Gospodarstvo

Vlada pripravila odgovor Evropski komisiji v zvezi z NLB

Ljubljana, 01. 03. 2018 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je Evropska komisija sprožila preiskavo, ker Slovenija ni izpolnila vseh zavez v zameno zameno za odobreno državno pomoč NLB, naj bi zdaj vlada s pismom "nakazala smer, v kateri bi se želeli dogovarjati naprej, predvsem v zvezi z vsebino kompenzacijskih ukrepov".

NLB
NLB FOTO:

Vlada je danes sprejela uradni odgovor Slovenije na odziv Evropske komisije na predlog za spremembo zavez glede NLB, ki ji ga bo posredovala do petka. O tem, kako NLB pomagati v primeru prisilnih izterjav hrvaških sodišč v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami, pa vlada danes ni razpravljala. To bo storila prihodnji teden.

Tako je na današnji novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Kaj bo pisalo v odgovoru Evropski komisiji, zaradi zaupnosti postopka ni želela razkriti. Dejala je, da se bodo na podlagi odgovora nadaljevala pogajanja s komisijo "z željo, da pridemo do usklajenega dogovora o spremembi zavez, tako glede roka privatizacije NLB kot glede potrebnih kompenzacijskih ukrepov".

Ministrica prav tako ni opredelila konkretnih razlogov za prestavitev razprave o morebitni zaščiti NLB glede prenesenih deviznih vlog za en teden. "Na to temo bomo imeli še nekaj pogovor tekom prihodnjega tedna," je dejala. Dodala je le, da vladi ni predlagala oblike garancije NLB, kakršen je bil predlog ministrstva maja lani.

Glede odgovora na preiskavo, ki jo je Evropska komisija sprožila konec januarja, ker Slovenija ni izpolnila vseh zavez v zameno zameno za odobreno državno pomoč banki, je Vraničar Ermanova povedala da v njem "nakazujejo smer, v katero bi se želeli dogovarjati naprej, predvsem v zvezi z vsebino kompenzacijskih ukrepov".

"Odgovor izhaja iz predloga, ki smo ga komisiji poslali decembra lani. Predlog smo okrepili, glede na to, da je ta ocenjevala, da je treba odlog prodaje bolj uravnotežiti s kompenzacijskimi ukrepi. Izhajali smo tudi iz opozoril komisije, da daljši, kot je odlog, ostrejši morajo biti kompenzacijski ukrepi," je povzela.

Slovenija je decembra lani vložila uradno prošnjo za spremembo prodajnih zavez. Predlagala je, da se postopek prodaje začne letos in konča najpozneje do konca leta 2019. Dokler se lastniški delež države ne bi zmanjšal na največ 25 odstotkov plus eno delnico, bi s 100-odstotnim deležem upravljal neodvisni zaupnik.

Po besedah Vraničar Ermanove je pomembno, da se bodo po oddaji odgovora s komisijo nadaljevali konstruktivni pogovori v smeri možne dogovorne rešitve za spremembo zavez. Vsi drugi scenariji bi namreč predstavljali večje tveganje za ohranjanje vrednosti državnega premoženja, je opozorila.

