Gospodarstvo

Prispevka za prednostno dispečiranje električne energije iz Teš 6 ne bo, pripravljajo alternativne možnosti

Ljubljana, 01. 03. 2017 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ministrstvo za infrastrukturo bo iz predloga novele energetskega zakona umaknilo možnost uvedbe prednostnega dispečiranja elektrike iz Teš 6. Alternativne rešitve temu ukrepu bo skupaj z energetskimi podjetji pripravil SDH.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podražitve električne energije ne bo
    02:40
    Iz 24UR: Podražitve električne energije ne bo
  • Iz 24UR ZVEČER: Iskanje denarja za izgubaški Teš 6
    02:12
    Iz 24UR ZVEČER: Iskanje denarja za izgubaški Teš 6

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je po sestanku s predstavniki ministrstva za finance, Slovenskega državnega holdinga (SDH), Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Elesa v Ljubljani povedal, da so razpravljali o alternativi uvedbe prednostnega dispečiranja elektrike iz šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

Predsednik vlade Miro Cerar je namreč sredi februarja v odgovoru na poslansko vprašanje izrazil pričakovanje, da se poiščejo alternativne možnosti temu ukrepu.

Ministrstvo umika predlog za prednostno dispečiranje elektrike iz Teš 6.
Ministrstvo umika predlog za prednostno dispečiranje elektrike iz Teš 6. FOTO: Thinkstock

Te bo v mesecu ali dveh poiskal SDH skupaj z energetskimi družbami, ki jih ima v portfelju, "to pa predvsem z namenom, da se redno servisirajo naše finančne obveznosti, zagotovijo potrebne investicije in v vsakem trenutku zagotovi nemotena dobava električne energije", je povedala predsednica uprave SDH Lidia Glavina.

O tem, kakšne bi lahko bile te alternativne rešitve, ne Gašperšič ne Glavinova nista govorila, na novinarska vprašanja nista želela odgovarjati.

Predlog novele energetskega zakona je predvideval možnost, da bi vlada po predhodni odobritvi Evropske komisije uvedla prispevek za prednostno dispečiranje elektrike iz Teša. Ukrep bi zagnala, ko bi bile razmere na trgu z elektriko takšne, da nizke cene ne bi zagotavljale obratovanja domačih elektrarn, ki so nujne za zagotavljanje sistemskih storitev v razmerah, ko čezmejno zagotavljanje sistemskih storitev še ni v celoti zagotovljeno.

Kot so februarja pojasnjevali na ministrstvu, se brez teh storitev ne da zagotoviti zanesljivega delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije. Teš je sistemska elektrarna, ki predstavlja približno tretjino doma proizvedene električne energije, in če bi bil prepuščen le razmeram na trgu, bo verjetnost, da ne bo na razpolago za nudenje sistemskih storitev, večja, so takrat povedali na ministrstvu.

Prispevek za prednostno dispečiranje elektrike iz Teša, ki ga bremeni 1,4 milijarde evrov vredna naložba v šesti blok, bi po takratnem predlogu letno znašal do 25 milijonov evrov. Obračunaval bi se na obračunsko moč in bi predvidoma znašal petino prispevka za obnovljive vire energije na položnicah oz. okrog en evro na mesec na položnico.

Dejan Savić, Greenpeace Slovenija: Potrebno pokazati, da je to znak nove vladne usmeritve

“To je zelo pomemben korak, zdaj pa je potrebno pokazati, da je to znak nove vladne usmeritve," se je na informacijo odzval strokovnjak za energetska vprašanja pri Greenpeace Slovenija, Dejan Savić. "Morda smo se začasno izognili dodatnemu prispevku za TEŠ na položnicah, a dokler bodo delovale termoelektrarne, bomo račun za premog še naprej plačevali z našim denarjem, slabšim zdravjem in tveganju naše prihodnosti. Termoelektrarne je potrebno začeti zapirati, premog pa pustiti v zemlji."

Greenpeace
Greenpeace FOTO: Reuters

Kaj pričakujejo od vlade?

Od vlade pričakujejo prenovo energetske politike, kjer bo v skladu s cilji Pariškega sporazuma predvideno opuščanje fosilnih goriv, opustitev kurjenja premoga na pravičen način najkasneje do leta 2030.

