Gospodarstvo

Visoki računi za odvetnike

Begunje na Gorenjskem, 01. 12. 2008 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.P./N.M./M.M.
Komentarji
34

Medtem ko delavci Elana trepetajo za svoje delovno mesto, Skimar plačuje ogromne zneske za pravno svetovanje.

Skimar plačuje odvetnikom
Skimar plačuje odvetnikom FOTO:

Medtem ko delavci Elana trepetajo za svoje delovno mesto in delajo za mesečno plačilo, s katerim si lahko kupijo le najnujnejše življenjske artikle, Skimar plačuje ogromne zneske odvetnikoma Rajku Vrečarju in Danielu Planinšcu.

Tako je Skimar avgusta plačal kar 32.882,76 evra za pravno svetovanje. Odvetnik Planinšec je omenjeni znesek prejel za 199 ur dela. To pa ni vse: prejel je tudi mesečni pavšal v višini 9.600 evrov. Septembra je odvetnik poleg že omenjenega pavšala prejel še 28.090,80 evrov plačila. Na računu je zapisano, da je Planinšec opravljal pravni pregled sistema Skimar ter hčerinskih in odvisnih družb sistema.

Visoke zneske je prejemal tudi Vrečar. "O številkah ne bi natančno govoril. Mi smo delo opravili. Ena faktura je bila sporna in prokurist (Jože Kralj, op.p.) je ni želel plačati. Bil je znesek v višini okoli 20.000 evrov,“ je povedal Vrečar in dodal, da je s sodelavci opravil zahtevno sedemmesečno delo. Komentiral je tudi informacije, ki so se pojavile v javnosti, da je Skimar porabil kar 800.000 evrov za pravno svetovanje. "Niso tako visoki zneski, kot se govori. To so vsaj trikrat – štirikrat predimenzionirane številke,“ meni Vrečar.

Prokurist Jože Kralj pa pravi, da so zneski bistveno večji od tistih, ki so jih v preteklosti plačevali odvetnikom. "S takimi pogodbami je potrebno prenehati," je še dejal.

Vršilec dolžnosti predsednika uprave Ivan Štrlekar se zaveda, da gre za visoke zneske. "Toda, ko sem primerjal pretekle zneske in ko primerjam sorodna podjetja, so ti zneski sprejemljivi ali pa celo mali. To bom poskušal dokazati tudi nadzornemu svetu," je povedal Štrlekar.

Skimar plačuje odvetnikom
Skimar plačuje odvetnikom FOTO:

Sindikalist Dušan Ferjan pa je škandal z visokimi zneski označil z besedo "žalostno". "Človek si ne more predstavljati, da se nam to dogaja. Spet smo negativno presenečeni. V našem podjetju so ljudje, ki bi morali reševati Elan, rešujejo pa ga na takšen način. Sprašujemo se, kako je to možno," je kritičen predstavnik sindikata.

Skimarjevi računi za odvetnika
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

