Gospodarstvo

'Vlada ne bo držala visokih cen stanovanj'

Ljubljana, 16. 06. 2010 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

"Gradbeništvo naj nima naivne iluzije, da bo vlada subvencionirala razliko med tržno ceno stanovanj in tisto iz časov konjunkture," je opozoril premier Borut Pahor. Odločal bo trg.

Vlada ne bo subvencionirala razlike v cenah stanovanj.
Vlada ne bo subvencionirala razlike v cenah stanovanj. FOTO: Reuters

Vlada bo po zagotovilih premierja Boruta Pahorja preučila možnosti za pomoč gradbenemu sektorju na način, da ne bo diskriminatorna do drugih sektorjev.

Včeraj se je sestal z direktorjem Urada za makroekonomske analize (Umar) Boštjanom Vasletom, s katerim sta ugotovila, da je gradbeništvo v Sloveniji še vedno velik problem. "Kolikor je v letih 2006, 2007 in v prvi polovici 2008 gradbeništvo pregrevalo konjunkturo, toliko zdaj zamrzuje recesijo," je dejal Pahor.

Po njegovih besedah ni mogoče, da bi gradbena podjetja na trgu vzdrževala tako visoko ceno stanovanj kot v preteklih letih, misleč, da bo vlada pomagala in bodo cene ostale visoke. Bo pa vlada po njegovih besedah razmislila, kako s kratkoročnimi ukrepi pomagati zlasti glede likvidnostnih težav gradbenikov. "Vse drugo pa mora opraviti trg," je poudaril.

Obenem se zaveda, da mora gradbeništvo, ki ima zelo visok delež v bruto domačem proizvodu, čim prej iz recesije, da ne bo navzdol povleklo vseh nas. Za pomoč gradbenemu sektorju bodo sicer odgovorni trije ministri. Z gradbeniki se bodo sestali na dveh delovnih srečanjih, z namenom, da se preuči nekatere njihove predloge, preden bo o njih odločala vlada. Sestanek naj bi bil še junija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
17. 06. 2010 22.46
VLADA JE PRODALA OBVEZNICE MAFIJI,KMALU BO TRETJINA SLOVENCEV NA CESTI,KER MAFIJA BO PO SVOOJE MILIJARDE PRIŠLA NA VELIKA VRATA T
dule100
17. 06. 2010 09.43
Bo pa vzdrževala visoke cene povsod tam kjer s trošarinami mastno zasluži in odira državljane. Kakšna dvoličnost !
Nauders
17. 06. 2010 09.25
Ljubljana je največji problem na Štajerskem so cene stanovanj še kar normalne, v primerjavi Ljubljane, ki so res 50%previsoke
Justice1
16. 06. 2010 23.17
"Bo pa vlada po njegovih besedah razmislila, kako s kratkoročnimi ukrepi pomagati zlasti glede likvidnostnih težav gradbenikov"....to je tistim, ki imajo svoj denar vezan v nepremičninah, ki jih hočejo prodajat po super oderuških cenah za katere se mlade družine zakreditirajo za 20 -30 let.....in da bodo to lahko počeli še naprej bo Pahor razmislil, kako jim bo z državnim denarjem pomagal, ker ne morejo v realnem času po oderuških cenah dovolj prodat oz oderuške prodaje zahtevajo več časa.....
Justice1
16. 06. 2010 20.15
Vlada že z našim denarjem v velikanski meri podpira gradbeno mafijo pri njenem odiranju državljanov; dopušča županom, da po 2-3 x cenah nad proizvodnimi stroški kupujejo tudi popolnoma nefunkcionalna stanovanja in si dobiček skrivaj delijo z gradbeno mafijo, namesto, da bi jim to prepovedala in ukazala naj občine zidajo same na svojih zemljiščih in kakšen je lahko najvišji strošek gradnje....npr. 860 Eur/m kot je Jankovič lani aprila izjavil ( pa potem preklical ko je najbrž ugotovil, da mu ta izjava ni v interesu), da je to povprečna proizvodna cena v LJ z zemljiščem. Drug način ropanja državljanov je da pretežno državnja NLB z neverjetnih 1,4 milijarde kreditira razne gradbenike in na drugi strani zahteva denar iz proračuna za dokapitalizacijo. Če bi tisti, ki dobivajo plačo iz proračuna delali v korist večine državljanov , bi morala banka zahtevati vračilo kreditov to pa bi gradben špekulante prisililo k znižanju cen nepremičnin...nič ne bi bilo narobe če kak špekulant proda tudi pod stroški recimo za 600 Eur/m2 Ljubljani. Nižje cene bi spodbudile povpraševanje in spet bi bilo več dela za gradbenike ( tiste, ki delajo, špekulanti pa naj propadejo)!¨
am_staff
16. 06. 2010 17.08
Pa ravno zdaj, ko so zidarji dobili posel v Libiji.
bnam 2707
16. 06. 2010 17.01
Vlada se nima kaj vtikat v gospodarstvo .Pahor ima kar se tega tiče prav.Država ne more financirati pohlepa gradbenih lobijev.Trg mora oblikovati ponudba in povpraševanje.Če so stanovanja predraga naj gospoda spusti ceno ali pa naj se potopijo.Nedopustno bi bilo financirati stabilnost gradbenih podjetij z davkoplačevalskim denarjem.
galiot
16. 06. 2010 16.46
Seveda delalo se je brez zagotovljenih sredstev,vodilni so si polnili žepe,za izplačila pa ni nič ostalo.Naše vrle vlade pa so ta način vsa leta podpirale...
qki
16. 06. 2010 16.36
Naj se le malo selekcionirajo veliki gradbeni lobiji, ki so si polnili žepe in še kaj drugega z nenormalnimi cenami stanovanj itd. (za slovenske razmere)