"Hkrati je potrebno izvajati intenziven prehod na obnovljive vire energije kot so sončne in vetrne elektrarne. Energetski zakon, ki je še vedno v obravnavi do 7. marca, je priložnost, da vlada pokaže, da je opustitev subvencioniranja premoga znak nove smeri energetske politike. Zato vlado pozivamo, da naj omogoči več sto tisoč prebivalcem Slovenije samooskrbo z obnovljivimi viri energije. Z odpravo obstoječih omejitev v Energetskem zakonu lahko namreč omogoči, da bodo lahko ljudje na svojih strehah ali na bolj oddaljenih primernih površinah na ekonomsko vzdržen način (skupnostno) izkoriščali obnovljive vire v našem okolju.”

O prispevku tudi v DZ

Tudi odbor DZ za infrastrukturo je danes razpravljal o uvedbi prispevka za prednostno dispečiranje elektrike iz Teša, čemur se je ministrstvo še pred sejo odpovedalo. Poslance je zanimalo, koliko so si na HSE obetali iz tega ukrepa, ki je vključen v finančni načrt, in kje bo Teš zdaj dobil 'manjkajočih' 25 milijonov evrov.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je poslancem pojasnil, da bo SDH skupaj z vodstvi energetskih družb pripravil alternativne možnosti temu ukrepu, te naj bi bile pripravljene v mesecu ali dveh.

"Vsi vemo, da te alternativne obstajajo, so na voljo. Vsi tudi vemo, da je bil ukrep prednostnega dispečiranja predviden kot zadnja možnost, če bi tako narekovale razmere na trgu," je poudaril. Gašperšič ob tem poslancem ni postregel z možnimi alternativnimi rešitvami.

TEŠ
TEŠ FOTO: Miro Majcen

Alenka Bratušek (NP) je sicer pozdravila umik ukrepa, a ob tem izpostavila, da je HSE prispevek za prednostno dispečiranje upoštevalo pri pripravi poslovnega načrta za letos; če zdaj tega ni, potem je težava. Zato je zahtevala pojasnila, kako je v načrt vključeno nekaj, česar v praksi ni, in kolikšna je predvidena številka iz tega naslova.

Pozivu se je pridružil tudi poslanec SDS Danijel Krivec, ki ga je zanimalo, če obstajajo kakšni rezervni scenariji, glede na to, da prispevka iz prednostnega dispečiranja ne bo. Poslanca ZL Matjaža Hanžek je medtem zmotilo, da ni najprej predvidenih alternativnih rešitev, če je bilo prednostno dispečiranje zadnja možnost.

Generalni direktor HSE Gorazd Skubin je poudaril, da HSE podpira prednostno dispečiranje, da ga poznajo skoraj vse članice EU, Slovenija pa da si z umikom predloga zapre možnost za pridobivanje sredstev iz tega naslova. Poslance je skušal pomiriti, da scenarij vendarle ni tako črn.

Na vprašanja poslancev, koliko sredstev so v poslovnem načrtu predvideli iz naslova prednostnega dispečiranja, Skubin ni mogel odgovoriti. Kot je pojasnil, je bil poslovni načrt predmet pogovorov z nadzorniki družbe in SDH in je kot tak poslovna tajnost.

Kot je poudarila Bratuškova, Skubin v dveh urah in pol ni povedal, za koliko je prednostnega dispečiranja predvidenega v načrtu in izrazila upanje, da se minister zaveda, kaj se dogaja na HSE. Umik predloga je problem po njenem mnenju še povečalo, ne zmanjšalo, velikost pa da bodo ugotovili, ko bo Skubin povedal številko. Ob tem je poslancem pojasnila, da so jo nekateri novinarji spraševali, če je v poslovnem načrtu za to res predvidenih 60 milijonov evrov.

