Gospodarstvo

Podražilo se je sadje, kava, čaj, zelenjava ...

Ljubljana, 31. 05. 2011 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na letni ravni je gospodarska rast v Sloveniji znašala 2,1 odstotka. Hrana in brezalkoholne pijače so se v primerjavi z mesecem prej podražile za 2,6 odstotka, obleka in obutev pa za 2,2 odstotka.

Denar
Denar FOTO: Reuters
Rast izvoza se je pospešila, padec gradbene aktivnosti pa še poglobil, v odzivu na danes objavljene podatke o gibanju BDP ugotavlja Urad vlade za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Bruto domači proizvod (BDP) se je v prvem četrtletju v primerjavi z zadnjim trimesečjem lani realno in prilagojeno za vplive sezone ter delovnih dni okrepil za 0,3 odstotka, na letni ravni pa je gospodarska rast znašala 2,1 odstotka. Rast slovenskega gospodarstva se tako na letni ravni že od drugega lanskega trimesečja giblje okoli dveh odstotkov.

Ob neupoštevanju sezonskih vplivov in učinka delovnih dni je bila gospodarska rast na letni ravni v prvih treh mesecih dvoodstotna, je danes objavil državni statistični urad.

V zadnjem trimesečju lani je bila rast BDP po desezoniranih podatkih v medletni primerjavi 1,9-odstotna, po nedesezoniranih podatkih pa 2,1-odstotna. Na četrtletni ravni je bila rast v zadnjem lanskem četrtletju 0,5-odstotna.

Kot poudarjajo na statističnem uradu, v začetku letošnjega leta ni bilo izrazitih sprememb v strukturi gospodarske rasti. Izvozno povpraševanje tako še naprej ostaja glavno gibalo rasti BDP.

Podatki statističnega urada o gospodarski rasti v prvem četrtletju po navedbah ministra za finance Franca Križaniča kažejo, da se oživljanje slovenskega gospodarstva nadaljuje in da je sorazmerno stabilno ter varno. Kot je Križanič povedal, v prihodnje pričakuje še boljše rezultate.

Izvoz blaga in storitev se je tako v prvih treh mesecih na letni ravni realno zvišal za 10,6 odstotka in s tem še okrepil dinamiko rasti glede na predhodna četrtletja. V zadnjem lanskem trimesečju je bila rast izvoza le 6,6-odstotna.

Hkrati s krepitvijo rasti izvoza se povečuje tudi rast uvoza. Ta se je glede na začetek lanskega leta realno zvišal za 11,1 odstotka. Posledično je saldo menjave blaga in storitev s tujino na gospodarsko rast vplival rahlo negativno (–0,2 odstotne točke).

Rast domače potrošnje je bila medtem v prvem četrtletju podobna kot ob koncu lanskega leta in je v primerjavi z enakim obdobjem lani znašala 2,2 odstotka.

Danes objavljeni podatki statističnega urada o rasti BDP v prvem letošnjem četrtletju so razkrili, da ekonomska aktivnost v Sloveniji še naprej ostaja šibka, kar je v skladu s pričakovanji, je ocenil ekonomist Igor Masten. V kratkem po njegovih besedah tudi ni mogoče pričakovati izboljšanja.

Rast celotnih bruto investicij je bila nekoliko višja kot v predhodnih četrtletjih, a je k temu prispevalo predvsem povečevanje zalog. To je k rasti prispevalo kar 2,3 odstotne točke.

Bruto investicije v osnovna sredstva se medtem že deseto četrtletje zapored zmanjšujejo. V prvih treh mesecih so bile za 6,1 odstotka manjše kot v prvem četrtletju 2010. Zmanjševanje bruto investicij v osnovna sredstva je predvsem posledica nadaljevanja izrazitega zmanjševanja investicij v gradbene objekte.

