Gospodarstvo

Poslanci za referendum o drugem tiru izglasovali 24. september, Vili Kovačič napovedal, da bo datum izpodbijal

Ljubljana, 04. 07. 2017 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada je sprejela predlog odloka o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača - Koper. Poslanci so s 50 glasovi za in 18 proti za datum referenduma določili 24. september. Pobudnik referenduma Vili Kovačič pa je že napovedal izpodbijanje datuma na ustavnem sodišču.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Referendum o drugem tiru - 24. septembra ali 12. novembra?
    02:07
    Iz SVETA: Referendum o drugem tiru - 24. septembra ali 12. novembra?
  • Iz 24UR: Izpodbijanje datuma
    01:34
    Iz 24UR: Izpodbijanje datuma
Vili Kovačič
Vili Kovačič FOTO: POP TV

Poslanci so na izredni seji DZ s 50 glasovi za in 18 proti podprli predlog odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor ter za datum referenduma o zakonu o drugem tiru določili 24. september.

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič pa je že napovedal izpodbijanje datuma referenduma na ustavnem sodišču. Predlogu so nasprotovale tudi vse opozicijske stranke, ki so menile, da bi moral biti referendum izveden na isti dan kot predsedniške volitve.

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič je razočaran nad odločitvijo DZ, da referendum o zakonu o drugem tiru razpiše za 24. september in ne hkrati s predsedniškimi volitvami. Vendar pa delo civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo s tem ni končano, saj bo na ustavnem sodišču izpodbijal datum referenduma.

Zahtevo za začasno zadržanje odloka o razpisu referenduma o zakonu o drugem tiru bodo pobudniki referenduma po Kovačičevi napovedi v sredo nesli na ustavno sodišče in pozvali, "naj prednostno ukrepajo". Računajo na ponovno odločanje o datumu referenduma v DZ. Več podrobnosti pa bo Kovačič predstavil v sredo dopoldne.

Kovačiču se zdi sporno, da bo začetek kampanje sredi parlamentarnih počitnic. "To je nedopustno in diskriminatorno do tistih, ki želijo v kampanji sodelovati ali biti kakorkoli udeleženi in pomagati," je dodal.

Odlok je po njegovih besedah vezan tudi na odločanje o "diskriminatornem ravnanju ministrstva za obrambo do Sindikata vojakov Slovenije", ki še ni končano. Po prepričanju civilne iniciative, se v DZ sploh ne bi smelo odločati o datumu referenduma, dokler ta postopek ni zaključen.

Kovačič je v začetku junija namreč vložil ustavno pobudo za presojo po njegovi oceni neustavne poteze obrambne ministrice Andreje Katič "glede zastraševanja sindikata vojakov pri aktivnostih za zbiranje podpisov za referendum".

Kot je tedaj opozoril pobudnik referenduma, je neskladje z ustavo nastalo z dopisom obrambnega ministrstva, ki je bil posredovan Sindikatu vojakov Slovenije. Sindikat je maja napovedal, da bodo aktivno pomagali pri zbiranju referendumskih podpisov, a so aktivnosti po dopisu ministrstva ustavili.

Poslanci so bili glede predloga, da se referendum izvede 24. septembra, razdeljeni

Vlada RS je sicer na današnji dopisni seji sprejela mnenje o predlogu Odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača - Koper.

Vlada podpira predlog, da bi bil referendum o drugem tiru 24. septembra.
Vlada podpira predlog, da bi bil referendum o drugem tiru 24. septembra. FOTO: POP TV

Dodali so še, da vlada intenzivno vodi aktivnosti za izvedbo projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača - Koper, ki je eden najpomembnejših projektov za nadaljnji gospodarski razvoj Republike Slovenije.

"V letu 2016 je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje. 23. junija 2017 je Evropska komisija Republiki Sloveniji za izvedbo pripravljalnih del ter dodatna geološka in arheološka raziskovanja odobrila 44,3 milijona evrov nepovratnih sredstev. Javni razpis za izbiro izvajalca pripravljalnih del bo objavljen avgusta 2017. Vlada načrtuje začetek pripravljalnih del v novembru 2017. Že v juliju 2017 bo družba 2TDK vložila novo prijavo na tako imenovani CEF blending razpis za evropska sredstva. V pripravi je tudi dokumentacija za Evropsko investicijsko banko, ki bo pred odobritvijo posojila opravila skrben finančni pregled projekta," so še zapisali.

Poslanci so na izredni seji odločali o predlogu odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, da se referendum o zakonu o drugem tiru izvede 24. septembra. Po pričakovanjih sta bili koalicija in opozicija glede predloga razdeljeni, koalicija ga je podpirala, opozicija pa meni, da bi moral biti referendum izveden na dan predsedniških volitev.

Zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper je minuli torek v DZ vložil pobudnik referenduma Vili Kovačič, pristojni parlamentarni odbor pa je v petek poslancem sklenil predlagati, naj se referendum izvede zadnjo septembrsko nedeljo.

Poslance je ob začetku današnje izredne seje nagovoril infrastrukturni minister Peter Gašperšič, ki je izpostavil, da tako vlada kot ministrstvo spoštujeta voljo državljanov, ki so podali pobudo za razpis referenduma, si pa želijo, da se za izvede čim prej, saj se lahko na ta način vse moči usmerijo v izvedbo projekta.

Ponovil je, da je vlada pri projektu zastavila jasno finančno konstrukcijo, vire financiranja, prav tako ima ocenjeno investicijsko vrednost, ki znaša nekaj manj kot milijardo evrov. Minister je dodal, da ima projekt pridobljena vsa soglasja in je tehnično pripravljen za začetek gradnje.

Igor Zorčič (SMC) je v predstavitvi stališča poslanske skupine izpostavil, da je drugi tir postal stalnica v razpravah in odločanjih na sejah DZ. Po številnih izrednih in nujnih sejah ter celo interpelaciji ministra Gašperšiča, ki se mu je očitalo, da zavlačuje z drugim tirom, je prevladalo vsaj mnenje, da drugi tir potrebujemo, je dejal in dodal, da tako vsaj trdijo vse stranke, ravnajo pa vsaka drugače.

Zorčič je ponovil, da ne gre za projekt ene vlade temveč za projekt več vlad. Vlada Mira Cerarja ga nadaljujejo od tam, kjer že nekaj časa stoji, je še poudaril.

Podporo predlogu odbora so odrekli v SDS. Po besedah poslanca Ljuba Žnidarja se bodo morali s strokovno temo kot je drugi tir zdaj ukvarjati državljani, kar se v Sloveniji še ni zgodilo. Gre za jasen znak, da je politika projekt vzela v svoje roke, namesto da bi ga prepustila stroki.

Opozicija in stroka opozarjata, da je takšno vodenje projekta nesprejemljivo, je še dejal Žnidar in dodal, da za noben projekt v preteklosti nismo ustanavljali novih družb. Če bi ustanovili družbo za vsakih 27 kilometrov železniške proge bi jih imeli zdaj 60, je dodal. V SDS so za datum referenduma predlagali 12. november.

V koalicijskih DeSUS in SD so predlogu odbora napovedali podporo, pri čemer sta obe poslanski skupini izpostavili potrebo po čimprejšnji izvedbi referenduma.

Kot je pojasnila poslanka Marjana Kotnik Poropat (DeSUS), predlagatelji referenduma želijo razpis referenduma na dan predsedniških volitev, pri čemer se sklicujejo na dejstvo, da bi se na ta način izognili stroškom. Že samo dejstvo, da so zahtevali referendum, po njenem mnenju pomeni, da so se zavestno odločili državi povzročati dodatne stroške.

Jan Škoberne (SD) je menil, da je glede na dejstvo, da obstaja skupno strinjanje, da drugi tir nujno potrebujemo, racionalno in prav, da volivcem čim prej omogočijo, da se odločijo, ali podpirajo projekt vlade. Pri tem je dodal, da morajo tudi tisti, ki projekt vodijo na čelu z ministrstvom, vedeti, ali potrebujejo rezervne scenarije.

Podobno kot SDS so tudi ostale opozicijske stranke glasovale proti predlogu in izpostavljale, da bi bilo ceneje, če bi referendum izvedli istočasno s predsedniškimi volitvami.

Matej T. Vatovec (Levica) je dejal, da se državljani sprašujejo, zakaj vlada varčuje na vseh področjih, noče pa prihraniti teh treh milijonov evrov pri referendumu. Ponovil je, da je po mnenju Levice z vladnim projektom nekaj močno narobe in ga na način, kakršnega predvideva vlada, ni mogoče narediti. Če že, bomo zanj odšteli več kot bomo od njega pridobili, je dodal.

Tudi v NSi po besedah Zvonka Laha nasprotujejo vladnemu zakonu o drugem tiru. Izpostavil je, da v stranki sicer podpirajo čimprejšnjo gradnjo, vendar ne na način, ki ga predvideva vlada. Vladni zakon je treba po njegovem mnenju razveljaviti, nato pa je treba poiskati nove variante, ki bodo boljše.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev po besedah Bojana Dobovška prav tako menijo, da bi z razpisom referenduma na dan predsedniških volitev prihranili denar za druge projekte. Ponovil je, da zakonu v poslanski skupini nasprotujejo. "Figurativno se projekt gradi s krampom in lopato, ne pa z zakonom," je dejal Dobovšek.

