Gospodarstvo

Mačkošek: Pričakujem, da bo javni sektor z uspešnim izvozom svojega znanja preživel nas, ki bomo zaprli industrijo

Hrastnik, 02. 12. 2014 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab/STA/U.Z.
Komentarji
638

30 podjetij ter 11 panožnih in podjetniških sindikatov se je podpisalo pod peticijo proti dodatnim obremenitvam podjetij z dovoljenji za izpuščanje toplogrednih plinov in drugih energetsko intenzivnih podjetij.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je predsedniku vlade in trem pristojnim ministrom vročila peticijo proti dodatnim obremenitvam podjetij z dovoljenji za izpuščanje toplogrednih plinov in drugih energetsko intenzivnih podjetij. Pod njo so se podpisali predstavniki 30 podjetij ter 11 panožnih in podjetniških sindikatov.

Podpisniki od premierja Mira Cerarja ter od ministrov za finance in za gospodarstvo Dušana Mramorja, za infrastrukturo Petra Gašperšiča ter za okolje in prostor Irene Majcen zahtevajo, da se vse predvidene dodatne obremenitve energentov, ki naj bi jih s prihodnjim letom dobila podjetja z dovoljenji za izpuščanje toplogrednih plinov, nemudoma umaknejo iz potekajočih postopkov.

S podpisom peticije so se "podpisniki odločno uprli predvidenim 30 milijonov evrov vrednim dodatnim dajatvam, ki jih načrtuje vlada z naslova plačila CO2 dajatve, ob tem pa tem podjetjem grozijo še višji prispevki za učinkovito rabo energijo in obnovljive vire energije", so navedli v GZS.

Steklarna Hrastnik
Steklarna Hrastnik FOTO: Steklarna Hrastnik

Delovanje vlade so označili kot gospodarsko in socialno nevzdržno in nesprejemljivo ravnanje, ki z namenom kratkotrajnega polnjenja državnega proračuna in z visokimi obremenitvami majhnega števila podjetij resno ogroža delovna mesta, plače zaposlenih, dele proizvodnje in celotna podjetja, so zapisali.

Pod peticijo so se podpisali družbe Salonit Anhovo, Lafarge Cement, družbe Taluma, IGM, Acroni, Vipap Videm, Količevo karton, Cinkarna Celje, Steklarna Hrastnik, Papirnica Vevče, Štore Steel, Goričane, Impol 2000, Paloma, Belinka Perkemija, Wienerberger opekarna Ormož, Julon, Lek, Goriške opekarne, Radeče papir Nova, Calcit, Ursa Slovenija, TKI, Perutnina Ptuj, Svilanit, Lepenka trgovina in Mitol. Ti so med drugim spomnili, da industrijski izpusti toplogrednih plinov v Sloveniji danes predstavljajo 14 odstotkov vseh. V primerjavi z izhodiščnim letom 1986 so se zmanjšali za polovico, medtem ko je na primer promet svoj delež izpustov CO2 v tem času povečal za 200 odstotkov. Vsa našteta podjetja pa so v izboljšanje energetske učinkovitosti vložila milijone evrov, so izpostavili.

Ustrezne spremembe uredbe o okoljski dajatvi za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida pripravljajo na ministrstvu za okolje in prostor. Kot so sporočili, jih bodo v javno obravnavo posredovali konec tega tedna, po predlogu pa se bo okoljska dajatev obračunala v višini 30 odstotkov zneska na enoto obremenitve okolja z emisijo ogljikovega dioksida pod pogojem, da je upravljavec naprave za rabo tega goriva plačal vsaj najnižjo davčno stopnjo, ki je predpisana z EU zakonodajo.

Uvedba dodatne okoljske dajatve za onesnaževanje zraka z emisijo CO2 bi poleg vključenosti podjetij v shemo sistema trgovanja z izpusti po njihovem pomenila dodatno obdavčitev iste zadeve in skupine podjetij, kar je unikum v EU. Ob tem priznavajo, da so cene energentov v Sloveniji in v EU zgodovinsko nizke, razen pri zemeljskem plinu, kjer so v Sloveniji v povprečju višje kot povprečje EU, a poudarjajo, da so se obdavčitve energentov v Sloveniji od leta 2010 enormno zvišale.

