Gospodarstvo

Če bi projekt ustavili, bi nastalo za 600 mio evrov škode

Ljubljana, 23. 02. 2012 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je potrdila 440 milijonov evrov vredno poroštvo za šesti blok Teš, a pod določenimi pogoji. "Projekt ni bil voden gospodarno, ampak neracionalno, s premalo skrbnosti," je prepričan minister Černač. Direktor Teša Tot pravi, da je bistveno, da se projekt nadaljuje.

"Za naprej je treba zagotoviti, da bo investicija vodena racionalno," je poudaril Janša.
"Za naprej je treba zagotoviti, da bo investicija vodena racionalno," je poudaril Janša. FOTO: Reuters

Vlada je danes potrdila 440 milijonov evrov vredno poroštvo za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), je po seji vlade potrdil minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač. Kot je dejal Černač, so imeli na voljo dve neoptimalni možnosti in izbrali so manj slabo rešitev.

Kot je po seji vlade povedal premier Janez Janša, je vlada sicer dala pozitivno mnenje na predlog zakona o poroštvu, ki ga je v parlamentarno proceduro vložil poslanec Srečko Meh (SD), a pod določenimi pogoji.

Kaj so pogoji za poroštvo?

Pred odobritvijo poroštva v DZ mora investitor, torej Teš, opraviti pogajanja z vsemi dobavitelji s ciljem znižanja vrednosti iz četrtega noveliranega investicijskega programa in jih čim bolj približati vrednostim iz tretjega, pri čemer morajo biti v končni vrednosti zajeti vsi potrebni stroški. Premogovnik Velenje in Teš pa morata skleniti pogodbo o dolgoročni dobavi po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul, kot jo določa zadnji noveliran investicijski program, je pojasnil Černač.

Direktor Teša Simon Tot je povedal, da je treba vladne sklepe maksimalno spoštovati, prepričan je tudi, da bi se med pogajanji z Alstomom dalo dobiti še kakšen popust. Glede sklenitve dolgoročne pogodbe za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul, pa to po njegovem mnenju "sploh ni problem", saj da je ta cena že zdaj zagotovljena. Za Tota je bistveno, da se projekt nadaljuje in da ga bo možno končati v predvidenem terminskem roku.

Projekt se mora tudi dokončati po priloženem terminskem načrtu, določnem v zadnjem noveliranem programu za Teš 6, hkrati pa je treba pred odobritvijo poroštva izpolniti vse pogoje za doseganje donosnosti s sektorsko politiko za področje energetike ter zagotavljati zmanjšanje emisij CO2 iz zadnjega noveliranega investicijskega programa.

"Vsi ti pogoji morajo biti vključeni v pogodbo med državo in Tešem, ki mora biti sklenjena pred odobritvijo državnega poroštva," je poudaril minister.

"Verjamem, da bo v bodoče, v kolikor bo vodenje tega projekta prevzela usposobljena profesionalna ekipa, to toliko bolj mogoče," je dejal. Na vprašanje, ali to pomeni zamenjavo dosedanje ekipe na projektu, pa je pojasnil, da je to stvar "tistih, ki imajo upravljavska upravičenja glede podjetij, kot sta Teš in HSE".

Vendar pa so sklepi vlade, stališča protikorupcijske komisije in revizijske ugotovitve take, ki po ministrovih besedah "govorijo o tem, da bi bilo to ne samo racionalno, ampak skoraj nujno v prihodnje storiti".

Vlada potrdila poroštvo za Teš 6.
Vlada potrdila poroštvo za Teš 6. FOTO: POP TV

'Projekt ni bil voden racionalno'

Državno poroštvo, ki je predvideno, zagotavlja znižanje stroškov za dokončanje projekta in je racionalnejša odločitev kot tista, da tega denarja ne bi bilo, je pojasnil Černač. Poroštvo pa je predvideno le ob predpostavki, da se opredeli tudi odgovornost tistih, ki v preteklosti niso zagotovili, da bi bil projekt voden optimalno. "Projekt ni bil voden gospodarno, ampak neracionalno, s premalo skrbnosti," je še dodal Černač.

Če bi projekt ustavili, bi po Černačevih besedah nastalo 600 milijonov evrov škode, treba pa bi bilo dokapitalizirati HSE, lastnico Teša, in sicer za okoli 400 milijonov evrov. Ob tem pa bi imeli velike probleme z nadaljnjo oskrbo električne energije.