Še pred sejo DZ je mnenje o predlogu odbora DZ za infrastrukturo na dopisni seji sprejela vlada. Kot so sporočili, si vlada želi, da se izvajanje projekta v celoti čim prej nadaljuje, zato predlog podpirajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
08. 07. 2017 10.35
VSE BOLJ SE MI DOZDEVA, DA JE TO JANŠEV, DOMOBRANSKI NAPAD.
proletarec1
08. 07. 2017 10.23
KDO PA JE TA KOVAČIČ, DA LAHKO IZPODBIJA USTAVO??????
Transformerji
07. 07. 2017 12.52
Vse skupaj je čisto prava, večletna slovenska komedija, ki se odvija še od osamosvojitve naprej, ne glede na to, kaj beremo in gledamo. Ponovno bomo zapravili denar za referendum, ki bi lahko bil istočasno kot predsedniške volitve (apmak ne, mi smo levi in desni, pravijo politiki!). Kar se tiče 2. tira, pa levi pravijo, da delajo še naprej tako, kot so načrtovali. Torej tlakujejo pot novi vladi, ki bo desna, pa se bo še naprej kradlo. Sestaviti koalicijo pa ne bo noben problem - kajti vsi bodo hoteli biti pri koritu denarja za 2. tir.!!!!
staridida
06. 07. 2017 13.56
+2
Če ne bo referindum skupaj s predsedniškimi volitvami, ga mora plačat osebno Brglez...
aligator14
07. 07. 2017 09.18
-2
Ker ne bo uspel ga bosta plačala JJ in Vili...
resort
05. 07. 2017 13.05
+2
Le kdo je ta Vili ? Kdo ga "vzgaja" in kdo financira njegove izlete v "godljo". In kje je bil do sedaj vseh 20 let od kar se govori - le govori, o drugem tiru.
aligator14
05. 07. 2017 12.44
+4
Upam, da bodo referendum ob neuspehu zaračunali predlagatelju.
Darko32
05. 07. 2017 12.43
-2
Javna skrivnost je to, da so izglasovali poslanci CERARJA, RJAVCA in ŽIDANA izključno zato, da bi referendum padel, saj računajo, da ljudje nebodo šli na volišče in bodo dovolili krajo. Računajo na to, da se ljudje ta dan nebodo udeležili in bo udeležba izredno slaba. Sočasno pa bodo v prihodnjih tednih agitirali svojo odločitev z vsem živim. Ljudje pa bodo v tem prieru se množično udeležili in te barabe, k iso sodelovali v tihem državnem udaru odstranili in vrgli na smetišče zgodovine.
tedoVV2HCmedo
05. 07. 2017 10.38
-5
Da napišem še enkrat, kar se mi je včeraj zbrisalo: Ta referendum je odličen način, da damo Serarju nezaupnico. Zato pojdimo vsi na volišča in ga pošljimo v p. m. !
prašek
05. 07. 2017 10.58
+3
srebrnibreg
05. 07. 2017 12.24
+3
Tja lahko greste vi Seratorji kateri ste uničevalci naše domovine in našega gospodarstva ter poštenih in zavednih Slovencev.
CIGU MIGU
05. 07. 2017 10.12
+0
vili jaz ti predlagam da pohitiš ker cerarini že brusi krampe in lopate za delovno akcijo..očistimo slovenijo,,
Fu Manchu
05. 07. 2017 09.28
+7
najbolj zanimivo pri tej stvari je to, da se za nas davkoplačevalce kar naenkrat borijo največji lopovi, tisti, ki so bili na oblasti, ko se je največ kradlo in so te kraje tudi sami omogočili in seveda niso pozabili primakniti tudi svoje sklede. in sedaj za te kraje obtožujejo vlado, ki jo sestavljajo ljudje, ki so takrat še malodane gulili šolske klopi. vsi vemo, da se bo kradlo tako kot se je pri vsakem projektu do sedaj. pobudnikom referenduma gre samo v nos, da ne bodo oni tisti, ki bodo polnili mošnjičke. to je spet en način nabiranja političnih točk, ker vedo, da bodo tokrat njihove malhe, ki so kot jama brez dna ostale prazne. nekak več ne padam na te trike.
Verbena
05. 07. 2017 09.23
+4
