Slovenija

Vizjak: V novi pokojninski zakonodaji ni več odpustkov!

Ljubljana, 13. 12. 2012 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Uveljavljanje študijskih let, otrok in vojaščine po novi zakonodaji pri upokojevanju z novim letom ne bo več mogoče. "Šlo je za neki odpustek, ki ni sledil načelom zavarovalniškega principa,“ je pojasnil minister Vizjak.

V začetku decembra je bila po dolgem in napornem usklajevanju sprejeta nova pokojninska zakonodaja, ki bo začela veljati 1. januarja 2013. "Jasno je, da ne bo referenduma za to reformo, rok je mimo, to pomeni, da smo uspeli,“ je danes dejal minister za delo Andrej Vizjak, ki je predstavil nekatere glavne spremembe v zakonu, s katerimi želijo ljudem sporočiti, da se splača delati dlje. Število novih upokojencev naj bi se že naslednje leto razpolovilo, država pa naj bi s tem že v enem letu privarčevala 100 milijonov evrov, v naslednjih šestih letih pa kar milijardo in tristo tisoč evrov.

Povprečna starost ob starostni upokojitvi je v Sloveniji decembra 2011 znašala 58 let in 8 mesecev za ženske ter 61 let in 9 mesecev za moške, kar je precej pod predvideno polno starostjo 61 let za ženske in 63 let za moške. Do leta 2015 naj bi mejo za moške dvignili na 64 let in pol, ženske pa naj bi se pri 64 letih upokojevale leta 1018. Ocenjujejo, da bodo novi zakoni pripomogli k temu, da bodo tisti, ki bi se lahko upokojili, delali še dlje, ter da bodo podjetja začela zaposlovati mlade.

Minister za delo Andrej Vizjak
Minister za delo Andrej Vizjak FOTO: Aljoša Kravanja
Vizjak: Nič več odpustkov!

Z novim zakonom tako črtajo kopico izjem, na podlagi katerih so se lahko zavarovanci doslej prej upokojevali. V pokojninsko dobo so lahko prišteli in uveljavljali otroke, študijska leta, vojaščino in drugo, pri čemer gre po mnenju Vizjaka za anomalijo, saj za ta obdobja ni bilo plačanih prispevkov. "Šlo je za neki odpustek, ki ni sledil načelom zavarovalniškega principa,“ je pojasnil. Tisti, ki pred letom 2000 v prvem letu otrokovega rojstva niso bili zavarovani, lahko tako zahtevek za priznanje enoletne dobe podajo le še do konca letošnjega leta, pozneje teh izjem ne bodo več upoštevali.

Novi samostojni podjetniki oproščeni 50 odstotkov prispevkov, olajšave tudi za redno zaposlitev mladih in starejših od 60 let

Jasno je, da je treba za dosego takšnih ciljev povečati število zaposlenih, ki bi prinašali sredstva v pokojninsko blagajno, zato zakon veleva, da so novi samostojni podjetniki prvo leto oproščeni 50 odstotkov prispevkov, drugo leto pa trideset. Po drugi strani bodo delodajalci za delavca, ki je starejši od 60 let, plačevali 30 odstotkov nižje prispevke, če pa bodo dalje zaposlovali delavca, ki bi se sicer že lahko upokojil, bodo prispevki manjši kar za polovico. Ob tem poudarjajo, da se bodo lahko tisti, ki že danes izpolnjujejo pogoje za upokojitev, upokojili tudi po novem letu. Pri mladih do 26. leta bodo delodajalci v prvem letu oproščeni 50, v drugem pa 30 odstotkov prispevka, če osebo zaposlijo za nedoločen čas.