Kot je dodal premier Janez Janša, zavlačevanje situacije ne bi pomagalo. Janša pravi, da za določen del projekta ni mogoče reči, da je bil voden racionalno. To so ugotovili tudi na osnovi gradiv, ki jih je vlada obravnavala na seji. Potrebno je torej ugotoviti argumente, zakaj je bil projekt neracionalno voden.

Černač je spomnil, da je vlada že zadolžila ministrstvo za infrastrukturo, da izvede ustrezne postopke za uveljavljanje odgovornosti, nepravilnosti in pomanjkljivosti pri projektu – rok je konec aprila. Prav tako je naložila vodstvoma Teša in HSE, da ugotovljene nepravilnosti pri dosedanjih pripravah in vodenju Teša 6 iz poročila revizijske hiše PWC ustrezno sankcionirata in najpozneje do 15. marca pripravita pisno poročilo o izvedbi ukrepov, navedenih v izjavah vodstev Teša in HSE s 5. oktobra lani.

Zvonko Černač: Poroštvo da, a pod določenimi pogoji.
Zvonko Černač: Poroštvo da, a pod določenimi pogoji. FOTO: SDS

Teš 6 je trenutno ocenjen na 1,3 milijarde evrov

Projekt se je začel pred dobrimi šestimi leti ob predpostavki, da bo njegova vrednost okoli 600 milijonov evrov in takrat je bila odločitev po Černačevem mnenju ustrezna. Vendar pa je medtem prišlo do bistvenih sprememb, do največje v letu 2009, in danes je vrednost projekta podvojena, je še spomnil minister in dodal, da bo Teš 6 po terminskem programu začel poskusno obratovati leta 2015.