Predsednik GZS Samo Hribar Milič je v naknadni izjavi izpostavil, da so predvidene dodatne obremenitve usmerjene na del gospodarstva, ki predstavlja gonilno silo, saj je izvozno usmerjeno, ima visoko dodano vrednost in multiplikativne učinke. Ob tem je izrazil razočaranje nad iztekom pogajanj vlade s sindikati javnega sektorja, "ki niso prinesla ključnih sprememb". Prav to popuščanje naj bi plačala podjetja, obremenjena s CO2 dajatvami. Prvi mož GZS je ocenil, da je delovanje vlade kratkovidno. Prepričan je, da težav Slovenije ne more rešiti povečevanje obremenitev tega dela gospodarstva, temveč le njegovo razbremenjevanje. Poleg tega v predvidenem dodatnem obremenjevanju vidi slab signal potencialnim vlagateljem, saj da Slovenijo prikazuje kot državo z nestabilnim in premalo konkurenčnim poslovnim okoljem.

"Pod takšnimi pogoji ne bomo več vlagali v Slovenijo"

Med podpisniki peticije je tudi Steklarna Hrastnik, od koder so sporočili, da bodo državi za okoljske dajatve na goriva letos plačali 128.901 evrov. Z uvedbo dodatnih in povišanjem obstoječih okoljskih dajatev na goriva pa bo, če bo vlada uresničila svoje napovedi, naslednje leto po najslabšem scenariju steklarna plačala 1.130.053 evrov okoljskih dajatev, ali četrtino dobička, načrtovanega za letošnje leto.

V letošnjem letu bo Steklarna Hrastnik za plačilo energentov namenila 8,5 milijonov evrov, za leto 2015 pa bodo stroški energentov dosegli 9,7 milijonov evrov, kar skupaj z novimi okoljskimi dajatvami dvigne obstoječi strošek za energente za 12 odstotkov. Pri tem je treba poudariti, da je cena zemeljskega plina v Sloveniji med najvišjimi v Evropi, prav tako tudi višina okoljskih dajatev, pravijo v steklarni.

"Dvig okoljskih dajatev za približno enajstkrat pomeni ohromitev naše konkurenčnosti. Večina slovenskega gospodarstva je izvozno usmerjenega. Tudi mi izvozimo 97 odstotkov naše proizvodnje in se zato za kruh borimo z ostrimi globalnimi tekmeci. Kako naj bomo konkurenčni in kako naj ustvarimo dovolj, da bomo lahko vlagali nazaj v podjetje, če država v naš nahrbtnik ne nalaga kamenčkov, temveč velikanske skale?" se sprašuje Andrej Božič, generalni direktor Steklarne Hrastnik. "Pod takšnimi pogoji je vprašljiva izvedba našega naslednjega investicijskega cikla v Sloveniji. Delno pa so tudi ogrožena delavna mesta v Sloveniji."

V steklarni še pravijo, da so v zadnjih letih veliko vlagali v zniževanje svojih vplivov na okolje in okoljske izboljšave: "V zadnjem letu je znižala porabo vode za 55 odstotkov, emisije NOx za 75 odstotkov, izpuste prašnih delcev za 35 odstotkov in izpuste CO2 za nekaj manj kot 30 odstotkov." Z novo naložbo v enoti, kjer proizvajajo specialne steklenice, pa so kljub povečani proizvodnji znižali porabo energije za dodatnih 20 odstotkov.

Za dajatve več kot znaša dobiček

V družbi Štore Steel ocenjujejo, da bi jih nove dajatve na letno stale okoli 600.000 evrov, pravi direktor Marjan Mačkošek. Gre za znesek, ki bi presegel njihov letni dobiček.

V takih pogojih podjetja ne morejo poslovati. Po izračunih pomenijo višje dajatve za naše podjetje dodatno breme v višini 600.000 evrov, kar je več kot načrtovani dobiček v letošnjem letu. Marjan Mačkošek, glavni direktor Štore Steel

Mačkošek ocenjuje, da gre za izjemno škodljiv signal slovenskemu gospodarstvu: "To pomeni, da bodo prisilili lastnike, da bodo začeli drugače razmišljati o razvoju in perspektivah podjetja na dolgi rok. Omejili bodo investicije in ugotovili, da se v Sloveniji ne splača investirati, ker tukaj vlada sovražno okolje za podjetja." Najhitrejše reakcije je pričakovati v podjetjih s tujimi lastniki.

