Gospodarstvo

Vlada pred odločitvijo o prodaji banke NLB

Ljubljana, 07. 06. 2017 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada bo v četrtek kot skupščina SDH odločala o usodi lastniške strukture NLB, saj ji je odločanje o tem minuli teden prepustil nadzorni svet SDH. Vlada ima pred seboj več možnosti, najbolj verjetna je ta, da bo predlagani cenovni razpon za delnico NLB zavrnila in prodaji pod trenutnimi pogoji ne bo prižgala zelene luči. Tudi DeSUS je dokončno odrekel podporo prodaji NLB pod trenutnimi pogoji.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je ocenil, da cenovni razpon za delnico NLB, ki ga je po preverbi interesa med potencialnimi vlagatelji postavila uprava SDH, ni ustrezen in odločitev o tem prepustil vladi. Glede na izjave koalicijskih partneric se država za prodajo vendarle ne bo odločila.

"O tem bomo v četrtek odločali na vladi, potem ko se bomo pred tem še enkrat seznanili s stališči predstavnikov SDH in z vsemi strokovnimi razlogi za in proti prodaji," je danes ob robu odprtja informacijske pisarne za občane na Vrhniki dejal premier Miro Cerar. Želi si, da bo odločitev vlade o tem enotna.

Banka NLB
Banka NLB FOTO: Damjan Žibert

Premier se zaveda, da ima država na eni strani zaveze do Evropske komisije, na drugi pa interes davkoplačevalcev, ki so banko konec leta 2013 dokapitalizirali. Morali bomo ustrezno pretehtati razloge in sprejeti odločitev: "Ta bo zelo jasna in za njo bomo morali stati doma in širše."

Cerar je znova poudaril, da je državo "v ta težak položaj pripeljala prejšnja vlada, ki je sprejela zavezo o prodaji banke". Sam je "ne bi nikoli sprejel in tudi SMC je na stališču, da Slovenija potrebuje močno sistemsko banko".

Predstavnikom bank se zdi takšen scenarij razumljiv, saj so se razmere od takrat, ko je država glede NLB dala zaveze Evropski komisiji, močno spremenile. Kot je ob robu današnje bančne konference v Ljubljani dejal direktor Združenja bank Slovenije France Arhar, so se "spremenili pogoji doma in v tujini, najbolj pa z novo denarno politiko sredi leta 2014, ki jo je Evropska centralna banka začela voditi eno leto po podpisu tega dokumenta".

Arhar je ocenil, da bi morala država v vsem tem času s komisijo ponovno ovrednotiti zaveze in se dogovoriti drugačne pogoje. "To bi moralo biti že narejeno," je dodal. V vsakem primeru pa bi moralo biti to, kdaj prodaja, tajno. "Ko trgi vedo, da morate nekaj prodati, morate spustiti ceno. To je prodaja v stiski, kar bi morala vedeti tudi Evropska komisija," je ugotavljal.

Po njegovih besedah in še mnenju nekaterih bi morala Slovenija v nova pogajanja s komisijo. Tudi zato, ker imamo z moralnega vidika moč na svoji strani, saj nam nihče ni dal finančne pomoči, je dodal Arhar. A ključno pri tem je, da država ve, kaj želi.

Kot je namreč ponazorila Stanislava Zadravec Caprirolo iz Banke Slovenije, tudi nekdanja viceguvernerka in nadzornica NLB, je treba za kakršnokoli uspešno dogovarjanje imeti zelo jasno strategijo, kaj želimo sploh doseči, ter jasne argumente, ki takšno strategijo podpirajo.

DeSUS dokončno odrekel podporo prodaji NLB pod trenutnimi pogoji

DeSUS je danes dokončno odrekel podporo prodaji NLB pod trenutnimi pogoji, je povedal prvak stranke Karl Erjavec. Kot je dejal, ne prevzema odgovornosti za to, da bi banko prodali pod ceno. Ob tem je zavrnil očitke, da bi prodajo zavračali, ker bi se hoteli okoristiti. "Če bi bil NLB bankomat za DeSUS, bi bile pokojnine bistveno višje," je dejal.

Erjavec je po štiriurni klavzuri stranke na Brdu pri Kranju pojasnil, da so obsežno razpravljali o aktualnih zadevah, kot so prodaja NLB, drugi tir, zdravstvena reforma in demografski sklad. Prav tako so spregovorili o pripravah na parlamentarne in lokalne volitve prihodnje leto.

Tako so danes dokončno odločili, da prodaje NLB pod trenutnimi pogoji ne podprejo. Erjavec predvideva, da bo odločitev na vladi sprejeta soglasno, nato pa se nadeja pogajanj na najvišji ravni z Evropsko komisijo. Po njegovem mnenju bi moral pogovor potekati na ravni predsednika komisije in predsednika vlade.

Erjavec je v zvezi s tem še poudaril, da tudi njega zanima, ali so davkoplačevalci v dokapitalizacijo NLB vložili ustrezno vsoto denarja. V zvezi s tem se sicer obeta razprava na parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Verbena
08. 06. 2017 18.25
Sploh ni najbrž nikoli bilo resnega interesa za prodajo te največje , najslabše vodene banke , ki je menda sistemskega pomena za državo ... če imamo banko v katero vsake toliko časa vlagamo denar , namesto , da bi banka z ugodnimi krediti pomagala ljudem , potem take banke ne rabimo ... dovolj žalostno , da danes sestavljata vlado dve stranki , ki sta pred leti pokimali za prodajo v letu 2017 ... mogoče se je Desusu in SD zdel ta čas tako daleč ... a čas teče in potrebno je izpolnjevat zavezo , čeprav je stihijsko dana !! ... Cerar od tebe pa ni niti malo lepo , da se nenehno zgovarjaš na Bratuškovo , me zanima kaj bi ti naredil takrat ... ubogal evropske birokrate ali , tako kot znaš , kadar se nakuhaš , žugal z iztegnjenim prstom in povzdignil glas ... no , takšnega te vidim takrat , kadar ne gre po tvojih načrtih , ki pa resnici na ljubo nikoli ne zajemajo vseh ljudi ...
Transformerji
08. 06. 2017 17.46
Jasno, da je tudi Khorel proti - na naslednjih volitvah bo pristal v opoziciji. Suzaj, dokler se da!
Transformerji
08. 06. 2017 17.54
VSEZNALECno1
08. 06. 2017 15.53
ah dejmo rajš več krast......
staridida
08. 06. 2017 13.00
+3
NLB-bankomat za levake se ne sme prodat-tako bo sklenila vlada...
Adolph
07. 06. 2017 17.34
+5
Ne vem kaksna je ponudba,ali vse kar je vec kot en Euro,je vkraj vrzen denar.. . . . . .
HrvatHR
07. 06. 2017 17.27
+2
Vemo kaj je napravila hrvatom. Vzela im novac in ga nikdar ni vrnula.
DonDonDan
07. 06. 2017 21.40
+10
Pa Bosancem tut. Pa slovencem preko davkoplačevalskega mehanizma tut !!!!!