Navsezadnje je povsem vseeno kdaj je razpisan referendum , važno , da je v zakonskih okvirih ... se pa danes zopet sprašujem kaj so delali naši politiki vseh 26 let samostojnosti ... vozijo vlaki , ki so za v muzej , človek bi pričakoval , da če se vsede na en IC ali ICS , da bo to nekaj udobnega , ker je tudi cena zasoljena ... tako pa ropota , da se še pogovarjati ne moreš s sosedom ... samo to lahko rečem ... presrečni vsi , ki so se šli in se gredo politiko , kajti enih tako razumevajočih , strpnih ljudi , ki jim potem vladajo , si želi vsak politik ... predvsem pa ne razumem volivcev , ki ljudi spravijo do oblasti potem pa nikoli ne zahtevajo od teh ljudi izpolnitev danih obljub ... menda so jih volivci obkrožili zaradi njih ali kako že to gre .... ampak mi imamo, kot opažam ene svečkarje , jaz pa dodajam , da imamo na drugi strani še štangarje , to so tisti ljudje , ki nekomu držijo štango pri opravljanju njegovega dela ....vrag je , ker to delo ni tisto pravo , gre za nespoštovanje do vseh ljudi , ampak, če eni to odobravajo , potem naj bo tako ...aja, pa tudi iz druge svetovne vojne še moramo zlezit , ni vrag , da nam bo 1x uspelo ....
s28676s
05. 07. 2017 09.20
+4
Kdo plačuje in daje ukaze temu penzjonistu? A mu je dougcajt u domi?
resort
05. 07. 2017 13.09
+0
Domnevno tisti, ki so najbolj zafurali to našo še vedno lepo deželico.
sinhron
05. 07. 2017 09.06
+2
Ta referendum je predvolilno merjenje moči desnice in opozicijskih političnih skupin , pa lahko oni tolmačijo to kakor želijo in kot tak je čisto zapravljanje davkoplačevalskega denarja in zaviranje napredka države !
Uporabnik1152447
05. 07. 2017 11.19
Denar samo kroži, se ne zapravi. Zaradi tega, ker se iz državnega računa plača tistih par ljudi, ki delajo na volilnih mestih, nam ne bo hudega. Drugače je, če najameš tujo firmo, da ti zgradi miljonski projekt. V tem primeru gre denar v tujino, v primeru referenduma si pa žepe upravičeno napolnijo tisti, ki omogočijo pogoje, da se referendum lahko pošteno izvede.
CyberWorm90
05. 07. 2017 09.03
+3
ni wažno če bojo ukradli par 100 miljončkou : )) glawno da so naši : )))
Ales Ny
05. 07. 2017 08.53
+4
Vili naj plača referendum !!!
brezstrahu
05. 07. 2017 08.54
-1
Ti boš pa kraje Mramorja? Ali pa krade kot on v JS.
CrushLow
05. 07. 2017 08.51
+4
da ne boste pozabili stroske referenduma vkalkulirat v strosek izgradnje ....
brezstrahu
05. 07. 2017 08.14
-15
Rdeči podporniki leve mafije točno vedo, da ta njihova lopovska vlada nima nobene podpore in zato se zavedajo da jih bo narod povozil na referendumu.
schrodingerScat
05. 07. 2017 08.29
+5
veliko sreče in užitkov ob izpolnjevanju lističa. da vam le že kar na volišču ne pride.
METKA102
05. 07. 2017 08.06
+11
Meni je žal, da se s tem ukvarja starec, namesto mladcev, ki bodo doživeli in živeli takrat, ko bo vlak vozil po novih tirih.
brezstrahu
05. 07. 2017 08.08
-10
Zakaj pa se potem namesto tvojih otrok oglašaš ti ?
schrodingerScat
05. 07. 2017 08.30
+2
ne bo tirov, bodo ta pravi poskrbeli, da bo njihov kar levitiral
Verbena
05. 07. 2017 09.26
+0
METKA , zakaj starec ....mogoče je pa človek razočaran nad delovanjem te države , mladim se pa nekako vse skupaj svira ... verjemi , da ob pogledu teh 26 let nazaj tudi jaz nimam biti na kaj ponosna , kar se tiče odločitev naših politikov , pa takrat na začetku države in na začetku svoje polnoletnosti , sem tako verjela v poštenost in zdravo pamet ...
marmilan
05. 07. 2017 05.31
+12
Toti Vili se naj raje briga za penzije upokojencev in ne svečkar za tega puklavca in njegov jaz.
Robertinhox
05. 07. 2017 08.01
-8
ti se brigaj puhloglavec, rajši bi plačo enkrat več pol pa jamro kak kradejo
endrug
05. 07. 2017 00.12
-2
Sem levičar, a bom šel na referendum in volil proti vladi. Ker je nesposobna. A to ne pomeni, da sem za Janšo.
mi23
05. 07. 2017 02.59
-6
Ka pa mislis
05. 07. 2017 08.17
+6
Ce levi je itak normalno da sibproti vladi. Saj ta vlada nima nc levega
trdovrat
05. 07. 2017 08.20
-3
Čeprav se svečkarjev in njihovih podpornikov izogibam v velikem loku, sem proti tej megakraji , pod pretvezo "drugi tir"! Sem pa že napisal in bom še enkrat, pozivam kakšne mlade za akcijo zapiranja Luke Koper!