenska oz. je pisana le za bogate.
TRUMPP
08. 06. 2015 06.37
+3
Ne vem zakaj raje mene ne vprašajo, kaj naredit s Telekomom......Prodat .....skupaj z SDH-jem in Cmerarjevo ekipo....pa to.
ho?emVšolo
08. 06. 2015 06.33
+3
so včeraj pobrali dnevnice in dodatek za nedeljsko delo
TRUMPP
08. 06. 2015 06.37
+3
finec
08. 06. 2015 06.31
+1
Ko pomislim samo na to, da mi telekom za osnovno hitrost interneta za oderuško ceno zagotavlja samo 4Mb za download in 1Mb za upload v letu 2015, potem res ne vem, če je še v Evropi kak drug upravljalec, ki se nebi sramoval telekomukacij iz kamene dobe.
bus303
08. 06. 2015 06.28
+6
SRAM TE BILO CERAR! NIKOLI VEČ!!!
CyberWorm99
08. 06. 2015 06.09
+6
celo nedeljo so mešali meglo : )) me zanima kolk so bli plačani za mešanje megle : ))
ho?emVšolo
08. 06. 2015 06.33
+2
flum
08. 06. 2015 05.51
+1
Če ne znamo upravljat je treba vse prodat pa basta
repnik7
08. 06. 2015 06.39
+1
primc81
08. 06. 2015 06.55
+0
Če ne ZNAJO upravljat jih je treba naglati in novo postaviti ne pa prodajati. težava je samo v tem, da v politiko in državna podjetja na vrh pridejo samo tisti rpeko negativne selekcije...
srebrnibreg
08. 06. 2015 09.38
+2
Vaukan
08. 06. 2015 05.36
+1
Kar sanjaj...
231koak
08. 06. 2015 01.47
+9
moki01 07.06.2015 21:25:34 20 24 4 Država oziroma vlada bi morala skrbet za gospodarsko rast tako, da bi podjetjem zniževala davke, spodbujati bi morala zaposlovanje, znižati bi morali DDV-ja in trošarino goriva, hkrati pa bi zaradi naše majhnosti morali spodbujati izvoz domačih podjetij in privabljati tuja podjetja da pri nas odprejo poslovalnice in obrate. To zadnje bi predvsem dosegli z ugodnimi dajatvami in krajšimi procedurami(papirologija). Ta vlada pa počne ravno kontra, vse prodaja kar se prodati da, viša davke, viša cene goriva in tako dalje. Kaj vladi pomeni če je zvišala gorivo v nebo in nihče razen Slovencev več ne tanka v Sloveniji. Včasih ko smo pa imeli gorivo samo malo ceneje kot sosedje so pa k nam hodili tankat tako Avstrijci, Italijani in Hrvati pa še celoten tranzit z kamioni na čelu. Danes pa notri dobivajo trošarino z lupljenjem Slovenskih državljanov pa še to kdor lahko tanka v tujini. To je zdrava pamet Mramor in tega na naših fakultetah ne učijo. Pa še nekaj: Madžarska, Slovaška, Česka, Poljska,... ogromno svetovnih gigantov je tam odprlo poslovalnice in proizvodne obrate, tovarne. Koliko večjih tujih podjetij je odprlo kakšno hčerinsko podjetje ali večjo tovarno v Sloveniji zadnjih 20 let? Odgovor je bore malo in razloga sta samo dva. Birokratizacija in nenormalno visoke dajatve na vseh področjih. Prodaja državnega premoženja ne bo rešilo Slovenije.++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Eric Flat
08. 06. 2015 01.26
+16
Republika bananaaaa! SDH vrne državnemu zboru o odločitvi prodaji Telekoma, to je glavni obstoj SDH-ja, da prodajo državna podjetja, potem pa DZ vrne odločitev SDH-ju, pa jaz bi to gol.azen poslal v taborišča za nesposobnost in zfravljenju proti najnižji možni človeški inteligenci 21. Stoletja....
soniksk
08. 06. 2015 00.51
+20
Če vlada proda Telekom mislim da bi bilo korektno da je naslednje podjetje, ki ga naj vlada uvrsti za prodajo naj bo parlament z poslanci vred.