Maja v Sloveniji 0,8-odstotna inflacija

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se maja v primerjavi z aprilom v povprečju zvišale za 0,8 odstotka, je danes objavil državni statistični urad. Rast cen na letni ravni je znašala 2,2 odstotka, povprečna 12-mesečna rast pa je bila 1,9-odstotna.

Zvišale so se predvsem cene hrane ter obleke in obutve. Hrana in brezalkoholne pijače so se v primerjavi z mesecem prej podražile za 2,6 odstotka, obleka in obutev pa za 2,2 odstotka.

Sadje
Sadje FOTO: iStockphoto
Medletna inflacija se je maja povišala na 2,2 odstotka. Gibanje cen je bilo pri večini skupin cen skladno s pričakovanji in večinoma posledica običajnih sezonskih nihanj, bolj kot pričakovano pa so se povišale cene hrane in pijač. Njihovo 6,8-odstotno povišanje v letošnjem letu je tako večje kot v tem obdobju leta 2007 (5,2 odstotka), ko smo bili soočeni z začetkom takratnega cenovnega šoka pri cenah hrane. Kljub temu inflacija ostaja nižja kot v povprečju območja z evrom, kar je posledica dveh dejavnikov: proticikličnega zniževanja trošarin na tekoča goriva in učinka znižanja subvencioniranja cen šolske prehrane, še navaja Umar.

Rekreacija in kultura ter gostinske in nastanitvene storitve so se podražile za 0,7 odstotka, raznovrstno blago in storitve za 0,3 odstotka, alkoholne pijače in tobak ter prevoz za 0,2 odstotka, stanovanje, zdravje in komunikacije pa za 0,1 odstotka.

Na zvišanje cen v skupini hrana in brezalkoholne pijače so najbolj vplivale višje cene sadja – to se je v povprečju podražilo za 21,9 odstotka. Podražili so se tudi kava, čaj in kakav (za 2,7 odstotka), zelenjava (za 2,5 odstotka) ter sladkor in konditorski izdelki (za 2,2 odstotka).

Pocenitve v tej skupini so v statističnem uradu ugotovili pri olju in maščobah ter gaziranih in negaziranih pijačah, in sicer za 0,3 odstotka.

V skupini obleka in obutev je bila obleka dražja za 2,4 odstotka, obutev pa za 2,1 odstotka, predvsem zaradi končanih aprilskih popustov, deloma pa tudi zaradi menjave kolekcij. Nižje cene so bile le pri tkaninah, za 0,7 odstotka.

V skupini rekreacija in kultura so se najopazneje povišale cene počitnic v paketu, v povprečju za 2,3 odstotka; cene avdio-video in hi-fi opreme v omenjeni skupini pa so se za prav toliko znižale (za 2,3 odstotka).

Višje cene v skupini gostinske in nastanitvene storitve so bile predvsem posledica dviga cen prenočevanja v hotelih (za 4,1 odstotka). V skupini raznovrstno blago in storitve se je v povprečju najbolj podražilo zavarovanje avtomobila (za 1,5 odstotka), pocenile pa so se nekatere finančne storitve (v povprečju za 0,6 odstotka).

V skupini alkoholne pijače in tobak so se v povprečju podražile vse alkoholne pijače, najbolj pa pivo in žgane pijače (za 0,9 oz. 0,8 odstotka).

Na podražitev v skupini prevoz so vplivale predvsem višje cene motornih koles in koles (za 2,3 odstotka) ter letalskega in cestnega potniškega prevoza (za 1,6 oz. 1,3 odstotka).

V skupini stanovanje so se najbolj podražila trda goriva ter material za vzdrževanje in popravila (za 2,9 oz. 0,5 odstotka); cene tekočih goriv in daljinske energije pa so se nekoliko znižale (za 1,1 oz. 0,4 odstotka).

K skupni mesečni rasti cen so 0,3 odstotne točke prispevale podražitve sadja, 0,2 odstotne točke drugi prehrambeni izdelki, prav toliko tudi podražitve obleke in obutve, po 0,1 odstotne točke pa višje cene počitnic v paketu ter druge majske podražitve. Vse majske pocenitve skupaj so znižale skupno rast cen za 0,1 odstotne točke.