Komisija naj bi v skladu s pravili o državnih pomočeh končno odločitev po preučitvi odgovora Slovenije in morebitnih pripomb tretjih strank, ki jih je mogoče podati do 15. aprila, sprejela v 18 mesecih po odprtju postopka poglobljene preiskave. Slovenija bo lahko podala odgovor na morebitne pripombe tretjih strank.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
06. 03. 2018 15.28
Samo, da ga ne bodo pošiljali tako dolgo, kolikor časa so ga pripravljali.
dragan krstic
04. 03. 2018 22.04
+3
Kako pokvarjena je ta leva politika. Levi banksterji so izropali banke, ki jih moramo dokapitalizirati drugorazredni. Vsak državljan Slovenije, od dojenčkov do starostnikov so za pokritje izgub morali preko lopovske države dati vsak po 2.500.-€. Pa sploh ni problem ugotoviti kje je denar in kdo ga je vzel, kdo ga je spravil v davčne oaze. Tega pa leva politika noče, ker se ve kaj se bo vse izcimilo iz preiskav. Ni problem slediti toku denarja razen pri Jankoviću je težje ker on operira s kešom iz varžeta v varžet. Tu pa je res malo težje. Janković pa tako in tako ne bo zaprt ker je proti Janši, torej si po komunistično poštenjakar če si proti Janši. Čudna država, malo takih v Evropi.
Absolutist 1
04. 03. 2018 09.20
+2
Sedanja vlada in gnezdo v NLB sta si v vsem enaki,roparska horda je uničila državo.
Finfer
02. 03. 2018 15.56
+4
če ne bodo ukinili to posrano banko za zmeraj nam bodo še naprej ropali denar in ga skrivali v davčnih oazah kamor hodijo potem birokrati zapravljati denar ki ga imajo na skritih računih v posmeh pravosodju ,policiji in vladi !!
BPGC
01. 03. 2018 22.16
+5
Nacionalni interes ni interes posameznikov, ki so na racun denarja davkopkacevalcev v povezavi z vodilnimi politiki navrtali vec milijardno luknjo v banko? In to se ponavlja in ponavlja....pravijo, da se lekcija ponavlja, dokler se je ne naucis. Ne vem kaj tu ni jasno!? Politiki in posamezniki bodo banko, v kolikor bo mogoce, znova zlorabili - saj taksni pac so. In sedaj hocejo prodajo tudi prepreciti....saj to pomeni manjso moc, manjsi vpliv. Samo za to gre, odprite ze ljudje enkrat oci.
ti?2
03. 03. 2018 14.27
+2
BPGC
01. 03. 2018 22.09
+5
Ocitno si nasa vlada kupuje cas.
Opazujemvas
01. 03. 2018 18.58
-8
Ma nobenega odgovora tem Cirkusantom iz Evropske komisije, vladavina prava ne obstaja v EU, dogovorov se ni potrebno držati, čeprav si na račun teh dogovorov sploh prišel v EU. Zakaj bi ji potem moral mi upoštevati??? Naj se cirkusanti, iz Bruslja tudi v tem vprašanju ne opredeljijo, konec debate. Če se arbitraža ne spoštuje, ki je zavezujoč pravni akt, je potem tako hrvatska sovržana država, kot birokratskih cirkusanti imenovana EK iz naše strani nepomemben dejavnik. Poslat vse skupaj v rodila in jim pokazati ptička in jim pojasniti, da jih avstrijski mladi premier, Kurz gleda.
staridida
02. 03. 2018 16.13
+0
Je bil prej dogovor o banki, kot o arbitraži-Če nismo mi dogovora o banki spoštovali, ga ne bojo tudi oni o arbitraži...
Adolph
01. 03. 2018 17.59
+3
Advokati in mestarji . . . . . .
mijavci
01. 03. 2018 17.41
+10
Če ne prodamo že danes bomo po izplačilu Hrvaškim varčevalcem lahko spet dokapitalizirali NLB vprašanje je samo še koliko, zato prodat takoj že danes je prepozno.
LLLEPI
01. 03. 2018 17.16
+6
Kakor kaze se bo evropska komisija lahko kmalu pogovarjala z hrvasko ousodi NLB
nevica
01. 03. 2018 16.56
-3
Ne strinjam se, da nas EU sili v prodajo banke, potem ko smo jo davkoplačevalci sanirali - prej naj bi jo kupili in dokapitalizirali, če jim je toliko do nje. EU vladajo pretkani lopovi, ki Slovenojo kradejo ped za pedjo. Blagovne znamke, zemljo, zapirajo industrijo, ki je bila kvalitetna in konkurenčna z namenom zaščite svoji favoriziranih proizvajalcev ali pa uvoznikov, z nekakšnimi enkratnimi odpravninami povzorčajo nezaposlenost itd....Evropa je Sloveniji nasula že veliko peska v oči. Najhujše je to sprenevedanje okoli vstopa balkanskih držav v EU, nas so pa prislili, da se strinjamo preden rešimo mejno vprašanje, sedaj pa lupajo gluposti, namesto, da bi prevzeli odgovornost za svoje dejanje in podprli arbitražo kot je treba. Vačish prav popenim!!!! Prav zares popenim!
grumf
01. 03. 2018 17.16
+13
Mogoče se raje zazrimo v ogledalo. Izmikamo se podpisani zavezi. Popolnoma enako, kot naši južni sosedje pri vprašanju arbittraže. Izgleda, Tukaj res upam, da bo EK neizprosna in da bo zahtevala izpolnitev zavez. NLB nam je vse v breme in bo še naprej, v kolikor jo bo vodila politika. Po 27. letih bi pa res morali to biti že vsem jasno.
LLLEPI
01. 03. 2018 17.18
+1
ko smo stopili v EU smo se odpovedali svoji drzavi in svobodi sedaj volimo samo svoje birice ki izvrsujejo povelja iz Bruslja
mijavci
01. 03. 2018 17.45
+8
Nevica krivit EU za naše napake je pa res neumesno, če pač sami nismo sposobni obdržat in vodit neke industrije zato ni kriva evropa temveč isključno sami.
nevica
02. 03. 2018 13.27
+4
vidim, da ljudje razmišljate takole, če vlada ni dobra, je treba razprodati Slovenijo, malo Hrvaški, malo avstriji, Italiji in madžarski - in mislite, da vam ne bo treba nobene luknje več flikati? Potem bi pa avstrijsko, italijansko, hrvaško itd....Če država zapravi vse svoje imetje, izgubi suverenost, in meje postavlja kapital in če vi mislite, da s tem ljudje pridobivajo pravice in lepše življenje, se motite. Banko je treba obdržati, oblast je treba urediti tako,d a bo sposobna in poštena, ne pa vse razprodati in ostati brez vsakega upravljanja kapitala. Eventuleno oblikovani pokojninski sklad, ne bo dovolj...Zaradi napačnih ljudi zapraviti državo, korak za korakom, je največja neumnost....težko se bomo odcepili od velikega lastnika, težje kot od juge....
Absolutist 1
01. 03. 2018 15.39
+11
Ne bo vam uspelo,celotna vlada s Cerarjem na čelu in kriminalnim ozadjem vseh delujočih akterjev banksterjev ter dveh predhodnih vlad ste preveč " zacahnani " pri bruseljski komisiji.
bema1201
01. 03. 2018 16.00
+16
Ali bo udbovcem še enkrat uspelo svojo banko obvarovat pred prodajo in s tem tudi zasčitit svoje interese in malverzacije v NLB.
nevica
01. 03. 2018 16.57
-9
Ne tupi, ne gre za naše interese sploh, ampak evropske in teh se je najbolj bati....Ti pa tvoja glava v časovni kapsuli!!!!!
BPGC
01. 03. 2018 22.12
+2
Kaksne nase interese? Mislis reci interese posameznikov, ki so na racun denarja davkopkacevalcev navrtali vec milijardno luknjo v banko? A je to interes drzavljanov? In to se ponavlja in ponavlja....
staridida
02. 03. 2018 16.09
-2