diocles
08. 06. 2015 00.28
+2
k vlada tako dosledno prelaga predvsem odgovornost na SDH, ampak politično odgovornost da telekom ne bo prodan in da bo torej manjkalo nekaj 100 miljonov v proračunu bo pa prevzela vlada (kupnine od privatizacije so namreč pomembna postavka v NRP baje na poti k uravnoteženem proračunu), tko da se ne more tok vadit vn kukr probava
diocles
08. 06. 2015 00.32
+2
prav tako jih bo vlada slišala če bo telekom prodan in bo nekaj sto ljudi zgubilo šiht
diocles
08. 06. 2015 00.37
+3
al bo pa vlada v vsakem primeru rekla da je kriv SDH in če propade fiskalno pravilo pa še boljš (itak ga nikoli niso resno jemali) bodo lahko še več svoje klape zaposlovali
NDH
08. 06. 2015 00.19
+1
sm ze mislu da je NDH
MsPikapiki
08. 06. 2015 00.15
+3
Nadaljevaje 3 Močnejši od zakona S to interpretacijo se strinja tudi dr. Borut Bratina, predstojnik Inštituta in katedre za gospodarsko pravo z mariborske ekonomsko-poslovne fakultete, ki je nekoč vodil akreditacijsko komisijo v Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN). »Pričakovati je, da se bodo v SDH sedaj izgovarjali na formalnosti. Češ da v tej fazi še ne sprejemajo sklepov ali odločitev, ki bi imeli dokončni značaj. Je pa dejstvo, da SDH, dokler ni sprejeta strategija na nivoju države, ne sme voditi nobenih novih privatizacijskih postopkov,« pravi. Tudi nadaljnja pojasnila SDH, ki smo jih dobili, češ da kot »aktivni upravljavec državnega premoženja iščejo možne rešitve za nadaljnji razvoj družbe DARS, d. d.«, s tem, ko usmerjajo delo zaposlenih na ministrstvu za infrastrukturo in finance, so v nasprotju z zakonodajo, opozarja Bratina. »Če namreč SDH kakorkoli vpliva na regulativno, torej na ministrstva, je to v absolutnem nasprotju z bistvom zakona o SDH in smernicami OECD glede korporativnega upravljanja, ker je posebej rečeno, da se morata regulativna funkcija in upravljavska ločiti. Ministrstva imajo svoje ljudi in službe, ki so pristojne za politike, to ni pristojnost SDH,« dodaja Bratina. Privatizacijo vodi Matej Runjak, kljub temu da se je ob tem na sporen način okoristil z nakupom Telekomovih delnic. To so standardi, na katere smo pristali. Očitno je, da lahko »korporativna načela« krši le tisti, ki ima pomisleke glede privatizacije. Ko je letos poleti vlada zaukazala začasno zaustavitev teh postopkov, je zavladala panika. Vlada naj bi kršila smernice OECD, napovedane so bile tožbe, protestirali so v gospodarski zbornici, minister Uroš Čufer pa je dejanje označil kot predvolilno histerijo. Sedaj, ko zakon krši SDH, ki se že povsem očitno vpleta v delo vlade in samovoljno začenja nove postopke privatizacije, pa problema ni. Predsednik vlade Miro Cerar pravi, da se v delovanje SDH ne bo vmešaval, češ da gre za neodvisno institucijo, medtem pa v SDH, v internih dokumentih, pod katerimi je podpisan Runjak, že računajo, da bi lahko Slovenija Dars prodala za skupaj 4,4 milijarde evrov. Mimogrede, po analizi ekonomista dr. Jana Žana Oplotnika nas je gradnja avtocest, brez stroškov financiranja, stala okoli 6,3 milijarde evrov. Proces slovenske privatizacije je proces manipulacije, katere režijo si plačujemo sami. Trdoživost in globina ideologije, v katero smo padli, pa se kaže prav v podobi Mateja Runjaka, ki smo mu v času krize zaupali razprodajo države. Za v prihodnje sedaj v SDH napovedujejo strokovno proučitev »možnosti nadaljnjega razvoja Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji, d. d., (DARS, d. d.)«, pri čemer je interes že izkazala avstralska finančna skupina Macquarie, ki ima v lasti več koncesij po svetu in ki na žalost prebivalcev upravlja tudi oskrbo vode v Londonu. Verjetno ni pričakovati, da bodo takšne finančne skupine ugotovile, da mora javna infrastruktura ostati v državni lasti. Ne, seveda ne. Ali kot sta letos poleti na sestanku pri bivšem infrastrukturnemu ministru Samu Omerzelu dejala predstavnika skupine Macquarie: »Postopek priprave na prodajo mora biti temeljit in po potrebi daljši, sama prodaja pa hitra in transparentna ...«, javnosti pa mora biti predstavljena »dobra zgodba okrog prodaje«. Ugotovitve takšnih analiz so torej znane že vnaprej. Nas pa čakajo samo »dobre zgodbe«. Trojanski konj JP Morgana Dokument, ki so ga v ameriški multinacionalki s pomočjo Runjaka spravili v vlado
RožleX
08. 06. 2015 00.50
+0
Ti pa nehi plonkat že , če ne bom Svetija poklicu...ti bo helexe spedenu...