k24u
02. 12. 2008 14.10
resslovenka zanimivo bi bilo vedeti koliko od teh pravnih nadzorov so zahtevali lastniki oziroma nadzorni odbor?
resslovenka
02. 12. 2008 14.05
k24u Kdor spremlja zgodbo ELANa in podobnih podjetij pride do enega zaključka. Cela vrsta strokovnjakov se zamenja in hudimano dobro so plačani, da bi opravili svoje delo. Vem kako gre, ker sem svoje čase delala v ekipi kriznega menedžmenta. Se mi pa zdi skrajno pokvarjeno, da ti še dodatno izčrpavajo podjetje, za katerega se že v naprej ve, da zanj ni rešitve. Če je posredi še finančna injekcija države pa sploh. Podjetje se se sicer finančno nekako stabilizira, vendar vodilna garnitura s svojimi odločitvami hitro povzroči nasprotno od želenega. Začne polniti svoje račune in račune kvazi svetovalcev. In meje do kje, ni. In g. Štrlekar je s svojim vodenjem dokazal, da ni izjema. Kljub vsej megli, ki je ostala od predhodnikov.
k24u
02. 12. 2008 12.44
no deloma se strinjam z @resslovenko ampak mislim da je blo v Elanu prej toliko megle da je notranji računovodja ni znal ( hotel )več razrešit zato zunanje kontrole in raziskave odvetnikov in ostalih. Po drugi strani je pa g. Planinšec v podjetju ELAN delal kot svetovalec že pred prihodom g. Štrlekarja.
Ro-Zy-YoZi
02. 12. 2008 09.56
resslovenka: sej so me sneli tako, da si ena redkih ki je prebrala moj komentar. Najbrž sem bil žaljiv. Torej še enkrat.... Gospod Štrlekar, tako kot vsi pred vami do sedaj ste prišli na mesto direktorja v elan napolniti lastne žepe, ožeti predane delavce,ki so se za vas pripravljeni raztrgati na dvoje, da bi dosegli kvaliteto in roke, ki jih zahtevate od njih...da pa stvar ne smrdi na korupcijo...tej pravljici verjame samo uprava elana....
resslovenka
02. 12. 2008 09.43
rokke Se strinjam s teboj. Sivolasi gospod, pokvarjenec prve klase.
resslovenka
02. 12. 2008 09.41
G.predsednik sindikata Ne vem ali ste naivni ali pa niste odigrali svoje vloge v zgodbi ELANA. Kot sindikat bi morali biti udeleženi v krojenju usode delavcev, ki jih zastopate. Ne vem česa se bojite. \"Žalostno\" je slab komentar. Vloga sindikata v podjetju je v Zakonu o delovnih razmerjih točno določena, praksa pa drugačna, sindikat podleže raznim pritiskom iz različnih vrhov. Pa nebi smel!!
comment123
02. 12. 2008 09.25
KAJ NI TO TUDI GOSPODARSKI KRIMINAL,ČE DRUŽBO NEKDO TAKOLE MIMOGREDE OKRADE.NA TAKLE NAČIN SO VODILNI KRADLI DENAR ELANU,DENAR SO SI MIMOGREDE TUDI RAZDELILI,A ŠE KDO VERJAME, DA FIRMA RABI ODVETNIŠKE STORITVE V TOLIKŠNEM OBSEGU UR-PRAVLJICE.UPAM, DA BO PADLA KAKŠNA KAZENSKA OVADBA.TAKŠNE LJUDI TAKOJ IZ POLOŽAJA IN NAJ ODGOVARJAJO ZA NASTALO ŠKODO.NAMESTO, DA BI SE POSVETILI REŠEVANJU ELANA, SO POLNILI SVOJE ŽEPE ZA HUDE ČASE . KAKO, DA JE TEGA VSE VEČ IN DA NIHČE NE UKREPA. DELAVCI, ZAPOSLENI NE SE PUSTIT,VZEMITE VAJETI V SVOJE ROKE.ODVETNIKI TAKŠNI KOT SO DANIJEL PLANINŠEC PA NAJ ZA TAKO KRAJO ODGOVARJAJO PREDVSEM PA NAJ VRNE DENAR, KI GA NI ZASLUŽIL.
tovarišinajuriš
02. 12. 2008 09.12
mihar:ali pa TURBOČAPIZEM ?...
mihar
02. 12. 2008 09.00
Tole, kar se sedaj dogaja v Sloveniji z podjetji kot je ELAN itd..... temu bi se lahko reklo pohlep! Ampak to je premala beseda za to! Temu bi jaz rekel HIPERBANDIZEM.
mihar
02. 12. 2008 08.50
Ja , je pač tako, dokler bodo pri nas pravni veljaki pisali zakone sebi v prid bodo morali delavci namesto zase , delati za njih ! To pa je v današnjih časih zelo težko, saj imamo vsi ljudje enake želodčke.
hpet
02. 12. 2008 08.34
človek ob vsem tem sploh nima več besed. prihajamo do faze v kateri ne bo mogoče zaupati več nikomur (namesto da bi bilo obratno). dejansko moraš danes it že v vsak posel z mislijo, da te ima oni na drugi strani namen \"nategnit\".... samo dvomim kako dolgo bo to tako lahko še šlo. govno od govna velika večina odvetnikov, sodnikov, in tako na prej. na koncu če boš hotel preživet med vsem tem govnom moraš postati govno (žal) še sam.
resslovenka
02. 12. 2008 08.08
Za denar, ki so ga pokasirali, bi moral ELAN poslovati briljantno in dodatno zaposlovati. Ali pa je bilo vse svetovanje jalovo, neučinkovito , nestrokovno ali zgolj prikazano umetno. Sedaj so na vrsti inštitucije, da preverijo kaj se je sploh naredilo za ta denar. Navaden računovodja, hitro in enostavno naredi bilanco podjetja. Če seveda ni posredi megle. In v tem primerju je zelo, zelo gosta. Zatorej pod drobnogled vse skupaj, rezultati bodo šokantnii!
mindfucker
02. 12. 2008 07.06
in zgodilo se je to, kar so nam obljubljali ob osamosvojitvi: \"slovenija bo postala druga švica!\" še res je, postali smo zgled 300 let starim evropskim demokracijam: \"delavci švicajo, odvetniki dobivajo švicarska plačila! samo politiki se delajo francoze!\" a ne bojte se pahor in seveda rupel bosta to \"uredila\"!
JJ33
02. 12. 2008 06.49
Prekleti prasci požrešni, pa sej misljo bogo Slovenijo uničt. To so gnili starci, za na gnoj! Jest sem mislu, da vlada državo ščiti, da jo vodi po najlepši poti do uspeha. Ah, spet pravljice
tovarišinajuriš
02. 12. 2008 06.13
Vsem tem pohlepnim čapistom,je treba dati na znanje,da vemo kje so doma ! ! ! Niti francoski kralj ni pobegnil,hehe
bnam 2707
02. 12. 2008 02.22
Sama barabija in pohlep je v tej državi in ni nič čudnega,da je stanje kot je!Recesija je leporečje za pohlep in nemoralo.Vsi se zgovarjajo na njo.
Granturismo
02. 12. 2008 00.18
PALOMA je pa prek odvetniške pisarne KOROŠEC iz Celja, ki je blizu NOVE SLOVENIJE plačevala odvetniške storitve, tudi tja do 80.000€ mesečno
minnaema@yahoo.com
01. 12. 2008 23.40
...takšna strahovita INkoherenca da te kap in morda niso edini imajo še veliko posnemovalcev, egalitarnih vlog ali pa povsem drugačnih-samo da se prikaže strošek in kdo jim kaj more, \"ko denar nima ušes pa dobro čuje, nima nog pa hitro teče\" a bolje bi bilo, da tisti ki ima preveč daje onim, ki imajo premalo !
neo-
01. 12. 2008 23.09
A je mogoče Elan še vedno v sporu s Francijem Perčičem in zato rabi pravne svetovalce s tako visokimi računi?
neo-
01. 12. 2008 23.07
Po trinajstih letih mu je (Franciju Perčiču) moralo kranjsko sodišče nadzor nad preostankom denarja iz nekdanjega begunjskega velikana preklicati s sodno odločbo.