V enem letu so se cene najbolj povišale v skupini alkoholne pijače in tobak (za 6,4 odstotka). Sledile so skupine hrana in brezalkoholne pijače (za 6,3 odstotka), stanovanje (za 5,9 odstotka), stanovanjska oprema (za 4,2 odstotka), zdravje (za 2,6 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 2,4 odstotka), komunikacije (za 1,9 odstotka), izobraževanje (za 1,6 odstotka) ter prevoz (za 0,7 odstotka).

Cene v naslednjih skupinah so se v primerjavi s preteklim letom znižale: gostinske in nastanitvene storitve (za 10,9 odstotka), obleka in obutev (za 1,5 odstotka) ter rekreacija in kultura (za 1,1 odstotka).

Rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v maju 0,8-odstotna. Letna rast cen je bila 2,4-odstotna, povprečna 12-mesečna rast pa 2,2-odstotna.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

a91p
03. 06. 2011 07.56
oblačila in obutev se naročije preko ebaya za 80% cenejšo ceno, sadje pa ostalo hrano se pač kupi. :) čeprav manj
comment123
01. 06. 2011 20.45
SLOVENCI GLEJTE SLIKCE IN VIZUALIZIRAJTE, DA IMATE VSE TO DOMA, SAJ DRUGEGA VAM NE PREOSTANE...
Le vkup uboga gmajna
01. 06. 2011 17.30
Stvari so se podražile v povprečju za 4,5%,inflacija pa je 0,8%?!Mater,pa sem mislil,da sem dober v matematiki.
titovka
01. 06. 2011 16.58
nič jamrat...saj sodimo v sam vrh bogatih...med in mleko ter čudežna evropa!!!!
Robert Ma
01. 06. 2011 16.35
bomo pač še bolj kupovali poceni zanič robo iz uvoza!!! kaj ti pomaga domače zdravo in eko če pa je cenovno nedosegljivo!!!
mužik
01. 06. 2011 14.44
korintos ! živim na podeželju ,zemlje imam še viška saj so večina zelenice,ti pa dam nekaj v najem,samo lepo plačaj . za mene ni problem,problem je za ljudi ki živijo v mestih, niso vsi zmožni kupovati drago hrano na račun preprodajalcev-zato je hrana tako draga.malo se zamisli pa ne tarabuglaj,prej premisli !!
Platon23
01. 06. 2011 14.20
Joker133731.05.2011, 20:259 plače dol, živila gor!! naj gre ta slovenija nekam u 3pm! kaj nam dela gniloba na vrhu države! Ponosen slovenec...daleč od tega! to je to če bi bili ponosni slovenci tega nebi nikoli dopustili! Ponosen človeg gleda v pred seboj in se sooča z problemi večina slovencov je pa takih kot si ti ki gledajao v tla in so že v napol sklonjenem položaju zato si lahko politika privošči kar ji paše!
maksojoli
01. 06. 2011 12.03
nobena podražitev države ne bo rešila...itak nimamo da bi še kaj kupovali...
mvs
01. 06. 2011 08.50
Imam znanko ki prejema pokojnino 530,00€, živi v bloku,za položnice odšteje okol 380,00 € ,ostane ji še 150,00 ,če?, Pa zdaleč ni edina,ki iz meseca v mesec životari,A ni žalostno da delaš 40 let in na koncu ne moreš živeti,ljudje nimajo niti za osnovne stvari.Kdo bo pomagal takim ljudem,nobeden....
hotchilipoper
01. 06. 2011 08.28
KER PAHOR VIDI,DA REFERENDUM NE BO USPEL JE ŽE ZAČEL VSE DRAŽITI-ZA NEPOSLUŠNOST
hotchilipoper
01. 06. 2011 08.24
SRAM ME JE,DA SEM SLOVENC NAJ IZVE VSA EVROPA V KAKŠNEM DREKU SMO
Super1337