MsPikapiki
08. 06. 2015 00.14
+1
Nadaljevanje 2) Sodelavec JP Morgana Najbolj nazoren pa je primer Darsa. Podlaga za privatizacijo slovenskega avtocestnega križa, o kateri smo pisali v prejšnji številki Mladine, so bili predlogi, ki so jih pripravili v ameriški finančni korporaciji JP Morgan. Ta teden smo izvedeli, da so predstavniki te ameriške družbe svojo komercialno ponudbo predali bivšemu ministru Urošu Čuferju na eni od investicijskih konferenc leta 2013. Uroš Čufer, ki prejšnji teden za komentar ni bil dosegljiv, je nato pisni izvod ponudbe predal SDH oziroma Slovenski odškodninski družbi (SOD), kjer jo je v roke dobil Matej Runjak. In Matej Runjak je potem pripravil »uradno« analizo z naslovom »Predlog nadaljnjega razvoja Dars«,v kateri je vladi ponudil ugotovitve J. P. Morgana in za najboljšega izmed scenarijev predlagal »scenarij privatizacije«. Tako so se v naslednjem koraku ministrstva in vladne službe tudi uradno začeli ukvarjati s pripravami na obliko privatizacije Darsa, kot so si jo zamislili v ameriški korporaciji. To je približno rekonstrukcija sosledja dogodkov, ki so pripeljali do tega, da je privatizacija Darsa postala resna, uradna politika. Izhodišče so bile sugestije ameriške multinacionalke, posledica pa, da je bila leta 2014 ustanovljena posebna delovna skupina »DARS«, ki jo vodi Runjak in ki je začela v skladu z osnovno idejo načrtovati pripravljalne ukrepe. Matej Čepljenik, podsekretar v sektorju za upravljanje javnega premoženja na ministrstvu za finance, Darja Kocjan, generalna direktorica direktorata za infrastrukturo na infrastrukturnem ministrstvu, in Anita Goršek, sekretarka v omenjenem ministrstvu, že pripravljajo predlog koncesijske pogodbe z »novim investitorjem«, vladne službe popisujejo premoženje Darsa, na novo kategorizirajo cestninske in necestninske ceste ter rešujejo problem kreditnih pogodb. V skoraj polovici teh pogodb je recimo določeno, da mora Dars ostati v lasti države. A je v pripravi že nov, krovni zakon o poroštvu, ki utegne to oviro odpraviti. Toda delovanje te skupine, ki si je oktobra, po prisegi vlade Mira Cerarja, zastavila nove naloge in roke za izvršitev, je nezakonito. Iz SDH so nam ta teden odgovorili, češ da je vlada »sprejela sklep, s katerim je pooblastila SDH (takrat še SOD), da prouči možnosti nadaljnjega razvoja Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji, d. d., (DARS, d. d.) z namenom zagotovitve optimalnega izvajanja koncesije za gradnjo, upravljanje in vzdrževanje avtocest«. Omenjeni sklep vlade, sprejet 10. oktobra lani, smo si na Mladini pridobili, a iz njega izhaja, da se mu je rok iztekel že 31. 12. 2013. Pa četudi bi sklep vlade obstajal, je letos začela veljati novela zakona o SDH, ki v drugem odstavku 84. člena upravi SDH od sredine tega leta izrecno prepoveduje »razpolaganje« z vsem premoženjem, o katerem parlament še ni odločil. Ker pa Darsa (še) ni na privatizacijskem seznamu, kakršnikoli pripravljalni sestanki na temo njegove privatizacije niso zakoniti.