Teš 6 je trenutno ocenjen na 1,3 milijarde evrov. Teš je sicer pri Evropski investicijski banki (EIB) najel tudi 110 milijonov evrov posojila, zavarovanega z bančno garancijo. Poleg tega je elektrarna za financiranje projekta pridobila še 200 milijonov evrov posojila pri Evropski banki za obnovo in razvoj, ki ni zahtevala državnega poroštva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
26. 02. 2012 13.00
+5
Ta "projekt" me zelo spominja na avtoceste. Olupili bodo državo, potem pa s pobasanim denarjem izginili, elektrarno in rudnik pa prepustili "socialnim transferjem"! Vodijo ga pa tako, kot d abi jim spet svetovala Cekuta in Wolf, le da ni protidobav!
TECH3
26. 02. 2012 12.53
+1
Ah dejte no, ta projekt Slovenija nujno rabi!! Naš premog+naša delovna mesta+naša el. energija= všji BDP in cenejša energija Če ta projekt pade, potem bomo posledice tega še kako občutili prav vsi. Energijo bo potreno kupovati od sosednjih držav, v katerih pa je ta še kako draga. Cena na mesečnih položnicah bo višja, pa neglede katerega distributerja imamo.
Kajetan
26. 02. 2012 12.35
+3
Malenkost nekaj tudi tukaj ne gre vse po načrtih in sicer: - projekt je vreden 1,3 miljarde iz načrtovanih 600 je zrasel za 700 miljonov, ZAKAJ?? - najeli so 110 mio + 200 mio + 440 mio (bančno poroštvo, ne rabiš biti pameten vendar je to samo 750 mio manjka 550 mio eur torej znesek po katerem so ocenili projekt predhodno, kar lahko pomeni samo da je predhodno nameravala država primakniti 600 mio eur kar nam skrivajo - torej po obratovanju bosta 4 in 5 blok šla v mirovanje in zaustavitev ter pripravljenost, da lahko to dosežejo bosta morala biti obnovljena to stane nekje do 200 mi eur - še vedno se nismo uspeli izpogajati za emisije da se nam zvišajo (izpusti CO2), ker niso realni in so bili pripravljeni pavšalno, - zvišati cestnine za mednarodne prevoznike ozr. uvesti ekološki davek, ki bi krili delž izpustov in kazni za izpuste, Projekt na ta način ne bo dosegel rentabilnosti, bo pa zagotovil preskrbo z električno energijo kot jo slovenija potrebuje. Žal nimamo drugih virov dohodkov in bi slovenskemu proračunu vsaj nekaj od električne energije prav prišlo. Samo takšni projekti so za Slovenijo škodljivi in jih ne bi smeli podpreti...
Maancy
26. 02. 2012 11.31
+2
Če je to projekt, potem v zaporih nimamo Kriminalcev ampak same projektante..
tronkodak
26. 02. 2012 11.22
+3
Vladi polagam na njihova pleča naslednje stvari: - arhivirajo vse izjave v medijih vodilnih zagovornikov projekta. T aarhiv bo podlaga za vse sodne postopke, ki jih bo morala vlada sprožiti čez 8 let, ko bodo stavri popolnoma drugačne. - Vso nastalo tazliko med ocenjenim projektom tisti trenutek, ko bo država dala poroštvo, naj zagovorniki projekta plačajo s svojim denarjem, ki se jim bo spremenil v lastniški delež. - Zamrznejo vse trenutno premoženje zagovornikov projekta in ga za naslednjih 30 let ne morejo prodajati ali kako drugače odtujiti. - znižati jim plačo na zajamčeno plačo in razliko med zdajšno in novo plačo skupaj z obresti izplačati šele, ko bo projekt končan, in ko bo dosegal rentabilnost - nič prej. - Preprečiti vse nadaljnje sumljive posle in določiti neodvisno komisijo, ki bo to nadzirala. To naj bodo strokovnjaki iz vseh področij in ki niso politično dejavni. Ko bodo vse to imeli, naj pustijo zagovornikom projekta, da pokažejo svoje znanje in besede, ki jih z lahkoto izrekajo o uspešnosti projekta, da delajo in da dosežejo, kar skozi zagotavljajo.
Maancy
26. 02. 2012 09.06
+2
Pri tem 2.5x predragem projektu bi morali jih najmanj pet javno na lepo Nedeljo vsem na očeh " Obesit, "vsaj 40. pa bi morali preživeti ostanek življenja v zaporu.. Sam Krimininal..
Schallabweiser
26. 02. 2012 06.42
+2
stran vržen denar! ko bo blok 6 zgrajen, obubožano slovensko ljudstvo ne bo imelo za plačilo položnic. a bo država tudi takrat tako radodarna?
minister
25. 02. 2012 18.12
+3
bla bla bla bla....cerkvene čveke
moster
25. 02. 2012 12.50
+5
v vsakem primeru ,je to primer kako se ne dela z dena-rje-m,posebno če ni tvoj
HooplaToopla
24. 02. 2012 22.02
+5