Tudi Mačkošek meni, da država zgolj išče načine, da bi prerazporejala sredstva in zadovoljila apetite lobijev in drugih interesnih skupin: "V Nemčiji takšnih dajatev ne poznajo. Posebnega prispevka za zeleno energijo nimajo, za ta namen je prebivalstvo enakomerno obremenjeno, pri nas pa se želi vse zvaliti na industrijo, ki se jo s tem postavlja v slabši položaj s konkurenco."

Mačkošek še pravi, da so gospodarstveniki pristojne opozarjali že dovolj, tudi na to, da se sprejemajo stvari, za katere se po dodatnem preverjanju izkaže, da niso bile medresorsko usklajene, a se ne zgodi nič. "Se pa zgodi to, kar se je včeraj, da je javni sektor zmagal. Pričakujem, da bo zdaj ta javni sektor vsem zagotavljal vir preživetja - da bo uspešno izvažal svoje znanje in storitve ter napajal tudi nas, ki bomo morali industrijo zapreti," še meni.

GZS je protestno zapustila pogajanja o socialnem sporazumu

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je odločitev GZS obžalovala. "GZS ima to pravico, nihče ni v pogajanjih pod prisilo. Je pa to škoda," pa je ocenil predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Iz GZS so še sporočili, da upravni odbor ugotavlja, da se je vlada praktično odrekla varčevanju v javnem sektorju, saj je od predvidenih 127 milijonov evrov izpogajala le 20 milijonov evrov. Po drugi strani pa vztraja na več kot 100 milijonih evrov dodatnih obremenitev, predvsem gospodarstva, kar ogroža številna delovna mesta v gospodarstvu, odganja potencialne investitorje stran od Slovenije, spodbuja investitorje, da preselijo proizvodnjo iz Slovenije v tujino, in celo ogroža obstoj nekaterih tovarn, so sporočili. Poleg tega so predstavniki vlade v zadnjih tednih resno opozarjali na hude posledice, v kolikor ne bodo izpolnili zavez o proračunskem primanjkljaju v letu 2015, nato pa so ga včeraj s kompromisnim dogovorom s sindikati javnega sektorja sami resno ogrozili. Vse to se dogaja v razmerah, ko je v javnem sektorju danes 3.400 zaposlenih uslužbencev več kot v začetku krize leta 2008, po podatkih Sursa pa je v pravnih osebah, ki se pretežno financirajo iz javnih blagajn, celo 11.600 več zaposlenih; po drugi strani je v tem času v gospodarstvu več kot 90.000 manj zaposlenih.