Nekaj poslancev si je s postopkovnimi predlogi prizadevalo, da bi odgovor, koliko sredstev je predvidenih v poslovnem načrtu iz tega naslova in kaj to zdaj pomeni za HSE, od Skubina dobili na zaprtem delu seje. Odbor je sejo naprej prekinil in jo zdaj nadaljuje za zaprtimi vrati.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
02. 03. 2017 11.46
+0
TEŠ, Cimos, NLB....... Seznam brez konca. Slike naše realnosti. Računi izstavljeni nam, državljanom. Preiskovlne komisije, sodni epilogi v nebo vpijočih packarij. Na koncu nihče nič kriv. Izjava ministra za gospodarstvo pa...Slovenija ni neka banana država. Kaj pa drugega je, če smo miljone let on druge Švice in je že ničesar kriv novorojenček zapufan ob prihodu na ta svet?
enakostzavse
02. 03. 2017 10.25
+3
janševa vlada, je leta 04, začela z pripravami na gradnjo. Obrazložitev, zakaj je potrebna gradnja, pa je bila taka:"Blok 6, ki naj bi poskusno začel obratovati konec leta 2014, zagotavlja viden ekonomski učinek, saj bi zagotavljal nižjo ceno električne energije kot jo dosegajo trenutno v Termoelektrarni Šoštanj, in manjšo obremenjenost okolja. V okolje se bo namreč že leta 2015, po zagonu bloka 6, spuščalo 55% manj žveplovih oksidov ter za 50% manj dušikovih oksidov.!" Nič od tega ne drži, kar se je vedelo ob podpisih za izgranjo, leta 06. In zopet dokaz o koruptivnosti in lažeh iz te sekte pokvarjencev.
emilzapata
02. 03. 2017 10.25
+2
če bi v elektrogospodarstvu zmanjšali svoje mnogo previsoke plače, glede na vložen trud in potrebno znanje, bi ostalo mnogo denarja v proračunu, tudi za tiste, ki morajo zbirati zamaške za potrebne operacije.
devote
02. 03. 2017 09.20
+2
SVOJO ELEKTRARNO, svoj vodovod, svojo hrano!! pa se hebite z dajatvami in pijavkarstvom, drugega tako nikoli niste znali rd.ečkarji.
mackon08
02. 03. 2017 09.15
+11
TEŠ 6 bi morali zravnat z zemljo še prej pa not zapret to bando ki je to vse zakuhala.
resslovenka
02. 03. 2017 11.54
Ravno gledam odlomek preiskovalne komisije v zvezi s TEŠ6. Sedaj se ugotavlja kdo je kriv in kdo ni? Ko so miljoni leteli ven, pa nič! Pa kaj se sploh pričakuje iz izsledkov teh komisij? Ah, zgolj strošek in potrata časa. Nehajte !!!!!
aristotel
02. 03. 2017 09.02
+0
TEŠ 6 popolni fiasko politike in stroke,te elektrarne se na novo postavljajo na Kitajskem in tretjem svetu,toliko o strokovnosti stroke,politike,ki je najbolj odgovorna za to in tisti ki so občutno popravili svoje gmotno stanje,naivno je misliti in pričakovati,da potrošniki in davkoplačevalci to ne bomo plačali,pa še kako bomo in kdo bo za to odgovarjal,kakšen bivši poslanec(mogoče) pa seveda čistilka in hišnik v TEŠu...če ne bo vse prej zastarelo in bilo splet nesrečnih okoliščin kje pa so sedaj ti goreči zagovorniki TEŠa so se poskrili ali pa so v penzionu...zasluženem.....
enakostzavse
02. 03. 2017 10.12
+1
Goreči zagovorniki teša niso v penzionu. So še aktivni , dobivajo dobre plače, samo v vlogi vladajoče stranke niso več. No, ko so bili, so podpisali oni za izgradnjo teša.
aristotel
02. 03. 2017 10.48
+1
enakostzavse
02. 03. 2017 11.12
+0
aristotel
02. 03. 2017 11.15
+0
enakostzavse
02. 03. 2017 11.25
+0
A lahko poveš, kaj te muči ? A tale SM pomeni sado mazo ? Si sado ali mazo ?
aristotel
02. 03. 2017 11.43
+0
OČITNO NIMAŠ POJMA O POJMU IN PIŠEŠ KER NIMAŠ NIČ PAMETNEGA ZA POČET...DRUGAČE BI V KRATICAH TI BILO VSE JASNO...
enakostzavse
03. 03. 2017 08.12
+0
Opusti tale "šport" z črticami "snegeca", ti škodi ! C.F, M.P., B.N., Če mi ne poveš kaj predstavljajo te kratice, bom mislil da dejansko ti nimaš pojma o pojmu in nakladaš, ker nimaš kaj drugega počet.