31. 05. 2011 20.25
plače dol, živila gor!! naj gre ta slovenija nekam u 3pm! kaj nam dela gniloba na vrhu države! Ponosen slovenec...daleč od tega!
crnkamn
31. 05. 2011 19.47
wizeman: Za državo je to vsekakor bolje, ker boš bolj zdrav (to je glede kajenja). Raje vidim da se cene cigaret nizajo, pa da placam vec v zdravstveno blagajno. Problem je v prehrani ne samo cikih, piru itd. Zdej nabavljamo samo v akciji, hrana tik pred iztekom roka itd. Kaj pa to, pomeni pol za zdravje posameznika oziroma za drzavo? Drugac pa mal pomisl, kdaj se pa kej poceni? Ce se se za kejsn tedn pol gre pa cena spet gor. Ali imajo zaposleni kaj vecjo placo od tega? Nimajo, samo vecje dobicke imajo. Posebej od kar smo sli na euro, se je vse podrazil za 100%. Prej je bil kofe 100 tolarjev, dons je cez 250, in to v 5 letih. A je sla placa 100% gor v 5 letih? To bo ja.
POVOJ
31. 05. 2011 18.45
Naj država začne spodbujati slovensko kmetijstvo, da pridela čim več hrane doma, za domači trg. Kmetom že dajejo subvencije, ampak za te subvencije bi morali kmetje vračati v blagajno 2 x-tni znesek, ki bi bil črpan iz DDV prodaje. Tako pa se te subvencije skrivajo za imeni kmetij, ki sploh (vsaj 1/2) ni porabljena namensko.
prinasalec
31. 05. 2011 18.13
prej barcafe 79 centov ,zdaj pa 96 centov in to je za vas 2 procenta .
wizeman
31. 05. 2011 17.52
@crnkamn 31.05.2011, 17:31 Za državo je to vsekakor bolje, ker boš bolj zdrav. En kadilec državo stane ogromno denarja, še posebej, če zboli od katerih od kroničnih bolezni, značilnih za kadilce (za kar imaš vsaj 90% možnosti, če kadiš pa kar 2 škatli na dan, je možnost, da ne zboliš neznatna), še posebej pa če zboliš za rakom.
Zvone_P.
31. 05. 2011 17.32
Manjše marže pa večje plače. Pa nam ne bo nič hudega. Ob pogoju, da se bo našel korenjak, ki bo uspel zalaufati tole naše na 4/5 crknjeno gospodarstvo, ter se spravil na gospodo, ki je državo oškodovala. Take ljudi bi narod cenil kot bogove, ampak to nekaterim še ni padlo na pamet. Dragi vrli politiki, ljudi se pridobi z dejanji, ki narodu koristijo, ne pa s podporo raznim Hildam in Ivanom.
crnkamn
31. 05. 2011 17.31
evo sam primer iz lastne izkusnje. glede cigaret: sem kupoval dve skatlice na dan po 2 eura. sedaj kupim le 1 skatlico, po 2,40 eura > kaj je bolje za drzavo in proizvajalca? torej bolj boste drazil, manj bom kupoval. to velja in za hrano, obleko, pivo itd. tisti ki pa imajo naj pa kupujejo pac vec, enkrat jim bo tako in tako zmanjkal, in bodo moral malo bolj merkat na denar, razen ce niso tajkuni, sam od njih pa masovno ne boste nikoli zasluzil.
crnkamn
31. 05. 2011 17.26
z podrazitvami unicujete kupno moc populacije, zaradi tega bo manj nakupov ker place ne rastejo tako kot rastejo stroski, kar posledicno pomeni propadanje podjetij ki prodajajo izdelke na dolgi rok, s tem bo pa tudi manj davka kapnilo v drzavno blagajno.
crnkamn
31. 05. 2011 17.17
ce bi sle place in penzioni gor tako kot gredo cene se noben nebi pritozeval!