"V takšnih razmerah na GZS ocenjujemo, da dokler vlada ne umakne vseh napovedanih dodatnih obremenitev gospodarstva, ni več nikakršnih razlogov za nadaljevanje pogajanj o socialnem sporazumu za gospodarsko rast in nova delovna mesta," so še zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (638)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
06. 12. 2014 21.42
+4
Janković v LJ povečal prodajo burek in kebap, tako da gospodarstvo se zaganja !!!!!!!!!!
gongash
05. 12. 2014 02.00
+5
sloveniji vlada BIROKRACIJA, selite proizvodnjo in prosperirajte, ne dajte se parazitom
POVOJ
04. 12. 2014 11.43
+19
Kje lahko glasujem, da pride TROJKA v Slovenijo. Razmere so nevzdržne. Ne vem, kaj dajejo v LJ ljudem za jest in pit, da so tako pametni.
funi
04. 12. 2014 07.41
+14
Nezaslišano,v financah berem trgu nepremičnin,te bodo blokirane zaradi državnih uslužbencev kateri niso uredili postopka za pridobitev energetskih izkaznic.Vlada kaj čakaš to je razlog za znižanje dohodka vpletenim,ne pa da nas farbate z gasilci in zdravniki.JU ima preveč zaposlenih tako da delo prelagajo eden na drugega,ko zagusti pa lepo na bolniško
eFranjo
03. 12. 2014 19.02
+15
to je najbolj perspektiven javni sektor, sama produktivnost ga je. menda kot tak ja ne more propast
BioUm
03. 12. 2014 16.09
+8
Toplek naj takoj vrne denar, ki ga je celo delovno obdobje v Talumu pobiral skozi provizije, vsem, ki so kakorkoli sodelovali s Talumom (od šoferjev do kupcev). Naj pokličejo Topleka na pomoč! Lahko pa da je Toplekov načrt kupiti Talum z nakradenim denarjem seveda pod smešno nizki ceni iz Stečaja. Rešitev se torej imenuje Toplek. Toplek naj vrne prisvojen denar od vseh provizij. Po oceni je NEZAKONITO prisvojenega nekje okli 1 milijardo €! Direktor v državnem podjetju za direktorsko delo dobiva izjemno lepo plačo. Provizije mu ne pripadajo! Če pa si je izposloval takšno managersko pogodbo, je potrebno pregledati tudi ravnanje Nadzornega sveta te družbe. Koliko so potem dobil, in kaj, oni? Imena so razvidna skupčinskih sej Taluma. Preiščite že Toplekovo vlogo v Talumu. Po kazenskem zakoniku je to kaznivo dejanje po 257 ali 259 členu Kazenskega zakonika, saj je grobo zlorabljena poslovodna funkcija.
Flenca
03. 12. 2014 12.25
+32
Javni sektor bi moral ostati kakšen mesec brez plače pa bi videli kako to zgleda ,ne pa da majo redne plače .Če človek to doživi lahko o tem razpravlja.
ROMELS
03. 12. 2014 11.46
+7
Zato so pa skrili janeza, da ga lahko še naprej serjejo bi rekel radio ga-ga
Enmajstr
03. 12. 2014 11.44
+12
država samo pobira, namesto da bi se začeli usklajevat na drugačne načine, z dialogom, bolje da se v gospodarstvu s kakšnim viškom dvignejo najnižje plače, kot pa da vse direktno pobere država. s tem bi pridobili vsi, podjetja zadovoljnejše zaposlene, zaposleni večje plače, država pa večjo potrošnjo. ti naši poslanci res ne znajo matematike dlje kot 1+1, imamo najdražje gorivo, namesto, da bi spustili trošarine, imeli najcenejše gorivo, s tem bi tranzit točil pri nas, država pa bi na račun tujcev pobral veliko več trošarin, kot jih trenutno, s tem pa bi lažje dihalo slovensko gospodarstvo in ljudje.
Bojan-F
03. 12. 2014 13.11
-11
Slovenski podjetnik ima med vsemi primerljivimi drzavami najnizje obremenitve pri delavcevi placi (ocitno pa je placa previsoka!) ... avstrijski podjetnik ima za 56,25 % visji davek na dobicek, ceski ali slovaski pa za 37,50 %.
ROMELS
03. 12. 2014 15.44
+7
V državi imamo preveč ti. pametnjakovičev.
gordo
04. 12. 2014 12.01
-1
napoleon3
03. 12. 2014 11.18
-2