Obvezno plačevanje prispevkov za 'avtorce'

Malce višji bodo prispevki za tiste, ki niso zaposleni ali samozaposleni, bodo pa s tem dodatno zvišali svojo pokojnino. Z letom 2014 bo obvezna tudi vključitev tistih, ki niso zaposleni oziroma samozaposleni in delajo na primer preko avtorske pogodbe. Te oblike dela bodo zdaj vključevale obvezne prispevke, bo pa s tem začela teči tudi njihova delovna doba. Tisti, ki so do zdaj sami plačevali okoli 50 evrov, bodo morali plačevati prispevke v višini 186 evrov. "Mi se zavzemamo za pravičnost v sistemu. Ali je prav, da nekdo, ki plačuje 50 evrov na mesec, pridobi ali višjo pokojnino ali pa celo izpolni pogoje za upokojitev, v primerjavi s tistimi, ki smo zaposleni in plačujemo prispevke iz naslova naših bruto plač?“smiselnost ukrepa utemeljujejo na ministrstvu.

Ministrstvo z Vizjakom na čelu skozi pokojninsko zakonodajo uvaja instrumente, s katerimi spodbujajo delavce, naj ostanejo delovno aktivni čim dlje.
Ministrstvo z Vizjakom na čelu skozi pokojninsko zakonodajo uvaja instrumente, s katerimi spodbujajo delavce, naj ostanejo delovno aktivni čim dlje. FOTO: B.G.

Ministrstvo: Z vsakim dodatnim letom boste imeli višjo pokojnino

Skozi pokojninsko zakonodajo bo tako vlada uvajala instrumente, s katerimi bo spodbujala delavce, naj ostanejo delovno aktivni čim dlje. Z vsakim letom bodo pridobili bistveno višjo pokojnino, pravijo. Obenem bo s pokojninsko reformo namenjenih manj proračunskih sredstev za pokojnine, dodaja Vizjak, saj bo reforma povečala število plačnikov v pokojninsko blagajno in zmanjšala število upokojencev.

Dodal je še, da pokojninska reforma ne bo znižala pokojnin, kot nekateri očitajo, temveč z uvedbo novega valorizacijskega količnika pravzaprav ustavila padanje.

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje opozarjajo, da se bodo tisti, ki pogoje za starostno pokojnino izpolnjujejo že po zdaj veljavnem zakonu, lahko upokojili kadar koli tudi po uveljavitvi nove pokojninske reforme.

"Res pa je, da ne moremo vedeti, kakšna bo situacija leta 2050. Lahko da bomo imeli čez 10 let predlog, da bomo upokojitveno starost prilagajali. Pomemben dejavnik je tudi gospodarska rast in delovna aktivnost. Je pa tudi res, da padanja števila upokojencev ne bomo mogli v nedogled nadzirati z zaostrovanjem pogojev,“ meni Vizjak in dodaja, da so naredili dobro delo za bodoče generacije in tudi za sedanje upokojence, saj so pripomogli k večji zanesljivosti izplačevanja rednih pokojnin v bodoče.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (362)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