hotchilipoper
02. 03. 2017 08.51
+7
Kljub izgubi bodo vodilni imeli še naprej službe-bravo,to se samo pri nas lahko zgodi
enakostzavse
02. 03. 2017 10.14
+0
Vodilni so še samo v svoji stranki, nič več v državi. 04.08 so itak naredili škode za dvajset let naprej.
RdečiKarton
02. 03. 2017 08.50
+2
Kaj pa če nihče noče te el. energije?! Nam jo bodo vsilili po nesramno začinjeni ceni brez možnosti pritožbe in bomo potem plačevali elektriko dražje kot če bi jo kupovali drugje? Je sploh možno enkrat za vselej zavezat ta žakelj brez dna imenovan TEŠ6? Verjetno bi nas manj stalo če cel projekt preprosto ukinemo in pozabimo na skoraj 2 miljardi € že stran vrženega denarja.
HorstWiesel
02. 03. 2017 09.51
+2
pa vse ampk res čisto vse akterje, ki so karkoli imeli zraven, strpat v čuzo za precej let in pobrat vso imetje.
enakostzavse
02. 03. 2017 10.16
+0
Ta glavni akter pri podpisu izgradnje je že bil v arestu. Sicer samo dva meseca, pa vseeno. Upam da bo zaradi lopovščin pri tešu dobil zasluženo !
proofreader
02. 03. 2017 08.35
+8
Pogledati, kdo je podpisan pod pogodbami, in vložiti izvršbe. Enostavno.
jzkzfzmz
02. 03. 2017 08.27
+2
TEŠ je odlična izvedba kraje denarja. Ker se enako sedaj dogaja na Hrvaškem, kjer hočejo "HDZ" termoelekt. in je Ivan Pernar jasno povedal kaj bo. Enaka zgodba. KJer je vsiljena ameriška vlada se gre za krajo. 24 ur niso sposobni napisat nekaj o Ivanu Pernarju, ki je enakovreden našem ubitemu Krambergerju!
enakostzavse
02. 03. 2017 10.18
+1
A ob podpisu pogodb, leta 06, 04 pa ga je vlada uvedla na dnevni red, je bila pri nas prisotna vlada USA ? Kaj misliš da bi lopov janša pustil da mu drugi nekaj diktirajo, hahahahahahha
Mejduš
02. 03. 2017 08.21
+5
Če pogledamo železnico vsako leto naredijo ogromno izgubo,na drugi strani pa imajo tako visoke plače in si dobičke talijo,ki bi velike dobičke delali,če bi takšne bol pod kontrolo imeli in jim tistem ki imajo neopravično visoke plače zmajnšali in to vsem podjetjem ki izgubo delajo.
enakostzavse
02. 03. 2017 11.43
+0
butalistan
01. 03. 2017 22.54
+6
Jim EU ne dovoli kakor ne odloga prodaje NLB.
BPGC
01. 03. 2017 21.44
+9
Enaka zgodba je v zdravstvu, komunali, vsepovsod kjer se vmesuje drzava....javna uprava. Vse gre navzdol.
butalistan
01. 03. 2017 22.53
+4
Leva doktrina bogastva vrlina. Do britkega konca in bsnkrota.
BPGC
01. 03. 2017 21.43
+4
Zajaj moramo davkoplacevalci subvencionirati zaposlitve v HSE? Naj ravnajo taki, kot podjetja v krizu, raciobalizirajo naj poslovanje. Ker je verjetno veliko "nasih" tam, je verjetno budget za HSE tako ali tako za 30 % precenjen, ce ne za vec.
BPGC
01. 03. 2017 21.38
+6
Najbolje zapreti TES 6 in kupovati elektriko na tujem. Bo ceneje.
Madeni
01. 03. 2017 19.52
+12
TOREJ rubili bodo narod..TAKO ALI TAKO..KER ZARADI EVROPE ta očitni direktni javni RUBEŽ ne gre skozi..
kaslc 1
01. 03. 2017 19.16
+1
ubogi plasurji
hotchilipoper
01. 03. 2017 18.51
+9
Alternativa je ta,da ne bo evro na položnici,ampak položnica za prehitro vožnjo na kateri bo 100 evrov
sodelujem
01. 03. 2017 18.18
+0
Teli picesi, se oglašajo ko vse pogori.! Zakaj niso takoj skočili v luft kot po navadi??? Sami šleparji.....
hotchilipoper
01. 03. 2017 18.18
+13
Najhuje je pa to,ko ti id---io--ti vodijo državo
siFBI
01. 03. 2017 18.34
+1
enakostzavse
02. 03. 2017 10.08
+0
id#io#ti, kateri so vodili to državo, v času podpisa za gradnjo, so sektaši zločinca janše.