Gospodarstvo

Vlada je dala načelno soglasje za poroštva za Teš

Ljubljana, 29. 09. 2011 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada zakonu o poroštvih za Teš v osnovi ne nasprotuje, je pa opozorila na nekatere pomanjkljivosti, je po seji dejala državna sekretarka Mateja Vraničar.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar, samo sprejetje zakona o poroštvih še ne more zadoščati za odobritev poroštva, temveč je treba izpeljati še postopke, ki jih predvideva zakon o zunanjih zadevah, in opraviti pogajanja z EIB.

Vraničarjeva je še dejala, da želi vlada dobiti tudi zagotovila oz. odgovore na nekatera vsebinska vprašanja, ki se vladi porajajo v povezavi z dokumentacijo, ki jo je do zdaj investitor predložil vladi oz. posameznim ministrstvom glede same naložbe v Teš 6.

Kot je dejala, vlada pričakuje, da ji bo Teš odgovore na ta vprašanja oz. zagotovila dal v najkrajšem možnem času, tako da bo lahko vlada, ko ta zagotovila prejme, skladno s sklepi postopek nadaljevala.

Od Teša vlada želi zagotovilo, da je mogoče rešitve v okviru Teša 6 vključiti v pričakovane cilje glede znižanja emisij toplogrednih plinov, kot so zastavljeni v strategiji prehoda v nizkoogljično družbo. Želi tudi pisna zagotovila glede zagotovljenih količin premoga in njegove cene (na tej podlagi je izračunana tudi donosnost naložbe).

Vlada tudi vztraja pri izpolnitvi sklepov iz aprila, torej pri devetodstotni donosnosti naložbe, je še pojasnila Vraničarjeva.

Z omenjenim predlogom zakona bi država jamčila za 440 milijonov evrov posojila, ki ga je Termoelektrarna Šoštanj (Teš) za gradnjo šestega bloka najela pri Evropski investicijski banki (EIB).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
30. 09. 2011 10.49
klasik, jaz pa ne razumem, zakaj dajemo poroštvo za grške pufe...
izbriši mi profil admin
29. 09. 2011 23.03
POPOLNI ROP ! TREBA JE UŽGAT PROTESTE - REVOLT NAJ SE ZAČNE - SAJ NAS IMAJO ŽE ZA TOTALNE NORCE !
Uporabnik113189
29. 09. 2011 18.27
Preprosto ne razumem, zakaj je potrebno, da davkoplačevalci dajemo poroštvo za kredit, ki ga najema monopolist pri proizvodnji elektrike. Če bi se obnašali kot normalno podjetje, bi iz plačanih računov za porabljeno energijo zlahla zbrali sredstva za investicijo od katerekoli banke. Ali pa privarčevali sami. Ampak je bolj udobono deliti visoke plače, zapraviti vse, potem pa se obesiti na državo oziroma davkoplačevalce. Da ne omenjam stalnih podražitev..
Vane Dolenc
29. 09. 2011 15.13