primoz14
15. 12. 2012 10.12
+3
Ne morem verjet, da vojska ni zajeta v pokojninsko dobo, saj je to bila obveza, tujcom, pa naj kar še naprej dajejo velike pokojnine- pokvarjenci.
ne rabimo predsednika
14. 12. 2012 20.54
+1
Teta iz ozadja Spomenka Hribar bi znala povedati kaj na temo hitre upokojitve...
kawboy
14. 12. 2012 18.23
+4
Uspel je, da bo odletel iz ministrskega položaja in iz parlamenta, definitivno.
stajerc3
14. 12. 2012 17.33
viperus
14. 12. 2012 14.31
+7
Ok, veleumni minister, kaj pa te ko smo vojaški rok služili neprostovoljno, kdaj nam bodo izplačane odškodnine, glede na to, da od 6 - 12 mesecev, nekateri še več... smo bili prisilno mobilizirani?? Vaše varčevanj si skupaj z osovraženim JJ vtaknita nekam zelo globoko!!!!
AtaAuffix
14. 12. 2012 16.13
-2
Kaj nisi podal ugovor vesti kot vsi ostali normalni pacifisti in umetniki ????
stajerc3
14. 12. 2012 16.29
+4
ja je bilo kr neki umetnikov ki so mel srčne napake pa take reči in so sam cvilil tam not v vojašnici pa mamico klical
viperus
14. 12. 2012 14.31
+3
Ok, veleumni minister, kaj pa te ko smo vojaški rok služili neprostovoljno, kdaj nam bodo izplačane odškodnine, glede na to, da od 6 - 12 mesecev, nekateri še več... smo bili prisilno mobilizirani?? Vaše varčevanj si skupaj z osovraženim JJ vtaknita nekam zelo globoko!!!!
Johnny Blackstar
14. 12. 2012 16.25
-8
a ti bošček .. 12 mesecev si živel na račun države, zdaj pa še zahtevaš denar?
primoz14
15. 12. 2012 10.14
+2
kaj eni smo bili 14 mescev, pa si imel uzbune in drugo, raje bi vsak dan delal 10 ur, kot sem pa bil v vojski, pa nisi dobil nič plačano-pokvarjenci.
viperus
14. 12. 2012 14.31
+4
Ok, veleumni minister, kaj pa te ko smo vojaški rok služili neprostovoljno, kdaj nam bodo izplačane odškodnine, glede na to, da od 6 - 12 mesecev, nekateri še več... smo bili prisilno mobilizirani?? Vaše varčevanj si skupaj z osovraženim JJ vtaknita nekam zelo globoko!!!!
kolcamož
14. 12. 2012 14.19
+4
BIZJAK vizjak pojdi po odpustek k papežu
bingo 1
14. 12. 2012 13.03
+3
Kdo bo kriv za dosedanji valorizacijski količnik,za 40 letne garače v pokojnini------------------------------------------bingo x Ljubljana----------------------------
JanezekS
14. 12. 2012 11.41
+12
Seveda Vizjak in naši vladi se mudi varčevati, več bodo prišparali več bodo lahko pobrali predno zapustijo stolčke...
JanezekS
14. 12. 2012 11.44
+14
Pa naj Vizjak pove kje so sredstva ( glavnice ) od vplačanih prispevkov ljudi, ki jih več ni med nami! gre za ogromne zneske, saj je tudi veliko ljudi, ki umre predno gre v penzijo ali pa jo prejema kratek čas (glavnica ter obresti pa ostanejo)! tko da ne men sanjat o tem da ni denarja! Naj nehajo KRADET pa bo dost za vse pa še penzije se bodo večale!!! Kr poglejte si izračune recimo delavske hranilnice ali pa katere druge banke kakšno penzijo si lahko pridobiš če recimo 40 let šparaš po 50€!!! POL BO PA EN VIZJAK GOVORU DA NI ZA PENZIJE A po 30 in več let se plačuje veliko več kot pa 50 € v pokojninsko blagajno!!! SAM NEHITE S TAKIMI !!!!
Niko_
14. 12. 2012 09.18
-5
Vojaški rok si lahko prej uveljavljal samo če si zanj dodatno plačal prispevke. To ni bilo ravno poceni, tako da si tega velika večina itak ni mogla privoščiti. Vem iz prakse, da so vojaški rok za pokojnino vnovčevali samo bogati ljudje, večinoma razni bogati obrtniki. Torej, kje je pa tukaj bila pravica? Če običajen delavec ni dobil nič? Jaz se ne strinjam, da bi morali vojaški rok nagrajevati z zgodnjim upokojevanjem. Kaj pa tisti, ki za vojsko niso zmožni iz objektivnih (zdravstvenih) razlogov? Naj se jih torej zaradi tega kaznuje? Jaz sem služil vojaški rok v RS. Ta del svojega življenja sem dal državi in ni mi žal. Iz tega foruma pa vidim, da marsikateri moj sodržavljan zaradi služenja vojaškega roka od države zdaj pričakuje neke (finančne) bonitete. Jaz ne pričakujem ničesar. Kam bomo prišli, če bo vsakdo analiziral vsako stvar v svojem življenju in od države nekaj terjal? Današnje generacije pa sploh ne služijo vojske. Kaj naj naredim sedaj? Naj bom zavisten mladini, ker jim ni treba v vojsko? Vsekakor ne. Jaz sem storil, kar je bila moja dolžnost v mojem času.