Sedaj pa še nekaj o tujih naložbah pri nas, če kdo misli da je to iz ljubezni do Slovenije in Slovencev se krepko moti, zanimivo je to, da se isti delodajalci doma obnašajo čisto drugače kot pri nas, seveda bodo šli drugam v manj razvite države kjer so plače in pravice slabše kot pri nas ali drugot po Evropi in zato je kriv EU komisija in parlament ker ne nabije carina za države v katerih so kršene delavske in človekove pravice. Ko sem se zadnjič pogovarjal z kolegom ki je bil 6 mesecev službeno nekje v Aziji mi je z grozo pripovedoval v kakšnem fevdalnem redu še živijo ljudje, kjer nimajo socialnih, ne pokojninskih še manj pa zdravstvenih zavarovanj in pravic. Kjer v tovarnah delajo otroci stari od 9 let naprej. Saj kako pa si lahko njim konkurenčen. In to pripelje če ne vlagaša v javni sektor, ga krčiš, jim znižuješ plače, itd. Nato pa ti primankuje medicinskuh sester, zdravnikov, policistov, učiteljev. Potem se pa znamo pritoževat ko zbolimo in čakamo ure in ure pri zdravnikih, na operacije, ko ni policistov ko nam se zgodi kriminalno dejanje, jamramo da šole otrok nič ne naučijo, ko doplačujemo da imajo učitelji lahko fotokopije, ko imamo lačne otroke. Vse to je javna uprava, ki jo zadnja leta vsi v gospodarstvu dajemo v nič. Ko sem videl da so moji bivši delodajalci odnesli skoraj brez praske v svojem premoženju, državljanom pa zapustili luknjo v slabi banki, ki jo bomo morali vsi plačevati, sem nehal verjeti v pravljice o krivdi javne uprave in njihovim sindikalistom dam prav da se borijo za nji, saj v gospodarstvu je država dopustila teror lasnikov nad sindikati in delavci. In delodajalci bi najraje vzeli vse, dali pa NIČ.
napoleon3
03. 12. 2014 09.39
+10
Najbolj zanimivo je pa to, da Evropa pravi da je kriza v Sloveniji zaradi prezadoženega GOSPODARSTVA, pa ja ni pri nas javna uprava pufov jemala v imenu gospodarstva. Očitno imamo predvsem slabe GOSPODARTVENIKE, ki nimajo ne vizije ne sposobnosti vodenja podjetij in so se namesto za napredek zadolževali za lastni luksuz in sedaj jim je seveda vsaka obremenitev še posebaj plače delavcev obremenitev in bi radi vse pravice spravili na minimum, da bi lahko plačevali kredite, ki so si jih nakopali z neodgovornim početjem. Oproščam s vsem, ki ne pašete med te, a žal ste taki v manjšini-
Bojan-F
03. 12. 2014 09.52
-4
Drugi plus (+) je moj. Delodajalci so najeli za 16.000.000.000 EUR kreditov, ki ne vedo, zakaj so jih porabili ... drzava jim je znizala davek na dobicek ... med drzavami, s katerimi se radi primerjamo, je 1 EUR, ki ga dobi zaposleni v zep, v Sloveniji za delodajalce najmanj obremenjen ... je ni resne drzave, ki bi tolerirala neplacevanje dajatev za zaposlene, ...
sniffff
03. 12. 2014 11.44
+9
Te zadeve so naredili dragi in velespoštovani tajkuni iz F21, ki pa jim se še danes ne zgodi prav nič, vzoren primer tega je Factor banka. Za javni sektor se dražava zadolži za 4.000.000.000 na letni ravni in sedaj se tukaj bohotite kako ste oh in sploh, pa daj...
sniffff
03. 12. 2014 11.46
+9
Mimogrede, se pa vprašam, kam je izginilo čez 70 milijard (70.000.000.000), verjetno lahko nato odgovori samo politika in bankirji.
Bojan-F
03. 12. 2014 13.18
+10
Vlada je potrebovala 553 dni, da je udejanila direktvo EC, ki je preprecila t.i.tajkunske kredite.
Bojan-F
03. 12. 2014 09.29
+7
Pomoc g. Mackosek Marjanu ...
Bojan-F
03. 12. 2014 09.31
+10
... zanimive lokacije za preselitev proizvodnje ... Niksic, Podgorica, Skopje (na dveh lokacijah), Kavadarci, Pernik, ...
Bojan-F
03. 12. 2014 09.35
+8
... nizje dajatve, nizje place (v Bolgariji za 3,64-krat manj kot v Sloveniji), industrijski tiri, blizina mednarodnih letalisc, prekomejno trgovanje s CO2 odpustki, ... ni da ni!
Karel Lionheart
03. 12. 2014 08.28
+10
Vsak nov davek neposredno vpliva na kupno moč in povečuje stroške dela, kar v večini primerov pomeni tudi odpuščanje delavcev in večji pritisk na socialno blagajno, pa naj se sindikati postavijo na glavo. To velja predvsem za realni sektor, ki je v privatni lasti ali pa se proizvodnja preseli v tujino. Zakoni kapitalizma in tržne logike pač. Državna podjetja vsaj v veliki večini črpajo sredstva preko javnih naročil in delajo zgubo ali pa se izplenijo in prodajo sumljivim kupcem, na kar kažejo primeri in preteklosti. In iz katere vreče,če odštejemo nova in nova zadolževanja, misli javni sektor zagotavljati svoja sredstva, če po domače povedano v hlevu nebo več pujsov, ki bi jih zaklali da bi ga nasitiil, tako požrešnega, lenega in predebelega? Politika novega gospodarskega ministra je dobro usmerjena, ampak kje in kdo mu bo dal podporo? Desus in SD? Bo ja:" My ass;)