V Sloveniji vsi, ki na kakršenkoli način dobijo možnost upravljanja z državnim denarjem mislijo, da so s tem, ko so se do takšne pozicije prebili, dobili neodtujljivo pravico, da tretjino do polovico vsote s katero razpolagajo, razdelijo po svoje. Svojim znancem poslovnežem in obrtnikom, sebi v obliki provizij, tistim, ki naj bi jih kontrolirali da pogledajo stran ... To prepričanje je pri Slovencih tako zakoreninjeno, da sploh ne pomislijo, da delajo kaj narobe. Stvar je samoumevna. Če se pa kdo v okviru kake institucije resno spusti v raziskovanje tega kam je poniknil denar, je pa to le zato, da lažje pristavi piskrček. Zato je nesmiselno, da si običajni državljani sploh delamo kake utvare. Sistem je pregloboko zakoreninjen in povsem utečen.
Jermen
24. 02. 2012 17.06
+3
ce bi zaustavili teš6 bi bila nepredstavljiva katastrofa za velenjsko regijo
ljevele
25. 02. 2012 11.47
+1
Jeanus1
25. 02. 2012 22.24
+3
Na koncu pa bo katastrofa za celo Slovenijo!
pupa_od_anbot
24. 02. 2012 16.18
+0
no super, vsa uničena gradbena podjetja bi lahko delala na TEŠ-u, če se že "mora" gradit, tako pa so si odlično opomogli razni strabagi, vidoniji, alpine bau itd, pa ne samo s pridobljenimi deli ampak tudi z "narejenimi" strokovnjali!, namesto, da bi Hilde, Ivane, Dušane razlastili in zaprli in rešili, kar se rešit da, bojo potuinkali še to kar je ostalo od ene najmočnejših dejavnosti v SLO...(da se razumemo maancy za to je še najmanj kriv Kučan! in če nimaš kaj pametnejšega in pravilno napisanega se odjavi!)
BlaBlaGluposti
24. 02. 2012 12.56
+1
Kaj je Admin? Se ne sme vedeti da ima JJ prijatelje v Velenkovacu, največje lobije? Dobo evo ne bom več
Maancy
24. 02. 2012 14.02
+0
Največje prijatelje v Velenkovcu ima Nulan Kučman in Borut Pahor Velenkovac je rdeč kot Kri.
1907955
24. 02. 2012 12.40
-1
Ker bodo pa projekt nadaljevali, bo pa škode milijardo in pol!!
Jermen
24. 02. 2012 17.06
+0
Jeanus1
25. 02. 2012 22.26
+1
Risanke bodo na vrsti šele potem, ko bo blok 6 zgrajen. In to kremenčkovi ali pa smrkci!
Nimivseeno
24. 02. 2012 12.27
-3
Vetrne elektrarne, vodne elektrarne. Usmerimo se tja, kjer ni fosilnih goriv in ni potrebno plačevati CO2 davka, ki ga bomo zagotovo morali.
ljevele
25. 02. 2012 11.49
-2
ej mal kam bi se umestile sončne vetrne elektrarne to ni malo prostora ki ga potrebuješ za zo ... kar pa gre za CO2 pa ga bo manj ker je ta blok bolj ekološki.....
Jeanus1
25. 02. 2012 22.27
Ja, kurilo se bo na sončne celice....Dej nehi no s takimi!
TECH3
26. 02. 2012 14.01
+1
Ja pa naredi veterno elektrarno, če upaš. So za nekatere golobi pa mokrišča bolj pomenbna od našega zraku!! Chilpepper! Tuki si tko "zeleno" pameten. Elektriko pa verjetno kupuješ prek Gen-a, ker je najcenejši. Njihova energija pa res ful zelena. Že tok, da kar na florescenčno vleče :)
_realist_
24. 02. 2012 11.40
+2
Sem premalo kompetenten, da bi vedel kaj je prav - graditi ali ne graditi. Ampak ob informaciji, da če bi projekt ustavili, bi nastalo za 600 mio evrov škode, me zanima še informacija, koliko škode bo za davkoplačevalce nastalo, če se projekt nadaljuje (preplačilo projekta, podkupnine, ...)? ;-)
alex_mb
24. 02. 2012 12.15
+0
prav je že da se gradi! ni prav da se krade in da nihče za to ne odgovarja!
_realist_
24. 02. 2012 12.32
+0
@alex_mb: Tudi jaz sem bil za to, da se gradi. Odkar pa mi je vse bolj jasno, da nikdar nihče ne odgovarja za lopovščine, pa se mi pojavlja vprašanje - ali sploh graditi ali raje ne ;-)
lubje
24. 02. 2012 11.03
+4
Naj me nekdo spomni koliko časa že pacajo to skupaj.
minister
24. 02. 2012 12.30
-2
Sash_x
24. 02. 2012 10.48
+2
Jaz sem proti TEŠ6 tisti trenutek, ko objavijo da bo NEK2. Podpiram gradnjo HE, sam tud HE majo težave s pretokom vode in okoljevarstveniki. Veterne postaviti, samo tudi to ni to. Če preveč piha tudi ''ne delajo'', na Škotskem je celo eksplodirala, kot nekateri mislijo da bolj kot piha bolje je :) .
minister
24. 02. 2012 12.29
+2
vse bo: TEŠ 6,7 IN 8 pa tudi KRŠKO 2 IN 3, da o hidro ne govorim....ko pride suša ne pomaga ne KRŠKO 10 pa vse hidroelektrarne v sloveniji
alex_mb
24. 02. 2012 10.31
+2
jaz bom pa tako napisal! PROSIM VSE INŠPEKCIJSKE SLUŽBE, DA NAJ ŽE DANES ZAČNEJO PREISKOVAT VSE NEPRAVILNOSTI.... ker že ptički od tam čivkajo da se pri tem projektu krade na veliko!
Danijel Fric
24. 02. 2012 10.27
+4
Če je korupcija dokazana, ljudi ki stojijo za tem početjem ovaditi, jim pobrati nepravno pridobljeno premoženje, drugače pa T6 mora naprej, ampak na vseh področjih bolj transparentno in odgovorno.