fiftgear
14. 12. 2012 12.01
+3
dej no dej teh 7 mesecev igranja skavtov in uživancije. Kaj ste pa naredili za državo vi skavti, niste gradili, zelo redko pomagate ljudstvu, v teh 7 mesecih ste se komaj naučili kalašnika napolniti in kako se magacin zamenja - ne tumbaj nekaj kar ti ni poznano, mi smo dve leti delali, ne delali, garali, postavljali železnice, gradili avtoceste in letačišča, bunkerje in to po več kot 10 ur na dan, v vojsko smo bili prisiljeni iti ker če ne si naslednji dan imel vojaško policijo na domu, nisi imel nobene možnosti ugovora vesti kot jih imate sedaj skavti, domov si prišel prvič šele po 12 mesecih če si imel srečo zato ne bluzi zakaj terjamo nekaj, prav je tako da terjamo še resno bi razmislil da bi jih tožil ker sem bil tam pod prisilo - pojdi raje taborni ogenj zakuriti mladenič in se ne vtikaj tja o čemur pojma nimaš in če bo kdaj spet zaropotalo bomo mi morali spet orožje v roke vzet ker tile naši taborniki niso sposobni nič se v hlače podelajo ko prvič metek na d glavo švigne - mlečnozobci
ne rabimo predsednika
14. 12. 2012 20.53
+2
Pusti ga ta Niko je še mlad in ne ve kaj govori. Služil sem jla dobival plačo in zato hočem 1 leto priznane delovne dobe-brez dodatnih plačil....
Marjan 777
14. 12. 2012 09.06
+21
Tud jest bi delal do 65 leta,če bi v parlamentu bral časopis,brskal po netu,jedel zastonj,prejemal sejnine,pritiskal na gumbe in kimal z glavo.Tako pa po drugem čakanju na zavodu za brezposelne zaradi stečajev,pišem dedku MRAZU in BOŽIČKU ,da naj mi ne prineseta nič,samo službo bi rad imel do penzije.Naj pa Vizjaku in njim podobnim prineseta taka očala,da bodo videli ,da za nas starejše ni delovnih mest,kaj šele za mlade .......Ubogo ljudstvo,ki ima take politike...................
Gosposvetski
14. 12. 2012 08.49
+12
To pa je odpustek,da sem v JLA, 15 mesecev trpel v neki čudni Državi in to pod prisilo namesto da bi srečen delal v Domovini ! Moral bi torej biti nesposoben za vojaško službo,kot recimo Janša in še dosti pametnih.
24uric
14. 12. 2012 08.44
+16
lahko enim,ki lahko z krajo denarja iz državnega proračuna kupujejo delnice telekoma!
Biofanatik
14. 12. 2012 08.30
+6
Same negacije negacij, brezvezne floskule, sloovce se boste zbudile pa z 350€ penzije Tud ti ne boš mel nobenih odpustkov ko te bojo za j..a prijel lačni in obubožani sodržavljani!
Biofanatik
14. 12. 2012 08.26
+12
Grobar slovenstva
24uric
14. 12. 2012 08.15
+6
andrej očitno bo treba kakšen kozarček manj
medo357
14. 12. 2012 08.09
+7
Tako kot se lani, se tudi letos ne strinjam s predlagano reformo in to iz istega razloga; v 20 letih sem vplačal v pokojninsko blagajno mnogo več kot bom verjetno prejel pokojnine. Razen, če bom dočakal 100 let, kar pa je malo verjetno. Ne strinjam se tudi z izjavo Vizjaka, da je bil vojaški rok odpustek. Tam smo mnogi pustili pot, žulje in kri ter za to prejeli tudi plačo, sicer smešno nizko. Očitno tile šerifi niso služili vojaškega roka, ali pa so se po vezah in poznanstvih kje skrivali.
mikpiki191
14. 12. 2012 08.07
+17
kdo bi zamenjal Vizjaka,naj všečka...
ivo55
14. 12. 2012 08.01
+5
Rezultat pajdašenja sindikatov, upokojencev in ministra - delavstvo v gospodarstvu se pa itak ignorira ...naj plačajo