Enmajstr
03. 12. 2014 07.47
+19
prav je da se podjetja pritožujejo in še premalo se nad novimi dajatvami in enako se moramo tudi običajni davkoplačevalci, dovolj je bilo, STOP novim davkom in dajatvam
Enmajstr
03. 12. 2014 11.53
+7
dolker z davkoplačevalskim denarjem plačujemo ljudi, ki za nedelo, škodljivo delo, skorumpirance plačujemo tudi po 20.000 mesečno, to pomeni da v državi ni nikakšnih potreb po novih dohodkih države. vlada naj naredi red pri sebi in svojih, do takrat pa STOP novim davkom in dajatvam.
Bojan-F
03. 12. 2014 01.08
-15
Saj ne mores verjeti ... zaposleni v realnem sektorju krivijo za svoj slab polozaj zaposlene v javnem sektorju ... da bi se pogovorili z delodajalcem, ki ima za 56% nizji davek na dobicek kot v Avstriji, to pa ne!
Bojan-F
03. 12. 2014 01.56
-9
Ko citam komentarje o placah in dodam clanke v financnem dnevniku z laznimi podatki o davcnih obremenitvah, si lahko mislim samo dvoje ...
Bojan-F
03. 12. 2014 01.56
-7
...enim odgovarja stanje izrednih razmer ...
Bojan-F
03. 12. 2014 01.59
-8
... drugi pa pripravljajo teren za naslednji korak podruzbljanja veselice iz let 2006-2007 ... to je razdolzitev prezadolzenih gospodarskih druzb.
Repat
04. 12. 2014 07.23
+0
Bojan, dobička ni. Ko pred končnim obračunom odšteješ 1000 davkov , prispevkov in dajatev si v minusu. Torej , govoriti o davku na dobiček je blesavo!!!!!!
napoleon3
02. 12. 2014 23.38
+7
Kako zanimivo za vse pri nas je kriva javna uprava, to sem poslušal tudi od lastnikov podjetja v katerem sem delal, krivi so bili, da jaz nisem mogel imeti višje plače kot minimalca, kljub temu da so si vmes kupili jadrnico. novaga Audia A8, avto dom, dva nova renault Espaca, opremili pisarno kot v dinastiji (starejše generacije vejo o čem govorim) in še kaj bi se našlo, seveda zraven še preveč zapufali in za vse to je kriva javna uprava, jaz sem imel pa še zmeraj minimalca. Sedaj sem brez službe, ostali so mi dolžni tri plače, dolg podjetja je šel na slabo banko. Lastniki še zmeraj jadrajo, se vozijo v avtodomu po Evropi in se afanajo z Espaci in audiji. Ja davki in javna uprava so jih dotolkli, reveži letos so bili samo v Evropi na dopustu, ker ima javna uprava prevelike plače in si ne morejo več privoščiti. Samo v razmislek o vseh krivdah, ki jim ja zadala javna uprava.
zavedenSlovenec
03. 12. 2014 07.49
+10
napoleon3
03. 12. 2014 09.28
+1
Mali podjetnik Sodišča so tretja veja oblasti in bolj pašejo pod državno upravo, kot vlada, poslanci in ministrstva.
Super Huey
02. 12. 2014 23.32
+52
Štrukelj in ostali lešinarji ste osebno odgovorni za potop države. Takole pa izgleda ko vseka realnost in se je treba soočit s trgom dela...JS/JU (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna, tudi politike, 300 komisij itd itd) ste pogrebniki Slovenije. Zakaj takšni enormni pufi, kateri so zategnili zanko parim generacijam vnaprej..in če koga zanima zakaj imamo največje davke na planetu...in zakaj najmanjši efekt od teh plačanih davkov.... Hja....imamo pač 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo Takaparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
butalistan
02. 12. 2014 22.46
+5
Sedaj vidite kaj so naredili levaki in kdo je skregal narod.. ze prejsnja kura je naredila svetovno blamazo pa se sedi v parlamentu za tako butast narod ni pomoci
Ope?enka
02. 12. 2014 23.02
+6
+++++++++++++++++++++++, kdaj je že Ježek napisal Butalce, je bil vizionar.
Bagat
04. 12. 2014 13.41
+1
Napisal jih je njegov oče Fran Miličinski.
artus
02. 12. 2014 21.20
+13
Skratka, na vladi nič novega. Vsi so si enaki, kot jajca, pečena na oko.
sosedov sin
02. 12. 2014 20.29
+22
Sori ampak cist razumem, da bojo vsi pametni selil proizvodnjo. Ampak pol bo prepozno...