Gospodarstvo

Vlada: Gradnja TEŠ šest se nadaljuje

Ljubljana, 18. 03. 2010 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je Holdingu slovenskih elektrarn naložila, da poskuša znižati ceno projekta gradnje šestega bloka TEŠ, da o investiciji poroča vladi četrtletno in da zagotovi večjo transparentnost pri poslu.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik
Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik FOTO: Dare Čekeliš

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je po seji vlade dejal, da se je vlada seznanila z informacijami o investiciji za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ). Vlada pogodbe ne bo prekinila, je pa Holdingu slovenskih elektrarn (HSE) in TEŠ dala nekaj navodil glede investicije. Najprej jima je naložila, da zaradi spremenjenih razmer na trgu poskušata znižati cene investicijske opreme in da o tem vlado obvestita pisno. Vsake četrt leta morata vladi poročati o projektu, naložili pa so jima tudi večjo učinkovitost in transparentnost pri poslu. Poleg tega pa mora HSE v treh mesecih pripraviti revidiran načrt razvoja elektrarn do leta 2020.

Vlada je danes tudi sprejela skep, s katerim soglaša z morebitnim povečanjem posojila Evropske investicijske banke za investicijo v šesti blok TEŠ (za okoli 200 milijonov evrov). Lahovnik je ob tem še poudaril, da vlada o tej investiciji ne more odločati, ker že teče, pa tudi sicer je bila odločitev sprejeta v TEŠ in HSE.

Kot je znano, so v TEŠ drugi blok zaprli že leta 2008, prvi blok bodo zaprli leta 2010, tretji blok leta 2014, četrti blok pa 2016. Zato so v TEŠ sklenili graditi nadomestni šesti blok. Investicijo je odobril nadzorni svet HSE, pogodbo pa je podpisal direktor TEŠ Uroš Rotnik junija 2008.

Koliko bo končna cena investicije, ni znano – po zadnjih podatkih pa naj bi bila investicija vredna vsaj 1,1 milijarde evrov, kar je več kot ena desetina slovenskega letnega proračuna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZOBKO1
06. 07. 2010 15.50
Če bi lahko na ljubljanske gobce delali elektriko, pa res ne bi rabli bloka 6
zigc06
19. 03. 2010 12.36
illiillliiili 19.03.2010, 02:52 Samo pozabil si omeniti da vodijo ta projekt vidni člani SDS. Potrdil ga je Vizjak, direktorji pa so tudi pod okriljem SDS. Sedanja vlada samo poskuša popraviti kar so že zafurali.
WikiX
19. 03. 2010 02.52
Komunizem je naša moč plus elektrifikacija države. Mi ne delamo nove elektrarne ampak nekakšnem perpetum mobile, saj bo napajala delo preživele industrije, ki bo napajalo elektrarno oziroma njeno organizirano vodilno združbo, da zagotavlja delo, dokler ne zmanjka kolna. Drugače namreč tega štroma ne nucamo, razen da si jo mafija pretvarja v denar oziroma električne stole in sosednje energetske odvisnike, hehe... Pametna poteza bi bila, nad vso organizirano družbo pri pripravi projekta, poslati kriminaliste. Da so uspeli pravno tako zavozlati zadevo, je kriminal že sam po sebi. Naša pronicljiva vlada zdaj menca na mestu, namesto da bi se ukvarjala z realnostjo, torej premetavanjem finančnih sredstev, ki so jim jih vsilili. Dim in zrcala. Spet gre namreč za trik s številkami in računalniško generirane sličice čudovitega, ogromnega dimnika, na katerega bi bil ponosen tudi komarad Stalin. Le v tistih utopičnih časih, so jim namreč stali falusi ob mogočnih stebrih socializma. Izsiljevanje s pogodbo se da ustaviti oziroma preusmeriti tako, da se revidirajo vsa projektna sredstva, oziroma če se pogodbe že ne da razveljaviti, ne da bi nastali veliki stroški, jo je mogoče vsaj spremeniti tako, da ta sredstva vložijo v nov projekt. V bistvu ista figa, le da bi spremenili namen investicije iz enega projekta v več malih ali povsem drugačno tehnološko rešitev, ki bo v koraku z vrhunskimi standardi, tudi na področju varovanja narave. Tako bi ubili dve muhi ter nekaj ščurkov na en mah, ko bi katastrofo omračenega uma, spremenili v najsodobnejšo energetsko rešitev, Evropa pa bi nas potrepljala po glavi ter nasula evrov, ker imamo tako dobro okoljevarstveno politiko.
selena_
18. 03. 2010 23.31
le tako naprej
am_staff
18. 03. 2010 19.53
Kdo bo koga. Onesnaženje bo najbolj tiste, ki tam živijo.
odbogaposlan
18. 03. 2010 18.08
bolje rečeno in boljši naslov: KORUPCIJA SE NADALJUJE
laufer
18. 03. 2010 17.18
Odpri.oci
18. 03. 2010 17.03
Italijani (Enel) zgradijo v Bolgariji termoelektrarno (800MW) za 900 mio EUR, kar znese ---> 1,125 EUR/W V Sloveniji bomo plačali 1200 mio EUR za 600 mW, kar znese --> 2 EUR/W . Že v štartu je "naša" termoelektrarna 2x dražja kot primerljive TE v Evropi !!!! . Le komu bo padla razlika v žep ?????? Malce poglejte, kdo najbolj "navija" za ta projekt.... in kdo je podpisal s francozi pogodbo o nakupu, kjer so "penali" napisani tako, da v primeru prekinitve pogodbe Francozi dobijo celo VEČ, kot je pogodbena vrednost !!! . Korupcija ?????? Oškodovanje ?????? Kje paaaaa...... .
mrhovinar
18. 03. 2010 16.38
gradnje 6. bloka je nemogoče ustaviti zaradi nuje same...