Gospodarstvo

Zelena luč za 'slovenski plinovod'

Ljubljana, 12. 11. 2009 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J./Š.Z./STA
Komentarji
8

Sedež družbe, ki bo upravljalo oziroma gradilo slovensko traso Južnega toka, bo v Sloveniji. Ruski Gazprom in slovenski Geoplin si bosta delila lastništvo.

S plinovodom si bo Slovenija zagotovila varnejšo oskrbo z zemeljskim plinom. Južni tok, ki naj bi bil končan leta 2015, bo namreč zaobšel Ukrajino, s katero se je Rusija v zadnjih letih že večkrat znašla v plinskih sporih.
S plinovodom si bo Slovenija zagotovila varnejšo oskrbo z zemeljskim plinom. Južni tok, ki naj bi bil končan leta 2015, bo namreč zaobšel Ukrajino, s katero se je Rusija v zadnjih letih že večkrat znašla v plinskih sporih. FOTO: Reuters
Predsednik uprave Gazproma Aleksej Miller in predsednik vlade Borut Pahor.
Predsednik uprave Gazproma Aleksej Miller in predsednik vlade Borut Pahor. FOTO: Reuters
Minister Lahovnik je zatrdil, da Slovenija kljub skorajšnjim podpisom sporazuma o sodelovanju pri gradnji plinovoda podpira tudi druge projekte na tem področju, kot je Nabucco, in ki "zagotavljajo tako diverzifikacijo nabavnih pot kot virov". Projekt Južni tok je že zelo daleč z izvedbo in ima tudi zagotovljene zaloge plina, medtem ko je projekt Nabucco zaenkrat zgolj na papirju in vprašanje je, ali je zalog zemeljskega plina dovolj. Ruska podjetja so namreč na območju Kaspijskega bazena zakupile veliko zemeljskega plina.

Slovenija ima velik interes sodelovati tudi v projektu terminala za utekočinjeni plin na hrvaškem otoku Krku, v katerega se bodo po Lahovnikovem vedenju vključila tudi hrvaška podjetja, denimo Ina, ki je sicer v lasti madžarskega Mola. Slovenija je Hrvaška sta po Lahovnikovih zagotovilih v stalnih stikih glede tega projekta, ki pomeni tako diverzifikacijo nabavnih poti kot diverzifikacijo virov.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je po seji vlade potrdil, da bo v soboto, 14. novembra, podpisan sporazum med Slovenijo in Rusijo o gradnji plinovoda Južni tok, ki bo potekal tudi čez slovensko ozemlje. Sporazum bosta v Moskvi podpisala premierja obeh držav, Borut Pahor in Vladimir Putin.

Po Lahovnikovih besedah je dogovor izjemnega pomena za članice Evropske unije, predvsem zaradi nemotene dobave plina in v izogib novi plinski krizi. "Predvsem zato, ker smo vseskozi priča sporom med Rusijo in Ukrajino ter težavam pri dobavah plina skozi obstoječe omrežje. Lani smo imeli plinsko krizo in tudi za letos ne kaže najboljše, izgradnja plinovoda Južni tok pa se v celoti izogne ozemlju Ukrajine."

Skladno s sporazumom bosta ruski plinski gigant Gazprom in slovenska družba Geoplin plinovodi ustanovila skupno podjetje, v katerem bosta imela vsak po 50-odstotni delež. Sedež družbe, ki bo upravljalo oziroma gradilo slovensko traso Južnega toka, bo v Sloveniji. Zmogljivost načrtovanega plinovoda se giblje med 30 in 60 milijardami kubičnih metrov, od tega na krak, ki bo šel preko Slovenije v Italijo, odpade približno 10 milijard kubičnih metrov.

Trasa še ni znana

Še vedno pa ni znano, kje bo potekala trasa čez Slovenijo. Več bo pokazala študija o izvedljivosti projekta – pripravljata jo Gazprom in Geoplin plinovodi –, ki bo rezultate predvidoma dala prihodnje leto. Lahovnik je sicer opozoril, da je 1. oktober 2013 skrajni rok za odločitev glede gradnje plinovoda Južni tok. "Če odločitve ne bo, potem sporazum preneha veljati, sicer pa velja 30 let," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
13. 11. 2009 13.33
Upam , da ne bo Pahorja zraven, drugače bomo uvažali rusko morsko vodo. Bo pa prevzel politično in moralno odgovornost , če toplarne ne bodo delale.
porka.malorka
13. 11. 2009 11.03
Sam naj probajo. Bojo mel ustajo. Banda kapitalistična
Nad.oblaki
12. 11. 2009 16.42
To bodo spet eni bogati v Sloveniji...
loleklolek
12. 11. 2009 16.19
Upam da ne bo šel skozi mojo hišo.
Marija Demec
12. 11. 2009 13.44
sam ,da ne bo trasa skozi spodnje gabrje- tam je velika mlaka za žabe...
Trenirka_SDS
12. 11. 2009 13.31
V Srbiji bodo dobili okoli 400 mio evrov na leto od provizij!!!! Pri nas bi morali dobiti vsaj 200, potem pa bodo šele kradli in grabili!
JohnWayne
12. 11. 2009 13.05
hit nej ga nardijo, da bo plinski center v Žavljah neekonomičen!
arbenowskee
12. 11. 2009 12.36
koncno bomo vsaj mal izkoristl nas edivni naravni vir - lokacijo.